Mummon Vadelmapiirakka (myös vegaaninen)
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.
Mummon Vadelmapiirakka (myös vegaaninen) on ensimmäinen resepti, jonka suunnittelin myös vegaaneille. Kuten olen jo aiemmin todennut, olen vasta aloittelija kaikissa erityisruokavalio -resepteissä, -suunnittelussa tai -huomioimisessa. Nelilapsisen ruoka-allergittoman perheen ainoana tyttönä meillä syötiin sitä mitä pöytään kannettiin. Onneksi olin sopeutuva. Huvittaa kun mietin vastausta, jonka olisin saanut, jos olisin alkanut vaatimaan kotona jotain erityisruokavaliota. Meillä syötiin rehellistä kotiruokaa. Nyt asiat ovat toisin ja teiltäkin olen saanut paljon toiveita. On aika toteuttaa niitä lisää.
Mummon vadelmapiirakka on yhtä hyvää kuin kaimansa (yksi suosituin blogini resepteistä) Mummon Mustikkapiirakka. Ohje on nopea ja helppo. Piirakka on valmis alle tunnissa, joten se on täydellinen vierasvara! Voit käyttää pohjana myös valmista pakastemuropohjaa halutessasi. Valmis piirakkapohja nopeuttaa valmistusta edelleen. Suosin itse aina alusta asti tehtyä. Ei ole kuitenkaan rikos aina välillä oikaista. Hyvä idea on leipoa itse pakastimeen piirakkapohjia valmiiksi seuraavia leivontaprojekteja varten!
Tein piirakan irtopohjalliseen piirakkavuokaan*, koska olen täysin rakastunut näihin vuokiin. Erityisesti tykkään siitä, että piirakan voi kätevästi nostaa pois vuoasta ja kauniit aaltoilevat piirakan reunat pääsevät esiin. Voit toki tehdä tällä ohjeella piirakan myös umpinaiseen piirakkavuokaan. Piirakka maistuu ihan yhtä hyvältä siinä!
Mummon Vadelmapiirakka (myös vegaaninen)
Muropohja
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- ripaus raastettua sitruunan kuorta, vaniljasokeria tai kardemummaa
- 100 g voita*
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna*
- Sekoita leivinjauhe ja jokin mausteista jauhojen kanssa isossa kulhossa.
- Vaahdota sokeri ja pehmeä voi käsivatkaimella tai monitoimikoneessa.
- Lisää kananmuna ja jatka vaahdottamista vielä hetki.
- Kääntele jauhoseos munasokerivoi-vaahtoon nuolijalla.
- Painele taikina irtopohjalliseen piirakkavuokaan*.
- Esipaista pohjaa 10 min 200 asteisessa uunissa, näin pohjasta tulee rapeampi eikä pohja vety kosteista marjoista.
Täyte
- 300 g vadelmia (pakaste tai tuore)
- 200 g kermaviiliä*
- 0,5 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 kananmuna*
- Ripottele vadelmat esipaistetun piirakkapohjan päälle.
- Sekoita sokerit, kermaviili ja muna kulhossa.
- Kaada kermaviiliseos vadelmien päälle.
- Jätin itse pari vadelmaa sivuun ja ripottelin ne lopuksi kermaviilin päälle.
- Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes reunat saavat hyvin väriä.
- Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua mielellään jäähdytysritilällä*, jolloin piirakka jäähtyy tasaisesti.
TEE PIIRAKASTA VEGAANINEN
Pohja
- voi = maidoton leivontamargariini
- kananmuna = 0.5 dl kauramaitoa
Korvaa voi leivontamargariinilla ja kananmuna 0.5 dl kauramaitoa. Valmista pohja samalla tavalla, mutta lisää jauhot ja kauramaito vuorotellen taikinaan kevyesti vatkaten tai käännellen kun margariini ja sokeri on vaahdotettu.
Täyte
- 200 g kermaviili = 250 g kaura- tai soijajogurtti
- kananmuna = ei korvata
Valmista täyte samalla tavalla, mutta korvaa kermaviili 250 g soija- tai kaurajogurtilla. Kananmunaa ei tarvitse korvata millään, koska jogurttia tuli hiukan enemmän.
Nam, Näyttää niin herkulta! Vadelmat on mun lemppareita :p <3
Tää oli niin hyvää! 🙂 Vadelmat on munkin suosikkeja <3
Olen usein lukenut ohjeita, joissa kasvisjugurtin lisäksi ei laiteta mitään hyytelöivää. Tämä on aina epäilyttänyt, ja hämärästi muistelisin että olisin joskus testannut maustetulla soijajugurtilla, eikä onnistunut. Olisi mielenkiintoista kuulla millainen sinulla tuosta täytteestä tulee koostumukselta verrattuna kermaviili-kananmuna-täytteeseen? Itse olen sekoittanut jugurtin sekaan chiasiemeniä, jotka hyytelöittävät mukavasti 🙂
Hei Miia,
Itse opiskelen vielä vegaanileivontaa, enkä ole kehittynyt siinä vielä niin paljon, että kaikki tekniikat olisi täysin hallussa. Haluan kuitenkin jakaa lukijoille ohjeita siitä miten helppoa tavallisen reseptin muuntaminen vegaaniseksi on. Koostumus ei ollut vegaanisessa versiossa yhtä jämäkkä kuin munalla tehtynä, mutta ei se makua pilannut, Hyvä vinkki nuo chian siemenet. Täytyykin kokeilla sitä <3
Kommentti on jo vanha, mutta vastaan kuitenkin, jos näitä vielä joku lukee.
Soijajogurtti täytteessä hyytyy hyvin, kun piirakan antaa rauhassa jäähtyä. Kaurajogurtti ei mielestäni hyydy yhtä hyvin, joten sekaan voi laittaa 1-2 rkl perunajauhoa tai jotakin muuta tärkkelystä.
Chia on hyvä vanukastyyppisissä hyydytettävissä jälkkäreissä tai välipaloissa, mutta en ole kokeillut chiaa hyydyttämään paistetuissa ruoissa. Olettaisin, että toimii niissäkin, mutta erottuu ulkonäöllisesti ainakin jogurttitäytteessä.
Kokeiluun menee tosin mustikka versiona! Päälle ripottelen kyllä vadelmia 🙂
Toimii hyvin, ehkä jopa paremmin mustikalla 🙂 tai molemmilla!
https://stg.anninuunissa.fi/mummon-mustikkapiirakka/
Tämä oli niin hyvää. Muunsin ohjetta hieman. Käytin pohjaan kaurajauhoja ja kermaviilin vaihdoin turkkilaiseen jogurttiin.
Voin kuvitella, että toimii täydellisesti myös noin 🙂
Moikka! Kannattaako tässäkin vähän pyöritellä perunajauhossa vadelmia jos käyttää pakasteena? 🙂
Moi, kyllä voit tehdä niin 🙂