|

Ristiäiskakku – vinkkejä kakun kuorrutukseen sokerimassalla

Vaaleansininen Miss Etoile kakkustandi.

Leivoin viikko sitten kakun pienen tytön ristiäisiin. Toiveena oli lilalla sokerimassalla päällystetty kakku (joka kuvissa näyttää ihan siniseltä valitettavasti) ja siihen taiteiltuna pyykkinaru, jossa roikkuu pikku prinsessan vaattteita. Kakun päälle toivottiin syötäviä oikeita kukkia ja tytön kaunis nimi Art Deco kirjailtuna.

Kakun pohja ja välissä olevat mousset ovat täysin samat kuin Ristiäis – Kihlajaiskakussa, jonka tein viime keväänä pienelle pojalle hänen juhliinsa. Kakun välissä siis: tummasuklaamousse ja mustaherukkamousse.


Kakun ja sokerimassan väliin laitoin voikreemin, jonka ohjetta onkin kyselty jonkun verran. Voikreemin käytöllä on kaksi tarkoitusta: eristää kostea kakku ja sokerimassa, jolloin sokerimassa pysyy pidempään parempana kakun päällä sekä antaa tarttumapinta sokerimassalle. Tässä se kaikessa yksinkertaisuudessa on. Kakun alle voi laittaa myös marenkivoikreemin, joka on hieman työläämpi valmistaa, mutta monen mielestä paremman makuinen.


Ristiäiskakku – vinkkejä kakun kuorrutukseen sokerimassalla

Voikreemi: (riittää aina 25cm kakun kuorrutukseen)
 1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi tasaiseksi, lisää tomusokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten.
 2. Lopuksi lisää Butter Vanilla aromi ja 1 rkl kylmää maitoa.
 3. Jatka vatkaamista.
 4. Valmis voikreemi on kuohkeaa ja vaaleaa ja se ei maistu voilta. Kuohkea, vaalea ja notkea kreemi on helppo levittää kakun päälle palettiveistä apuna käyttäen. Kreemin vatkaamiseen menee noin 10min.
 5. Voikreemi tulisi levittää kakkupohjan päälle ensin niin tasaisesti kuin mahdollista – mielellään kahteen kertaan.
 6. Levitä siis kakkupohjan päälle ensin yksi ohut kerros ”murukerros” kreemiä ja käytä kakku jääkaapissa (n. 5-10min), jolloin kreemi kovettuu kakun pintaan.
 7. Sen jälkeen levitä kreemiä vielä toinen kerros ja kolmaskin, jos olet tarkka. Muista aina kovettaa jokainen kerros jääkaapissa. Huom! Tasaisen lopputuloksen saamiseksi palettiveitsi on ehdoton työväline!
Voikreemiä vailla oleva kakku pyörivällä alustalla. Katso täydellisen kakkupohjan resepti TÄSTÄ.
Kuorrutus ja koristeet:

Näin suuren kakun päälle (halk. 22.5- 25cm) kannattaa varata tarpeeksi sokerimassaa, jotta kuorrutus käy helposti. Tarttumaton kaulintapinta ja hyvä kaulin ovat ehdottomia. Pyörivä kakkualusta on todella hyvä työväline kuorruttamisessa, kun pystyt kääntää kakkua kätevästi joka vaiheessa.

 1. Aloita sokerimassan työstäminen vaivaamalla se notkeaksi ja joustavaksi käsissäsi.
 2. Lisää pastaväri ja sekoittele vaivaamalla tasaiseksi, kunnes saat halutun värintuloksen.
 3. Painele sen jälkeen massa silikoniselle alustalle pyöreäksi kasaksi ja aloita kaulitseminen. Kaulitse massan pyöreäksi – noin 1-2 kertaa kakun halkaisijaa suuremmaksi. Varo kaulitsemasta liian ohueksi ettei massa repeä kun siirrät sen kakun päälle.
 4. Nosta valmis kaulittu massa kakun päälle kaulinta apuna käyttäen ja aloita reunojen tasoittaminen varovasti. Vedä massaa alaspäin helpoista niin, että ilmakuplat häviävät – painele massa kiinni kakkuun.
 5. Aloita kakun silottaminen silottajalla kakun päältä ja siirry reunoille. Kakun silottajaa voit painaa kovastikin kakun pintaan vasten. Sokerimassa ei rikkoudu, jos se on oikean paksuista. Silottele kakkua niin kauan kunnes olet tyytyväinen tulokseen.
 6. Leikkaa lopuksi ylimääräinen massa muotoiluvälineellä varovasti irti. Laita massa kelmun sisään, jotta voit käyttää sen uudelleen. Jos haluat kakun helmaan simpukkakuvion niin sen pystyt tehdä muotoilutyövälineellä.

Yksittäiset vaatteet tein valkoisesta muotoilumassasta, jonka värjäsin pastaväreillä. Tein jokaisen vaatteen käsin muotoiluvälineitä apuna käyttäen ja liimasin kakun pintaan elintarvikeliimalla.

Vinkki! Voit käyttää apuna ruokaöljyä alustan ja sokerimassan pinnan välissä, jos sinusta tuntuu että massa kuivuutai jää kiinni alustaan. Jotkut käyttävät myös tomusokeria tai perunajauhoja.
 
Laadukkaalla sokerimassalla on suuri merkitys kakkua kuorruttaessa. Itse käytän melkein aina Squires Kichenin sokerimassaja, koska ne ovat laadukkaita, helposti käsitelviä ja niitä löytyy aivan ihansisa pastellin väreissä!

Myös näillä sopii

Herkutella

15 Kommenttia

 1. Uskomattoman kaunis kakku ja erinomaiset ohjeet kakun koristeluun. Vaikka tykkään näprätä kaikkea pientä on kakun koristelut olleet vähän hakusessa.

  1. Kiitos Tiina mieltä lämmittävästä kommentista 🙂 Nämä ohjeet tuntuvat olevan tärkeitä, mutta unohtuvat aina valmsita kakkua esiteltäessä. Kiva jos näistä vinkeistä olisi apua!

 2. Voisikohan joskus saada kuvan leikatusta kakkupalasta niin pystyisi hahmottamaan kuinka paksu sokerimassakerros on. Tai osaatko sanoa tarkemmin mikä on oikea paksuus. Sanoit tekstissä vain ettei saa olla liian ohut.

  1. Hei Neea, kiitos kommentista. Mielelläni laittaisin palakuvia useammin, mutta kun kakku menee juhliin tarjoiltavaksi, niin sitä ei voi oikein leikellä 🙁 Pyrin kyllä sellaisista kakuista aina laittamaan jotka tulevat vaan kuvauskäyttöön. Tässä linkki psotaukseen, jossa näkyy samalla tyylillä tehty kakku leikattuna:

   http://stg.anninuunissa.fi/2015/03/kevainen-rusettikakku.html

   ja tässä vielä toinen:

   http://stg.anninuunissa.fi/2015/09/annin-uunissa-2-vuotta.html

   Harjoittelemalla oppii parhaiten mikä on hyvä paksuun, jonka saa helposti nostettua kakun päälle. Sanoisin, että omat kuorrutukseni ovat noin 2-3mm

   Mukavaa viikonloppua!

  1. 🙂 niimpä. Tätä li hauska tehdä. Kaikki käsin, meni vähän aikaa 😀 naru kiersi koko kakkua.

  1. Hei, jos sinulla ei ole aromia niin jätä kokonaan pois. Se tuo kivaa makua kreemiin, mutta ei ole pakollinen. Tässä kun kreemi jää massan alle niin ei ole niin paljon väliä. Mukavaa päivää!

 3. Elina sanoo:

  Hei, löytyykö kakkuun ohjeet vielä jostain? Nimim. Ristiäiskakkua tekemässä 😁

   1. Elina sanoo:

    Kiitos! 🙏 vielä kysyisin, voiko kakun tehdä edellisenä päivänä valmiiksi? Miten se kannattaa säilöä jääkaapissa?

    1. Hei Elina, voit tehdä edellisenä päivänä. Itse säilytän valmiit kakut kuvun alla tai kakkulaatikoissa jääkaapissa 🙂

 4. Merja Mäkipää sanoo:

  Hei

  Ylioppilasjuhlat lähestyvät ja tsrkoitus olisi tehdä ylioppilaskakkulakki, mutta miten saada sokerimassalippa kiiltäväksi.Olisiko sinulla ideaa, kun lakkasprayta ei tunnu olevan missään myytävänä.

  1. Valitettavasti itselläni on jäänyt sokerimassan käyttö niin vähälle etten osaa neuvoa 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *