Key Lime Pie – Helppo Limepiiras (G)

Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.
Pidemmittä puheitta tässä teille paljon kyselty leivontaliven Key Lime Pie -ohje. Olen saanut kysymyksiä tästä reseptistä kuluneen 24 h aikana sen verran, että päätin julkaista ohjeen heti. Tämä tarkoittaa sitä, että joudutte hetken odottamaan vielä pääsiäispiirakan ohjetta. Pahoittelen!
Key Lime Pie – Helppo Limepiiras (G) ohje on perinteinen ja samantyyppisiä versioita löytyy Googlesta useampi. Jotkut lisäävät pohjaan ja täytteeseen sokeria, jotkut tekevät täytteen tuplana korkeaan vuokaan. Tässä kuitenkin eilisten liveleivonta-vinkkien kanssa juuri se yksinkertainen piirakkaohje, joka yhdessä leivottiin. Löydät postauksen lopusta vinkit valkuaisten hyödyntämiseen, vegaaniseen versioon sekä maidottomaan versioon.
Suurkiitos vielä kerran kaikille Instagramin-leivontaliveen osallistuneille. Leivontahetkemme sai kaiken pahan unohtumaan hetkeksi ja se oli tarkoituskin. Ehkä pian leivomme taas yhdessä?

Lyhyesti vielä Key Lime Pie taustoja. Reseptin juuret ulottuvat jopa 1800-luvulle ja sen synnyinseudun uskotaan olevan Floridan Key Westissä. Key Lime Pie tehdään perinteisesti aromikkaammista keltaisista Key Limeteistä, joita ei täältä pohjolasta valitettavasti saa. Key Lime Pie tarjotaan joko kermavaahdon tai marengin kanssa ja siitä kumpi on se oikea versio on erilaisia mielipiteitä. Minua ihastutti tarina kalastajista, jotka kehittivät ohjeen pitkillä purjehduksillaan aineista, jotka säilyvät pitkään: keksit, maitotiiviste ja limetit. Edes uunia ei tarvittu, sillä limen mehu hyydytti täytteen.
Key Lime Pie – Helppo Limepiiras (G)
Noin 8-10 hlö (24 cm umpinainen tai irtopohjallinen piirakkavuoka)
Kurkkaa laaja valikoima irtopohjallisia piirakkavuokia KitchenTime kaupasta*
Keksipohja
- 200 g kaurakeksejä tai digestivekeksejä (gluteenittomaan valitse gluteenittomat keksit)
- 75 g voita
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Hienonna keksit tehosekoittimessa tai käsin murskaten.
- Sulata voi ja sekoita keksimuruun.
- Painele keksipohja halkaisijaltaan 24 cm irtopohjallisen* (tai umpinaisen) piirakkavuoan pohjalle.
- Paista keksipohjaa uunin keskitasolla 8 minuuttia.
- Nosta jäähtymään.
Limetäyte
- 3-4 limeä (kuori + mehu)
- 4 keltuaista
- noin 400 g kondensoitua maitoa (1 tölkki)
- Pese limet huolellisesti ja suosi luomua.
- Raasta limettien kuori ja purista mehu. Mehua tulisi olla reilu 1 dl ja raastetta noin 2 tl. Joskus limet ovat hyvin eri kokoisia. Lisää halutessasi oman maun mukaan vaikka reilusti enemmän!
- Vatkaa keltuaiset, raaste ja mehu sekä kondensoitu maito isoon kulhoon.
- Vatkaa seos nopeasti tasaiseksi vispilällä tai sähkövatkaimella.
- Kaada täyte esipaistetun keksipohjan päälle.
- Paista piirakkaa vielä 15 minuuttia uunin keskitasolla, kunnes täyte on hyytynyt. (Huom! Valmis piirakka hyllyy hieman keskeltä uunista pois otettaessa)
- Jäähdytä piirakkaa hetki huoneenlämmössä ja laita jääkaappiin yön yli tai muutamaksi tunniksi tekeytymään.
Koristelu
- 2 dl vispikermaa
- 1 tl tomusokeria tai vaniljasokeria
- 1 lime
- Vatkaa vispikerma kuohkeaksi ja mausta sokerilla.
- Laita pursotinpussiin ja pursottele kerma piirakan päälle.
- Viipaloi lime ja nostele viipaleet koristeeksi kerman päälle.
VINKKEJÄ!
VEGAANINEN VERSIO
Käytä kondensoidun maidon tilalla kookospohjaista kondensoitua maitoa ja korvaa keltuaiset kondensoidulla kookosmaidolla (noin puoli purkkia). Käytä keksipohjassa maidotonta margariinia tai kookosöljyä*. Tee muuten piirakka samalla tavalla kuin ohjeessa.
MAIDOTON VERSIO
Käytä kondensoidun maidon tilalla kookospohjoista kondensoitua maitoa ja keksipohjassa maidotonta margariinia tai kookosöljyä. Pursota piirakan päälle kaura- tai soijavispiä. Tee muuten piirakka samalla tavalla kuin ohjeessa.
HYÖDYNNÄ VALKUAISET! Hyödynnä valkuaiset tekemällä piirakan päälle marenki. Löydät hyvän ohjeen esimerkiksi täältä. Tai tee pieniä marenkeja tämän ohjeen mukaan.



Ihanaa alkanutta viikkoa! Muistattehan pysyä kotona.
/Anni
Lisää pääsiäiseen sopivia reseptejä löydät täältä.

Moikka! Tein 2 piirasta, toisen tonton-versiona (eli vegaaninen ja gluteeniton) ja toisen tavallisena. Nyt kun otin piiraat uunista, tavallinen versio näyttää hyvältä ja on lähestulkoon hyytynyt, vähän hyllyy keskeltä. Tonton-versio ei ole hyytynyt uunissa lainkaan ja näyttää siltä, että gluteeniton keksipohja ja kondensoitu kookosmaitoseos ovat alkaneet sekoittua keskenään… Katsotaan, mitä tulee kun piiraat jäähtyy jääkaapissa. Oletko itse testannut vegaanista versiota? Onnistuiko se?
Hei, valitettavasti vegaanisessa versiossa on monella muullakin tullut vastaan tämä sama ongelma, että pohja sekoittuu täytteen kanssa. En tiedä tarkalleen mistä se johtuu. Ylempänä kommenteissa tästä enemmän keskustelua.
Pitääkö kondensoitu maito olla makeutettua vai ei? En ole aiemmin käyttänyt kondensoitua maitoa.
Makeutettua – piirakkaan ei lisätä sokeria erikseen 🙂