|

Leivonnaisten pakastus

Leivonnaisten pakastus

Moni painii tällä hetkellä juhlajärjestelyiden ja kiireiden keskellä. Muistan kuinka stressaantunut oma äitini oli ennen lakkiaisiani, vaikka en silloin ymmärtänyt miksi.

Olen antanut tänä keväänä haastatteluja useampaan mediaan ja toimittajat ovat kyselleet minulta paljon tärkeimpiä vinkkejä juhlien järjestämiseen ja niihin valmistautumiseen. ”Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty” on mottoni. Tuntuu melkein jo toistolta tämän postauksen aihe, mutta huomasin aiheelle olevan kysyntää, nimittäin leivonnaisten pakastus ja miten pakastamisella voi vähentää ”leivontastressiä”. Mitä enemmän voi valmistella etukäteen, sitä parempi eikö vain? Jos tämä koskettaa sinua niin jatka lukemista.


Leivonnaisten pakastus

Melkein kaikkea voi pakastaa, ilman että pakastettava tuote muuttaa koostumustaan, makua tai ulkonäköään. Pakastuksessa kuitenkin tärkeä seikka on se, että muistaa peitellä pakasteet hyvin, jotta ne eivät ota makuja ja hajuja muista pakasteista tai ettei niiden rakenne kärsi.

Kakkupohjat

Minulla on aina kakkupohjia pakastimessa. Kun otan viimeisen, laitan ylös merkinnän siitä, että muistan leipoa lisää. Leivon kakkupohjia pakastimeen silloin kun tuohuan muutenkin keittiössä tai sitten otan asiakseni leipoa kerralla monta pohjaa. Kakkupohjat säilyvät pakastimessa kelmuttuina tai pakastuspussissa hyvin peiteltynä jopa 3-4 kk. Sokerikakkupohja sulaa reilussa tunnissa leikattavaksi. Vinkki! Leikkaa kakkupohja kohmeisena, jolloin saat helpommin tasaiset kerrokset.

Leivonnaisten pakastus

Valmiit täytekakut

Sanotaan, että täytetty kakku säilyy pakastimessa 1-2 kuukautta. Itse pakastan aina vain pohjia, joskus olen pakastanut vuoassa valmiiksi täytetyn kakun, mutta en ikinä kreemitettyä ja koristeltua kakkua. Täysin valmista kakku on vaikea pitää kauniina, koska pakastus vaatii kunnollisen peittelyn. Jos pakastat täytekakun niin suosittelen tekemään sen täytettynä, niin että jätät koristelun juhlapäivälle.

Mutakakku eli Mud Cake (G)

(Kuiva-) Kahvikakut

Voit pakastaa myös kahvikakut, mutta itse leivon ne samalla viikolla kun juhlat ovat, koska kahvikakut paranevat vanhetessaan ja niitä voi säilyttää useamman päivän huoneenlämmössä. Jos pakastat kuivakakun, niin kääri se esimerkiksi kelmuun huolellisesti tai laita tarpeeksi isoon pakastepussiin, jonka suljet huolellisesti.

Esikoiskirjani julkkarit
Kuva Camilla Bloom

Juusto-hyydykekakut

Tiesitkö, että ammattilaisleipomoissa juustokakut tehdään useimmiten pakkaseen? Turhaan siis pelkäät juustokakkujen pakastusta. Juustokakut voi pakastaa ilman kiillettä ja koristeluja. Voit tehdä juustokakut pakastimeen useita viikkoja (suositus 2-4) etukäteen. Sulata juustokakku jääkaapissa, jolloin se sulaa tasaisesti ja koristele sulamisen jälkeen. Sulamiseen menee muutamia tunteja.

Vinkki! Pakasta juustokakku ensin vuoassa, johon olet sen tehnyt. Kun kakku on jäätynyt siirrä se pussiin tai kelmuta. 

Miten leipoa ja kasata täydellinen korkea kakku?

Keksit ja taikinat

Toinen mitä minulta löytyy aina pakastimesta on keksitaikina. Sokerikeksitaikina säilyy hyvin kelmuttuna tai pakastuspussissa usean kuukauden (noin 3 kk). Vaaleasta keksitaikinasta leipoo nopeasti kauniita täytekeksejä tai muita pikkuleipiä kevään ja kesän juhliin.

Valmiit keksit voi myös pakastaa esimerkiksi pakastepussissa ja ne säilyvät myös noin 3 kk hyvinä. Keksit säilyvät myös huoneenlämmössä ilmatiivissä rasiassa noin 3 viikkoa, joten voit leipoa keksit huoletta etukäteen.

Sugar Cookies - Sokerikeksit perusohje

Muffinssit

Itseasiassa muffinssejakin minulla on usein pakastimessa. Kun muffinssit pakastaa tuoreena ja sulattaa huoneenlämmössä ovat ne kuin uunituoreita taas. Muffinssit säilyvät pakastettuina samalla tavalla kuin kakkupohjat.

Omena-Muffinssit (vegaaninen)

Marengit

Marenkeja en pakastaisi, mutta tiesitkö, että ne kestävät hyvinä kuukausia! Minulla on kotona iso lasimalja aina täynnä marenkeja, joita käytän koristelussa ja muuten tarjolla juhlissa. Säilytä marengit siis ilmatiivissä rasiassa/kulhossa erilaisia projekteja ja tilaisuuksia varten.

Esikoiskirjani julkkarit
Kuva Camilla Bloom

Stressitöntä juhlahuumaa toivotellen!

Lisää vinkkejä juhlien valmisteluun löydät täältä.

♥ Anni


Lisää ohjeita juhliin ja kakkujen leivontaan löydät täältä.

Seuraatko jo herkkujani somessa?

Facebook

Instagram

Pinterest

Myös näillä sopii

Herkutella

19 Kommenttia

 1. Juulia sanoo:

  Hei,

  Säilyykö siis porkkanakakun pohja myös 3-4 kk pakkasessa kuten muutkin kakkupohjat? 🙂

 2. Juulia sanoo:

  Heippa,

  Säilyykö porkkanakakun pohja pakkasessa muiden kakkupohjien tavoin 3-4 kk? 🙂

  1. Kyllä. Näissä pakastus ja säilytysasioissa on tärkeää aina myös aistinvarainen arviointi ja huolellinen pakkaus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *