|

Maailman Paras Porkkanakakku

Maailman Paras Porkkanakakku

Maailman Paras Porkkanakakku – lupaan sen! Tämä ohje on minun lisäksi myös monen lukijani suosikki!

Maailman parhaan porkkanakakun alkuperäinen ohje löytyy The Hummingbird Bakeryn kirjasta ”Leivonnaisia herkkusuille”. Bongasin reseptin jo vuosia sitten, muokkasin sitä hieman ja sen jälkeen en ole porkkanakakkua tai muffinsseja tehnyt millään muulla ohjeella. Yksinkertaisesti sen takia, koska tämä ohje on täydellinen. Kakusta tulee mehevä, kostea ja juuri sopivasti mausteinen.

Hassua on ettei resepti ole aiemmin löytynyt blogistani, koska tämä kakku on ehdottomasti oma suosikkikakkuni. Nyt sain kuitenkin ihan mahtavan tilaisuuden leipoa kakun ystävien juhliin ja siitä syystä resepti ja kakku pääsevät vihdoin myös tänne blogin puolelle.

Porkkanakakussa yksi tärkeä mehevyyden tekijä on taikinaan tuleva öljy. Monet ovat kyselleet voiko sen korvata margariinilla tai voilla? Vastaus on kyllä. Mutta voi olla, ettei kakusta tule yhtä mehevä, kostea ja herkullinen. Käytän itse auringonkukkaöljyä sen hennon maun vuoksi. Oliiviöljyä en suosittele taas sen vahvan maun ja värin takia. Kookos- tai rypsiöljy käy vallan mainiosti.

Mausteita voit laittaa kakkuun oman maun mukaan ja pähkinät voi jättää reseptistä kokonaan pois, jos syöjien joukossa on allergisia. Vielä muutama sana kuorruteesta. Kun jaksat tehdä sen huolella on se unelman pehmeää ja täydellistä! Lue ohje kerran huolella läpi ja aloita sitten! Et tule pettymään ♥


Maailman Paras Porkkanakakku

Ohje  (10-12 hlö)

  • 3 dl tummaa (ruoko)kidesokeria
  • 3 kananmunaa
  • 3 dl auringonkukkaöljyä (myös rypsiöljy käy)
  • 0,25 tl vanilja-aromia
  • 4,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 0,5 tl inkivääriä
  • 0,5 tl suolaa
  • 300 g (luomu)porkkanaraastetta
  • 100 g saksanpähkinöitä (tai muita pähkinöitä – voit jättää myös pois)
  1. Mittaa sokerit, munat ja öljy (ja vanilja-aromi) kulhoon tai monitoimikoneeseen ja vatkaa kevyesti sekaisin.
  2. Sekoita kuivat aineet ja mausteet toisessa kulhossa sekaisin.
  3. Lisää munaseoksen joukkoon jauhoseosta desi kerrallaan siivilän läpi.
  4. Sekoita ja kääntele taikinaa nuolimella, kunnes kaikki aineet ovat kunnolla sekoittuneet.
  5. Lisää lopuksi porkkanaraaste ja pähkinärouhe ja sekoita puuhaarukalla sekaisin.
  6. Kaada taikina kahteen voideltuun 20 cm vuokaan tai yhteen voideltuun 24 cm vuokaan.
  7. Paista kakkupohjia uunin keskitasolla 170 asteessa noin 25 minuuttia.
    Valmiin pohjan pinta tuntuu kimmoisalta ja se on väriltään kullaruskea.
  8. Anna pohjien jäähtyä vuoassa hetki ja siirrä sitten  ritilän päälle jäähtymään.
  9. Leikkaa kumpikin pohja jäähtyneenä kahteen osaan.
  10. Kokoa kakku suoraan kakkualustalle jakamalla kuorrute joka kerrokseen ja lopuksi kakun päälle.
    Kauniin pinnan saat kuorrutukseen levittämällä sen palettiveitsellä.
  11. Koristele kakku sokerimassaporkkanoin tai pähkinärouheella.

Huom! Voit jos paistat kakun yhdessä vuoassa joudun luultavasti pidentämään paistoaikaa. Tarkista kypsyys puutikulla.  Leikkaa kakku kolmeen osaan jäähtyneenä.  Jos on pähkinäallergisia jätä pähkinät pois taikinasta. 

EDIT 5.2.2018. Onnistuu myös gluteenittomana. Muutama reseptin testaaja leipoi kakusta kokonaan gluteenittoman onnistuneesti! 

Vinkki! Mausteinen porkkanakakku paranee vanhetessaan, joten pohjan voi leipoa 1-2 päivää etukäteen! 

Kuorrute

  • 250 g tuorejuustoa
  • 100 g voita
  • 6 dl tomusokeria
  1. Vatkaa tomusokeri ja huoneenlämpöinen voi monitoimikoneessa, kunnes aineet ovat kunnolla sekoittuneet.
  2. Lisää kylmä tuorejuusto ja vatkaa, kunnes juusto on kokonaan sekoittunut voin ja tomusokerin sekaan.
  3. Käännä monitoimikoneen teho suuremmalle ja vatkaa vähintään 5 minuuttia, niin kauan kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleaa. Huom! Varo kuitenkin vatkaamasta liikaa ettei seos juoksetu.

Koristeluun

  • Valmiita syötäviä koristeporkkanoita
  • Itse tehtyjä porkkanoita muotilla ja sokerimassalla

Maailman Paras Porkkanakakku
Maailman Paras Porkkanakakku

Katso myös Porkkana Cupcakes ja Porkkanapiirakka.

Myös näillä sopii

Herkutella

261 Kommenttia

  1. Eija sanoo:

    Hei! Teen kakkua toistamiseen lastensynttäreille. Viimeksi jäi yli puolet (tulihan se silti syötyä pakastimesta :)), eli oli liian iso. Joten ajattelin, että jos teen kaksi 20cm vuokaa, niinkuin ohjeessasi, ja teen toisesta kakun ja toisen pohjan pakastan n.puolen vuoden päähän toisen lapsen synttäreille. Tuleekohan kakusta ihan onneton? Ja onko puoli vuotta pakastimessa liian pitkä aika? Meille on tulossa 5 alle kouluikäistä lasta ja 3 aikuista. Koronan vuoksi ne on myös ulkosynttärit, joten menekki kakulle voi olla vähäisempi.
    – Eija

  2. Jaana sanoo:

    Hei Anni, kiitos ohjeesta. Olen tehnyt kahdella muullakin reseptillä porkkanakakkua, mutta tämä oli kyllä voittaja! Superherkkua.

    Korvasin kaiken sokerin fariinisokerilla ja toimi hyvin. Olenkin tätä ohjetta jakanut heti eteenpäin, että muutkin pääsevät herkun äärelle 🙂

    1. Hei Jaana,

      Ihana kuulla, että tästä tuli sinunkin suosikkisi! Ehdottomasti ihan oma suosikkikakkuni <3 Pelkkä fariini toimii varmasti loistavasti 🙂 Mukavaa kevättä!

  3. Saana sanoo:

    Moikka,
    Osaatko sanoa sokerimassan värjäykseen liittyen, että voiko kaupan valmiiksi värjättyä sokerimassaa uudelleen värjätä? Minulla on keltaista pastaväriä ja kaupasta löytyy punaista sokerimassaa. Haluan siis oranssin sokerimassan porkkanoita varten 🙂

    Kiitos jo etukäteen!

    1. Moi,

      En usko, että onnistuu punaisen sokerimassan värjääminen keltaisella värillä oranssiksi – silloinhan värin pitäisi haaleta hiukan. Olen itse värjännyt vain valkoista TAI sekoittanut keskenään punaista ja keltaista sokerimassaa, jolloin olen saanut oranssia.

  4. Johanna sanoo:

    Kiitos hyvästä reseptistä! Oon tehnyt tämän nyt kerran normijauhoilla + kaksi kertaa gluteenittomilla ja täytyy sanoa että gluteeniton versio on vielä parempi 😋

  5. Eeva sanoo:

    Hei, kakku oli kyllä niin täydellistä kuin sanot! Nam! Kuorrute jäi minulla kuitenkin aika löysäksi ja pelkäsin jo kuinka se valuu reunoilta. Mistäköhän tämä johtui? Kerkesikö kuorrute jo juoksettua vai olisiko voi ollut jo liian lämmintä/sulaa?

    1. Ihana kuulla, että pidit ohjeesta 🙂 Löysyys voi johtua juurikin molemmista mainitsemista syistä. Tai tuorejuustosta, kannattaa kokeilla eri merkkejä. Kreemin teko vaatii hiukan harjoittelua, mutta onneksi maistuu aina yhtä hyvältä!

  6. Satu sanoo:

    Hei,
    Yo-juhlat vajaan kolmen viikon päästä.Tytär haluaa porkkanakakkua.Jos teen kakun valmiiksi nyt ja täytän valmiiksi.Miten säilyy?Vai pakastanko pelkän kakun ja täytän ja kuorrutan vasta edellisenä päivänä?
    Entä jos käytän vuokaa halk. noin 25,pitäisikö taikina määrää isontaa?
    Kiitos sinulle ohjeesta.
    Oreo juustokakku on myös tarjolla juhlissa 🙂

    1. Moikka,

      Leipoisin kakkupohjan pakastimeen, mutta en täytettynä. Kreemin koostumus saattaa kärsiä. Voit leipoa kakun isompaan vuokaan, mutta siitä tulee matalampi ja et saa yhtä montaa kerrosta. Tee taikina 1,5 kertaisena, jos haluat korkean kakun ja ota huomioon paiston piteneminen, koska kakkumassaa on paljon.

  7. Cindi sanoo:

    Kannattaako kakku tehdä samana päivänä vai edellisenä?

    1. Porkkanakakku paranee vanhetessaan. Teen itse aina kakkupohjan etukäteen ja täytän kreemillä tarjoilupäivänä 🙂

  8. Jenka sanoo:

    Pakko oli tulla kertomaan oma leipomiskokemukseni tänne! Aiemmin kommenteissa joku sanoi että ei ollut saanut kakkua onnistumaan 15cm vuokaan. Tein juuri kakun 15cm vuokaan ja hyvin onnistui! Paistoaikaa piti toki pidentää reilusti ja vähän madaltaa uunin lämpötilaa, mutta tuloksena mehevä pohja! Toki en ole vielä täyttänyt/kunnolla maistanut mutta leikkaantui kolmeen osaan ainakin nätisti! 🙂 tein vielä kakun gluteenitomana.

  9. Marina Kiiver sanoo:

    Hei!
    Onko tämä täyte kuostumukselta sellainen että sitä voi käyttää kakun kuorrutuksessa ja tehdä myös pursoitukset?
    Haluaisin tehdä nimittäin ”porkkanakakun” täytekakkuna🙂

    1. Heippa, olen usein pursotellut tätä kreemiä, mutta se menee vatkausvaiheessa herkästi liian pehmeäksi. Kreemiä voi pitää hetken jääkaapissa sen jälkeen kun se on vatkattu, jotta se jähmettyy hiukan ja on helpommin pursotettavaa.

  10. B sanoo:

    Heips,
    Tyhmä kysymys, mutta oliko reseptin inkivääri tuoretta (raastettu) vai kuivattua? Ja sopiiko paistoaika ja lämpötila kiertoilmalle (tai onko sillä väliä)?

    Kiitos jo etukäteen vastauksestasi 😊

    1. Moikka, molemmat käy tottakai, mutta käytin tässä itse kuviattua maustetta. Olen paistanut oman kakkuni tasalämmöllä. Uuneissa on aina eroja ja siksi paistoajatkin ohjeissa viitteelliset. Voit paistaa kiertoilmalla, mutta tarkkailisin kypsymistä paiston loppupuolella, kuten muutenkin tekisin.

  11. Salla-Maria sanoo:

    Hei!
    Kysyisin, että voisiko pohjan tehdä edellisenä iltana ja seuraava päivänä sitten täyttää?
    Mikä olisi paras tapa säilyttää pohja yön yli?

    1. Porkkanakakku on yksi niistä kakuista, joka paranee vanhetessaan eli pohja kannattaakin tehdä etukäteen. Hyvin peiteltynä huoneenlämmössä tai jääkaapissa säilytys – makuasia. Itse pidän ihan huoneenlämmössä.

  12. Charity sanoo:

    Hei, voiko rypsiöljyn tilalla käyttää rapsiöljyä?

    1. Kyllä voi. melkein mikä tahansa öljy käy. Oliiviöljyä sen suosittele sen vahvan maun vuoksi.

  13. Elisa sanoo:

    Tarkoittaako etten ole valkannut täytettä tarpeeksi kun jää kellertäväksi?

    1. Tarkoitat varmaan kuorrutetta. Jos vatkaat sitä kunnolla ohjeiden mukaan 5-10 minuuttia ja seos on kuohkeaa ja selvästi vaalenee on se valmista.

  14. Salla sanoo:

    Hei! Tämä on kyllä paras porkkanakakun ohje , kiitos siitä!❤ haluaisin tehdä tämän vähän pienempänä, jos puolitan taikinan, olisiko se sopiva silloin kahteen ø16cm vuokaan vai liian vähän?🤔 kiitos❤

    1. Hei Salla, kiitos kommentistasi 🙂 Selviää vain kokeilemalla. Tiedät itse parhaiten kuinka korkean kakun haluat ja minkä korkuiset vuokasi ovat 🙂 Rohkeasti testaamaan!

  15. Milla sanoo:

    Porkkanakakku on todella todella herkullista ja tämä resepti kuulosta hyvältä. Ongelma on että kotoa ei löydy tuorejuustoa eikä inkiväärimaustetta. Aion laittaa tuoretta inkiväärijuurta jota on kotona. Olisiko ohjetta tai vihjettä voiko turkkilaisesta jogurtista tehdä jonkinmoista kuorrutusta? Kaupassa käymme myt koronaeristyksissä ollessamme harvakseen kun olemme eläkeläisiä. Nyt juuri TAHTOO porkkanakakkua! Terveiset Tukholmasta!

    1. Ihanaa! Terveisiä takaisin, kaipaan niin Tukholmaa! Porkkanakakku on parasta <3 Laita vaan tuoretta inkivääriä, mutta maltillisesti. Kyllä tuorejuusto kuuluu porkkanakakkuun, mutta miksi ei voisi tehdä jogurtista. Sekoita siihen oman maun mukaan sokeria ja levitä kakun päälle 🙂

      1. Milla sanoo:

        Hyvin onnistui jogurttikuorrute. Pähkinöitäkään ei ollut joten laitoin auringonkukan siemeniä! Kakku onnistui silti hyvin. Todella hyvä porkkanakakkuresepti jopa näin vähän muunneltuna.
        Milla

  16. Liina sanoo:

    Hei, onnistuisko paistaminen yhdessä 18cm vuoassa jos vain 1 tälläinen löytyy tai pitää sitten tehdä isomassa.. haluaisin korkeaa kakkua 😊

    1. Kyllä onnistuu, mutta vuoan tulee kyllä olla korkea, että kaikki taikina mahtuu vuokaan. Paistoaika pitenee myös ja sitä kannattaa seurailla tarkkaan.

  17. Heidi sanoo:

    Gluteenittomaan versioon kehoitetaan käyttämään psylliumia ja luin että se tulisi turvottaa nesteessä. Miten se kannattaisi tässä kakussa toteuttaa?

    1. Olen tehnyt itse kummallakin tavalla eli joko jauhojen sekaan tai munaöljy-seokseen 🙂

  18. Eppu sanoo:

    Hei, kuinka hyvin kakku ”pysyy pystyssä” jos välissä on pelkkä ohjeen tuorejuustokreemi? Ajattelin kokeilla kuorruttaa kakun marenkivoikreemillä. Pitääköhän se kakun kasassa vai kannattaako käyttää myös esim kakun väleihin reunoille marenkivoikreemiä? Kakku syödään ihan vain kotona joten suurempaa kuljetusta ei tule 😊

    1. Moikka, tuorejuustokreemi on tosi pehmeetä. Hirveän paksu kerros ei ehkä pysy kunnolla sisällä. Tämä taitaa olla juuri sellainen ”täytyy kokeilla” -juttu 🙂

  19. Ada sanoo:

    Moikka 🙂

    Mulla on 2 kpl 15 cm irtopohjavuokia ja 1 korkea 15cm PME vuoka. Haluan korkean kakun, mutta pelottaa et PME vuoassa kakku ei kypsyisi tasaisesti. On siis varmaankin järkevintä käyttää irtopohjavuokia?

  20. Pööpö sanoo:

    Herkullista mutta todella hyvää tästä tulee kun laittaa kanelia lusikallisen sijasta koko pussin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *