Key Lime Pie – Helppo Limepiiras (G)
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.
Pidemmittä puheitta tässä teille paljon kyselty leivontaliven Key Lime Pie -ohje. Olen saanut kysymyksiä tästä reseptistä kuluneen 24 h aikana sen verran, että päätin julkaista ohjeen heti. Tämä tarkoittaa sitä, että joudutte hetken odottamaan vielä pääsiäispiirakan ohjetta. Pahoittelen!
Key Lime Pie – Helppo Limepiiras (G) ohje on perinteinen ja samantyyppisiä versioita löytyy Googlesta useampi. Jotkut lisäävät pohjaan ja täytteeseen sokeria, jotkut tekevät täytteen tuplana korkeaan vuokaan. Tässä kuitenkin eilisten liveleivonta-vinkkien kanssa juuri se yksinkertainen piirakkaohje, joka yhdessä leivottiin. Löydät postauksen lopusta vinkit valkuaisten hyödyntämiseen, vegaaniseen versioon sekä maidottomaan versioon.
Suurkiitos vielä kerran kaikille Instagramin-leivontaliveen osallistuneille. Leivontahetkemme sai kaiken pahan unohtumaan hetkeksi ja se oli tarkoituskin. Ehkä pian leivomme taas yhdessä?
Lyhyesti vielä Key Lime Pie taustoja. Reseptin juuret ulottuvat jopa 1800-luvulle ja sen synnyinseudun uskotaan olevan Floridan Key Westissä. Key Lime Pie tehdään perinteisesti aromikkaammista keltaisista Key Limeteistä, joita ei täältä pohjolasta valitettavasti saa. Key Lime Pie tarjotaan joko kermavaahdon tai marengin kanssa ja siitä kumpi on se oikea versio on erilaisia mielipiteitä. Minua ihastutti tarina kalastajista, jotka kehittivät ohjeen pitkillä purjehduksillaan aineista, jotka säilyvät pitkään: keksit, maitotiiviste ja limetit. Edes uunia ei tarvittu, sillä limen mehu hyydytti täytteen.
Key Lime Pie – Helppo Limepiiras (G)
Noin 8-10 hlö (24 cm umpinainen tai irtopohjallinen piirakkavuoka)
Kurkkaa laaja valikoima irtopohjallisia piirakkavuokia KitchenOne kaupasta*
Keksipohja
- 200 g kaurakeksejä tai digestivekeksejä (gluteenittomaan valitse gluteenittomat keksit)
- 75 g voita
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Hienonna keksit tehosekoittimessa tai käsin murskaten.
- Sulata voi ja sekoita keksimuruun.
- Painele keksipohja halkaisijaltaan 24 cm irtopohjallisen* (tai umpinaisen) piirakkavuoan pohjalle.
- Paista keksipohjaa uunin keskitasolla 8 minuuttia.
- Nosta jäähtymään.
Limetäyte
- 3-4 limeä (kuori + mehu)
- 4 keltuaista
- noin 400 g kondensoitua maitoa (1 tölkki)
- Pese limet huolellisesti ja suosi luomua.
- Raasta limettien kuori ja purista mehu. Mehua tulisi olla reilu 1 dl ja raastetta noin 2 tl. Joskus limet ovat hyvin eri kokoisia. Lisää halutessasi oman maun mukaan vaikka reilusti enemmän!
- Vatkaa keltuaiset, raaste ja mehu sekä kondensoitu maito isoon kulhoon.
- Vatkaa seos nopeasti tasaiseksi vispilällä tai sähkövatkaimella.
- Kaada täyte esipaistetun keksipohjan päälle.
- Paista piirakkaa vielä 15 minuuttia uunin keskitasolla, kunnes täyte on hyytynyt. (Huom! Valmis piirakka hyllyy hieman keskeltä uunista pois otettaessa)
- Jäähdytä piirakkaa hetki huoneenlämmössä ja laita jääkaappiin yön yli tai muutamaksi tunniksi tekeytymään.
Koristelu
- 2 dl vispikermaa
- 1 tl tomusokeria tai vaniljasokeria
- 1 lime
- Vatkaa vispikerma kuohkeaksi ja mausta sokerilla.
- Laita pursotinpussiin ja pursottele kerma piirakan päälle.
- Viipaloi lime ja nostele viipaleet koristeeksi kerman päälle.
VINKKEJÄ!
VEGAANINEN VERSIO
Käytä kondensoidun maidon tilalla kookospohjaista kondensoitua maitoa ja korvaa keltuaiset kondensoidulla kookosmaidolla (noin puoli purkkia). Käytä keksipohjassa maidotonta margariinia tai kookosöljyä*. Tee muuten piirakka samalla tavalla kuin ohjeessa.
MAIDOTON VERSIO
Käytä kondensoidun maidon tilalla kookospohjoista kondensoitua maitoa ja keksipohjassa maidotonta margariinia tai kookosöljyä. Pursota piirakan päälle kaura- tai soijavispiä. Tee muuten piirakka samalla tavalla kuin ohjeessa.
HYÖDYNNÄ VALKUAISET! Hyödynnä valkuaiset tekemällä piirakan päälle marenki. Löydät hyvän ohjeen esimerkiksi täältä. Tai tee pieniä marenkeja tämän ohjeen mukaan.
Ihanaa alkanutta viikkoa! Muistattehan pysyä kotona.
/Anni
Lisää pääsiäiseen sopivia reseptejä löydät täältä.
Laitetaanko marenki vasta pitkän tekeytymisajan jälkeen vai jo kun piirakka on jäähtynyt? 🙂
Riippuu minkä marengin teet. Jos teet italialaisen tai sveitsiläisen kypsytetyn marengin, niin se pursotetaan valmiin piirakan päälle. Jos teet marengin valkuaisista ja sokerista vaahdottamalla perinteisesti niin katso linkki, jonka laitoin ohjeen yhteyteen. Silloin marenki paistetaan yhdessä piirakan kanssa.
Voiko sveitsiläisen marengin pursottaa jäähtyneen piirakan päälle ja laittaa jääkaappiin vai kannattaako marenki pursottaa vasta tarjoiltaessa?
Kyllä voit. Sveitsiläinen marenki pysyy hyvänä myös jääkaapissa 🙂
Onko vinkkejä saada piirakka irtoamaan nätisti vuoasta? Minulla halkesi piirakka vähän pohjasta, mutta se ei makua haitannut. 🙂
Kun on hyvä vuoka, niin piirakan pitäisi irtoa tosi nätisti. Piirakan voi irrottaa irtopohjaisesta vuoasta nostamalla pohjaa. Pohjan voi jättää piirakan alle. Umpinaisesta vuoasta en lähtisi piirakkaa nostelemaan ettei se mene rikki 🙂
Hei Anni!Ensinnäki onnittelut raskauden johdosta❤ Ja kiitos taas kerran loistavasta ohjeesta!Maku oli täydellinen mut mun piirakan pintaa tuli vähä niinku sellasii huokosii,mistäköhä se johtuu?Vatkasinko vahingos liikaa vai kypsykö liikaa ku mul oli pikkasen isompi vuoka ja pidin sen kuitenki 15 min. Maku oli tosi hyvä,mut haluaisin sen pinnanki olevan😅
Hei 🙂 Kiitos <3 Voi nyt en kyllä osaa suoraan sanoa! Ehkä se on juuri tuo liika vatkaus. Varmasti vain ulkonäköseikka, seuraavalla kerralla vähemmän vatkausta.
Okei,kokeillaa niinki😁
Hei, voiko sekoittaa sitruunaa ja limeä.. Mulla on vain 2-limeä, muut ainekset löytyy.
Kyllä voi 🙂
Hei, mahtaakohan tuo hyytyä vegaanisena samalla lailla? Ei tunnu lainkaan hyytyneen tuon 15 minuutin jälkeen ollenkaan. Korvasin siis keltuaiset kondensoidulla kookosmaidolla, niin kuin ohjeessa.
Hei, vegaaninen versio ei hyydy ihan yhtä kiinteäksi kuin normaali versio, koska siinä ei ole keltuaisia. Piirakka paistetaan ensin uunissa, sitten laitetaan jääkaappiin. Eli sen ei pitäisikään olla täysin kiinteää uunin jälkeen. Varsinkaan vegaaninen versio. Alla ote reseptistä.
”Jäähdytä piirakkaa hetki huoneenlämmössä ja laita jääkaappiin yön yli tai muutamaksi tunniksi tekeytymään.”
Kiitos. Joku meni sitten selkeästi vain väärin. Kun ei hyytynyt lainkaan 🤔
Parilla muulla on ollut tuon kookospohjaisen maidon kanssa samantyylisiä ongelmia. Täytyy kokeilla se versio alusta loppuun ite, jotta ymmärrän mikä saattaa mennä vikana. Muutam on kuitenkin raportoinut onnistuneensa hyvin. Minkä merkkistä maitoa käytit?
Mä tein tän ekaa kertaa ja laitoin keltuaiset ja tein sillä kookoskondensoidulla maidolla. Mullakin uunista otettaessa sellanen huokoinen, niinku sellanen ohuen kaurakeksin näköinen 😀 Ja hyllyy kyllä keskeltä otettaessa uunista täysillä. Et katotaan mitä se on ku se jäähtyy jääkaapissa. Jäin kans naureskelemaan, ettei oo sinnepäinkään niin raikkaan näköinen ku sulla kuvassa 😁😇 et mikä lie väärin, enkä koskaan oo kyllä käyttänyt (kookos)kondensoitua maitoakaan missään. Tosin en kyllä mikään himoleipojakaan ole.
Moikka, tuskin teit mitään muuta väärin. Luulen, että ongelmat johtuvat kookospohjaisen kondensoidun maidon käytöstä. Olen kyllä saanut viestejä ja kuvia Instan puolella, että sillä myös onnistuu varsinkin, jos on keltuaiset mukana. Täytyy kuitenkin aina muistaa se, että -ton versiot ovat hiukan erilaisia ulkonäöltään ja välillä myös maultaan 🙂 Puuttuhaan silloin jokin osa alkuperäisestä reseptistä. Jos lopputulos on hyvänmakuinen niin se on tärkeintä. Taidan kuitenkin kirjata ohjeeseen, että kookospohjaisen kondensoidun maidon kanssa omalla vastuulla lopputulos 🙂
Varmistan vain, että tarkoittaako ”Vatkaa keltuaiset, raaste ja mehu sekä kondensoitu maito isoon kulhoon.
Vatkaa seos nopeasti tasaiseksi vispilällä tai sähkövatkaimella.” sitä että keltuaiset, raasteen ja mehun voi laittaa yhtä aikaa kulhoon ja vatkata nopeasti vain sekaisin? 😃
Kaikki samaan aikaan kulhoon ja sekaisin, kuten ohjeessa lukee 🙂
Itsellänikin tuli huokoinen pinta, käytin kylmiä kananmunia. Aineet sekoitin vatkaamalla noin 6-10s ajan.
Huokoinen = ilmakuplat viittaavat siihen, että täytteessä on ilmaa eli vatkattu liikaa. Toivottavasti piiras oli kuitenkin maukas ulkonäköseikasta huolimatta.
Piirakka oli kyllä oikein hyvää, pitää koittaa vatkata ensi kerralla vähemmän!
Hei!
Voiko piirakan tehdä 18cm vuokaan samoilla määrillä, jotta saisi korkeamman? 🙂
Heippa,
Toki, varmasti onnistuu. Saattaa vaatia pidemmän paistoajan tosin.
Hei! Oletko kokeillut pakastaa tätä?
En ole pakastanut. Leivonnaisten pakastuksesta lisää täällä:
https://stg.anninuunissa.fi/leivonnaisten-pakastus/
Moikka! Tein 2 piirasta, toisen tonton-versiona (eli vegaaninen ja gluteeniton) ja toisen tavallisena. Nyt kun otin piiraat uunista, tavallinen versio näyttää hyvältä ja on lähestulkoon hyytynyt, vähän hyllyy keskeltä. Tonton-versio ei ole hyytynyt uunissa lainkaan ja näyttää siltä, että gluteeniton keksipohja ja kondensoitu kookosmaitoseos ovat alkaneet sekoittua keskenään… Katsotaan, mitä tulee kun piiraat jäähtyy jääkaapissa. Oletko itse testannut vegaanista versiota? Onnistuiko se?
Hei, valitettavasti vegaanisessa versiossa on monella muullakin tullut vastaan tämä sama ongelma, että pohja sekoittuu täytteen kanssa. En tiedä tarkalleen mistä se johtuu. Ylempänä kommenteissa tästä enemmän keskustelua.
Pitääkö kondensoitu maito olla makeutettua vai ei? En ole aiemmin käyttänyt kondensoitua maitoa.
Makeutettua – piirakkaan ei lisätä sokeria erikseen 🙂