Maailman Paras Porkkanakakku
Maailman Paras Porkkanakakku – lupaan sen! Tämä ohje on minun lisäksi myös monen lukijani suosikki!
Maailman parhaan porkkanakakun alkuperäinen ohje löytyy The Hummingbird Bakeryn kirjasta ”Leivonnaisia herkkusuille”. Bongasin reseptin jo vuosia sitten, muokkasin sitä hieman ja sen jälkeen en ole porkkanakakkua tai muffinsseja tehnyt millään muulla ohjeella. Yksinkertaisesti sen takia, koska tämä ohje on täydellinen. Kakusta tulee mehevä, kostea ja juuri sopivasti mausteinen.
Hassua on ettei resepti ole aiemmin löytynyt blogistani, koska tämä kakku on ehdottomasti oma suosikkikakkuni. Nyt sain kuitenkin ihan mahtavan tilaisuuden leipoa kakun ystävien juhliin ja siitä syystä resepti ja kakku pääsevät vihdoin myös tänne blogin puolelle.
Porkkanakakussa yksi tärkeä mehevyyden tekijä on taikinaan tuleva öljy. Monet ovat kyselleet voiko sen korvata margariinilla tai voilla? Vastaus on kyllä. Mutta voi olla, ettei kakusta tule yhtä mehevä, kostea ja herkullinen. Käytän itse auringonkukkaöljyä sen hennon maun vuoksi. Oliiviöljyä en suosittele taas sen vahvan maun ja värin takia. Kookos- tai rypsiöljy käy vallan mainiosti.
Mausteita voit laittaa kakkuun oman maun mukaan ja pähkinät voi jättää reseptistä kokonaan pois, jos syöjien joukossa on allergisia. Vielä muutama sana kuorruteesta. Kun jaksat tehdä sen huolella on se unelman pehmeää ja täydellistä! Lue ohje kerran huolella läpi ja aloita sitten! Et tule pettymään ♥
Maailman Paras Porkkanakakku
Ohje (10-12 hlö)
- 3 dl tummaa (ruoko)kidesokeria
- 3 kananmunaa
- 3 dl auringonkukkaöljyä (myös rypsiöljy käy)
- 0,25 tl vanilja-aromia
- 4,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl kanelia
- 0,5 tl inkivääriä
- 0,5 tl suolaa
- 300 g (luomu)porkkanaraastetta
- 100 g saksanpähkinöitä (tai muita pähkinöitä – voit jättää myös pois)
- Mittaa sokerit, munat ja öljy (ja vanilja-aromi) kulhoon tai monitoimikoneeseen ja vatkaa kevyesti sekaisin.
- Sekoita kuivat aineet ja mausteet toisessa kulhossa sekaisin.
- Lisää munaseoksen joukkoon jauhoseosta desi kerrallaan siivilän läpi.
- Sekoita ja kääntele taikinaa nuolimella, kunnes kaikki aineet ovat kunnolla sekoittuneet.
- Lisää lopuksi porkkanaraaste ja pähkinärouhe ja sekoita puuhaarukalla sekaisin.
- Kaada taikina kahteen voideltuun 20 cm vuokaan tai yhteen voideltuun 24 cm vuokaan.
- Paista kakkupohjia uunin keskitasolla 170 asteessa noin 25 minuuttia.
Valmiin pohjan pinta tuntuu kimmoisalta ja se on väriltään kullaruskea. - Anna pohjien jäähtyä vuoassa hetki ja siirrä sitten ritilän päälle jäähtymään.
- Leikkaa kumpikin pohja jäähtyneenä kahteen osaan.
- Kokoa kakku suoraan kakkualustalle jakamalla kuorrute joka kerrokseen ja lopuksi kakun päälle.
Kauniin pinnan saat kuorrutukseen levittämällä sen palettiveitsellä. - Koristele kakku sokerimassaporkkanoin tai pähkinärouheella.
Huom! Voit jos paistat kakun yhdessä vuoassa joudun luultavasti pidentämään paistoaikaa. Tarkista kypsyys puutikulla. Leikkaa kakku kolmeen osaan jäähtyneenä. Jos on pähkinäallergisia jätä pähkinät pois taikinasta.
EDIT 5.2.2018. Onnistuu myös gluteenittomana. Muutama reseptin testaaja leipoi kakusta kokonaan gluteenittoman onnistuneesti!
Vinkki! Mausteinen porkkanakakku paranee vanhetessaan, joten pohjan voi leipoa 1-2 päivää etukäteen!
Kuorrute
- 250 g tuorejuustoa
- 100 g voita
- 6 dl tomusokeria
- Vatkaa tomusokeri ja huoneenlämpöinen voi monitoimikoneessa, kunnes aineet ovat kunnolla sekoittuneet.
- Lisää kylmä tuorejuusto ja vatkaa, kunnes juusto on kokonaan sekoittunut voin ja tomusokerin sekaan.
- Käännä monitoimikoneen teho suuremmalle ja vatkaa vähintään 5 minuuttia, niin kauan kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleaa. Huom! Varo kuitenkin vatkaamasta liikaa ettei seos juoksetu.
Koristeluun
- Valmiita syötäviä koristeporkkanoita
- Itse tehtyjä porkkanoita muotilla ja sokerimassalla
Laitoin kuorrutteeseen vain 3 dl tomusokeria ja tuli oikein makeaa! Kahden päivän päästä, kun maut vähän tasaantuivat, ei ollut enää niin makeaa vaan just tosi hyvä. Jos laittaisin 6 dl tomusokeria olisi ehkä ihan hirveän makeaa. Kakkuunkin laitoin 0,5dl vähemmän sokeria, ja mun mielestä tää on just sopiva määrä.
Muuten kakku onnistui erinomaisesti, paistoin 24 cm vuoassa n. 40-50 min, tuli 5 cm paksuinen. Leikkasin vain n. 0,5 cm kerroksen kakun yläosasta, kun oli vähän kuivempi ja epätasainen. Kiitos paljon hyvästä reseptistä!
Sokeria ja suolaa aina oman maun mukaan. Tosin leivonnassa sokerilla on toinenkin tehtävä kuin vain makeutus, joten joissain ohjeissa ei ehkä toimi vähentäminen niin hyvin kuin toisissa. Kiva kuulla, että tykkäsit ohjeesta.
Hei Anni,
olen tehnyt tätä piirakkamallisena paistamalla Ikean teräksisessä 40x32cm uunivuoassa. Tulee ihanan muhkea piirakka ja kuorrutetta just sopivasti (eli paljon 😅).
Mielestäni maut ja koostumus parhaimmillaan kaksi, kolme päivää valmistuksesta. Myös pakastus kuorrutteineen onnistuu hyvin, ei kärsi maku tai koostumus.
Olen myös etsinyt pitkään täydellistä kuorrutetta, ja tässä on sekä maku että rakenne kohdallaan! Aiemmin kuorrute leikkasi todella helposti, mutta tällä valmistustavalla saa todella kuohkean ja samettisen kuorrutteen. Aluksi vaatii vaan malttia ja riittävän pehmeän voin, että sokeri ja voi sekoittuu kunnolla.
Kiitos vielä ihanasta reseptistä. 🧡
Kiitos ihana kommentti <3
Hei. Näyttää niin herkulliselta. Ajattelin tehdä kakun mun tyttären ristiäisiin. Luuletko että kakun kuorruttaminen onnistuisi sokerimassalla? En ole ikinä ennen käyttänyt sokerimassaa, onko sulla vinkkejä tai muita ajatuksia kakun kuoruttamiseen?
Tämä on suosikkikakkuni 🙂 Olen todella vähän tehnyt sokerimassakakkuja ja viime vuosina en ollenkaan. Linkitän tähän alle jotain ohjeitani.
https://stg.anninuunissa.fi/ristiaiskakku-vinkkeja-kakun/
Ihanan näköinen kakku! Menee huomenna testiin. Ohjeessa luki. että pohjan voisi tehdä jo etukäteen, missä ja miten se olisi paras säilyttää?
Maailman parasta 🙂 Huoneenlämmössä tai jääkaapissa hyvin peiteltynä eli kakkukuvun alla, kelmutettuna tai pussissa. Maistuu paremmalta aina kun on tehty etukäteen.
Kiitos nopeasta vastauksesta! 🙂
Oli vaikea saada kypsäksi isossa vuoassa. Meni pieleen synttärikakku.
Siksi suosittelen paistamana kahdessa. Kyllä kakku kypsyy yhdessäkin vuoassa, mutta vaatii malttia ja aikaa. Harmi kuulla, ettei kakkusi onnistunut 🙁
Hei!
Aion kokeilla tätä tulevan viikonlopun juhliin. Oletko kostuttanut pohjia ennen kuorrutteen laittoa?
Mehevä porkkanakakku ei vaadi kostutusta. Ilmoitan ohjeessa aina kaikki vaiheet 🙂
Kiitos, tänään testataan tätä! 🙂
Hei!
Olen lukenut kaikki kommentit liittyen vuoan kokoon, mutta silti täytyy minunkin kysyä 😀 Eli minulla on yksi 20 cm vuoka. Onko parempi, että paistaisin ensin puolet taikinasta vuoassa ja sitten toisen puolikkaan, vai voisinko paistaa koko taikinan yhdellä kertaa? Ymmärrän, että paistoaika pitenee, jos koko taikinan laittaa kerralla. Mutta voiko taikinaa odotuttaa huoneenlämmössä ennen paistamista, jos paistaa osissa?
Heippa,
Varmasti näin ei koskaan tehtäisi leipomossa, että annettaisiin taikinan odottaa pöydällä. Itse voisin hyvin antaa odottaa, enkä usko, että taikinalle mitään tapahtuu 🙂
Kiitos vastauksesta 🙂
Siis härregyyd!! Tää oli ihan ällyttömän hyvää. Meillä on aina tehty ainoastaan porkkanapiirakkaa ja otin ”riskin” leipoessani tätä tänään tyttäreni 16-vuotis synttäreille mutta se riski kannatti. Ehdottomaati tätä tehdään jatkossakin monta kertaa. Moni vieraista myös pyysi reseptiä. Kiitos paljon tästä!
Ihana kommentti, kiitos siitä 🙂 Upeaa syksyä! Ja myöhäiset onnittelut!
Hei.
Tein tämän gluteenittomana, pyöreään 24 vuokaan. Uunissa kakku oli 35minuuttia ja se oli raaka kun otin pois. Oletko testannut tehä gluteenittomana ja onko silloin kakku kauemmin uunissa, ?
Ei riitä paistoajaksi 35 minuuttia kun paistaa yhdessä vuoassa. Testaathan kypsyyden aina puutikulla? Kun tikkuun ei jää taikinaa on kakku kypsä. Tämä vinkki luki myös ohjeessa:
Huom! Voit jos paistat kakun yhdessä vuoassa joudun luultavasti pidentämään paistoaikaa. Tarkista kypsyys puutikulla.
Yhdellä 24 cm vuoalla paisto kesti 1,5 tuntia 😁 Mutta tuli ihana kakku, kiitos🌼 Seuraava kerta vähennen sokerin määrää.
Kiva kuulla 🙂 Sokeria aina oman maun mukaan!
Moi,
Ajattelin kokeilla tätä isänpäiväksi miehelleni. Meitä vain kaksi syöjää niin ajattelin puolittaa ohjeen. Minkä kokoinen pohja olisi silloin hyvä, 15cm?😊
Korkea 15 cm vuoka on varmasti hyvä. Muistathan olla tarkkana paistoajan kanssa ja kokeilla kypsyyden puutikulla.
Moikka! Kiitos ihanasta reseptistä!
Tein pohjat eilen valmiiksi, tarkoituksena täyttää huomenna, ja tarjoilla juhlissa lauantaina. Miten pohjat kannattaisi säilyttää huomiseen asti? Pakkasessa vai jääkaapissa? 😊
Ihanaa 🙂 jääkaapissa. Mukavia juhlia!
Tää on kyllä ehdottomasti ihan paras resepti! Parit viime kerrat olen tehnyt gluteenittomana korvaamalla vehnäjauhot Sunnuntain gluteenittomalla jauhoseoksella. Tulee tosi hyvää myös niillä!
Ihana kuulla! 🙂
Heippa! Onko kakusta mahdollista tehdä munatonta vaihtoehtoa? 😊
En ole itse leiponut tätä pohjaa munattomana. Nykyään on monia hyviä vaihtoehtoja korvata munat. Kokosin munan korvikkeet ja taulukon tänne:
https://stg.anninuunissa.fi/vegaaninen-leivonta-vinkkeja-onnistumiseen/
Kiitos, käyn tutustumassa noihin vinkkeihin 🙂
Miten saat noi pohjat noin tasaisiksi? Mulla tulee kannesta aina kupera
Yksi vinkki on paistaa kakkupohja kahdessa vuoassa. Jos paistat yhdessä vuoassa – pinta tasoitetaan. Tässä vinkkejä kakun täyttöön:
https://stg.anninuunissa.fi/kakun-taytto-ja-kokoaminen-nain-onnistut/
Hei!
Voisiko täytteeseen käyttää sulatejuustoa tuorejuuston tilalta?
Itse en tykkää sulatejuustosta tässä yhteydessä, mutta olen kuullut, että sitä myös käytetään. Ei ehkä toimi samalla tavalla voin kanssa kuin tuorejuusto, joten etsisin siihen ohjeen erikseen.
Ajattelin tehdä tämän täytekakuksi noin 20 hengelle. Minkähän kokoiseen irtopohjavuokaan kannattaa tehdä ja varmaan ohje kaksinkertaisena? Väliin ajattelin sitruuna-valkosuklaamoussea sekä mangomoussea. Kuorrutteeksi marenkivoikreemi, johon ehkä vaaleanpunaiset suklaavalumat😊 Millä suklaalla nuo valumat kannattaisi tehdä?
Tekisin 1,5 kertaisena 24 cm vuokaan. Kokeilematta en tiedä tarkkaa paistoaikaa – se pitää kokeilla puutikun kanssa. Paisto on varmasti pitkä. Valumat tekisin valkosuklaalla, johon vähän väriainetta 🙂
Moi! Miten suosittelet, että tekisin tämän kakun, kun käytössäni on vain yksi 25cm vuoka?
Moikka! Ihanan näköinen kakku, ajattelin tehdä ystäväni synttäreille.
Hän on gluteeniton, eli kun en ole koskaan leiponut gluteenittomilla jauhoilla, miten homma toimii?
Tuon 4,5 dl vaihdan joksikin gluteenittomaksi jauhoseokseksi? Onko suositella jotain merkkiä/ laatua? Onko niitä vaaleita, tummia, karkeita vai vaan yhdenlaisia?
Ja siihen 4,5:n desin gluteenittomien jauhojen päälle lisään 1 tl psylliumia?
Laitanko kuitenkin vielä tuon 1 tl leivinjauhetta?
Kiitos tosi paljon jos jaksat ja ehdit vastata <3
Heippa, täältä saat apuja 🙂 https://stg.anninuunissa.fi/gluteeniton-leivonta-nain-muutat-reseptit-helposti/
Kiitos 🤗
Hei, jos ei halua jättää kakkua ns. naked cake niin mikä voisi olla hyvä kuorrute kakulle? Ja jos tekee 24-26cm (en muista mikä itseltä nyt löytyy) irtopohjavuoalla, niin varmaan 1,5 tai 2 kertaisena, tuleekohan silloin kuinka korkea ja näyttävä kakku? 🤔.
Voit käyttää ihan tätä samaa kuorrutetta ja levittää sen myös reunoille 🙂 Kokeilemalla selviää miten korkea kakusta tulee – tuohon isompaan vuokaan tekisin kaksinkertaisena mutta paistaisin pohjat kahdessa osassa. Suuri taikina määrä kypsyy todella hitaasti ja paiston kanssa voi tulla silloin ongelmia.
Riittääkö tämä täyte/kuorrute myös peittämään kakun reunat vai tarvitseeko tehdä esim 1,5 kertaisena? Ja tätä varmaan voi värjätä samalla tavalla, kuten esimerkiksi marenkivoikreemiä? Mietin lähinnä onnistuuko tällä liukuvärjäys kakun reunoille.. Alkuun meinasin tehdä kuorrutteen marenkivoikreemistä, mutta houkuttelisi laittaa tätä koko kakkuun.
Voi värjätä, tekisin ehkä kuitenkin 1,5 kertaisena.