|

Maailman Paras Porkkanakakku

Maailman Paras Porkkanakakku

Maailman Paras Porkkanakakku – lupaan sen! Tämä ohje on minun lisäksi myös monen lukijani suosikki!

Maailman parhaan porkkanakakun alkuperäinen ohje löytyy The Hummingbird Bakeryn kirjasta ”Leivonnaisia herkkusuille”. Bongasin reseptin jo vuosia sitten, muokkasin sitä hieman ja sen jälkeen en ole porkkanakakkua tai muffinsseja tehnyt millään muulla ohjeella. Yksinkertaisesti sen takia, koska tämä ohje on täydellinen. Kakusta tulee mehevä, kostea ja juuri sopivasti mausteinen.

Hassua on ettei resepti ole aiemmin löytynyt blogistani, koska tämä kakku on ehdottomasti oma suosikkikakkuni. Nyt sain kuitenkin ihan mahtavan tilaisuuden leipoa kakun ystävien juhliin ja siitä syystä resepti ja kakku pääsevät vihdoin myös tänne blogin puolelle.

Porkkanakakussa yksi tärkeä mehevyyden tekijä on taikinaan tuleva öljy. Monet ovat kyselleet voiko sen korvata margariinilla tai voilla? Vastaus on kyllä. Mutta voi olla, ettei kakusta tule yhtä mehevä, kostea ja herkullinen. Käytän itse auringonkukkaöljyä sen hennon maun vuoksi. Oliiviöljyä en suosittele taas sen vahvan maun ja värin takia. Kookos- tai rypsiöljy käy vallan mainiosti.

Mausteita voit laittaa kakkuun oman maun mukaan ja pähkinät voi jättää reseptistä kokonaan pois, jos syöjien joukossa on allergisia. Vielä muutama sana kuorruteesta. Kun jaksat tehdä sen huolella on se unelman pehmeää ja täydellistä! Lue ohje kerran huolella läpi ja aloita sitten! Et tule pettymään ♥


Maailman Paras Porkkanakakku

Ohje  (10-12 hlö)

  • 3 dl tummaa (ruoko)kidesokeria
  • 3 kananmunaa
  • 3 dl auringonkukkaöljyä (myös rypsiöljy käy)
  • 0,25 tl vanilja-aromia
  • 4,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 0,5 tl inkivääriä
  • 0,5 tl suolaa
  • 300 g (luomu)porkkanaraastetta
  • 100 g saksanpähkinöitä (tai muita pähkinöitä – voit jättää myös pois)
  1. Mittaa sokerit, munat ja öljy (ja vanilja-aromi) kulhoon tai monitoimikoneeseen ja vatkaa kevyesti sekaisin.
  2. Sekoita kuivat aineet ja mausteet toisessa kulhossa sekaisin.
  3. Lisää munaseoksen joukkoon jauhoseosta desi kerrallaan siivilän läpi.
  4. Sekoita ja kääntele taikinaa nuolimella, kunnes kaikki aineet ovat kunnolla sekoittuneet.
  5. Lisää lopuksi porkkanaraaste ja pähkinärouhe ja sekoita puuhaarukalla sekaisin.
  6. Kaada taikina kahteen voideltuun 20 cm vuokaan tai yhteen voideltuun 24 cm vuokaan.
  7. Paista kakkupohjia uunin keskitasolla 170 asteessa noin 25 minuuttia.
    Valmiin pohjan pinta tuntuu kimmoisalta ja se on väriltään kullaruskea.
  8. Anna pohjien jäähtyä vuoassa hetki ja siirrä sitten  ritilän päälle jäähtymään.
  9. Leikkaa kumpikin pohja jäähtyneenä kahteen osaan.
  10. Kokoa kakku suoraan kakkualustalle jakamalla kuorrute joka kerrokseen ja lopuksi kakun päälle.
    Kauniin pinnan saat kuorrutukseen levittämällä sen palettiveitsellä.
  11. Koristele kakku sokerimassaporkkanoin tai pähkinärouheella.

Huom! Voit jos paistat kakun yhdessä vuoassa joudun luultavasti pidentämään paistoaikaa. Tarkista kypsyys puutikulla.  Leikkaa kakku kolmeen osaan jäähtyneenä.  Jos on pähkinäallergisia jätä pähkinät pois taikinasta. 

EDIT 5.2.2018. Onnistuu myös gluteenittomana. Muutama reseptin testaaja leipoi kakusta kokonaan gluteenittoman onnistuneesti! 

Vinkki! Mausteinen porkkanakakku paranee vanhetessaan, joten pohjan voi leipoa 1-2 päivää etukäteen! 

Kuorrute

  • 250 g tuorejuustoa
  • 100 g voita
  • 6 dl tomusokeria
  1. Vatkaa tomusokeri ja huoneenlämpöinen voi monitoimikoneessa, kunnes aineet ovat kunnolla sekoittuneet.
  2. Lisää kylmä tuorejuusto ja vatkaa, kunnes juusto on kokonaan sekoittunut voin ja tomusokerin sekaan.
  3. Käännä monitoimikoneen teho suuremmalle ja vatkaa vähintään 5 minuuttia, niin kauan kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleaa. Huom! Varo kuitenkin vatkaamasta liikaa ettei seos juoksetu.

Koristeluun

  • Valmiita syötäviä koristeporkkanoita
  • Itse tehtyjä porkkanoita muotilla ja sokerimassalla

Maailman Paras Porkkanakakku
Maailman Paras Porkkanakakku

Katso myös Porkkana Cupcakes ja Porkkanapiirakka.

Myös näillä sopii

Herkutella

261 Kommenttia

  1. Anonyymi sanoo:

    Voisiko tällä ohjeella tehdä muffineja? Montakohan ohjeesta tulisi?

    1. Moi! Kyllä tämä ohje soveltuu myös muffinitaikinaksi. Tein itse viikko sitten myös muffineja ja tällä ohjeella niitä tuli noin 12-15 kappaletta. Suosittelen käyttämään muffinipeltiä, koska taikina on raskas 🙂

      1. Annika sanoo:

        Moikka! Kuinka pitkä paistoaika tässä on, jos tekee muffinsseja?

      2. Joanna sanoo:

        Hei! Paistoin kakun isommassa vuoassa noin 25cm. Toivottavasti ei jäänyt raa aksi, kun pidin 50min, näytti pinta kyllä hyvin paistuneelta. Ei ollut puutikkua niin pahvipillillä kokeilin niin ei jäänyt taikinaa kiinni, mutta en tiedä toimiiko se sillä. Sitten mulla on 200g philadelphiaa niin riittääkö kuorrutteeseen vai pitääkö ostaa lisää? Minulla on myös lisäksi Koskenlaskija juustoa niin mietin jos laitan sitä sen 50g ? Miten sinä tekisit? Ja jos on tuossa isommassa vuoassa niin leikkaan kakun vaan kahteen osaan?:) Laitoin yöksi jääkaappiin ja leikkaan tänään kakkupohjan ja teen sen kuorrutteen, lapsetkaan malta odottaa, että pääsevät kakulle. Taikinakulhot tuli eilen hyvin koluttua 😀

        1. Vähän ehkä lyhyt paisto koko taikinalle isossa vuoassa, mutta ehkä sinun uunisi on tehokas! En lisäisi koskenlaskijaa – se on sulatejuustoa ja saattaa koko kuorrutteen koostumus muuttua. Laittaisin vaan tuon 200 g. Voit laittaa voita 150€ jos haluat. Ei taida saada myöskään kolmea kerrosta kun vuoka on 25 cm. Leikkaa siis kahteen. yhtä hyvää on! Makoisia porkkanakakkuhetkiä!

    2. Moi! Kyllä tämä ohje soveltuu myös muffinitaikinaksi. Tein itse viikko sitten myös muffineja ja tällä ohjeella niitä tuli noin 12-15 kappaletta. Suosittelen käyttämään muffinipeltiä, koska taikina on raskas 🙂

      1. Joanna sanoo:

        Hei! Mitä tuorejuustoa käytät tässä kakussa? 🙂

  2. Tätähän vois tarjota vaikka synttärikakkuna, on sen verran komean näköinen. Varmasti hyvä resepti, jos et oo muita enää kokeillut. 🙂

    1. Kiitos! Hyvin pääteltelty 😉 tämä kakku lähti synttärijuhliin! Ja resepti on paras 🙂

    2. Kiitos! Hyvin pääteltelty 😉 tämä kakku lähti synttärijuhliin! Ja resepti on paras 🙂

    3. Ellulii sanoo:

      Ihan paras porkkanakakku! Paistoin yhdessä isossa vuuassa ja paistoaika oli tosiaan huomattavasti pidempi. Kahdella eri uunilla paistoa kokeiltuna paistoaika vaihteli n. 1h 10min ja 1h 20min välillä.

  3. Oi! Maailman parhaalta tämä todellakin näyttääkin! ♥ Ihana resepti, ihanat kuvat ja ennen kaikkea todellakin aivan ihanan näköinen porkkanakakku 🙂

    1. Ihana kommentti! Kiitos 🙂 Kannattaa kokeilla tätä reseptiä, mielestäni en yhtään valehtele siinä, että tämä on maailman paras resepti. Ainakin ennen kuin parempi tulee vastaan 🙂

      1. Mimma sanoo:

        Ihan todella paras kaikista. 😀

  4. Ihana kakki todellakin! Pitihän se testata! Tein yhdessä isommassa vuoassa ja paistoaikaa tosiaan piti pidentää reilusti. Voikohan kakkua pakastaa? Tai kuin kauan säilyy jääkaapissa?

    1. Hei Silja, kiitos kommentista! Kiva kun ohje pääsi käyttöön. Kakkua voi todellakin pakastaa. Sulata huoneen lämmössä, kun otat pakastimesta. Pitäisi pysyä todella hyvänä. Kakku säilyy hyvin myös jääkaapissa. Tosin tuorejuustokuorrute on hiukan herkempi. 3-4 päivää sanoisin. Muista käyttää aistinvaraista arviointia 🙂

    2. Moi! Tein pohjan maanantaina mutta juhlat siirtyikin perjantaille. Säilyykö pelkkä pohja jääkaapissa torstai aamuun kun täytän sen ja pitääkö pikaseen syödä pois. Vai pitäiskö pakastaa 1-2 pvä?

      1. Kyllä tällainen mausteinen pohja varmasti säilyisi, itse ehkä kuitenkin olisin pakastanut. Nyt vastaus tuli sinulle liian myöhään – varmaan ehdit ratkaista asian itse 🙂

  5. Anonyymi sanoo:

    Hei! Säilyykö kakku jos teen kakun perjantaina ja tarjoilen sunnuntaina?

    1. Hei. Kyllä säilyy. Kakku saattaa olla jopa parempaa kun se saa maustua pari päivää. Kuorruteen tekisin ja laittaisin tarjoilupäivänä, mutta sen voi tehdä myös etukäteen.

  6. Hei Annis!
    Mitä tuorejuustoa käytät? En tiedä missä vika, mut mun kuorrutuksesta tulee aina löysää ja "pahaa"..
    nim: Tahmatassu

    1. Hei Tahmatassu 🙂 voi harmi kuulla, että kuorrutuksesi ei ole onnistunut 🙁 Käytän yleensä philadelphiaa. Se on koostumukseltaan parasta. Teetkö varmasti kaiken huolellisesti, kuten ohjeessa sanotaan? Ensin PEHMEÄ huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kunnolla sekaisin ja kylmä juusto sekaan kovaa vatkaten. Tämä täyte on yksi suosikeistani – en ymmärrä miten voi tulla pahaa. Mitä tuorejuustoa olet käyttänyt?

  7. Jenni sanoo:

    Hei! Jos on pähkinäallergikko niin mitä pähkinöitten tilalla voisi käyttää vai tarviiki käyttää mitään ? T. Kotileipuri

    1. Hei, pähkinöitä ei tarvitse korvata millään. Jätän ne usein itsekin pois, koska mieheni on allerginen. Yhtä hyvää kakkua tulee 🙂

  8. Jenni sanoo:

    Hei Anni, vastustamaton ohje! Voiko tämän tehdä 15 cm kakkuvuoassa, pysyykö hyvin kasassa niin korkeana?

    1. Hei Jenni,

      Kiitos viestistäsi 🙂 En ole tehnyt 15 cm, mutta lähtisin kyllä kokeilemaan. Vähemmän täytettä ehkä sisälle niin pysyy kasassa! Mukavaa leivontaa!

    2. Hei Jenni, oliiviöljyssä on todella vahva maku. En suosittele. Mielummin laittaisin rypsiä tai sulaa voita 🙂

  9. Emma sanoo:

    Moi. Miettisin tässä että voikohan tuon öljyn vaihtaa juoksevaan leivonta margariiniin?

    1. Hei Emma,

      Kyllä voi korvata tai sulalla voilla myös. Paras tulos tulee kuitenkin öljyllä 🙂 se on moneen kertaan testattu. Porkkanakakussa öljy vaikuttaa kostean pehmeään koostumukseen. Mukavaa päivää!

  10. Anneli sanoo:

    Hei, sopiiko tähän kakkuun oliiviöljy auringonkukkaöljyn tilalle?

    1. Hei Anneli, oliiviöljyssä on todella vahva maku. En suosittele. Mielummin laittaisin rypsiä tai sulaa voita ?

  11. Mikähän olisi suhde, jos tätä tekisi pellillisen? Eli paloina lähtisin tarjoamaan, en kakkuna?

  12. Suvi sanoo:

    Millainen on ohje, jos tätä tekisi pellillisen?

  13. Salla sanoo:

    Vaikuttaa ihanalta tämä resepti! Kuinka monelle aikuiselle tästä kakusta riittää jos ei ole muuta tarjottavaa?

    1. Hei Salla,

      Tämä on noin 12 hengen kakku 🙂 Lisäänkin sen tuonne reseptin yhteyteen!

  14. Maria sanoo:

    Voiko tumman ruokokidesokerin tilalla käyttää tavallista hienoa sokeria? Vai vaikuttaako jotenkin koostumukseen ym?

    1. Moi Maria,

      Voit käyttää tavallista sokeria myös. Ruokosokerissa on syvempi – hieman karamellimainen maku, joka sopii tähän ohjeeseen , mutta sokerit voi aina korvata muulla 🙂 Voit laittaa myös puolet fariinisokeria ja puolet tavallista jos haluat.

  15. Katja sanoo:

    Hei Anni,
    Oletko kokeillut onnistuuko kakku gluteenittomana? Olisi pian tarvetta herkulliselle synttärikakulle. ?

    1. Hei Katja,

      Onnistuu myös gluteenittomana 🙂 Muutama lukija on tehnyt ja lähettänyt terveiset. Laittaisin psylliumia hiukan taikinaan gluteenittomien jauhojen lisäksi tuomaan sitkoa 🙂

      1. Raghda sanoo:

        Voiko tehdä sen ilman pyslliumia? Eli ainoastaan glut. Jauhoseoksella??

      2. Raghda sanoo:

        Voiko tehdä sen ilman pyslliumia? Eli ainoastaan glut. Jauhoseoksella?? Miten onnistuisen tekemään siitä kuorrutusta glut. Ja maidottomaksi?

        1. En ole tehnyt kuorrutusta itse maidottomana, mutta olen kuullut, että myydän maidotonta tuorejuustoa 🙂 Kokeile sitä ja laita voin tilalle maidoton margariini. Jos onnistuit ja tulee hyvää, niin mielelläni kuulisin siitä 🙂 Mukavaa leivontaa!

          1. Raghda sanoo:

            Kiitos Anni vastauksesta.. pysllium kuinka paljon sitä laittaisin ?! Esim 1 dl?

            Kokeilen sen maidottomana ja gluteenittomana ja ilmoita lauantaihin mennessä miten onnistui ja miten ystävät siihen sanovat <3

        2. Psylliumia laitataan enintään noin 1 tl . Purkkikin on samankokoinen kuin leivinjauhepurkki eli pieni.

          Kiva jos käyt kertomassa miten kakun kanssa kävi 🙂 Mukavaa leivontaa!

  16. Susanna sanoo:

    Hei!

    Kuulostaa ihanalta ohjeelta ! Kokeiluun lähtee heti tänään. Voiko vanilja-aromin korvata vaniljasokerilla? Ja mikä mahtaa olla määrä?

    1. Hei Susanna 🙂 Kiitos, voit korvata. Laittaisin 1-0.5 tl 🙂 myös vaniljatangon siemenillä tai muulla aromilla voi korvata! Määrä oman maun mukaan! Harvoin vaniljaa voi laittaa liikaa 😉

      1. Susanna sanoo:

        Kiitos super nopeasta vastauksesta!! ?

  17. Kirsi sanoo:

    Hei!

    Aion kokeilla tätä tyttäreni syntymäpäivänä sunnuntaina. Minulla on vain 26cm vuoka…jääköhän kakku ”lättänäksi”, jos teen tämän ohjeen mitoilla kyseisellä vuoalla. Vai pitäisikö tehdä isompi satsi. Olen aloittelija näissä asioissa, enkä osaa arvioida 🙂
    Jos teen kakun valmiiksi jo huomenna, niin onko parempi lisätä ja tehdä kuorrute vasta sunnuntaina?

    1. Hei Kirsi,

      Kakusta tulee isommassa vuoassa matalampi. Lähtisin kokeilemaan 1.5 kertaisena tai jopa tuplana tuohon 26 cm vuokaan. Huomioithan että paistoaika pitenee, joten tarkista kakun kypsyys puutikulla. Voit täyttää kakun etukäteen, jos siinulla on tilaa säilyttää kakku peiteltynä jääkaapissa niin ettei kuorrute mene lyttyyn. Kakku kannattaakin paistaa etukäteen – maku paranee ja sen voi säilyttää huoneenlämmössä hyvin peiteltynä 🙂 Toivottavasti vastauksestani oli apua. Mukavia juhlia!

      Ainiin! Voit halutessa tehdä kakun myös pellille, jos se helpottaa:

      https://stg.anninuunissa.fi/herkullisin-porkkanapiirakka-pellillinen/

      1. Kirsi sanoo:

        Hei, ja kiitos vastauksesta!
        Kakku onnistui hyvin, ja oli kahvipöydän suosikki 🙂 Tätä teen jatkossakin.

          1. Kristiina sanoo:

            Moikka,
            Onkohan tätä tuplausta 26cm vuokaan kokeiltu? Teen ristiäisiin kakkua, joten uskallankohan kokeilla tuplausta? Vieraita tulee n. 20.

  18. Minna sanoo:

    Oletko kokeillut pähkinäöljyä?

  19. Jonna sanoo:

    Hei Anni! 🙂
    Ajattelin kokeilla tätä herkullisen kuuloista kakkua poikani nimipäiville ensi viikolla. Kysymys kuuluu että mitä luulet onnistuisiko korkeaan 15cm
    Vuokaan? Miten paisto tällöin?
    Harmittaa kun en omista kahta 20cm vuokaa ja 24cm vuoassa taitaa tulla aika littana?

    Keväisin terkuin: Jonna

    1. Moi Jonna,

      Varmasti onnistuu, mutta paisto on haastava. Suosittelen kokeilemaan taikinan kypsyyden puutikulta kakun keskeltä. En ole ihan varma mahtuuko koko taikina kerralla vuokaan, koska en ole kokeillut itse. Voit myös tehdä vaihtoehtoisesti 24 cm vuokaan 1.5 kertaisen taikinan. Ja kakun voi paistaa myös yhdessä kertaa 20cm vuoassa, jos sinulla on yksi vuoka. Tapoja on siis monia 🙂

      1. Jonna sanoo:

        Heippa,

        Iso kiitos pikaisesta vastauksesta! ? Jään punnitsemaan vaihtoehtoja!

      2. Eija sanoo:

        Hei! Mä voin kertoa, ei onnistu. Testasin juuri kaksi kertaa tuohon 15 cm vuokaan. Taikina mahtuu siihen kyllä hyvin mutta jäi keskeltä raa’aksi vaikka toista kakkua paistoin varmaan tunnin. Puutikkuunkaan ei tarttunut mitään joten yllätys paljastui vasta halkaistaessa.
        Ohje on hyvä ja helppo, seuraavalla kerralla täytyy vaan paistaa kahdessa vuoassa jos haluaa korkean kakun.
        Terveisin Eija

        1. Hei Eija, kyllä kakun voi paistaa myös 15 cm vuoassa kypsäksi, mutta tosiaan silloin paisto on haastava ja kakku voi olla jopa kahta tuntia uunissa. 15 cm vuoan halkaisija on niin pieni ja samalla vuoka on korkea, joten kakun keskikohta kypsyy todella hitaasti. Puutikku tulee työntää melkein pohjaan asti, että näkee jääkö siihen märkää taikinaa. Helpompi on kuitenkin paistaa pohja kahdessa vuoassa tai halkaisijaltaan suuremmassa, jolloin kakku kypsyy nopeammin ja tasaisemmin 🙂

  20. Salonen sanoo:

    Siis tämä porkkanakakku on ihanaa! Sokerina käytiin fariinisokeria. Täytteenä ja kuorrutteena kinuskikreemiä. Kehuja sai paljon ja täytyy kyllä itekki myöntää, että tykkäsin! 🙂 oli tuhtia mutta nii järisyttävän hyvää!

    1. Heips,

      Kiitos kun jätit kommenttia 🙂 Tämä on minun lempikakkuni! Fariinisokerilla olen joskus itsekin tehnyt, se on ihanaa! Nyt alkoi kiinnostamaan tuo kinuskikreemi <3 Miten teet sen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *