Sliders eli ihanat minihampurilaiset!

Taas jotain pieniä, sööttejä ja herkullisia juttuja tehtiin meidän keittiössä. Olen aivan ihastunut näihin slidereihin eli minikokoisiin hampurilaisiin. Harmillisesti näitä ei löydy juurikaan ravintoloiden listoilta Suomesta. No, onneksi näitä pääsee tekemään itse kotikeittiössä ja täytteetkin saa valita omien mieltymysten mukaan.

Tarjoilimme näitä söpöjä minihampurilaisia eli slidereita illanistujaisissa meillä kotona. Illan teema oli Amerikka ja tarjolla oli näiden pienien hampurilais-alkupalojen jälkeen uunissa haudutettuja kananreisiä lisukkeinaan muun muassa perinteinen mac and cheese, caesar salaattia ja bataattiranskalaisia. Erilaiset kastikkeet ja dipit kruunasivat jenkki-illan. Teimme kaiken alusta loppuun itse ja teeman innoittajana oli New Yorkin matkamme, josta voit lukea lisää täältä. Jälkiruoaksi söimme, mitä muutakaan kuin kuppikakkuja. Vadelma kuppikakkujen reseptin julkaisen myöhemmin.

Tämä sämyläohje on alunperin New York Timesissa julkaistu ohje, hieman muunneltuna sopimaan näiden pienten sämpylöiden paistoon. Tällä reseptillä tulee takuu pehmeät ja ”höttöiset” sämpylät, kunhan vaan jaksat kohottaa taikinaa rauhassa! Takuu maukasta, vaikkakin hieman aikaa vievää.


Sliders eli ihanat minihampurilaiset!

Taikina (18-20 kpl)

  • 2,5 dl vettä
  • 3 rkl maitoa
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • noin 8 dl vehnäjauhoja
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl voita sulatettuna

Voiteluun

  • 1 muna
  • vettä

Päälle

  • Seesaminsiemeniä
  1. Vaihe 1
    Mittaa vesi ja maito ja lämmitä neste kädenlämpöisäksi.
    Lisää kuivahiiva ja sokeri maitoseokseen ja jätä seisomaan noin 5 minuutiksi.
    Mittaa jauhot ja suola ja sekoita keskenään.
    Lisää kevyesti vatkattu muna, jauhoseoksesta puolet, sula voi ja loput jauhoista hiivanesteeseen.
    Vaivaa lopuksi taikina yleiskoneessa kiinteäksi (noin 5 minuuttia taikinaterällä vaivattuna).
    Peitä kulho liinalla ja jätä nousemaan noin kahdeksi tunniksi, kunnes taikina on kaksinkertaistunut.
  2. Vaihe 2
    Nosta taikina jauhotetulle pöydälle ja pyöritä taikinasta pieniä pyöreitä ja hieman litteitä sämpylöitä.
    Jätä sämpylät kohoamaan liinan alle vielä 1-2 tunniksi.
  3. Vaihe 3
    Laita uuniin astia, johon on mitattu noin 2 dl vettä (astiasta nouseva vesihöyry tekee sämpylöistä täydellisiä paiston aikana). Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
    Voitele sämpylät munavesiseoksella ja ripottele päälle seesamin siemeniä.
    Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä.
  4. Vaihe 4
    Anna sämpylöiden jäähtyä hieman ja sahaa ne sitten kahteen osaan.
    Kokoa sämpylöistä hampurilaisia oman mielikuvituksen mukaan. Meillä luotettiin perinteisiin. Paistoimme itse jauhelihapihvit ja sujautimme väliin aitoa cheddaria ja suolakurkkua.

Vinkki! Punnitse taikinapallot noin 35 g ja pyöritä  minikokoisia sämpylöitä. Itselläni tuli ihan vähän liian suuria sämpylöitä, koska sämpylät kohoavat huomattavasti uunissa ja kohottaessa. 


Katso arkiruokavinkkejä täältä.

Seuraa herkkujani myös:

Instagramissa

Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

24 Kommenttia

  1. Saara sanoo:

    Voiko tähän käyttää tuorehiivaa?

  2. Miro sanoo:

    Harvinaisen hyviä tuli kun äitini kanssa tehtiin. Yleensä jokin menee pieleen, mutta nyt tuli ulkonäöltään ja maultaan erinomaisia pikkuburgereita. Todellakin pitää jättää tämä resepti talteen juhlia varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *