|

Syötävät kukat kakkujen koristelussa

Syötävät kukat kakkujen koristelussa

Syötävistä kukista ja kukkien käytöstä kakkujen ja muiden syötävien herkkujen koristeena kysellään jatkuvasti. Miten käsitellä vain koristeeksi tulevat kukat? Voiko kukkakaupasta ostaa kukkia kakun koristeiksi? Mitä kukkia ylipäätänsä voi syödä? Voiko kukkakaupan myrkyttömiä kukkia syödä? Mitä kukkia voi kerätä koristeeksi tai syötäväksi luonnosta? Päätin kirjoitella tästä ihan oman postauksen selkeyttääkseni aihetta.

Vain itse ilman torjunta-aineita kasvatetut myrkyttömät kukat, jotkut luonnonkukat sekä villiyrtit ja erikseen syötäväksi puutarhalla luomukasvatetut kukat ovat turvallisia syötäviä ja koristeeksi kelpaavia. 

Kukilla koristeltu kakku

Käytin muuten leivontakirjassani paljon kukkia kakkujen koristeena ja siitä syystä kirjasta löytyy myös kappale syötävistä kukista erikseen. Kirjan kappaleessa kerron syötävistä kukista enemmän ja esittelen myös omat suosikkini. Käytin myrkyttömiä kukkia myös maustamiseen ja kirjasta löytyy kukkasokerin ohje. Aihe on siis lähellä sydäntäni. Rakastan käyttää luonnonantimia ruoanlaitossa ja varsinkin leivonnaisten koristelussa.

Raparperi Spritz
Syötävät kukat koristavat kauniisti myös juomia

Syötävät kukat kakkujen koristelussa

Tässä lista suomalaisista luonnonkukista, jotka ovat täysin syötäviä ja kelvollisia kakkujen koristeluun. Lista on varmasti vielä pidempi, mutta itse olen käyttänyt näitä kukkia eniten. Näitä kukkia ei tarvitse käsitellä mitenkään ennen käyttöä. Tietenkin on suotavaa kerätä kukat paikalta, joka ei ole saastunut tai muuten epäilyttävä.

 • syreeni
 • orvokki
 • ruusu
 • lemmikki
 • päivänkakkara
 • voikukka
 • hiirenvirna (kukat)
 • ruiskaunokki
 • apilat
 • siankärsämö
 • horsma
 • kissankello
 • mansikankukat
 • mustikankukat ja -varret
 • puolukankukat ja -varret
 • hunajankukka
 • tillinkukka

Vain itsekasvatetut, luonnonkukat ja erikseen syötäväksi puutarhalla luomukasvatetut kukat ovat turvallisia syötäviä. 

Tässä vielä lista muutamista puutarhalla kasvatetuista myrkyttömistä kukista

 • samettikukka
 • rautayrtti
 • leimunkukka
 • orkidea
 • verenpisara
 • pelargonia
 • kesäpegonia
 • kurkunkukka
 • neilikka

Alla syyreeneillä koristeltu kasvisvoileipäkakku viime keväältä. Ohjeen löydät täältä.

VINKKI! Sipoossa sijaitseva Alhlbergin puutarha kasvattaa vain myrkyttömiä syötäviä kukkia ja yrttejä.

Välimerellinen Kasvisvoileipäkakku

Alla olevassa kuvassa on vanhempieni luota Pusulasta kerättyjä villikukkia, joilla koristelin ihastuttavan kaarnikkakakun Ylelle viime elokuussa. Upean näköinen vai mitä? Luonnonkukilla saa kakuista helposti näyttäviä. Vaikka nämä luonnonkukat ovat kaikki syötäviä, itse ohjeistan vieraita niin, että kukkia voi syödä muttei tarvitse. Jätän itsekin usein lautasen reunalle isoimmat kukat. Eihän sokerimassakoristeitakaan usein oikeasti syödä.

Syötävät kukat kakkujen koristelussa

Säilytys

Luonnonkukat ja muutkin kukat kannattaa säilyttää keräämisen jälkeen suljetussa rasiassa viileässä esimerkiksi jääkaapissa, jossa ne säilyvät hyvinä muutaman päivän. Koristelen itse kukkakakut vasta aina ennen tarjoilua etteivät kukat nuupahda kakun päälle etukäteen.

Helppo Suklaakakku
Koristelin tämän suklaakakun pelargonin terälehdillä
Voikukka-Sitruunakakku
Tässä kakussa on koristeena kuivattua voikukkaa.

Kukkakaupan kukkien käsittely koristeeksi

Meidän hääkakussa oli koristeena muun muassa hortensiaa ja pionia, samoja kukkia, joita löytyi myös hääkimpustani. Nämä kukat tulivat samalta floristilta, joka teki kaikki muutkin kukat häihimme. Kun kukkia käytetään tällä tavalla koristeina ei niitä ole tarkoitettu syötäväksi ja ne tulisi suojata oikein ennen koristekäyttöä. Kukkakauppojen myrkyttömissäkin kukissa on luultavasti torjunta-aineita, jonka vuoksi niitä ei suositella syötäviksi.

Kakun koristeeksi tulevat kukat käsitellään oikeaoppisesti ennen niiden laittamista kakun päälle. Tärkeää on peittää kukan leikkuupinta tai muu kosketuspinta kakkuun. Tämän voi tehdä leivontatarvikekaupoista ostettavilla kukkaputkilla tai aineella, joka muodostaa suojaavan kerroksen kukan varteen. Kotona voit käyttää myös foliota peittääksesi leikkuupinnan ja kukan kosketuspinnan kakkuun.

Syötävät kukat kakkujen koristelussa
Kuva Camilla Bloom

Luonnonkukkia ei tarvitse käsitellä, ne voi asetella kakun päälle sellaisenaan. Myös isommissa marketeissa ja tukussa myydään erilaisia syötäviä kukkia. Kotipellon puutarhalta tulevat syötävät kukat ovat suosikkejani talviaikaan, olen käyttänyt niitä jo vuosia. Mimiksen kukilla saa upeita kakkuja aikaan ja valikoima on laaja. Voit tilata kukkia myös suoraan puutarhalta.

Alla olevassa vegaanisessa suklaajuustokakussa käytin koristeena rauttayrttiä ja leimunkukkaa. Kuva on viime keväältä, kun luonnonkukkia ei ollut vielä saatavilla. Niin kaunis!

Syötävät kukat kakkujen koristelussa
Kuva Camilla Bloom

Saan usein todella tarkkoja kysymyksiä siitä mitä kukkia, miten ja mistä olen ostanut kakkujen koristeeksi. On hyvä muistaa mielummin nämä yllä annetut ohjeet kuin katsella inspiraatiokuvia ja koittaa miettiä niissä näkyviä koristeita kirjaimellisesti. Itse käytän kuvissa stailaukseen usein kukkakaupan kukkia tai jopa marketkukkia, jotka otan heti kuvien ottamisen jälkeen pois kakun päältä, jos kakku on vielä tarkoitus syödä. Vastuu oikeaoppisesta käsittelystä kasvaa kun kakkuja tehdään tilauksesta muille. Omaan käyttöön leipoessa ja koristeltaessa on arvioitava vaan omaa käyttöä ja vastuuta.

Moni teistä on myös sanonut, että osa kukkakauppiaista ei suostu myymään kukkia kakkujen koristeeksi. Oma kukkakauppiaani on sitä mieltä, että kukkien käyttö on turvallista ja jopa vahingon sattuessa myrkytyksen saaminen on todella harvinaista. Moni kukkakauppias ei ehkä tiedä välineistä, joita myydään kukkien käsittelyyn ja ymmärtää ehkä väärin, että kukat ovat tulossa syötäväksi. Kannattaa kysellä rohkeasti ja myös kertoa uusista ohjeistuksista.

On hyvä miettiä tarjoiluja myös vieraiden puolesta. Millaista kakkua haluat heille tarjota turvallisesti? Ilmoitathan kaikille syöjille mitkä kukat eivät ole syötäviä ja että halutessaan myös syötävät kukat voi jättää lautasen reunalle.

Syötävät kukat kakkujen koristelussa

Kuvasimme Camilla Bloomin kanssa kesäkuussa ihanaa kakkubuffetia, missä kaikki kakut oli koristeltu vain kukilla ja valkoisella kreemillä. Kukat saatu Home In Garden Kauniainen.

Syötävät kukat kakkujen koristelussa
Kuva Sofia Tietäväinen

Kirjastani löytyy muuten ihana sitruuna-laventelikakku, jonka tunnistat myös kirjan kannessa! Laventeli on hurmaava koriste sekä mauste, joka tuo leivonnaisiin aistillisuutta. Tämä kakku on kirjan erikoisimmista ohjeista ja yksi oma suosikkini. Odotan innolla näkeväni teidän versioita tästä ihanuudesta!

Syötävät kukat kakkujen koristelussa

Myös suolaisia kakkuja voi koristella kukilla. Tässä Spicy Tuna Voileipäkakku, jonka päällä on orvokkeja. Ohjeen löydät tästä.

Spicy Tuna Voileipäkakku

Tämäkin postaus syntyi lukijan toiveesta. Jos sinulla on postausten suhteen toiveita, jätä kommenttia alle. Tai jos unohdin jotain tästä postauksesta, niin kysy ihmeessä!

Ihanaa uutta viikkoa!

♥ Anni


Seuraatko jo herkkujani somessa?

Myös näillä sopii

Herkutella

30 Kommenttia

 1. Kates Mae sanoo:

  Do you have a lavender cake recipe! Your website looks amazing!!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *