Maidoton Marenkikreemi

Maidoton Marenkivoikreemi

Maidoton marenkikreemi on ohje, jota on kyselty paljon, joten päätin jakaa teille tämän jo kerran kakkupostauksen yhteydessä julkaisemani reseptin maidottomasta hunajalla maustetusta marenkikreemistä. Alkuperäisen postauksen löydät tästä. Maidoton marenkikreemi tehdään margariiniin perinteisen voin sijasta. Muuten koko valmistusprosessi on samanlainen. Kuulin siitäkin, että marenkikreemiä on tehty kokonaan vegaanisena, korvaamalla kananmunat kikherneen nesteellä (vegaaninen marenki). Mielenkiintoista vai mitä? Jätän sen kokeilun itse seuraavaan kertaan!

Tämä täyteläinen ja hyvin levittyvä kreemi sopii kakkujen kuorruttamiseen, pursotukseen ja koristeluun. Kreemiä voi maustaa lukuisilla eri tavoilla: aromeilla, hunajalla, kaakaolla tai marjajauheilla. Voit myös väräjätä kreemin tai osan siitä pastaväreillä. Nykyään kun haluan itse jämäkän kreemin kakun kuorrutteeksi, ganachen alle tai kun teen nakukakun, jonka pinnan saa jättää rosoiseksi, teen aina marenkikreemin. Marenkikreemin koostumus on erittäin kevyt ja sileä. Sen maku on mielestäni myös parempi kuin perinteisen voikreemin.

Lue maustamisesta ja marenkikreemin levityksestä lisää alempaa.


Maidoton Marenkikreemi

Perusohje:

 1. Mittaa valkuaiset teräskulhoon kattilan päälle, jonka pohjalla on hiukan kiehuvaa vettä – kulhon pohja ei saa osua veteen. Lisää sokeri pienissä erissä valkuaisten sekaan ja vatkaa marenkia niin kauan, kunnes se on noin 60 asteista tai kun sokerikiteet ovat sulaneet kokonaan. Voit testata tämän ottamalla marenkia sormien väliin, jos kiteitä ei tunnu on marenki kypsää.
 2. Siirrä marenki monitoimikoneeseen ja jatka vatkaamista, niin kauan kunnes marenki on kädenlämpöistä (38 asteista). Tähän menee noin 5-10 minuuttia. Voit vatkata myös käsivatkaimella.
 3. Aloita lisäämään hieman pehmennyt margariini, joka on vielä hiukan viileää. Lisää margariini pienissä paloissa, pala kerrallaan ja vatkaa kreemiä koko ajan miedolla teholla. Huom! Jos marenki on vielä liian lämmintä, margariini sulaa ja kreemi menee pilalle, joten ole huolellinen.
 4. Jatka vatkaamista, kunnes kreemin koostumus on tasaista. Jossain vaiheessa kreemi voi alkaa näyttää kokkareiselta, se kuuluu asiaan. Jatkamalla vatkaamista koostumus tasaantuu. Valmis kreemi on pehmeää, sileää ja tasaista. Vatkaus kestää noin 10 minuuttia.
 5. Lisää hunaja tai muu aromi kreemin sekaan vatkauksen loppupuolella. Maista ja lisää halutessasi lisää.
 6. Värjää kreemi tai osa siitä halutessasi pastaväreillä.

Vinkki! Tee tavallinen marenkikreemi vaihtamalla margariini voihin. Lue ohje huolellisesti läpi ja ota kaikki tarvittavat välineet esille. Marenkikreemin teko on helppoa, kun olet sen kerran oppinut!


Maidoton Marenkivoikreemi

Kreemin levitys:

Marenkikreemi ja muut rasvapohjaiset kreemit kannattaa levittää kakun päälle oikeilla välineillä, jotta saat varmasti viimeistellyn ja sileän lopputuloksen. Itse aloitan kuorruttamisen aina palettiveitsellä, jolla levitän kakun  pintaan ”murukerroksen” eli kerroksen, johon saattaa sekoittua höttöisen kakun sivuilta kakkumurua, täytettä ja muita epäsiisteyksiä. Tämän jälkeen kakku laitetaan jääkaappiin muutamaksi minuutiksi. Kakun käynti jääkaapissa kovettaa kreemin pinnan, koska kreemissä on rasvaa. Tämä jääkaappikäynti kannattaisikin tehdä aina jokaisen kreemikerroksen levityksen jälkeen, jotta lopputulos on mahdollisimman tasainen.

Kovettuneen pinnan päälle on helpompi levittää uusi kerros kreemiä. Ihan viimeiset kerrokset kannattaa levittää ja silottaa raapalla. Käytän muovista raappaa ja jos haluan oikein tasaisen tuloksen otan tukevan teräsraapan käyttöön. Kun täydellinen pinta on viimeistelty kannattaa kakku laittaa vielä kerran jääkaapiin ja asetella koristeet vasta kovettuneen pinnan päälle!

Yksi tärkeä väline kreemin levityksessä on yllättävä ja sitä ei kannata unohtaa! Se on nimittäin pyörivä kakkualusta. Ihan oikeasti, ilman pyörivää alustaa, jonka päällä kakkua on helppo liikutella, on kreemin levitys hankalaa. Pyörivä alusta helpottaa kakun pyörittämistä ja kääntämistä. Voit pitää raappaa tai palettiveistä paikoillaan ja kääntää ainoastaan alustaa, jolloin myös kakku liikkuu ja saat varmasti tasaisempaa kreemipintaa aikaiseksi!

Maidoton Marenkivoikreemi

Kreemin maustaminen ja värjääminen: 

Marenkikreemi ja muut kreemit ovat mielestäni loistavia juuri siitä syystä, että niitä voi maustaa lukuisilla eri tavoilla. Itse käytän todella paljon erilaisia aromeja, marjajauheita ja mausteita (esimerkiksi kaneli tai piparkakkumauste). Maustamisella saa erilaisia makuja kakkuun ja vivahteita kreemin makumaailmaan.

Sama kreemi muuntuu moneksi sitä maustamalla ja värjäämällä. Lisää värit ja aromit aina vatkauksen loppumetreillä. Lisää makuja ja värejä oman maun mukaan.

Maidoton Marenkivoikreemi

Marjajauheet:

Aidoissa marjajauheissa ei ole käytetty keinotekoisia väri- tai makuaineita ja ne eivät sisällä lisättyä sokeria. Herkullisilla jauheilla saat hieman luonnollista sävyä kreemiin, jos et halua käyttää pastavärejä. Löydät marjajauheita viidessä eri maussa verkkokaupastani:

Maidoton Marenkivoikreemi Maidoton Marenkivoikreemi

Toivottavasti vinkeistäni oli hyötyä! Ihanaa lauantaita!

Lisää kuorrutus- ja täytereseptejä täältä.

Seuraa herkkujani myös

Instagramissa  

Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

27 Kommenttia

 1. Hei Ilona, tämähän on makuasia, johon ei ole yhtä vastausta. Itse pidän marenkikreemistä. Jos pitää marengista niin olettaisin, että pitää tästä kreemistäkin. Maustamisella saa kreemiin lisää makuja ja erilaisia aromeja 🙂

 2. Jasmin sanoo:

  Heippa!
  Tarkoituksenani on tehdä sellainen hiekkakakku kakku, eli siis täytekakku joka näyttäisi hiekkakakulta. Mietin sitä, että toimisiko tämä kreemi kakun pinnassa (painelisin siis siihen keksimuruista tehdyn ”hiekan” kiinni)? Vai minkä kreemin/kerman tms uskoisit toimivan parhaiten tässä tarkoituksessa? ☺️

  1. Moikka Jasmin, tämä toimii varmasti yhtä hyvin kuin mikä tahansa muukin kreemi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *