Silkinpehmeä Sveitsiläinen Marenki
Silkinpehmeä sveitsiläinen marenki on ollut henkilökohtainen suosikkini jo siitä asti, kun ensimmäisen kerran sitä valmistin kirpeän Limepiirakan päälle. Sveitsiläisen marengin koostumus on silkinpehmeä, täyteläinen, sulava ja sen pursottaminen sekä levittäminen on helppoa. Sveitsiläinen marenki eroaa italialaisesta ja ranskalaisesta marengista sen valmistustavan suhteen. Valkuaiset ja sokeri kypsytetään vesihauteen päällä. Juuri tämä tekniikka vaikuttaa marengin ihastuttavan pehmeään koostumukseen. Valmistusta tai ohjetta ei kannata pelätä. Ohje ehkä saattaa kuulostaa aluksi hankalalta, mutta se ei ole sitä. Jos maltat vatkata valkuaisia 10 minuuttia, on kaikki aika sen arvoista. Lisäksi tämän marengin valmistuksen jälkeen osaat varmasti tehdä myös marenkivoikreemin, jonka suosio kakun kuorrutteena kasvaa koko ajan.
Sveitsiläinen marenkivoikreemi on lisäksi monipuolinen. Voit maustaa ja värjätä tätä pehmeää marenkia mielesi mukaan. Itse olen rakastunut aitoihin marja- ja hedelmäjauheisiin, joilla olen lähiaikoina maustanut marengit. Voit myös käyttää maustamiseen vahvoja nestemäisiä aromeja ja öljyjä. Marenki sopii niin kakun, piirakan kuin kuppikakkujen kuorrutteeksi. Lisäksi sveitsiläinen marenki toimii marenkivoikreemin pohjana täydellisesti. Voit myös tehdä rouskuvia marenkeja sveitsiläisestä marengista pursottamalla massaa leivinpaperille ja kuivattamalla marengit huoneenlämmössä. Katso alempaa reseptit, joissa itse olen käyttänyt sveitsiläistä marenkia.
Sveitsiläinen Marenki
- 4 valkuaista
- 2,5 dl hienoa sokeria
- 1-2 tippaa vahvaa aromia
- 2-3 rkl aitoa marjajauhetta
- Laita ison kattilan pohjalle vettä ja nosta liedelle.
- Erottele valkuaiset isoon lasi- tai metallikulhoon.
- Nosta kulho kattilan päälle niin ettei pohja kuitenkaan osu veteen.
- Kuumenna vettä kattilassa samalla kun vatkaat valkuaisia vaahdoksi.
- Lisää sokeri pienissä osissa marenkivaahtoon koko ajan vatkaten.
- Vatkaa marenkia niin kauan, kunnes sokerikiteet ovat sulaneet tai marenki on noin 60 asteista (noin 10min).
- Nosta kulho pois kattilan päältä ja vatkaa marenkia vielä hetki, jotta se jäähtyy hiukan.
- Mausta marenki aidolla marjajauheella tai vahvoilla aromeilla halutessasi.
- Voit myös tässä vaiheessa värjätä marengin.
Vinkkejä! Voit tehdä sveitsiläisestä marengista myös rapeita marenkeja. Pursota valmis massa marengeiksi leivinpaperille ja anna marenkien kuivua huoneenlämmössä noin vuorokausi. Tarjoile sellaisenaan tai käytä kakun koristeena!
Katso missä resepteissä olen käyttänyt itse sveitsiläistä marenkia:
Marjajauhe teki sveitsiläisestä marengista ihastuttavan makuista. Marjajauheita löytyy isojen markettien kuivaosastoilta ja esimerkiksi Ruohonjuuresta.
Ihanat kuvat Anni! Ja kiitos vinkistä, kokeilen marjajauhetta seuraavaksi tähän.
Kiitos Sari 🙂 En voi ottaa kunniaa kuvista, kun esiinnyn niissä itse 😉 Minulla oli hyvä kuvaaja. Kannattaa kokeilla, marengista tulee ihanaa!
Moikkelis! Kauan ja missä sveitsiläisestä marengista tehtyjä huoneenlämmössä kuivatettuja marenkeja voi säilyttää? Kivaa loppuviikkoa! 🙂
Moikka Mari, kannattaa säilyttää marengit leivosrasiassa tai muussa rasiassa, jonka saa suljettua. Huoneenlämpö ja pois kosteudesta pitää marengit hyvänä ja rapeina. Marengit säilyvät monta viikkoa. Käytän koristeina todella pitkäänkin, jopa kuukausia. Pelkästään syötävissä voi huomata, että maku heikkenee ja marengit hiukan kuivuvat. Tässä aistinvarainen arviointi kannattaa ottaa käyttöön 🙂 Mukavaa viikonloppua!
Hei! Jos tahdon marenkivoikreemiin kinuskin makua niin miten kannattaisi tehdä? Käyttää sokerina jotain tummaa, inkkari/palmu/fariinisokeria? Onnistuuko ihan niin vain vaihto? Kiitos etukäteen ☺
Hei! Luulen, että voit vaihtaa sokerin, onnistuu se niin muissakin marenkkiohjeissa. Käyttäisin itse pienikiteisempää esim. fariini. Voit myös maustaa marenkivoikreemiä aromeilla:
https://WWW.ANNINUUNISSA.COM/VAHVA-ENGLANTILAINEN-TOFFEE-AROMI-37ML-P-789.HTML
https://WWW.ANNINUUNISSA.COM/VAHVA-CARAMEL-AROMI-37ML-P-569.HTML
Mukavaa päivää!
Kiitos! Harmi ettei tilaus ehtisi verkkokaupasta enää ajoissa kakun tekoon ☹ mutta kokeilen fariinisokeria!
Koska sinulla on tarve saada tuotteet? Meillä tilaukset lähtevät aina samana päivänä, jos tilaus tehty klo. 14.00 mennessä. Toimitus on 1-2 arkipäivää 🙂 Kuitenkin mielelläni kuulen miten onnistui kreemi fariinisokerilla 🙂
Mun marengista tuli ihan liian tahmeaa pursotettavaksi. Osaatko sanoa mikä meni vikaan?
Hei Christa! Tuliko marengista kuitenkin kuohkeaa vaahtoa? Jos ei vaahtoutunut, vaan jäi löysäksi ja tahmeksi voi vikana olla joku näistä:
– keltuaista päässyt mukaan
– rasvaiset välineet (kulho, vatkain tms.)
– liian vähän vatkattu
Tarkista, että teit kaikki vaiheet oikein. Vatkaus 10min, jne.
Tuli kuohkeaa vaahtoa ja mittasin lämpötilan ihan mittarillakin. Mahdoinko vatkata liian vähän jäähtymisen jälkeen..
Hei, kuulostaa todella erikoiselta, en oikein näin viestien perusteella osaa sanoa mikä meni vikaan tai mikä koostumuksessa on väärin. Jos vaahto on kuohkeaa olisi sitä helppo pursottaa. Marenki on tottakai tahmeaa, koska on todella sokerista, mutta aina helposti pursotettavaa. Onko sinulla metallityllat käytössä?
Joo, on =) Varasuunnitelma, eli ruusupursotus onnistui jotenkin Wiltonin 1M:llä, mutta yritin kokeilla ensin uutta tulppaanityllaa – ei toivoakaan =(
Ok no nyt ymmärrän paremmin. En usko että tämä marenki valitettavasti onnistuu ruusutyllilla pursotettavaksi. Russian Tip tyllat on kehitetty ensisijaisesti voikreemin pursotukseen ja kaunista jälkeä ei saa kermalla tai marengilla. Se on harmi 🙁
Moi Anni! Onnistuuko marenki niin, että teen sen perjantaina, mutta pursotan juustokakun päälle vasta lauantaina? Entäs millainen huoneenlämmössä kuivatettu marenki on sisältä, hieman tahmainen edelleen?
Moi Rebekka, valitettavasti en suosittele tekemään marenkia pursotettavaksi etukäteen. Koostumus saattaa muuttua ja pursotus vaikeutua, vaikka itse marenki kakun päällä pysyykin hyvänä muutaman vuorokauden. Huoneenlämmössä kuivatetut marengit ovat hiukan erilaisia koostumukseltaan. Ei tule samalla tavalla tahnamaisia, mutta tosi hyviä kuitenkin 🙂 Marengin rapeus riippuu kuivatusajasta. Kannattaa maistella välissä.
Hei!
Ajattelin kokeilla tehdä sveitsiläistä marenkia,mutta käyttäisin makutomusokeria..miten paljon tätä laittaisin ja missä vaiheessa :O??
Heippa Satu,
en ole itse tehnyt sveitsiläistä marenkia tomusokeriin, mutta lähtisin kokeilemaan ihan samalla ohjeella, korvaalla sokerin suoraan 🙂
Kiitos neuvoista ?, kokeillaan!
Ekaa kertaa tekemässä. Oki hieno ja kuohkea vaahto siihen saakka että nakkasin marjajauhetta sekaan. Höh 😀
Hei Tiina, erikoista, että vaahtosi lässähti jauheen lisäämisen jälkeen! Yleensä nestemäiset aineet saattavat juoksettaa marengit, mutta ei jauho. En osaa sanoa mitä kävi 🙁 Harmi.
Loistava ohje, jolla onnistuin. Mittaria en käyttänyt, tein soveltaen vedenkeittimen kanssa ja onnistui täydellisesti! 😊
Hienoa! Kiitos kommentistasi 🙂
Voiko kakkua laittaa enää uuniin jos haluaa marenkiin väriä. Tohotinta kun ei omista 🙂
En laittaisi hyydytettyä juustokakkua uuniin 🙁 Vai onko kyseessä jokin muu kakku?
Hei Anni voiko marengin kuivattaa uunissa, siis pursotetut pikkumarengit 😊
Hei Marita, tottakai voi. Löydät kuivatettujen marenkien ohjeita täältä:
https://stg.anninuunissa.fi/category/pikkumaket/marengit/
Kuivuuko sveitsiläinen marenki näin kesäkosteudessa huoneenlämmössä vai onko turha edes yrittää? Olen tehnyt 2 eri kertaa normi marengit ja kuivattanut uunissa, ja ovat olleet täydellisiä. Jo pienen hetken oltuaan huoneenlämmössä ovat muuttuneet tahmeaksi… mitähän olen tehnyt väärin? Ajattelin vielä kokeilla kerran tätä sveitsiläistä marenkia, mahtaako olla tuhoon tuomittu?
Kosteus on haaste tällä hetkellä ja huoneilmassa kuivattaminen saattaa kestää päiviä. Kuivattaisin uunissa ja säilyttäisin marengit kosteutta pitävässä astiassa. Ilmankosteus saattaa vaikuttaa nyt myös uunimarenkeihin.
Ihana resepti, kiitos! Me käytettiin tohottimen sijasta askillisen tulitikkuja 😂. Hyvin saatiin väri niilläkin!
Hyvä idea! Tohotinta ei siis välttämättä tarvita 🙂
Moikka! Yritin tehdä marenkia ohjeen mukaan lasikulhossa, metallista kun en omista. Kuumensin vettä, iso lasikulho kattilan reunoja vasten ja vatkasin samalla, kun yhtäkkiä lasikulho rätsähti kolmeen osaan. Pohja ei koskenut veteen.
Jäi marenki nyt tällä haavaa tekemättä, pitäisikö tällaisessa tilanteessa olla joku tietynlainen lasikulho?
Moikka, voi harmi että lasikulhosi ei kestänyt kuumaa höyryä. Astioissa on aina eroja sen suhteen miten kestävät. Marengin teossa lasi- ja teräskulhoja suositellaan, koska niissä vaahto vatkautuu paremmin kuin muovisessa. Ja muovista ei voi kuuman veden kanssa suositella. Tärkeää on, että ovat tarpeeksi isoja ja tosiaan kuuman höyryn takia valitsisin mahdollisimman ison kulhon ja suosin itse teräksisiä, koska lasi voi haljeta kuumuudesta.
Tein tällä ohjeella muutama vuosi sitten tikkareita, jotka jonkin verran muuttivat muotoaan uunissa. Paisuivat siis ja jäivät osittain ontoiksi sisältä. Onneksi oli kummituksia ja muodolla ei niin väliä, mutta nyt haluisin tehdä nättejä 🤭 menikö mulla joku pieleen viimeeksi? Olisko turvallisinta kuivattaa ilman uunia?
No kokeilin uudestaan, mutta pienemmällä lämmöllä: onnistui ihan hyvin, turposi kyllä jonkun verran, mutta muoto säilyi. Puolet on kuivamassa ilman uunia, vuorokaudessa ei ole kuivuneet, mutta on mun mielestä miellyttävämpi koostumus ja maku.
Koska sveitsiläinen marenki on kypsennetty erikseen valmiiksi vesihauteessa se toimii hiukan eri tavalla. Samaan aikaan marenkien teko on haastavaa ja pienikin virhe ohjeessa voi vaikuttaa koostumukseen. Toivottavasti marenkisi onnistuivat nätisti tällä kertaa. Kuivattamalla olen itse saanut kauniita, mutta koostumus eroaa uunissa paistetuista. Uunissa paistettaviin käytän tätä ohjetta:
https://stg.anninuunissa.fi/minttusuklaan-makuiset-haamumarengit/
Heippa!
Osaatko sanoa miten tämä marenkivaahto käyttäytyis täytekakun päällä? Voiko käyttää kaku kuorrutukseen, pysyyköhän hyvänä?
Moikka,
Tässä olen käyttänyt marenkia kuorrutukseen. Hyvin pysyy hyvänä 🙂
Hei,
Ajattelin kuorruttaa kakun marengilla. Voiko kakun kuorruttaa jo edellispäivänä ja säilyttää kakku jääkaapissa, vai onko parempi tehdä marenki ja kuorrutus vasta tarjoilupäivänä? 🙂
Itse kuorrutan marengilla aina vasta tarjoilupäivänä, jolloin marenki on parhaimmillaan 🙂
Oletko kokeillut tehdä marenkia edellisenä päivänä jääkaappiin ja käyttää vasta seuraavana? Kestäisiköhän? 🤔
En tee marenkia koskaan etukäteen, koska sen käsiteltävyys (pursottaessa ja levittäessä) voi kärsiä.