|

Täydelliset täytetyt munkit

Täydelliset täytetyt munkit

Lääh! Näin hyviä munkkeja en ole ikinä ennen leiponut. Tein kaiken täysin eri tavalla ja vihdoin sain pehmeän kuohkeita munkkeja kauniilla makuraidalla. Salaisuus piilee taikinassa joka leivotaan veteen ja pieneen määrään hiivaa, useassa kohotuksessa ja siinä ettei taikinasta tällä kertaa pyöritellä munkkeja vaan taikina kaulitaan ja siitä otetaan muotilla noin 1 cm paksuisia kiekkoja, jotka pullistuvat öljyssä, jättäen tuon kauniin makuraidan munkin ympärille.

Nämä munkit ovat kaiken niihin käytetyn ajan arvoisia. Kohotusta on hieman enemmän kuin perinteisessä munkkitaikinassa, mutta se kannattaa. Meillä munkkeja paistetaan vain kerran vuodessa ja siksi siihen panostetaan. Jos teilläkin on tapana leipoa vappumunkit itse, kokeile tätä ohjetta ja rakastu!

Täydelliset täytetyt munkit

Nämä munkit olivat ihania ihan sellaisenaankin. Vaalea paistoväri tulee hieman alhaisemmasta 165-asteisesta öljystä ja rauhallisesta paistosta. Hieman löysä taikina, kohotus ja paistolämpötila tekevät sen että munkit paisuvat ihanasti öljyssä, ne eivät ole munkkimaisen tiiviitä, vaan niissä on ilmaa. Oih niin ihanan ilmavan kevyitä munkkeja, että näitä tekisi mieli syödä useita kerralla!

Täydelliset täytetyt munkit

Dulche De Leche

Päätin täyttää munkit dulche de lechellä eli tuolla ihastuttavalla ”meksikolaisella kinuskilla”, joka on kovin suosittua Etelä-Amerikassa. Sokerista ja maidosta keitetty eräänlainen kinuski/toffee/karamellikastike on käyttövalmista sellaisenaan ja löydät sitä samasta hyllystä kondensoidun maidon kanssa. Tämä on se valmiiksi karamellisoitu kondensoitu maito, jota olen käyttänyt muissakin ohjeissa. Niin helppoa ja siis niin herkullista!


Täydelliset täytetyt munkit

noin 18-20 munkkia

HUOM! LUE KOKO OHJE KUNNOLLA ENNEN ALOITTAMISTA

Ohje

 • 70 ml vettä (ohjeessa ei ole virhettä)
 • 8 g tuorehiivaa
 • 4 dl vehnäjauhoja
 • 1 kananmuna (L-kokoinen 63-73 g)
 • 1 keltuainen (L-kokoinen 63-73 g)
 • 1 dl sokeria
 • 1 tippa vanilja-aromia (voit laittaa myös vaniljasokeria tai vaniljatangon siemeniä tms.)
 • 2 dl Manitoba jauhoja
 • 60 g pehmeää voita
 • 1 sitruunan kuori
 • ripaus suolaa

EDIT: Kyselyiden perusteella selvennys ohjeeseen. Nesteen määrässä ei ole virhettä 70 ml eli 0,7 dl pitää paikkansa. Ohje eroaa tavallisesta pullataikinasta raaka-aineiden määrän ja tekotavan suhteen. Niitä ei voi suoraan verrata. Ohje testattu kertaalleen kyselyiden jälkeen ulkopuolisen toimesta. Jauhot tulee lisätä vähän kerrallaan tunnustellen, koska meillä kaikilla on erilainen mittakäsi. Lisää jauhoja vain sen verran, kun taikina on täydellistä.

EDIT: Munien koko lisätty jälkikäteen ohjeeseen.

Paistamiseen

 • noin 1 litra rypsiöljyä

Lisäksi

 • 2 dl hienoa sokeria
 • 1 prk Dulche de Lecheä (valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa)
 1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää sekaan 1 dl vehnäjauhoja, sekoita vispilällä. Laita kelmu päälle ja anna taikinan levätä noin tunti lämpimässä ja vedottomassa. HUOM! Seos alkaa kuplimaan tunnin aikana.
 2. Lisää (huoneenlämpöiset) kananmuna, keltuainen, sokeri, vanilja-aromi ja loput vehnäjauhot vähän kerrallaan taikinaan koko ajan taikinaa työstäen.
 3. Samalla kun vaivaat taikinaa, lisää pehmeä voi kahdessa osassa, sitruunan kuori, suola ja lopuksi Manitoba jauhot taas vähän kerrallaan. Lisää Manitoba-jauhoja vain sen verran, että taikina on sopivan pehmeää.
 4. Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia ja anna kohota vielä kaksi tuntia liinan alla vedottomassa ja lämpöisessä paikassa (esim uunissa jälkilämmöllä). Taikinan tilavuuden tulee kaksinkertaistua.
 5. Kauli taikina kaulimella noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla (esim. kahvimuki tai piparimuotti) munkkeja. Laita taikinapalat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna kohota vielä tunnin ajan liinan alla.
 6. Kun munkit ovat kohonneet, paista varovasti kuumassa max 165-asteisessa öljyssä (suosittelen paistomittaria). Nosta munkit varovasti reikäkauhalla kuumaan öljyyn.
 7. Paista munkkeja kaksi minuuttia kummaltakin puolelta. Munkit ovat kullanruskeita ei tummia, kuten perinteiset munkkirinkilät.
 8. Nosta munkit reikäkauhalla lautaselle, joissa on paperinpala, jotta ylimääräinen öljy imeytyy paperiin.
 9. Kun munkit ovat hiukan jäähtyneet, kierittele ne hienossa sokerissa.
 10. Täytä munkit dulche de lechellä laittamalla se pursotinpussiin pienipäisen tyllan (tai täyttötyllan) kanssa ja pursota kinuski munkin sisään, niin että kinuskia jää näkyville myös munkin pintaan.

Vinkki! Halutessasi voit keittää paksua kinuskia itse ja täyttää munkit sillä. Myös hillo tai nutella on hyvä vaihtoehto.

Täydelliset täytetyt munkit
Täydelliset täytetyt munkit
Täydelliset täytetyt munkit
Täydelliset täytetyt munkit

Mieti miten ihanasti nämä munkit sopivat yhteen puolukkasiman kanssa?

Herkullista munkinpaistoa!

/Anni


Lisää vappuohjeita löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

43 Kommenttia

 1. Tuula sanoo:

  Heippa, amatöörileipuri täällä ilmoittautuu. Onnistui minultakin, laitoin jauhoja yhteensä noin 5,5 dl. Taikina oli kiinteää, mutta ajattelin sen olevan tarkoitus. Ihanasti pullistuivat öljyssä ja upeita ilmavia munkkeja tuli. Kiitos ohjeesta!

Kommentit on suljettu.