Silkinpehmeä Mansikkajuustokakku (vegaaninen – liivatteeton)
Olen tehnyt paljon liivatteettomia juustokakkuja, mutta vielä kertaakaan en ole uskaltanut lähteä hyydyttämään juustokakkua kasviperäisellä liivatteella. Siis ennen tätä kokeilua. Tehdessäni tätä silkinpehmeää mansikkajuustokakkua mietin että voi rähmä, jos tämä menee pilalle, niin meillä ei ole kakkua illanistujaisiin. Hypin tasajalkaa ilosta kun:
- Tajusin kakun hyytyneen täydellisesti.
- Maistoin kaurapohjaista (täysin vegaanista) juustokakkua, joka on taivaallista!
Minulla ei ole edelleenkään mitään syvempää empiiristä tietoa agar agarin käytöstä hyydyttämisaineena. Joulumarmeladien teossa jo olen koittanut ymmärtää tätä ainetta syvemmin ja miten se toimii. Silti sen kanssa on tullut yllätyksiä. Testaamalla ja hyvällä tuurilla olen löytänyt oikeat mittasuhteet. Niin kävi varmasti myös tämän kakun kanssa. Käytän Funcakesin agar-jauhetta ja siksi en voi mennä takuuseen muista merkeistä tai esimerkiksi hiutaleista tai siitä miten ne toimivat, jos niitä soveltaa tähän reseptiin. Suurimmat kompastuskivet agarin käytössä ovat samat kuin liivatteen kanssa eli tuloksena liian löysä kakku (liian vähän agaria) tai liian kumimainen kakku (liikaa agaria).
On ollut hauska haastaa itseään reseptien suunnittelussa ja maistella vegaanisia vaihtoehtoja, vaikka olenkin sekasyöjä. Näitä resepti-sovelluksia tulee varmasti tänne blogiin enemmänkin jatkossa. Koitan kuitenkin antaa teille aina vaihtoehdon muuntaa resepti moneen suuntaan. Tämänkin kakun voit siis tehdä ihan ”tavallisena” versionakin käyttämällä liivatetta (määrät mainittu reseptin yhteydessä) ja vaihtamalla kauratuotteet vastaaviin maitotuotteisiin. Gluteenittoman saat tästä reseptistä valitsemalla gluteenittomat keksit kakun pohjaksi (edit. Huomioi myös kauratuotteiden gluteenittomuus).
Ihan muutama sana vielä tuosta kakun koostumuksesta. Silkinpehmeä mansikkajuustokakku kuvaa hyvin tätä kakkua, koska koostumus todella on silkkinen, pehmeä, täyteläinen ja ahh jotenkin niin taivaallinen! Maisteluraati kehui kakun makua vuolaasti ja myönsi ettei välttämättä olisi arvannut kakun vegaanisuutta ilman, että siitä oli kerrottu etukäteen.
Silkinpehmeä Mansikkajuustokakku (vegaaninen – liivatteeton)
Pohja
- 150 g kaurakeksejä (vegaaninen)
- 50 g margariinia (maidoton)
- Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle.
- Asettele reunakalvo vuokaan. Vinkki: saat reunakalvon tarttumaan vuoan reunoihin esim. vuokaspraylla.
- Murenna keksit blenderissä tai murskaamalla ja sulata margariini.
- Yhdistä margariini ja keksimuru ja painele seos kevyesti irtopohjavuoan (18-22 cm) pohjalle.
- Laita pohja jääkaappiin odottamaan.
Vinkki! Voit käyttää minkä kokoista vuokaa tahansa. Pienempi halkaisija = korkeampi kakku ja isompi halkaisija = matala kakku.
Täyte
- 4 dl kasvipohjaistavispiä (HUOM! Eroja merkeissä – Kaslink kauravispiä riittää noin 2 dl)
- 300 g kauratuorejuustoa (Oatly)
- 1 dl makeuttamaton mansikkapyre (Bonne)
- 0.75 dl hienoa sokeria
- 4 g agar agar -jauhetta
- Vaahdota kauravispi vaahdoksi, laita jääkaappiin odottamaan.
- Vatkaa sokeri ja kauratuorejuusto notkeaksi.
- Mittaa mansikkapyre ja agar kattilaan, sekoita ja anna olla 5 minuuttia.
- Kiehauta mansikkapyre koko ajan sekoitellen, ettei se pala pohjaan. Keittele vielä 3-4 minuuttia.
- Anna mansikkapyreen jäähtyä ihan hetki ja kaada se sitten ohuena nauhana tuorejuuston joukkoon koko ajan vatkaten.
- Kääntele sekaan kauravispi ja kaada seos nopeasti vuokaan keksipohjan päälle.
- Ravistele ja kopauta vuokaa pöytään, jotta täyte asettuu kunnolla ja ilmakuplat häviävät.
- Laita kakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Vinkki! Jos et halua käyttää agaria voit hyydyttää kakun liivatteella. Tähän ohjeeseen tarvitset 4-6 liivatetta. Voit korvata myös kauratuotteet tavallisella vispikermalla ja tuorejuustolla.
LUKIJAVINKKI! Kakku hyytyy myös kahdella pussilla Vegegel -hyydytysaineitta. Tämän on testannut lukija onnistuneesti.
Kiille:
- 3 dl mansikkapyrettä
- 0.5 tl agar agaria
- Kiehauta mansikkapyre koko ajan sekoitellen, ettei se pala pohjaan. Keittele vielä 3-4 minuuttia.
- Anna jäähtyä kunnolla ja kaada hyytyneen kakun päälle lusikkaa apuna käyttäen.
- Laita kakku jääkaappiin ja anna hyytyä noin 2 tuntia.
Vinkki! Jos et halua käyttää agaria voit hyydyttää kiilteen liivatteella, tarvitset 2 liivatetta.
Koristelu:
- mansikoita
- sokerihelmiä
- Koristele kakku ennen tarjoilua mansikanviipaleilla ja muilla koristeilla.
Hei. Juuri on kakku hyytymässä😊
Huomasin, että ohjeessa lukee kai vahingossa 4g agar agaria, vaikka kai pitäisi lukea 4tl?
4tl kuitenkin laitoin😅
Kiitos ohjeesta😊
Eikun täytyy nyt korjata. Kyllä tuo 4g sittenkin taitaa olla oikein, sehän on n. 1tl? Tuolla 4tl tuli liian paksua mansikkapyreestä ja se hyytyi täytteen joukkoon yksinään. No, korjasin asian niin, että siirsin hälkiruokakulhoihin. Hyvää oli silti, eikä maistunut yhtään vegeltä 🙂