Rakastetut kuviot – Kaunein kattaus Äidille
Kaupallinen yhteistyö Arabia
Tänä vuonna äitienpäivä saa uuden merkityksen, kun vietän ensimmäistä äitienpäivää itse äitinä. Koska sunnuntai on varattu omille juhlille, katoin kauniisti omalle äidilleni ja pienen poikani mummille äitienpäivän kahvit jo ennakkoon.
Äitini on kasvattanut minut rakastamaan ja keräilemään Arabian astioita. Ensimmäiset astiani hankin jo teini-ikäisenä. Keräsin astioita omaa kotia varten. Kävimme yhdessä Arabian tehtaanmyymälässä ihastelemassa keramiikkaa ja kuolaamassa uutuuksia. Se, että Arabialla on yli 140 vuoden ajan ollut vahva sija suomalaisissa kodeissa kattaen sekä arjen että juhlan, sukupolvesta toiseen, näkyy myös meidän elämässä. Äiti kattoi minun ja sisarusteni juhlat Arabialla, nyt saan kattaa itse hänelle.
Katoin äidille kahvit mummolassa aamupäivän auringossa kylpevään huoneeseen. Tuo ikkunoista tulvinut kevään valo sai koko kattauksen loistamaan!
Yllätin äitini keväisellä kahvihetkellä, mutta myös valikoimalla Arabian keväällä 2020 lanseerattuja Rakastetut kuviot – sarjan Pastoraali- ja Huvila-maljakoilla sekä nyt keväällä 2021 valikoimiin tulleilla valkoisilla Ilona- ja sinivalkoisilla Esteri -maljakoilla.
Te tiedätte kuinka rakastan kukkia. Arkena minulle tulee viikoittain viikkokimppu lähikukkakaupasta ja juhlissa kattaus ei synny ilman kukkia. Se millaiset maljakot kattaukseen valitsee on yhtä tärkeää kuin astioiden ja lasien valinta. Tähän äitienpäiväkattaukseen yhdistin lyhyen ja pitkän maljakon Arabian Rakastetut kuviot -sarjasta. Kukkakaupasta hakemani leikkokukat leinikit, pionit ja syreenit asettelin rennosti maljakoihin. Jokaiseen maljakkoon 2-3 leikkokukkaa. Kukilla voi leikitellä, aina ei tarvitse olla huoliteltuja kimppuja. Pian voimme kerätä maljakoihin niittykukkia luonnosta. Odotan sitä jo!
Kaikki kuvassa näkyvät maljakot löytyvät kahdessa koossa, 19 cm ja 13 cm. Annoin äidin valita itselleen mieluisimman maljakon lahjaksi. Hän valitsi sinivalkoisen Esterin, joka on myös osa Arabian Rakastetut kuviot -sarjaa. Maljakot myydään kauniissa lahjapakkauksissa, mutta lahja oli ihana antaa myös niin, että kevään kukat olivat jo valmiiksi maljakossa. Tutustu lahjavalikoimaan Arabian sivuilla.
Oma suosikkini maljakoista on ehdottomasti Rakastetuista kuvioista tuttu Huvila ja siksi valitsin kattaukseen myös sitä. Puhtaanvalkoinen Ilona on myös kaunis ja niin helposti yhdistettävissä kaikkiin muihin kuvioihin valkoisen värinsä puolesta.
Rakastetut kuviot – Kaunein kattaus Äidille
Huvila-astiasto on niin kaunis! En saa siitä tarpeekseni ja tähän äidille tehtyyn kattaukseen se oli myös loistava valinta. Kaikissa Arabian Rakastetut kuviot -sarjan astioissa parasta on se, että ne sopivat arkeen ja juhlaan. Tein muuten tuon kauniin kakkulautasen yhdistämällä kulhon ja ison lautasen. Näin arkena käytettävät astiat muuttuvat helposti juhlakäyttöön tarjoiluastioiksi.
”Arabian Huvila-kuvio on saanut inspiraation mummolasta ja sen tunnelmasta. Heini Riitahuhdalle ominaisella käsivarapiirrolla syntyneen kukkakuvion esikuva on villiruusu, jossa on ripaus vanhaa suomalaisuutta ja vanhaa Arabiaa. Huvila on uusi hienostunut koriste, joka heijastaa 1920-lukulaista henkeä.” -Arabia 2021
Tiesithän muuten, että kaikki Arabian posliiniset käyttöastiat ovat konepesunkestäviä? Arabian posliini on uunin, mikron ja pakastuksen kestävää, lukuun ottamatta muutamia tuotteita, joissa ei ole merkintää pohjaleimassa.
Savonia -aterimet ovat meillä arkikäytössä, mutta ne sopivat myös juhlallisempaan kattaukseen. Tähän kattaukseen valitsin jälkiruokalusikan, kakkuhaarukan ja kakkulapion. Kuohuviinilasit ovat Iittalan Raami -sarjaa.
Leivoin äidille juustokakun, jossa maistuu suklaa, vanilja ja mansikka. Legendaarinen TRIO-yhdistelmä. Kakku on täysin gluteeniton ja niin ihanan suussa sulavaa! Täydellinen kakku kaikille äideille.
Trio-juustokakku (G)
noin 8 hlö
Browniepohja (G)
- 75 g voita
- 150 g tummaa suklaata
- 3 kananmunaa
- 1,5 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- ripaus merisuolaa
- 2 rkl perunajauhoja
- Vuoraa halkaisijaltaan noin 20-24 cm korkea irtopohjavuoka leivinpaperilla.
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Sulata voi ja rouhi suklaa sekaan. Jätä sulamaan.
- Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi.
- Vatkaa suklaaseos munavaahtoon ja kääntele lopuksi sekaan perunajauhot sekä suola.
- Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.
- Jäähdytä pohja kunnolla. Pese käyttämäsi vuoka ja aseta vuoan pohjalle leivinpaperi. Vuoraa vuoan reunat reunakalvolla halutessasi siistit reunat kakkuun.
- Nosta jäähtynyt pohja vuokaan. Valmista sitten juustokakkukerrokset.
Vaniljakerros
- 2 dl vispikermaa
- 100 g maustamatonta tuorejuustoa
- 0,5 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 dl vaniljakastiketta
- ripaus vaniljatahnaa tai -aromia
- 3 liivatetta ja tilkka vettä
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä sivuun.
- Notkista tuorejuusto sokerien kanssa ja lisää sekaan vaniljakastike sekä vanilja vatkaten.
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (5min) ja sulata sitten tilkkaan vettä.
- Kaada liivate ohuena nauhana tuorejuusto-seokseen koko ajan vatkaten.
- Kääntele sekaan kermavaahto ja kaada massa browniepohjan päälle kakkuvuokaan.
- Nosta vuoka pakkaseen ja valmista mansikkakerros.
Mansikkakerros
- 2 dl vispikermaa
- 100 g maustamatonta tuorejuustoa
- 0,5 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 dl mansikkasosetta
- 3 liivatetta ja tilkka vettä
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä sivuun.
- Notkista tuorejuusto sokerien kanssa ja lisää sekaan mansikkasose vatkaten.
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ja sulata sitten tilkkaan vettä.
- Kaada liivate ohuena nauhana tuorejuusto-seokseen koko ajan vatkaten.
- Kääntele sekaan kermavaahto ja kaada massa varovasti vaniljakerroksen päälle.
- Nosta kakkuvuoka hyytymään mielellään yön yli.
Koristeet ja kokoaminen
- mansikoita
- tomusokeria
- Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluastialle.
- Nostele kakun päälle puolikkaita ja kokonaisia mansikoita.
- Viimeistele kakku halutessasi tomusokerilla.
Huvila-kulhon ja -lautasen yhdistelmällä syntynyt kakkulautanen toimi kattauksessa täydellisesti ja toi kattaukseen toivottua kerroksellisuutta yhdessä maljakoiden kanssa.
Aamupäivän kahvihetkeen sopivat täydellisesti myös aprikoosipyreestä ja kivennäisvedestä tehnyt raikkaat mocktailit.
Myös Onni pääsi ihmettelemään ikkunoista tulvivaa valoa Mummin sylissä.
Ihanaa, jos sait tästä postauksesta inspiraatiota tulevaan juhlakauteen. Ehkä jo äitienpäivään! Pääset tutustumaan Arabian keväiseen lahjavalikoimaan täällä.
Ihanaa äitienpäivää!
/Anni
Lisää äitienpäivä-reseptiikkaa löydät täältä.
Vihdoin löyty kakku minkä haluan tehdä itselleni äitienpäiväksi 😍 mitä mansikkasosetta oot tässä käyttänyt?
Tein ihan itse soseen soseuttamalla kotimaisia mansikoita pakasteesta <3 🙂
Ihana juttu, kiitokset ja oikein hyvää Äitienpäivää sunnuntaiksi, täälläkin pari äitiä odottaa jo päivää ja kun saamme hyvää ruokaa sekä kakkua, minullakin on juustokakku sunnuntaina. Ihanaa olla mummina ja olen ylpea tyttärestäni ja hänen lapsistaan sekä meidän aviomiehet ovat kaikki mukana tohinassa.
Ihanasti sanottu rakkaista ihmisistä. Parhainta äitienpäivää sinulle Airi 🙂
Tämä triokakku oli yksi parhaimmista kakuista mitä olen tehnyt! 😍 Aivan täydellinen yhdistelmä makuja ja niin herkullinen, kehuja tuli tästä kakusta kyllä! Kiitos ihanasta reseptistä! 😍
Voi miten ihana kuulla! 🙂 <3
Ihanan näköinen kakku! Tämä varmaan säilyy pakkasessa jos tekee viikkoa ennen juhlia valmiiksi :)?
🙂 täällä tietoa pakastuksesta:
https://stg.anninuunissa.fi/leivonnaisten-pakastus/
Ei puhettakaan että browniepohjan olisi saanut ehjänä nostettua paperilta vuokaan takaisin. Vaikka jäähdytin hyvin. Keksin että kumosin pohjan vuoalle ylösalaisin. Lisäongelmia tuli siitä että pohja oli pienempi kuin vuoka paiston jälkeen koska leivinpaperi oli vetänyt pohjataikinaa kasaan. Jouduin vaihtamaan pienempään vuokaan. Mikä meni vikaan?
Heippa, harmi kuulla, että kakun leipomisessa on ollut hankaluuksia. En osaa suoraan sanoa mikä mennyt vikaan. Oma kakkupohjani ei kutistunut – pingotan leivinpaperin aina vuoan pohjalle, jolloin sen ei kyllä pitäisi vaikuttaa kakun paistoon. Kakkupohja saattaa myös hiukan kutistua, jos sitä paistaa liikaa. Nämä ovat nyt arvauksia. Meillä kaikilla on vähän erilainen mittakäsi, uunien tehoissa eroja ja siksi leivonnassa aina täytyy vähän soveltaa kuten teit kumoamalla kakun.
Ymmärsin ohjeesta että vuoka pitää ”vuorata leivinpaperilla” eli laittaa paperi vuoan sisään niin että se peittää pohjan ja reunat? Myöhemmin vuorataan vuoan pohja, siksi ajattelin että vuoan vuoraaminen tarkoittaa sen kokonaan vuoraamista ohjeen alussa. Siksi siis pohja ”kutistui” koska paperi vuoassa veti taikinaa kasaan. Nyt tein kakun uudestaan (ensimmäinenkin kerta onnistui mutta säädön kautta) ja pohja onnistui hyvin kun vuorasin paperilla vain pohjan. Irroitin vuoan reunan jäähtymisen ajaksi ja laitoin takaisin pestynä. En siis siirtänyt pohjaa mihinkään missään vaiheessa. Ihanan makuinen kakku! 🙂