Valmistaudu Juhliin – Annin vinkit juhlajärjestelyihin!
Kevään juhlakausi starttaa pian. Taas juhlitaan koulunpäättäjäisiä, lakkiaisia, kesäloman alkua ja ammattiin valmistuvia.. ehkä myös häitä ♥. Kesäkuun ensimmäiseen viikonloppuun sopivat juhlat kuin juhlat ja niissä on sitä jotain taikaa kun kesä on alussa, luonto kukoistaa ja lomat häämöttävät edessä.
Kirjoittelin teille omien juhlajärjestelyiden pohjalta muutamia vinkkejä siitä miten järjestelyihin ja suunnitteluun voi valmistautua ennakkoon ja mitä tulee ottaa huomioon juhlia ja juhlatarjoiluja suunniteltaessa. Paljon asioita voi nykyään tehdä ennakkoon ja niin kannattaakin. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Eli tee aina suunnitelma tai ainakin lista siitä mitä kaikkea tulee tehdä ja muistaa ennen juhlia ja niiden aikana.
Valmistaudu Juhliin – Annin vinkit juhlajärjestelyihin!
Aloita
- Kutsu vieraat – pyydä ilmoittautumaan (näin osaat varautua esimerkiksi tarjoiluihin ja niiden määrään).
- Suunnittele menu ja tarkenna sen määrät, kun saat ilmoittautumiset. Ota huomioon mahdolliset allergiat ja erikoisruokavaliot.
- Tilaa tarvikkeet ennakkoon kotiovelle, jotta säästät aikaa ja varmsitat, että saat kaiken tarvittavan.
- Aloita valmistelut ja leivo ennakkoon. Voit leipoa keksit, kakkupohjat, piirakkapohjat ja paljon muuta pakkaseen jo pari viikkoa etukäteen.
- Kattaus ja koristelut kannattaa suunnitella myös etukäteen. Voit laittaa kaiken paikoilleen jo edellisenä iltana.
- Jätä juhlapäivälle vain viimeistely: kakkujen koristelu ja esillelaitto.
Juhlissa tärkeää on pitää huolta jokaisesta vieraasta. Varmista, että kaikilla tarpeeksi juomaa ja syötävää. Istumapaikat ja tunnelma ovat myös tärkeitä!
Tarkista ennen juhlia
- Onko riittävästi laseja, kahvikuppeja, istumapaikkoja ja henkareita?
- Riittäähän kuohuva ja kahvi varmasti? – Varaa jokaiselle vieraalle ainakin 2 kupillista kahvia – kuohuvaa voi varata lasillisen jokaiselle.
- Muista myös teen juojat ja alkoholittomat vaihtoehdot! – Alkoholiton versio voi olla Alkostakin löytyvä lehtikuohu tai itse tehty raikas mocktail. Lue mocktaileista lisää täältä.
- Jos olet suunnitellut, että juhlat ovat osittain ulkona – tarkista sää edellisenä päivänä ja huomioi sateen mahdollisuus.
- Siivoa koti kunnolla, puhdista myös lasit ja astiat ja muista pyytää ajoissa apua ystäviltä!
Koristelu
- Kukat tuovat tarjoilupöytään ja juhlatilaan kaunista tunnelmaa. Aseta tarjoilupöytään pieniä kukka-asetelmia tai iso kimppu kukkia, jotka sopivat muuhun koristeluun ja tarjoiltaviin. (Näin alkukesästä metsät ja niityt ovat pullollaan luonnonkukkia. Käytä niitä ja säästä juhlabudjetissa.)
- Kukilla voi koristella myös muutakin tilaa ja tarjoiltavia. Syötäviä kukkia löytyy nykyään paljon (esim. orvokit ja lemmikit). Koristele kakku ja muut tarjoiltavat syötävillä kukilla.
- Juhlien luonteesta riippuen koristele tila: ilmapalloilla, viireillä, pom pomeilla ja muilla paperikoristeilla, joilla saat helposti näyttävyyttä esimerkiksi tarjoilupöydän lähettyville. Puutarhajuhliin sopivat erilaiset lyhdyt ja valot loistavasti.
Menu
- Menu kannattaa olla esillä tarjoilupöydässä. Muista myös merkitä mahdolliset erityisruokavaliot jokaisen tarjoiltavan perään. Näin säästyt kysymyksiltä ja ihmiset uskaltavat ottaa itsenäisesti ruokaa pöydästä ilman epäilyä raaka-aineista.
- Merkitse erikseen suolaiset ja makeat.
- Menun voit printata ja laittaa vaikka taulun kehyksiin, kuten minä tein yhdissä omissa juhlissani.
Suolaiset tarjoiltavat
Voileipäkakut maistuvat aina ja ne ovat taas trendikkäitä juhlatarjoiltavia. Voileipäkakkuja kannattaa varata tarpeeksi, jos ne ovat ainoa suolainen tarjoiltava juhlissa. Herkkujen menekki juhlissa riippuu aina ajankohdasta ja siitä kuinka paljon erilaisia herkkuja on tarjolla. Sanotaan, että voileipäkakkua tulisi varata aina yhtä vierasta kohden reilu 1,5 cm pala tai 1,5 leipäpalan verran.
Oman kokemukseni mukaan suolaista saattaa usein mennä jopa makeaa enemmän. Linkitän teille alle suosikkiohjeitani.
VOILEIPÄKAKKUJA
SALAATTEJA
SUOLAISIA PIIRAKOITA
LEIVÄT
Makeat tarjoiltavat
Makeita tarjoiluja saa olla runsaasti erilaisia. Tarjoilupöytä näyttää upealta kun esillä on montaa sorttia. Kannattaa valita sopivasti helppoja ja keskivaikeita reseptejä, jotta leivontaurakka yhdelle päivälle ei olisi liian suuri. Täytekakut olen välillä tilannut muualta ja tehnyt itse loput.
Vinkkejä
- Tee kakkupohjat 1-2 viikkoa aikaisemmin pakastimeen, täytä kakut edellisenä päivänä ja koristele juhlapäivän aamuna simppelisti.
- Tee keksit viikkoa aikaisemmin pakastimeen
- Muffinssit valmistuvat puolessa tunnissa
- Hyydytettävät kakut voi kaikki tehdä myös etukäteen pakkaseen tai jääkaappiin pari päivää ennen juhlia
- Macaron -leivokset voi tehdä myös pakkaseen.
- Simppelit nakukakut teet hetkessä: sokerikakkupohja, kerma + hyydykejauhe ja marjat!
KATSO KAIKKI KEVÄÄN JUHLIEN KAKKUOHJEETNI TÄÄLTÄ
MAKEITA OHJEITA
Juustokakut
- Kinuski-Punaherukkajuustokakku
- Kinuski-Vadelmajuustokakku
- Vadelma-Moussekakku
- Maidoton Mansikkajuustokakku
- Minttusuklaamoussekakku (NOPEA JA HELPPO)
- Key lime Juustokakku
- Nopea Mansikkajuustokakku
Leivokset ja keksit
- Bebe-leivokset
- Madeleine-Leivokset
- Suolakinuski Macarons
- Keksikakku
- Sitruunakeksit
- Lusikkaleivät
- Caramel Sydämet
- Confettikeksit
- Kääretorttu
Täytekakut
- Mansikkakakku
- Mustikkakakku
- Suklaakakku
- Vegaaninen Sitruuna-Vadelmakakku
- Ruby Suklaakakku
- Salted Caramel Kakku
Todella Nopeat
- Kirsikka-Suklaakakku
- Suklaamuffinssit
- Mustikkamuffinssit
- Mutakakku
- Sitruunamutakakku
- Oreo-Juustokakku
Sijoita tarjoilupöytä niin, että herkkuja on helppo hakea ja pöydän voi kiertää ympäri.
Juomat
- Muista varata tarpeeksi juomia juhlan luonteesta riippuen 2-3 lasia per henkilö (varaa aina hieman ylimitoitetusti).
- Pidä juomat kylmänä ja varaa jäitä pakastimeen (coolerit ovat näppäriä säilyttää avatut pullot)
- Ota huomioon alkoholittomat – katso ohjeitani täältä.
- Voit tehdä alkumaljat myös isoihin kannuihin, joista on helppo kaataa lisää raikasta juomaa vieraiden laseihin. Itse tein raparperi spritziä isoon kannuun, josta tarjoilin sitä juhlissani vieraille.
KATSO KAIKKI IHANAT JUOMAOHJEET TÄÄLTÄ.
Hei, en tiedä onko ihan pöljä kysymys mutta mainitsit että piirakkapohjatkin voisi tehdä jo etukäteen pakastimeen. Eli siis pakastetaanko pohja paistamisen jälkeen vai raakana? Eihän pohja kuivu pakastettaessa? Tästä olisi kyllä suuri apu parin viikon päästä oleviin synttärijuhliin jos voisin tehdä sekä kakku- että piirakkapohjat etukäteen pakkaseen. ?
Hei, pakastan itse piirakkapohjat hyvin peiteltynä pallona kelmussa tai suoraan taputeltuna piirakkavuokaan pakastimessa. Piirakapohjat eivät kuivu (eikä mikään muukaan pakkasessa) jos peittele hyvin 🙂 Jos ohjeessa on esipaistettu pohja – en näe syytä miksi pohjaa ei voisi jopa pakastaa. Mukavia juhlia!
Hyviä vinkkejä! 🙂
🙂