Kukilla koristeltu Raparperitäytekakku (G)
Miten mulla on voinut jäädä näin ihanan kakun ohje jakamatta teille! Meillä oli pari vuotta sitten ihanat kakkukuvaukset Camilla Bloomin kanssa ja tämän postauksen kuvat ovat hänen ottamiaan. Kuvattiin yhteensä kolme kakkua ja kauniita sydänkeksejä. Jostain syystä tämä, yksi päivän herkullisin kakku jäi mulle makoilemaan luonnoksiin. Onneksi reseptit eivät vanhene. Vinkkaan tässä yhteydessä vielä kuvauksien toisesta kakusta, nimittäin tyrni-kakusta, jonka ohjeen löydät täältä.
Tässä gluteenittomassa raparperitäytekakussa maistuu uunissa karamellisoitunut raparperi ja pehmeä vanilja. Kakku on hienostunut mauiltaan ja simppeli koristeluiltaan. Kakun päällä on ainoastaan muutama kukka. Katso ohjeet kukkien käytöstä kakkujen koristeluun postauksestani täältä.
Tällainen juhlakakku parhaimmillaan mielestäni on: yksinkertainen, sesongin mukainen ja kaunis. Tietenkin myös herkullisen makuinen! Pieni kakku on suunniteltu noin 10 hengelle. Tuplaamalla ohjeen voit tehdä kakun isompaan vuokaan ja siitä riittää kahdellekymmenelle.
Kukilla koristeltu Raparperitäytekakku (G)
Noin 10 hlö
Kakkupohja
Gluteeniton sokerikakkupohja 15 cm vuokaan, ohje löytyy tästä.
Kostutus
1 dl raparperimehua (ohje täällä)
Raparperisose uunissa
- 500 g raparaperinpaloja (n. 8 dl)
- 1,5-2 dl sokeria
- 1 vaniljatanko
- Pese ja pilko raparperit uunivuokaan.
- Lisää sokerit ja halkaisu vaniljatanko raparperien päälle.
- Laita vuoka uuniin ja paista sosetta 175 asteessa noin tunti. Sekoittele seosta aina välillä.
- Ota vaniljatanko pois ja soseuta blenderissä tai sauvasekottimella, kun on hieman jäähtynyt.
Vinkki! Raparperitäyte jää aika kirpeäksi. Jos tahdot makeampaa täytettä lisää 0.5 dl sokeria
Raparperimousse
- 2 dl kermaa
- 200 g tuorejuustoa
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 dl sokeria
- 2 dl raparperisosetta (täysin jäähtynyttä)
- 4 liivatetta ja tilkka vettä
- Vatkaa kerma vaahdoksi.
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
- Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto ja sokerit.
- Lisää raparperisose tuorejuustoseokseen ja vatkaa sekaisin.
- Purista liivatteet ja sulata tilkkaan kuumaa vettä.
- Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten.
- Lopuksi lisää kerma joukkoon ja sekoita.
- Mousse on mitoitettu 15cm kakun kahteen kerrokseen.
- Kaada mousse kostutetun kakkupohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
VINKKI! Käytä jäljelle jäänyt raparperisose levittämällä se, kakun kokoamisvaiheessa, kakkupohjalle kostutuksen ja moussen lisäämisen yhteydessä.
Vaniljakreemi
- 200 g voita
- 4 dl tomusokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 vaniljatangon siemenet
- 2-3 rkl maustamatonta tuorejuustoa
- Anna voin pehmentyä huoneenlämmössä.
- Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi ja kuohkeaksi. Tähän menee useampi minuutti. Näet selvästi kuinka voin väri vaalenee.
- Aloita lisäämään tomusokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten.
- Kun olet lisännyt kaiken sokerin, jatka vatkaamista usean minuutin ajan.
- Lisää tuorejuusto, vaniljasokeri ja vaniljatangon siemenet ja jatka vatkausta.
- Valmis voikreemi on kuohkeaa ja vaaleaa ja se ei maistu voilta. Kreemin vatkaamiseen menee noin 10 minuuttia.
Koristeet
- kukkia
- kukkaputkia tai kelmua
Kakun kokoaminen
- Leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen.
- Kasaa kakku reunakalvolla vuorattuun vuokaan: ensin pohja sitten puolet moussesta ja toista seuraavaan kerrokseen sama. Kostuta pohjat mehulla juuri ennen ja lisää halutessasi jäljelle jäänyt raparperisose.
- Laita peitelty kakku jääkaappiin ja anna maustua yön yli tai pari tuntia.
- Irrota kakku vuoasta kääntämällä vuoka ja tiputtamalla kakku kakkualustalle.
- Levitä kakkupohjan päälle ensin yksi ohut kerros ”murukerros” kreemiä ja käytä kakku jääkaapissa (n. 5-10min), jolloin kreemi kovettuu kakun pintaan. Toista kreemin levitys.
- Lopuksi asettele kukat kakun päälle. Muista peittää kukkien leikkuupinnat esimerkiksi kukkaputkilla tai kelmulla.
Ihanaa juhlaviikkoa kaikille tasapuolisesti.
(Postauksen kuvat: Camilla bloom)
/Anni
Lisää raparperiohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa
Hei,
raparperisoseen ohjeessa lukee ”paista hilloa 175 asteessa noin tuntia” – eli pitäisikö siinä lukea tunti vai jotain muuta? 😀 Kiitos ihanalta kuulostavasta ohjeesta! Menee kokeiluun 🙂
Siellä oli yksi ylimääräinen -a 🙂 kiitos tarkkuudesta. Ohje nyt selkeytetty.
Aivan ihana ohje! 🍰 Tarkoitus tehdä tämä kakku 20 hlö kesän aikana, eli kun tuplaan ohjeen, teen siis 6 munan kakun. Oletko tehnyt niin isoa kakkua aiemmin, jos kyllä, niin oletko käyttänyt minkä kokoista vuokaa? Varmasti riippuu paljonko vaahdottaa, mutta mietin, että jääkö 20 cm vuoka pieneksi tässä tapauksessa… 🤔
Hei, en ole itse asiassa niin isoa kakkua tehnyt aikoihin. 20 cm vuoka (vaikka olisi korkea) ei kyllä riitä. Valitsisin 6 munan kakulle korkean 22,5-23 cm tai yhden 25 vuoan. Vaahdottaa kannattaa aina kunnolla, että tulee kuohkea kakku 🙂
Kiitos avusta! ☺️
Aivan ihanan näköinen kakku! Mitä voita olet käyttänyt vaniljakreemissä?
Ihan tavallista suolattua voita, mutta suolatontakin voi käyttää 🙂
Soseutetaanko myös vanilijatanko raparperisoseeseen?
Ei, se otetaan pois. Lisään sen ohjeeseen, jotta kukaan ei sitä soseuta.
Voiko tähän käyttää pakastettua raparperia?
Voi käyttää 🙂
Moi. Minkä aikaa uunissa valmistettu raparperisose säilyy kylmässä? Jos tekisin sen muutama päivä ennen kakun täyttämistä…?
Se on kuten hillo. Säilyy todella hyvin kun purkitat puhtaisiin lasipurkkeihin 🙂
Vaniljakreemin mainitaan tomusokeri, mutta ohjeessa puhutaan makutomusokerista. Ohjeessa ei myöskään ole mainintaa, missä vaiheessa vaniljatangon siemenet tulisi lisätä?
Virhe korjattu ja puutokset lisätty 🙂
Mietin sitä että voiko käyttää voi kreemiä ja kermavaahtoa samassa täytekakussa?
Voi kreemi on niin makeaa ja ei haluaisi käyttää sitä kuin kuorruttamiseen. Täytteeksi kermavaahtorahkaa ja koristeluun….. Sopiiko ne yhteen???? 🤔 Yleensä reseptit joko tai.
Itse en käyttäisi – ne eivät sovi yhteen ja kerma ei pysy kreemin päällä. Tässä kakussa kreemillä on tehty vain kuorrutus. Sisällä on mousse.