Pehmeä Vaahtokarkkimousse (liivatteeton-kakkutäyte)
Pehmeä vaahtokarkkimousse (liivatteeton kakkutäyte)? Oi kyllä ja kakun välissä. Olen aina rakastanut vaahtokarkkeja – sellaisenaan, grillattuna sekä kuorrutteissa. Nyt lähikoina olen laajentanut vaahtokarkkirakkauttani ihanan vaahtokarkki aromin ansioista ja leiponut esimerkiksi vaahtokarkki macaron -leivoksia ja ihania vaahtokarkki kuppikakkuja!
Tässä reseptissä ei kuitenkaan aromia tarvita, koska unelman pehmeä vaahtokarkkimousse tehdään kermasta ja vaahtokarkeista! Tarvitseeko sanoa enempää? Tämä on jumalaista. Niin ja kuten aina (toistan jo itseäni) resepti on helppo sekä liivatteeton (ei lisättyä liivatetta – ks. vinkit alla)! Malttia tarvitaan ainoastaan massan jäähdytykseen. Suunnittelin vaahtokarkkimoussereseptin erittäin suositun vaahtokarkkikuorrutteeni pohjalta. Voit tutustua vaahtokarkkikuorrutteeseen täällä.
Pehmeä Vaahtokarkkimousse (liivatteeton-kakkutäyte)
Tämä ohje on mitoitettu kahteen kerrokseen halkaisijaltaan 15 cm kakkuun tai yhteen kerrokseen halkaisijaltaan 20-22 cm kakkuun.
Ohje:
- 2 dl kermaa
- 150 g vaahtokarkkeja
- ripaus suolaa
- 0.5 dl tomusokeria
- 100 g tuorejuustoa
- Mittaa kerma kattilaan ja kuumenna se.
- Lisää vaahtokarkit ja anna niiden sulaa kerman sekaan.
- Lisää suola ja tomusokeri koko ajan sekoitellen.
- Kun vaahtokarkit ovat kokonaan sulaneet siirrä seos isoon kulhoon.
- Laita kulho jääkaappiin yö yli tai noin tunniksi pakastimeen.
- Massan tulee olla kokonaan jäähtynyt seuraavassa vaiheessa!
- Vatkaa jäähdytetty massa kuohkeaksi.
- Lisää tuorejuusto ja vatkaa vielä hetki.
- Täytä kakku moussella ja anna kakun hyytyä rauhassa, jotta kerrokset asettuvat.
Vinkki! Värjää mousse halutessa pastaväreillä. Käytin mousseen värikkäistä (keltainen, oranssi, pinkki) vaahtokarkkeja, mistä johtuu tuo persikan väri. Muista jäähdyttää massa kokonaan tai se ei vatkaudu kuohkeaksi! HUOM! Jos haluat kokonaan liivatteettoman reseptin, niin valitse myös vaahtokarkit liivatteettomina.
Laitoin vaahtokarkkimoussen tämän kakun väliin. Kakkupohjan kuvissa tumma sokerikakkupohja, jonka ohjeen löydät täältä.
Voit pursotella vaahtokarkkimoussea myös kakun tai kuppikakkujen päälle.
Olen tekemässä tytölle synttärikakkua. Hän halusi kakkuun kakkukuvan, joka kuulemma olisi paras laittaa kerman päälle. Tuleekohan ihan äklökakku tällä täytteellä ja kermavaahtopäällisellä?
Heips Annu, laita moussen kanssa joku kirpeä ei niin makea hillo kakun väliin aläkä mausta kermaa sokerilla liian makeaksi niin hyvä tulee 🙂
Tätä taidan testata poikien synttäreille ens viikolla ?
Hei Jonna 🙂 Kiva! Tämä varmasti maistuu pojille. Aurinkoista päivää!
Tämä täytehän ei varsinaisesti ole liivatteeton, kuten otsikossa sanotaan? Kun vaahtokarkit kuitenkin on tehty liivatteella 🙂
Hyvä oivallus Tuikku. Mainitsen juuri tästä syystä ohjeessa, että se ei sisällä ohjeeseenlisättyä liivatetta ja jos toiveena on kokonaan liivatteeton mousse, niin tulisi valita vaahtokarkit sellaisina. Liivatteettomia vaahtokarkkeja nimittäin löytyy myös 🙂 Monet arvostavat reseptejä, joissa liivatetta ei lisätä ohjeessa ja otsikko viittaakin siihen. Pahoittelut, jos se ohjasi sinua harhaan.
Joo, tulin tänne mainitsemaan asian, mutta huomasin että olit jo itsekin maininnut sen 😀
Moikka! Testasin tätä moussea tänään kakussa. Kuuluiko tämän jähmettyä vaahtokarkkimaiseksi, aavistuksen hyytelömäiseksi kakun välissä? Näin minun mousselle kävi. Ja tuli myös aika ohuet kerrokset pohjaan nähden (15cm vuoka ja mehevä tumma kakkupohja). En tiedä vatkasinko liikaa vai missä meni vikaan. Maku oli kyllä erinomainen! 🙂
Hei Ilona,
Kyllä, mousse jää vaahtokarkkimaiseksi vaahtokarkkien koostumuksen takia 🙂 Koostumus riippuu hieman myös vaahtokarkeista, joita käyttää. Kannattaa kokeilla hieman eri laatuja. Kuvassa näkyvä kakku on halkaisijaltaan 15 cm ja sen välissä on ohjeen mousse, jos haluaa korkeammat kerrokset kannattaa tuplata ohje 🙂 Mukavaa viikkoa!
Miten jos laittaa 24 cm kakun yhteen väliin, niin teenkö 1,5kertaisena tuon täytteen?
Hei, en ole itse tehnyt 24 senttiseen vuokaan, joten vastaukseni on arvelua 🙂 Määrä riippuu siitä kuinka paksut kerrokset moussea haluat kakun väliin. Tekisin sinuna 1.5 kertaisena tai jopa kaksinkertaisena. Mukavaa leivontaa!
Pitäisi tehdä maidoton kakku. Pohja tietysti normaali. Mutta kakun pitäisi olla 2-v junakakku. Neuvo miten päällystän kakun? Kiitän etukäteen??
Hei 🙂
Suosittelen päällystämään maidottomalla marenkikreemillä tai ihan marengilla, jos et halua käyttää pelkkää kasvipohjaista kermaa. Kreemiä voi värjätä pastaväreillä. Ohjeen löydät täältä 🙂
https://stg.anninuunissa.fi/maidoton-marenkikreemi/
Kuinka kauan jääkaapista otettua seosta pitäisi vatkata, että on kuohkeaa 😀 loppuiko mun kärsivällisyys vai tulikohan oikeanlaista, vähän jännittää 😀
Hei Minna, en nyt muista aikaa, mutta sen kyllä näkee kun vaahto kuohkeutuu. Seoksen pitää olla täysin kylmää, että se vaahtoutuu 🙂
Mikähän mahtaisi olla tämän täytteen kaveriksi sopiva mousse toiseen väliin? Kakusta tulee voikreemillä päällystetty, joten haluaisin jonkun mahdollisimman vähän makean täytteen. Minttua mietin mutta ei ollut kakun saajan mieleen. ?
Tai siis ei ole välttämättä lasten mieleen 😀
Huomasin että teidän verkkokaupassa on tollaista funcakesin enchanted kermakuorrutetta. Onko se millaista kakun päälle ajatellen? Tarkoitus olisi värjätä aika rajustikkin kreemiä, ja olen yrittänyt keksiä korvaavaa kuorrutetta voikreemin makeuden takia. Ajattelin että käyttäytyykö tämä samalla lailla kun kerma, eli vetistyy..
Miten olisi sitruuna? Ohje esim:
https://stg.anninuunissa.fi/sitruuna-mustikkakakku/
Kermakuorrute on enemmänkin kreemin tapaista – ei vetisty ja voi värjätä. Tässä kakussa käytin kermakuorrutetta:
https://stg.anninuunissa.fi/lumoava-mustikkakakku/
Onko kuinka makeaa?
Makeuskin on makuasia. Maista moussea tehdessä – vähennä tai lisää sokeria 🙂
Tota kermakuorrutetta meinasin? Verrattuna voikreemin?
Minusta ei ole ihan yhtä makeaa, mutta tämäkin on makuasia, joka selviää testatessa 🙂
Täytyy varmaan kokeilla. Onhan siinä aina sitten jos ei olekkaan hyvää, mahdollista tehdä varasuunnitelmana kreemi.. kiitos vastauksista! ?
Ole hyvä 🙂 Kakustasi tulee varmasti ihastuttava!
Täyte oli erittäin hyvää, sopivan makeaa. Ohjeen täyte riittää yhteen 24cm kakun väliin. Tein kahteen eri kulhoon kahdesta erivärisestä vaahtokarkista täytteet. Toiseen väliin tuli vaaleanpunainen ja toiseen valkoinen täyte. Vaahtokarkkeja kermaan sulattaessa karkkeja joutui painelemaan kattilan reunaa vasten. Pikku hiljaa kuitenkin sulivat kerman sekaan. Kuohukerman. Yön yli jääkaapissa seisseet vaahtokarkkikermat olivat hieman kovia päältä ja epäilin, onnistuuko vatkaaminen. Vaahtokarkkikerma tarttui vatkaimiin kiinni ja alkoi kiivetä vispilöitä pitkin ylöspäin. Kun vaan jatkoi vatkaamista, seos alkoi kuitenkin irrota ja vaahdota. Erittäin hyvää tuli. Viimeisistä kakunpaloista taisteltiin. Täyte oli riittävän jämäkkää ja pysyi hyvin kakun välissä myös leikatessa. Kohta seuraavat synttärit ja samalla kakkutäytteellä mennään.
Olipa yksityiskohtainen kuvaus 😀 Allekirjoitan kaikki havaintosi. Kiva kun pidit ohjeesta. Oikein ihanaa viikkoa!
Hei, pystyykö massaa pursottamaan?
Heips,
Pystyy. Näissä on kyseinen massa pursotettuna:
https://stg.anninuunissa.fi/vaahtokarkki-vadelma-cupcakes/
Eli kannattaa tehdä tänään ja huomenna vasta vatkata ja pursottaa? 🙂
Eli kannattaa tehdä tänään valmiiksi ja huomenna vasta vatkata ja pursottaa?
Kyllä 🙂 Tämä tehdään aina esimerkiksi illalla, että massa kerkeää kunnolla jäähtyä. Se ei nimittäin vaahtoudu jos ei ole ihan kylmää 🙂
Hei voiko tällä ohjeella tehdä juustokakun irtopohjavuokaan? Varmaan täytyy siihen liivatetta lisätä, mutta toimisiko niin? Kummipoika toivoi vaahtokarkkikakkua synttäritarjoilulleen joten haluamansa saakin!
Moi Maiju,
Mousse pysyy kiinteänä kakun välissä. Uskon, että voit tehdä juustokakun ja ilman liivatetta, mutta älä tee kovin korkeaa kakkua 🙂
Moi!
Saako tästä muokattua maidottoman version? 🙂
En ole kokeillut tätä ohjetta maidottomani. Jos kokeilisin korvaisin kerman kaurakermalla ja tuorejuuston kauratuorejuustolla 🙂
Linkki vaahtokarkkikuorrutteeseen ei vie mihinkään. En myöskään löytänyt ohjetta selailemalla blogiasi.
Tekninen ongelma vai onko ohje poistettu?
Linkit on nyt päivitetty.
Hei, olisin kysynyt että mistä johtyy kun kerma/vaahtokarkki seos ei vaahtoutunut vaikka oli jääkaappikylmää eli oli yön yli jääkaapissa? Keitetäänkö kerma kiehuvaksi vai vain lämmitetään sen verran että vaahtokarkit liukenevat?
Ei tarvitse kiehua. Mitähän vaahtokarkkeja käytit?
Heippa, mitenhän esim soijavispi käyttäytyisi tässä moussessa, kun pitäisi saada maidoton tästä? Vai olisko kaurakerma parempi vaihtoehto? Onko kokemuksia? 😊
Valitettavasti en ole kokeillut kasvikermoihin tätä. Kerman täytyy kestää kuumennus niin ettei se juoksetu ja se vatkautuu lämmityksen jälkeenkin.
Hei,
Mietein vaahtokarkkimoussen pursottamista. Mitenköhän käyttäytyy, jos jättäisin tuorejuuston kokonaan pois? En jotenkaan osaa ajatella sitä mukaan tähän, kun tulee kakun päälle, eikä väliin.
Nyt on sellainen kysymys, että rohkeasti vain kokeilemaan 🙂 En ole tätä itse pitkään aikaan tehnyt ja muista miten käyttäytyy ennen tuorejuuston lisäämistä.
Moikka. Olen tekemässä kakkua lasten synttäreille. Itselleni tein pari viikkoa sitten ohjeillasi vadelma-valkosuklaakakun ja se oli todella hyvää. Olisiko todella outo makuyhdistelmä tehdä suklaamousse + tämä vaahtokarkkimousse? Lapseni ei pidä marjoista joten yritän etsiä jotain muuta vaihtoehtoa…
Moikka, kiva kuulla, että olet pitänyt ohjeistani 🙂 Vaahtokarkki ja suklaa sopivat hyvin yhteen, joten ei kuulosta yhtään hullummalta yhdistelmältä! Nam!
Moikka! Mietin mahdollisuutta tehdä kakun hyvissä ajoin (n. 1vko) ennen pahimpia juhlakiireitä pakkaseen. Oletko kokeillut pakastaa tällä moussella täytettyä kakkua?
Moikka, valitettavasti tätä moussea en ole pakastanut, joten en tiedä miten käyttäytyy.