| |

GLUTEENITON LEIVONTA – Näin muutat reseptit helposti

Maidoton Mansikkakakku (G)

Kyselin teiltä Instagramin puolella kevään juhliin liittyen sisältötoiveita. Monet toivoivat tietoa gluteenittomasta leivonnasta ja erityisesti miten muuntaa ohjeet gluteenittomiksi. Vaikka tätä usein painotan ja olen jo pitkään kirjannut ohjeiden yhteyteen, jos olen 100% varma, että jauhot voi vaihtaa samassa suhteessa gluteenittomiin ja onnistua, niin aihe on aina yhtä kyselty. Siksi päätin koota nyt juhlakauden alussa yhden postauksen alle omat gluteenittoman leivonnan vinkkini.

Löydät myös kaikki gluteenittomat ohjeet alla olevasta linkistä

gluteenittomat ohjeeni

Pääsiäisen Paras Porkkanakakku

Muuta ohjeet gluteenittomiksi vaihtamalla jauhot 1:1

Gluteenittoman sokerikakkupohjan leipominen on yhtä helppoa kuin perinteisen vain vaihtamalla jauhot perunajauhoihin. Muistamalla muutaman yleisohjeen voit vaihtaa 1:1 jauhoja KAIKISSA perinteisissä ohjeissa ja leipoa gluteenittomasti. Olen rohkeasti kokeillut vaihtaa vehnäjauhot gluteenittomiin jauhoihin niin kakkupohja-, piirakka- kuin muffinssiohjeissakin. Ja yllättynyt miten se toimii! Katso alapuolelta ohjeet gluteenittoman taikinan käsittelyyn ja nikseihin. Pullat ja leivät ovat asteen vaativampia, koska sitko on hankalampi saada gluteenittomaan leivonnaiseen.

Gluteeniton sokerikakkupohja ohje

Terveellisemmät Kauracookiet (G)

GLUTEENITON LEIVONTA – Näin muutat reseptit helposti

Gluteenittomat Mustikkakuppikakut

Jauhot

JAUHOT: Gluteenittomia jauhoseoksia löytyy markettien hyllyiltä valmiina. Nämä sisältävät yleensä nostatusaineita ennestään, joten se kannattaa ottaa huomioon reseptissä. Gluteenittoman jauhoseoksen voi sekoittaa myös itse. Silloin suosittelen sekoittamaan keskenään 1-3 eri jauhoja, kuten perunajauhoja, kaurajauhoja ja riisijauhoja, jolloin taikinoiden leipoutuvuus paranee ja lopputulos on mehevämpi. Gluteenittomaan jauhoseokseen lisäisin psylliumia ja ksantaamia antamaan taikinalle kuohkeutta ja rakennetta. Nämä voi lisätä taikinaan myös erikseen leivontavaiheessa.

Psyllium ja Ksantaami

PSYLLIUM JA KSANTAAMI: vaikuttavat gluteenittomissa leivonnaisissa taikinan koostumukseen positiivisesti. Psyllium parantaa taikinan sitkoa ja se tekee leivonnaisesta kuohkeamman, mehevämmän ja vähemmän murenevan. Ksantaami taas korvaa vehnäjauhojen tuomaa sitkoa ja tekee esimerkiksi leivän pinnasta rapean.

Muista AINA

Muista aina gluteenittomassa leivonnassa vatkata taikina kunnolla, jolloin taikinaan tulee ilmakuplia ja lopputulos on kuohkeampi. Pakasta ylimääräiset leivonnaiset, sillä ne säilyvät vehnäleivonnaisia huonommin ja kuivuvat helposti. Suosi gluteenittomassa leivonnassa taikinoita, joihin tulee nesteeksi maitoa, piimää, jogurttia tai kermaa, sillä nämä lisäävät leipoutuvuutta ja parantavat rakennetta

Gluteeniton Runebergin kakku
Kinuskiset Taatelipalat
Maidoton Mansikkakakku (G)

Kaikki postauksen kuvien leivonnaiset on leivottu gluteenittomasti.

Ihanaa viikkoa!

/Anni


Lisää kakkuohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *