Sitruuna-Valkosuklaafudge + muistilista
Kaupallinen yhteistyö Dansukker/Suomen Sokeri
On taas aika keitellä fudgea. Tuota joulun odotetuinta itse tehtyä herkkulahjaa. Täydellinen fudge on pehmeää ja täyteläistä, mutta leikattavaa, ei kuitenkaan sitkeää. Fudge sulaa suussa, ilahduttaa ja aiheuttaa suuren himon. Suurina määrinä se saattaa aiheuttaa ähkyä, siksi sitä kannattaakin nautiskella säästellen, nauttien ja arvostaen.
Tämän vuoden ihanin fudge maistuu sitruunalta ja valkosuklaalta. SIIS miten ihana yhdistelmä ahhh! Ja koska fudgen valmistuksesta tulee joka joulu eniten kysymyksiä (mitä itse tehtyihin karkkeihin tulee) koitan vastailla teille kaikkeen jo tässä kaiken kattavassa postauksessa.
Minulla taisi olla tuuria kun muutamia vuosia sitten keitin ensimmäiset fudgeni. Ne nimittäin onnistuivat täydellisesti. Sen jälkeen olen epäonnistunut monesti ja ottanut asioista selvää. Fudgen, kuten monen muunkin itse tehdyn karkin valmistaminen on tarkka kemiallinen prosessi, johon vaikuttaa lämpötilan lisäksi moni muu asia. Nyt osaan fudgen keittämisen vaikka silmät kiinni. Kaikki on kiinni harjoittelusta ja tiedosta. Parasta on tietää se, että fudgen voi aina pelastaa. Tein teille tämän postauksen loppuun näppärän muistilistan.
GLUKOOSISIIRAPPI
Käytän Dansukkerin glukoosisiirappia kaikissa fudge ohjeissani, koska se estää sokerin kristalloitumista ja näin voin varmistua, että saan pehmeän rakenteen fudgeeni. Joissain helpotetuissa ohjeissa käytetään kondensoitua maitoa, mutta mielestäni se ei kuulu aitoon ja alkuperäiseen fudgeen, joka on täyteläistä ja sulaa suuhun.
Dansukker Glukoosisiirappi on valmistettu vehnätärkkelyksestä. Se sisältää glukoosia, maltoosia sekä pitkäketjuisia sokereita. Glukoosisiirappi ei sisällä fruktoosia. Maultaan se on vähemmän makeaa kuin tavallinen siirappi. Läpinäkyvään muovipulloon on painettu desilitramitoitus. Tippalukollinen korkki helpottaa annostelua ja sen ansiosta glukoosisiirapin käyttö on siistiä.
Sitruuna-Valkosuklaafudge + muistilista
Ohje
- 2,5 dl Dansukker Fariinisokeria
- 2,5 dl Dansukker Taloussokeria
- 1,5 dl Dansukker Glukoosisiirappia
- 3 dl kuohukermaa
- 100 g voita
- 100 g valkosuklaata
- 2 sitruunan kuoriraaste
- 1 rkl sormisuolaa
- Laita noin 28 x 18 cm kokoisen vuoan pohjalle leivinpaperi.
- Leikkaa valkosuklaa pieniksi paloiksi tai rouheeksi. Jätä sivuun.
- Mittaa sokeri, siirappi, kerma ja voi paksupohjaiseen kattilaan.
- Keitä seosta 120 asteiseksi (käytä digitaalista mittaria). Tähän menee noin 20 minuuttia. Keitä hiljalleen keskilämmöllä. Älä sekoita missään vaiheessa, jos mahdollista.
- Kaada kuuma massa metalliseen kulhoon ja lisää (1 ja 1/2) sitruunankuoriraaste (massa jäähtyy hieman siirrettäessä kattilasta kulhoon).
- Vatkaa massaa sähkövatkaimella ja aloita lisäämään seuraavaksi valkosuklaa pienissä osissa (jos lisäät valkosuklaan liian nopeasti seos saattaa leikata liian nopeasta lämpötilan vaihdoksesta) sekaan vatkaten miedolla teholla.
- Massa muuttuu paksummaksi ja heti kun valkosuklaa on kunnolla sulanut ja sekoittunut lopeta vatkaus.
- Siirrä massa nopeasti valmisteltuun vuokaan ja painele tarvittaessa tasaiseksi.
- Raasta päälle loput sitruunan kuoret ja ripottele sormisuola.
- Peittele vuoka ja laita jääkaappiin noin 2 tunniksi tai yön yli jähmettymään.
- Leikkaa kovettunut fudge paloiksi ja pakkaa lahjaksi sellofaanipusseihin tai nauti itse!
SÄILYVYYS: Säilytä fudge jääkaapissa. Fudge säilyy parhaimmillaan noin kaksi viikkoa.
KATSO VIDEO FUDGEN VALMISTUKSESTA TÄÄLTÄ
Älä mittaa lämpötilaa pohjasta, vaan siirtele lämpömittaria hiukan, jotta varmsitut koko massan oikeasta lämpötilasta.
Fudgea tulee keittää keskilämmöllä, niin että massa kupliikoko ajan.
MUISTILISTA
PERUSSÄÄNNÖT
- Valitse paksupohjainen ja tilava kattila.
- Keitä hiljalleen keskilämmöllä niin, että fudge juuri kuplii. Liian nopeasti kuumennettu fudge leikkaa ja rasva saattaa erottua massasta viimeistään vatkauksen aikana. Keittämiseen menee noin 20 min, jos saat toivotun lämpötilan 10 minuutissa keität liian kovalla lämmöllä.
- Älä sekoita fudgemassaa keittämisen aikana, kyllä ne aineet sekoittuvat silti. Sekoittaminen vaikuttaa merkittävästi koostumukseen.
- Suklaa lisätään fudgeen aina vasta vatkauksen yhteydessä pienissä erissä, jotta massan lämpötilan ei vaihdu liian nopeasti.
SUOSITTELEN
- Glukoosisiirappi estää sokerin kristalloitumista ja varmistaa fudgen pehmeän rakenteen.
- Käytä digitaalista lämpömittaria: Fudge halutaan noin 118-120 asteiseksi, jolloin fudgesta tulee mielestäni täydellistä (pehmeää purtavaa, mutta ja hyvin koossa pysyvää). Yli 122 asteinen massa saattaa jäähtyessään olla kivikovaa ja alle 112 asteinen ei pysy koossa.
- Kun maustat fudgea sitruunan kuorella, lisää se vasta lopuksi. Muutkin maut kannattaa lisäillä vasta lopuksi, etteivät ne vaikuta lopputulokseen.
- Fudgen vatkaaminen tekee fudgesta kuohkeaa ja pehmeää. Vatkaaminen ei ole pakollista, mutta jos lisäät suklaata vatkaa edes sen verran, että suklaa sulaa ja sekoittuu massaan tasaisesti.
EPÄONNISTUNUT FUDGE
- Epäonnistuneen fudgen (paitsi pohjaan palanut – palaneelta maistuva) voi pelastaa keittämällä massan uudelleen. Laita epäonnistunut massa kattilaan, lisää loraus kermaa ja aloita alusta. Tämä pätee liian kovaan tai löysään massaan tai leikanneeseen massaan.
Ihania karkkihetkiä!
/Anni
Miten varmistua ettei seos palaisi pohjaan kun sekoittamista ei kesken kuumenemisen suositella? Lähinnä kerman suhteen asia mietityttää.
Hyvin olen kyllä aina ohjeillasi onnistunut, kiitos siis ihanista resepteistä 🙂
Tarpeeksi paksupohjainen kattila ja keskilämmöllä keittäminen varmistaa tämän 🙂
Voi itkut, tein aikaisemmalla vaniljafudge ohjeellasi ja säädin lämpötilan tasan 117 asteeseen. Nyt fudge on ihan sitkeää ja venyvää toffeeta. Mitäköhän tein väärin vai oliko tuo lämpötila väärä? Keittelin tosi pitkään ja hiljakseen.
En lähde vertailemaan ohjeita keskenään – vaniljafudgeen on ihan eri resepti ja siihen ei esim tule suklaata ollenkaan. Tämä ohje on suunniteltu silmällä pitäen kaikkia mahdollisia kompastuskiviä. Fudgen keittäminen on aina tarkka kemiallinen prosessi. Jos lopputulos ei ole oikea niin kettämisessä on jokin mennyt väärin. Lämpötila on luultavasti jäänyt liian alhaiseksi. Jos teet tällä ohjeella keittämiseen menee se 20 min ja haetaan 118-120 astetta.
Voiko fariinisokerin korvata tavallisella sokerilla? Miten se vaikuttaisi lopputulokseen?
Voi korvata – fariinisokerilla tulee hieman tummempi sävy ja kinuskimainen maku 🙂