| | |

Gluteeniton Kinuski-Vadelmatäytekakku

Gluteeniton Kinuski-Vadelmatäytekakku

Syntymäpäivänä olo on aina erityisen spesiaali heti aamusta asti, vaikka olisi työpäivä tai keskiviikko. Vietin eilen syntymäpäivääni työpäivän lomassa ja siihen kuului muun muassa valmiiksi katettu aamiainen kotona, (yllätys)kukkalähetys kotiovelle, lukemattomia onnitteluviestejä ja totta kai syntymäpäiväkakkua!

Meillä on tapana hemmotella toisiamme syntymäpäivänä mieheni kanssa. Sain kyllä todellista hemmottelua, mutta kakun olin leiponut tänäkin vuonna itse. Gluteeniton Kinuski-Vadelmatäytekakku on suunniteltu varta vasten tämän vuoden syntymäpäiväjuhliini, vaikka leivoin sen ensimmäisen kerran jo alkuvuodesta leivontaohjelmani kuvauksiin.

Gluteeniton Kinuski-Vadelmatäytekakku

Gluteenittomassa Kinuski-Vadelmatäytekakussa on kaura- ja riisijauhoista leivottu mehevä kakkupohja, silkkistä vadelmamoussea välissä, perinteistä voikreemiä päällä ja kaiken kruunaa tietenkin itsekeitetty kinuski, joka on valutettu kakun päälle. NAM! Tässä kakussa on kaikki ihanat elementit, joita rakastan!

Gluteeniton Kinuski-Vadelmatäytekakku

Ohje näyttää pitkältä ja onhan kakun tekeminen aina hiukan pidempi prosessi. Suosittelenkin leipomaan kakkupohjan hyvissä ajoin pakkaseen, jolloin sinulle jää vain kakun täyttö ja koristelu juhlapäivälle. Katso kakun leipominen tänään AlfaTV:ltä klo 18.00 tai uusintana huomenna klo 22.00. Näet ohjelman myös jälkikäteen YouTube-tililtäni.


Gluteeniton Kinuski-Vadelmatäytekakku

Kakkupohja (noin 15 hlö)

  • 50 g voita
  • 1 dl kaurajauhoja
  • 1 dl riisijauhoja
  • 1 tl psylliumia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 4 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

HUOM! Vaihtoehtoisesti voit käyttää pohjassa valmista gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja.

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota korkean halkaisijaltaan 18 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Vuoraa myös vuoan reunat leivinpaperilla.
  2. Sulata voi ja jätä sivuun. Sekoita jauhot, psyllium ja leivinjauhe keskenään.
  3. Kaada munat ja sokerit yleiskoneeseen tai kulhoon ja vatkaa munasokerivaahto oikein paksuksi, vaaleaksi ja kuohkeaksi.
  4. Lisää jäähtynyt voi ohuena nauhana sekaan koko ajan vatkaten.
  5. Lisää jauhot muutamassa erässä siivilän läpi munavaahtoon ja kääntele varovasti nuolijalla. Kun taikina on tasaista, kaada se kakkuvuokaan.
  6. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 35-45 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla, uuneissa on aina eroa.
  7. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kippaa se sitten jäähdytysritilälle jäähtymään.

Vadelmamousse

  • 2 dl vispikermaa
  • 3 liivatetta ja tilkka vettä
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 0,5-1 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl vadelmasosetta (tee itse kotimaisista vadelmista tai käytä valmista sosetta)
  1. Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi, jätä sivuun.
  2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (noin 5 minuuttia).
  3. Vatkaa tuorejuusto ja sokerit notkeaksi.
  4. Lisää vadelmasose edelleen vatkaten tuorejuustoseokseen.
  5. Liota puristetut liivatteet tilkkaan kuumaa vettä, anna jäähtyä hetken.
  6. Kaada liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten.
  7. Kääntele tai vatkaa lopuksi sekaan kermavaahto.
  8. Täytä kakku moussella mielellään heti valmiiksi leikatun kakun väliin – mousse hyytyy kakun väliin jääkaapissa.

Kostutus

  • 1 dl kaurajuomaa (tai maitoa)
  • 1 tl vaniljasokeria
  1. Sekoita keskenään

Kakun kokoaminen

  1. Leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen veitsellä tai kakkusahalla.
  2. Kasaa kakku reunakalvolla vuorattuun vuokaan, jossa paistoit kakkupohjan.
  3. Kokoa näin: ensin pohja ja kevyt kostutus, sitten kakkumousse. Toista sama, kunnes koko kakku on koottu.
  4. Kostuta pohjat vaniljamaidolla ennen moussen lisäämistä.
  5. Vedä kootun kakun päälle kelmu ja laita kakku jääkaappiin ja anna maustua yön yli tai ainakin pari tuntia. Samalla kakku tekeytyy täydellisen tasaiseksi.
  6. Irrota kakku vuoasta kääntämällä vuoka ja tiputtamalla kakku kakkualustalle, jos käytät irtopohjavuokaa irrota ensin lukitus.
  7. Laita kakku aina suoraan kakkualustalle, jossa kakkua on helppo kreemittää, koristella ja siirtää. Näin saat myös kakun näppärästi ulos vuoasta.

Kreemi

  • 200 g voita
  • 4 dl tomusokeria
  • 3 rkl maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 tippa pinkkiä pastaväriä
  1. Anna voin pehmentyä huoneenlämmössä.
  2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Tähän menee useampi minuutti. Näet selvästi kuinka kreemin väri vaalenee.
  3. Lisää tuorejuusto lusikallinen kerrallaan ja jatka vatkausta.
  4. Valmis voikreemi on kuohkeaa ja vaaleaa ja se ei maistu voilta. Kuohkea, vaalea ja notkea kreemi on helppo levittää kakun päälle palettiveistä apuna käyttäen. Kreemin vatkaamiseen menee noin 10 minuuttia.
  5. Värjää osa kreemistä juuri ennen kreemin levitystä pinkiksi.
  6. Levitä kakun päälle vaaleaa kreemiä kauttaaltaan. Jähmetä pinta välillä jääkaapissa.
  7. Lisää vaaleanpunaista kreemiä kakun alalaitaan. Käytä palettiveistä apuna.
  8. Laita kakku taas jääkaappin ja valmista kinuski.

Kinuski

  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl fariinisokeria
  • nokare voita
  1. Mittaa kerma ja sokeri kattilaan ja keitä keskilämmöllä noin 15 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes kinuski paksuuntuu. Vinkki! Voit testata kinuskin tiputtamalla pisaran kinuskia kylmään veteen. Jos pisara hajoaa niin kinuski ei ole valmista, jos pisara jähmettyy on kinuski valmis.
  2. Lisää nokare voita lopuksi ja anna kinuskin jäähtyä.
  3. Kaada kinuski kakun päälle (jähmettyneen kreemin) ja auta palettiveitsellä kinuski valumaan niistä kohdista kuin haluat. Nosta kakku kylmään, jotta kinuski jähmettyy kakun päälle.

Koristeet

  • tuoreita vadelmia
  • syötäviä kukkia
  1. Pursottele loput kreemit kakun päälle ja asettele vadelmia ja kukkia koristeeksi.
Gluteeniton Kinuski-Vadelmatäytekakku
Gluteeniton Kinuski-Vadelmatäytekakku
Gluteeniton Kinuski-Vadelmatäytekakku

Jos kakun leipominen jännittää tai sinulla on mitä tahansa kysymyksiä syntymäpäiväkakun leipomisesta suosittelen kääntämään tänään TV:n AlfaTV:n puolelle klo 18.00. Tämän päivän jaksosta näet vaihe vaiheelta miten tämä kakku valmistuu. Kaikki leivontaohjelmani jaksot näet jälkikäteen täältä.

Ensi viikolla leivontaohjelmassani leivotaan todella raikasta ja keväistä hyydytettävää kakkua!

/Anni


Kaikki ohjelman reseptit löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

36 Kommenttia

  1. Kakuntekijä sanoo:

    Hei, ihana ohje! Voiko kakun tehdä kuorrutusta ja koristelua vaille valmiiksi ja pakastaa vai vettyykö kakku liikaa sulattamisvaiheessa jos mousse on sisällä?

  2. Erika sanoo:

    Ehkä pöllö kysymys, mutta jos käytän gluteenitonta jauhoseosta, jätänkö myös psylliumin pois, jos jauhoseoksessa itsessään on sitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *