Minipannarit ja Omena-pihlajanmarjahillo
Kaupallinen yhteistyö Dansukker
Ajoimme Onnin kanssa maalle ihastelemaan omenapuuta, jonka oksat roikkuvat painavina mehevistä omenoista. Pusulan tontin rajalla kasvaa myös pihlajaa ja olin pyytänyt äitiä ennakkoon katsomaan hyvän paikan, mistä voisimme kerätä marjoja talteen. Poimimme omenat sekä keräsimme pihlajanmarjat koreihin ja pystytimme keittiöön hillotehtaan. Omena-pihjalanmarjahillosta tuli niin herkullista, että söimme sitä heti kaksi pientä purkillista maistuvien minipannareiden päällä.
Pihlajanmarja on hapokas marja, jota käytetään ihan liian vähän! Myönnän, että käytin sitä itsekin keittiössä ensimmäisen kerran! Ja nyt en ollenkaan ymmärrä miksi? Oi mikä ihana aromi tuohon oranssinväriseen omenahilloon saatiinkaan tällä runsaskuituisella ja C-vitamiinipitoisella supermarjalla!
Katoimme äidin kanssa omenapuun alle pannukakku-välipalan Onnin nukkuessa. Voitto-kissa haistoi herkut ja tuli uteliaana seuraamaan kuvauksia ja herkkuhetkeämme. Koristelin annokset äidin pihalta löytyneillä leimunkukilla. Ahh millaista tunnelmaa voi luoda vielä syksylläkin ulos. Villapaidat meidän oli pakko pukea mekkojen päälle, jotta tarkenimme tuulenvireessä.
Minipannarit ja Omena-pihlajanmarjahillo
Pannaritaikina (noin 36-40 minipannukakkua)
- 3 kananmunaa
- 4 dl (kaura)maitoa
- 2 rkl öljyä
- 3 dl vehnäjauhoja
- ripaus suolaa
- 0,5 tl vaniljaa myllystä (tai 1 tangon siemenet)
- 3 rkl Dansukker Vaalea Luomusiirappia
- Vispaa kananmunat ja maito kunnolla sekaisin. Lisää öljy.
- Vispaa suola ja jauhot sekaan.
- Mausta taikina vaniljalla ja siirapilla.
- Jätä taikina nousemaan ja laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Jaa taikina voideltuun 24-paikkaiseen minimuffinssivuokaan ja paista pannukakkuja uunin keskitasolla noin 13-15 minuuttia, tai kunnes pannukakut ovat saaneet väriä ja nousseet.
- Tarjoile lämpimät pannukakut omena-pihlajanmarjahillon ja siirapin kanssa!
Vinkki! Tee minipannukakut 12-paikkaiselle muffinipellille halutessasi.
Omena-pihlajanmarjahillo
- 700 g omenaa (10 dl)
- 300 g pihlajanmarjoja (5 dl)
- 0,5 dl vettä
- 500 g Dansukker Hillosokeria (noin 5,5 dl)
- ripaus kanelia
- Kuori ja paloittele omenat. Pese pihlajanmarjat ja jätä likoamaan hetkeksi.
- Mittaa omenat ja marjat isoon kattilaan veden kanssa ja keitä kunnes ne pehmenevät.
- Lisää hillosokeri höyryävään seokseen, sekoita ja jätä hillo porisemaan 15 minuutiksi.
- Kuori pinnalle muodostunut vaahto ja anna hillon jäähtyä hiukan.
- Purkita hillo puhtaisiin, kuumiin purkkeihin ja sulje kannet.
Pihlajanmarjat ovat kypsiä, kun ne ovat täysin punaisia. Niiden poiminta-aika on yleisesti elo-syykuussa. Pihlajanmarjat ovat happamia ja niissä on karvas maku, jonka takia ne tarvitsevat seurakseen sokeria. Ensimmäisten yöpakkasten jälkeen karvas maku hieman miedontuu. Marjan voimakas maku myös pehmenee, kun sitä yhdistetään hilloissa makeampiin marjoihin tai hedelmiin, kuten omenaan. Pihlajanmarjoja voi säilöä pakastamalla ja keittämällä mehuksi tai hilloksi.
Hillosokeri
Dansukkerin hillosokerilla tulee sopivan sakeaa ja hyvin säilyvää hilloa. Hillosokeri on taloussokerin tavoin tehty kotimaisista sokerijuurikkaista valmistetusta kidesokerista. Hillosokeri sisältää myös marjojen ja hedelmien omaa hyytelöivää ainetta pektiiniä, joka antaa hillolle sopivan kiinteän rakenteen. Hillosokerin sisältämä kaliumsorbaatti parantaa hillon säilyvyyttä. Jännä juttu, muuten, että kaliumsorbaattia on luonnostaan myös pihlajanmarjoissa.
Dansukkerin hillosokeria löytyy meiltä aina kaapista. Ikinä ei voi tietää milloin hillohimo syntyy, vaikka eniten hilloja tulee keiteltyä juuri syksyisin. Osa näistä purkeista päätyy myös pukinkonttiin.
Vaalea Luomusiirappi
Dansukker Vaalea Luomusiirappi on pehmeän täyteläinen, lempeästi voitoffeelta maistuva sokerisiirappi, joka on täydellistä juuri ohukaisten ja pannukakkujen kanssa. Luomusiirapilla voi myös maustaa taikinoita ja juomia. Itse laitan sitä välillä pakastemarjojen ja jogurtin päälle. Se toimii myös hyvänä lisänä kastikkeissa ja muussa ruoanlaitossa, kun makuja halutaan korostaa!
Tähän minipannariannokseen se sopii myös täydellisesti. Käytin siirappia taikinassa, enkä voinut vastustaa kiusausta kaataa sitä hiukan myös pannarikasojemme päälle. Miten ihanasti lempeä voitoffee leikkaa kirpeän hillon makua!
Ai, että syksy on ihanaa aikaa ja siitä alkaa kyllä nauttimaan kun myöntää kesän menneen. Ihania omenahetkiä!
/Anni
Lisää omenaherkkuja löydät täältä.
Myös näillä sopii
Herkutella
Madeleine-leivokset
Herkullista Korvapuustipäivää!
Raikas Vesimeloni Spritz
Raparperi-valkosuklaakakku