|

Maalaisromantiikkaa – Töyrylän Kartano

Maalaisromantiikkaa - Töyrylän Kartano

Täydellistä maalaisromantiikaa – Töyrylän Kartano oli juuri sitä ja täysin minua varten! Bongasin upean paikan toukokuussa Kotilieden artikkelista, jossa esiteltiin majoitusta ja ravintolapalveluita tarjoavia kartanoita eri puolella Suomea. Töyrylän kartano jäi mieleeni lupauksesta: ”Suomen Downton Abbey”. Päätin, että tänne minun pitää päästä!

Mittailin juuri keittiössäni aineksia ihanan kirpeää semifreddoa varten ja muistin parin viikon takaisen kartanoviikonlopun, josta olen teille luvannut kirjoittaa. Semifreddo -reseptin sain kartanon isännältä illallisen yhteydessä ja päätin valmistaa sitä heti puolukoiden kypsyttyä. Kun semifreddo hyytyy pakastimessa on täydellinen hetki palata hetkeksi maalaisromantiikan pariin ja muistella upeaa kesäistä viikonloppua Artjärvellä.

Varasimme yhden yön Töyrylän Kartanosta Artjärveltä, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päästä Helsingistä. Lähdimme matkaan hyvissä ajoin perjantai-iltapäivällä ja perillä meitä odotti kartanon isännän kattamat iltapäiväkahvit.

Tuore viskillä maustettu mutakakku ja hopeisesta antiikkikannusta tulviva kahvin aromi toivottivat meidät tervetulleeksi kartanoon. Olin pyörtyä pieneen salonkiin astuessani. Voiko tällaista vastaanottoa ja näin kaunista huonetta olla olemassa? Kaikki oli aivan liian täydellistä ja sitä en ole saanut taltioitua yhtä vahvasti kuviin. Tämä paikka täytyy nähdä omin silmin.

Maalaisromantiikkaa - Töyrylän Kartano

Kahvia hörppiessämme isäntä istui seuraamme ja kertoi kartanon historiasta, joka ulottuu aina 1600-luvulle saakka. Töyrylästä löytyy myös Sibeliuksen juuret ja siitä muistuttaa Sibelius -suvun muistomerkki kartanon puutarhassa.

Maalaisromantiikkaa - Töyrylän Kartano

Maalaisromantiikkaa - Töyrylän Kartano

Kartanossa on alle kymmenen huonetta, jotka ovat kaikki persoonallisesti ja uniikisti sisustettuja. Yövyimme sviitissä, jossa oli ainoana huoneena myös sympaattinen parveke sekä näköala puutarhaan ja järvelle. Täydellisyys jatkui ja huoneessa riitti ihmettelemistä. Olimme ensimmäiset saapuneet vieraat ja saimme tutustua myös muihin huoneisiin rauhassa tutkiskellen. Kartano on sisustettu kauniilla esineillä, joita olisi voinut ihastella tuntikausia. Alapuolella kuva keltaisesta huoneesta. Kartanon sisustus on huolella mietitty ja entisöinnissä on kunnioitettu vanhaa. Kuvassa näkyvät huonekalut, matot, taulut ja astiat ovat aitoa antiikkia.

Maalaisromantiikkaa - Töyrylän Kartano

Olimme olleet vähällä perua huonevarauksemme, koska viikonlopulle oli luvattu todella koleaa ja huonoa säätä. Ei ole säätiedotuksiin luottamista. Kartanon pihaan ajaessamme taivas repesi ja saimme nauttia auringosta iltaan asti. Ennen illallista istuskelimme kartanon verannalla, jossa pitsiset verhot lipattivat tuulessa ja kaunis näkymä aukesi puutarhaan, jossa ruusut kukkivat juuri parhaimmillaan. Isäntä kertoi puutarhassa kukkivan myös melkein toista sataa pionia, mutta niiden aika oli jo näin loppukesästä ohi. Päätin tulla ihastelemaan pionien kukinnan joskus toiste. Ehkä ensi kesänä?

Maalaisromantiikkaa - Töyrylän Kartano

Maalaisromantiikkaa - Töyrylän Kartano

Kartanolla tarjotaan joka ilta illallista ja syömään kutsutaan kaikki majoittujat. Illallinen tarjottiin entisajan tyyliin saman pöydän ääressä kaikille. Oli upea kokemus istua pöydässä tuntemattomien matkailijoiden kanssa. Jakaa hopeavadeilta tarjoiltu ruoka ja syventyä keskusteluihin, joita kyllä riitti! Herkullista kolmen ruokalajin illallista nautimme siis hyvässä seurassa nauraen ja tutustuen.

Maalaisromantiikkaa - Töyrylän Kartano

Maalaisromantiikkaa - Töyrylän Kartano

Aamulla heräsimme kahvin ja tuoreiden croissantien tuoksuun. Kartanon aamiainen tarjoiltiin tuvassa, josta tuli ehdottomasti yksi kartanon lempihuoneistani. Kauniita kiillotettuja kuparipannuja sekä vanhoja kakkuvuokia oli aseteltu lipaston päälle ja seinille roikkumaan sinivalkoisten lautasten kanssa. Upeat isot ikkunat toivat valoisuutta tupaan ja leivinuuni hohkasi lämpimästi taustalla! Voi kuinka toivoisin itselleni tällaisen keittiön!

Maalaisromantiikkaa - Töyrylän Kartano

Maalaisromantiikkaa - Töyrylän Kartano

Kartanon isäntä kertoi keräilleensä tavaraa ympäri maailmaa kartanoa kaunistuttamaan. Bongasin nämä ihanan pienet kakkuvuoat sekä tartalettivuoat leivinuunin päältä. Ihania ihania yksityiskohtia!

Maalaisromantiikkaa - Töyrylän Kartano

Maalaisromantiikkaa - Töyrylän Kartano

Osa kakkuvuoista on edelleen käytössä! Tämäkin yksilö toimi niin koristeena kuin leivontavälineenä!

Maalaisromantiikkaa - Töyrylän Kartano

Kesä lähenee loppuaan ja muisteltavaa riittää paljon. Huomenna lähdemme viimeiselle kesäreissulle kohti Tukholman saaristoa. Voit seurata matkaani Instagram Stories -videoiden ja kuvien kautta!

Nyt toivotan teille ihanaa viikonloppua! Muistathan nauttia viimeisestä (virallisesta) kesäviikonlopusta! <3

Viikonloppuna julkaisen muuten paljon kysymyksiä nostaneen suklaakakun ohjeen. Kakkupohjan ja kreemin ohjeet löydätkin jo tästä ja tästä.

Myös näillä sopii

Herkutella

2 Kommenttia

  1. ulla mukkula sanoo:

    Töyrylän kartano on fantastisen ihana ja mikä isäntäpari sydämelliset aivan sanoin kuvaamattomat.Tunnet että sinusta oikeesti pidetään hyvää huolta ,ja ruoka oli snam.Olen käynyt muissakin kartanoissa mut tää vie kyl voiton .Siellä on niin lämmin tunnelma ja kaikki ne kauniit huonekalut matot ja taulut ja esineet vauuuuu. Suosittelen lämpimästi .Ja ne huoneet tunnet itsesi aateliseksi kun siellä nukut.

    1. Kuvailit juuri kaikki parhaat puolet <3 Ihana paikka!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *