Gluteeniton Kinuski-Vadelmatäytekakku
Syntymäpäivänä olo on aina erityisen spesiaali heti aamusta asti, vaikka olisi työpäivä tai keskiviikko. Vietin eilen syntymäpäivääni työpäivän lomassa ja siihen kuului muun muassa valmiiksi katettu aamiainen kotona, (yllätys)kukkalähetys kotiovelle, lukemattomia onnitteluviestejä ja totta kai syntymäpäiväkakkua!
Meillä on tapana hemmotella toisiamme syntymäpäivänä mieheni kanssa. Sain kyllä todellista hemmottelua, mutta kakun olin leiponut tänäkin vuonna itse. Gluteeniton Kinuski-Vadelmatäytekakku on suunniteltu varta vasten tämän vuoden syntymäpäiväjuhliini, vaikka leivoin sen ensimmäisen kerran jo alkuvuodesta leivontaohjelmani kuvauksiin.
Gluteenittomassa Kinuski-Vadelmatäytekakussa on kaura- ja riisijauhoista leivottu mehevä kakkupohja, silkkistä vadelmamoussea välissä, perinteistä voikreemiä päällä ja kaiken kruunaa tietenkin itsekeitetty kinuski, joka on valutettu kakun päälle. NAM! Tässä kakussa on kaikki ihanat elementit, joita rakastan!
Ohje näyttää pitkältä ja onhan kakun tekeminen aina hiukan pidempi prosessi. Suosittelenkin leipomaan kakkupohjan hyvissä ajoin pakkaseen, jolloin sinulle jää vain kakun täyttö ja koristelu juhlapäivälle. Katso kakun leipominen tänään AlfaTV:ltä klo 18.00 tai uusintana huomenna klo 22.00. Näet ohjelman myös jälkikäteen YouTube-tililtäni.
Gluteeniton Kinuski-Vadelmatäytekakku
Kakkupohja (noin 15 hlö)
- 50 g voita
- 1 dl kaurajauhoja
- 1 dl riisijauhoja
- 1 tl psylliumia
- 1 tl leivinjauhetta
- 4 kananmunaa
- 2 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
HUOM! Vaihtoehtoisesti voit käyttää pohjassa valmista gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja.
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota korkean halkaisijaltaan 18 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Vuoraa myös vuoan reunat leivinpaperilla.
- Sulata voi ja jätä sivuun. Sekoita jauhot, psyllium ja leivinjauhe keskenään.
- Kaada munat ja sokerit yleiskoneeseen tai kulhoon ja vatkaa munasokerivaahto oikein paksuksi, vaaleaksi ja kuohkeaksi.
- Lisää jäähtynyt voi ohuena nauhana sekaan koko ajan vatkaten.
- Lisää jauhot muutamassa erässä siivilän läpi munavaahtoon ja kääntele varovasti nuolijalla. Kun taikina on tasaista, kaada se kakkuvuokaan.
- Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 35-45 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla, uuneissa on aina eroa.
- Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kippaa se sitten jäähdytysritilälle jäähtymään.
Vadelmamousse
- 2 dl vispikermaa
- 3 liivatetta ja tilkka vettä
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 0,5-1 dl tomusokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 dl vadelmasosetta (tee itse kotimaisista vadelmista tai käytä valmista sosetta)
- Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi, jätä sivuun.
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (noin 5 minuuttia).
- Vatkaa tuorejuusto ja sokerit notkeaksi.
- Lisää vadelmasose edelleen vatkaten tuorejuustoseokseen.
- Liota puristetut liivatteet tilkkaan kuumaa vettä, anna jäähtyä hetken.
- Kaada liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten.
- Kääntele tai vatkaa lopuksi sekaan kermavaahto.
- Täytä kakku moussella mielellään heti valmiiksi leikatun kakun väliin – mousse hyytyy kakun väliin jääkaapissa.
Kostutus
- 1 dl kaurajuomaa (tai maitoa)
- 1 tl vaniljasokeria
- Sekoita keskenään
Kakun kokoaminen
- Leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen veitsellä tai kakkusahalla.
- Kasaa kakku reunakalvolla vuorattuun vuokaan, jossa paistoit kakkupohjan.
- Kokoa näin: ensin pohja ja kevyt kostutus, sitten kakkumousse. Toista sama, kunnes koko kakku on koottu.
- Kostuta pohjat vaniljamaidolla ennen moussen lisäämistä.
- Vedä kootun kakun päälle kelmu ja laita kakku jääkaappiin ja anna maustua yön yli tai ainakin pari tuntia. Samalla kakku tekeytyy täydellisen tasaiseksi.
- Irrota kakku vuoasta kääntämällä vuoka ja tiputtamalla kakku kakkualustalle, jos käytät irtopohjavuokaa irrota ensin lukitus.
- Laita kakku aina suoraan kakkualustalle, jossa kakkua on helppo kreemittää, koristella ja siirtää. Näin saat myös kakun näppärästi ulos vuoasta.
Kreemi
- 200 g voita
- 4 dl tomusokeria
- 3 rkl maustamatonta tuorejuustoa
- 1 tippa pinkkiä pastaväriä
- Anna voin pehmentyä huoneenlämmössä.
- Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Tähän menee useampi minuutti. Näet selvästi kuinka kreemin väri vaalenee.
- Lisää tuorejuusto lusikallinen kerrallaan ja jatka vatkausta.
- Valmis voikreemi on kuohkeaa ja vaaleaa ja se ei maistu voilta. Kuohkea, vaalea ja notkea kreemi on helppo levittää kakun päälle palettiveistä apuna käyttäen. Kreemin vatkaamiseen menee noin 10 minuuttia.
- Värjää osa kreemistä juuri ennen kreemin levitystä pinkiksi.
- Levitä kakun päälle vaaleaa kreemiä kauttaaltaan. Jähmetä pinta välillä jääkaapissa.
- Lisää vaaleanpunaista kreemiä kakun alalaitaan. Käytä palettiveistä apuna.
- Laita kakku taas jääkaappin ja valmista kinuski.
Kinuski
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl fariinisokeria
- nokare voita
- Mittaa kerma ja sokeri kattilaan ja keitä keskilämmöllä noin 15 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes kinuski paksuuntuu. Vinkki! Voit testata kinuskin tiputtamalla pisaran kinuskia kylmään veteen. Jos pisara hajoaa niin kinuski ei ole valmista, jos pisara jähmettyy on kinuski valmis.
- Lisää nokare voita lopuksi ja anna kinuskin jäähtyä.
- Kaada kinuski kakun päälle (jähmettyneen kreemin) ja auta palettiveitsellä kinuski valumaan niistä kohdista kuin haluat. Nosta kakku kylmään, jotta kinuski jähmettyy kakun päälle.
Koristeet
- tuoreita vadelmia
- syötäviä kukkia
- Pursottele loput kreemit kakun päälle ja asettele vadelmia ja kukkia koristeeksi.
Jos kakun leipominen jännittää tai sinulla on mitä tahansa kysymyksiä syntymäpäiväkakun leipomisesta suosittelen kääntämään tänään TV:n AlfaTV:n puolelle klo 18.00. Tämän päivän jaksosta näet vaihe vaiheelta miten tämä kakku valmistuu. Kaikki leivontaohjelmani jaksot näet jälkikäteen täältä.
Ensi viikolla leivontaohjelmassani leivotaan todella raikasta ja keväistä hyydytettävää kakkua!
/Anni
Kaikki ohjelman reseptit löydät täältä.
Koska seuraan Alfalta jo Mayn keittiötä,kanava oli helppo löytää ja alkaa seurata ohjelmaasi.
Olet luonteva ja selkeäsanainen,joten ohjetta on mutkaton seurata.
Hienoa myös,että hiuksesi ovat kauniisti kiinni.
Hyvää kevättä ja onnellista odotusta☀️
Voi miten mukava on saada tällaista palautetta! Kiitos kovasti 🙂 Vielä on monta keväistä leivontajaksoa luvassa ja toivon, että ne inspiroivat mahdollisimman monia myös kotikeittiöissä!
Upea kakku ja upeat kuvat! <3
Onnitelut vielä synttäreiden johdosta!
Tuo on kyllä niin totta, että synttäripäivänä olo on aina kutkuttavan jännittävä, vaikka mitään erilaista ja ihmeellistä ei juuri sinä päivänä tapahtuisikaan. Itse olin useamman vuoden viettämättä synttärijuhlia, koska ajattelin että on turhaa juhlia muita kuin tasavuosia. Sen jälkeen kun rakas ystäväni menehtyi viime vuonna, päätin että jokainen syntymäpäivä on juhlimisen arvoinen! <3
Kiitos paljon 🙂
Ihanasti ajateltu! Minulla on itselläni pidempään ollut jo motto ”ikinä ei ole liikaa syitä juhliin”. Niitä on kuitenkin arkeen verrattuna paljon vähemmän. Upeaa kevättä <3
Hei Anni!
Ja kiitokset ensi alkuun kauniista kakuistasi ja arjen kauneudesta, jota luot ja vaalit ympärillesi. Olisin kysynyt, että onko sinun se 18 cm vuoka, jolla tehnyt sekä mangojuustokakun että vegaanisen juustokakun, niin korkea vai matala 18 cm vuoka? Haluaisin nimenomaan nuo korkeat versiot kakuistasi tehdä. Chez Mariuksen sivuilta lopulta löysin 18 cm vuoan. Mutta. Siellä sekä korkea että matalampi malli. Kumpi siis oikea? Lähinnä mietin sitä, että valuuko täyte yli, jos valitsee matalamman vuoan noista 18 cm malleista. Tai onko korkea liian korkea, kun tasoittelee lastalla pintaa…?
Sunnuntain terveisin, lukijasi
Hei Anna-Leena,
Käytän ainoastaan korkeita vuokia. Matalampaan 18 cm vuokaan kumpikaan jusutokakkumassa ei mahdu. Liian korkea vuoka ei voi olla koskaan 🙂 vuokaan saa aina jäädä vähän tilaa.
Mukavaa sunnuntaita!
Niin kauniin ja herkullisen näköinen kakku! Mitkä ovat mittasuhteet, jos teen pohjan ihan vaan vehnäjauhoista? Laitetaanko leivinjauhetta enemmän? Tai mitä sivustosi kakkupohjaa suosittelisit tuon gluteenittoman tilalle tähän kakkuun? Sivustoltasi on aina helppo etsiä ohjeita juhliin kun joka kerta vieraat kyselevät mistä ohje moisiin herkkuihin on löydetty. 😛
Heippa, voit tehdä esimerkiksi tällä ohjeella:
https://stg.anninuunissa.fi/kevaan-juhlakakut-kaunein-kattaus-arvonta/
Ihana kun laitoit kivaa palautetta. Kiitos!
Hei! Jos pohjan tekee 1,5 kertaisena, niin minkä kokoinen korkea vuoka olisi hyvä? Riittääkö 20 cm?
Heippa, valitsisin varmuudeksi 22 cm vuoan.
Hei mitä arvelet, voiko tämän kakun tehdä niin, että käyttää pohjana sinun Täydellisen ison kakkupohjan ohjetta? Ehdin sen pohjan jo tekemään (hyvä tuli!) kunnes aloin miettiä vaatiiko tässä ohjeessa oleva täyte ja kreemi kaverikseen kuitenkin ”raskaamman” ja tukevamman kakkupohjan? Ettei siis hentoiset pohjakerrokset luuhistu täytteen alle? 😀
Onnistuu varmasti. Teen usein sokerikakkupohjan kreemillä kuorrutettaviin kakkuihin 🙂
Hei, mitä luulet sopisiko tähän kakkuun pohjaksi sinun vaniljakakkupohja? Maun puolesta ja kokoamisen puolesta mietin.
Toki sopii 🙂
Kiitoksia ihanasta blogista! Kommentoin nyt tähän vähän vanhempaan postaukseen, kun suunnittelen kakkua sisareni syntymäpäiville.
Perinteisesti olen laittanut kakun väliin ihan vain marjoja ja kerma-rahkaseosta, tai sitten tehnyt vähän vastaavanlaista moussea mutta esim. maustettuun rahkaan tuorejuuston sijasta. Näissä sinun resepteissäsi näkyy olevan useimmiten juuri tuo tuorejuusto, onko tähän joku erityinen syy? Tai millä tavalla maku eroaisi, jos tekisin moussen rahkasta?
Kiitos jos jaksat selventää! 🙂
Moikka,
Se on ihan makuasia 🙂 Näihin mousse-täytteisiin tuorejuusto käy hyvin, kerros vähän kuin hyydytettävä juustokakku 🙂 Minusta tuotejuustosta tulee pehmeäpi maku. Toki voit laittaa rahkaa myös.
Selvä, kiitos pikaisesta vastauksesta 🙂 Ehkä käyn kuitenkin hakemassa tuorejuustoa niin tulee sekin testattua.
Hei,
ja kiitos ihanasta blogista! 😊
Etsiskelin täältä juuri kinuskikakkuohjetta ja tämä tuli onneksi vastaan. Mitä mieltä olet, voiko kakun kuorruttaa jo päivää etukäteen ja säilyttää kylmässä? Kakku tulisi synttärisankarille yllätyksenä aamiaispöytään.
Ihanaa! Tervetuloa tänne 🙂 Kyllä voit tehdä etukäteen. Linkitän alle ohjeet kakun täytöstä ja kokoamisesta.
https://stg.anninuunissa.fi/kakun-taytto-ja-kokoaminen-nain-onnistut/
Kiitos paljon vastauksesta! Hyvä että kakun voi kuorruttaa ja koristella edellisenä päivänä. Auttaa yllärikakun toteutuksessa! 😊
Hei!
Halusin tehdä tästä kakusta juhiin 6:den munan version. Kerroin ainekset ja tein kakkutaikinan 20cm vuokaan. Kakku ei kuitenkaan noussut uunissa, mistähän tämä mahtaa johtua? Olen itseasiassa kokeillut kakusta 6:den munan versiota nyt varmaan kolme kertaa, eikä yksikään kakku kohonnut. 🤔 En ymmärrä, mistä tämä johtuu. Olen vaahdottanut munat hyvin, mitannut rasvan määrän vaa’alla ja valuttanut sen hiljalleen taikinan joukkoon (tässä vaiheessa muna-sokerivaahto aina vähän lässähtää) ja käännellyt jauhot varovasti joukkoon. Jauhoina olen käyttänyt Semperin gluteenittomia jauhoja ja margariinia voin sijaan, liekköhän niillä vaikutusta? Jotenkin vain kummastuttaa, kun taikina on vaikuttanut lupaavalta muttei kakut ole kuitenkaan nousseet..
Voi osaisinpa vastata kaikkiin kysymyksiin, mutta valitettavasti en osaa. Tällä hetkellä helteet vaikuttavat kakkujen kohoamiseen ja pohjien lässähtämiseen. Se, että vaihdoit jauhot voi vaikuttaa (semperin jauhoissa on nostatusaineita valmiina). Isommat kakut lässähtävät mielestäni helpommin.
Heippa, taas olisi kakun aika! Nyt vaan huomasin että minulta ei löydy 18cm _korkeaa_ vuokaa, onnistuukohan jos tekee 20cm ”normaali” korkuiseen irtopohjavuokaan? Tai olisiko vinkkiä saako vuokaa korotettua kotikonstein? Reunakalvoa en tähän hätään saa mistään.
Leivinpaperilla olen itse korottanut pohjaa paistaessa ja täytössäkin. Ei taida mahtua ilman korotusta, jos vuoka on sen 5 -6 cm korkea.
Leivinpaperilla sain tarpeeksi korotettua ja oli kyllä niin hyvä kakku, nam! 😋
Ihana kuulla!
Hei ja kiitos ihanan näköisestä kakkureseptistä! Olisiko sinulla vinkkejä kinuskivalumien tekemiseen? Olen aiemmin onnistunut mokaamaan valumat sekä niin, että kinuskia valuu liikaa ja koko reuna peittyy siihen että niin, että kinuskia ei meinaa valua ollenkaan. Kiitos jo etukäteen vinkeistä! 🙂
Hei,
auttaisiko, jos katsot vinkit videolta?
https://www.youtube.com/watch?v=Ks-_dG33PdY&t=51s
kohdalla 19:29 näkyy kun valutan kinuskin kakun päälle 🙂
Hei,
Kiitos videovinkistä! Kokeilen tällaista tekniikkaa ja katsotaan, miten käy. 😃
Hei, kiitos videovinkistä! Kokeilen tällaista tekniikkaa ja katsotaan, miten käy. 😃
Kiitos super hyvästä kakkuohjeesta! Olen tätä kerran tehnyt ja nyt uudelleen! Kysyisin että jos teen tänään pohjan niin säilyykö se lauantain juhliin? Huomenna kasaaminen ja lauantaina viimeistely? Vai pitääkö tässä välissä laittaa pakastimeen?
Säilyy kyllä hyvin 🙂
Hei, ihana ohje! Voiko kakun tehdä kuorrutusta ja koristelua vaille valmiiksi ja pakastaa vai vettyykö kakku liikaa sulattamisvaiheessa jos mousse on sisällä?
Täällä leivonnaisten pakastuksesta: https://stg.anninuunissa.fi/leivonnaisten-pakastus/
Moni pakastaa tässä vaiheessa, itse en. Jännittää juuri tuo vettyminen, mutta hitaasti jääkaapissa sulatus voi estää. Kokeilemalla selviää.
Ehkä pöllö kysymys, mutta jos käytän gluteenitonta jauhoseosta, jätänkö myös psylliumin pois, jos jauhoseoksessa itsessään on sitä?
Itse jättäisin pois, kuten myös leivinjauheen.