Liukuvärikakku: Mustikkamousse, Valkosuklaamousse ja Sveitsiläinen voikreemi
Pari viimeistä viikkoa ja varsinkin viikonloppua ovat olleet hyvin leivonnan täytteisiä. Olen leiponut kauden marjoista, jopa pienellä paniikilla, jotta saan ihanat mustikat, vadelmat ja mansikat käytettyä ja maisteltua tehokkaasti. Tämä sesonki on kuitenkin niin lyhyt, että siitä pitää nauttia. Tänään vietimme ravintolapäivää ja siitä aion kirjoteilla teille lisää ensi viikolla. Kaiken tämän lisäksi olen tehnyt kakkuja ja kuppikakkuja ystävien ja perheen juhliin viime viikkoina.
Tässä on kakku viime viikonlopulta. Kakulla juhlittiin pienen Evanin nimiäisiä. Sain kakun tekoon vapaat kädet ja yleensä silloin haluan kokeilla jotain uutta. Päätin lopulta leipoa tämän sveitsiläisellä voikreemillä kuorrutetun liukuvärikakun, jonka koristelin yksinkertaisesti omalla pienellä viirillä ja nonparelleillä.
Kakkupohjana tässä kakussa oli kaksi 3 munan sokerikakkupohjaa, jotka paistoin 20 cm alumiinisessa vuoassa ja leikkasin täyttöä varten kahteen osaan. Koko kakun kostutukseen käytin noin 1,5 dl vaniljamaitoa. Täytteenä kakussa oli yksi kerros valkosuklaamoussea ja kaksi kerrosta mustikkamoussea. Kakun päälle levitin sveisiläisen voikreemin palettiveitsellä.
Liukuvärikakku: Mustikkamousse, Valkosuklaamousse ja Sveitsiläinen voikreemi
Valkosuklaamousse:
- 150 g tuorejuustoa
- 0,5 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 dl kermaa
- 150 g valkoista suklaata
Sulata suklaa mikrossa. Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi kulhossa. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri toisessa kulhossa. Vatkaa sula suklaa tuorejuustoseokseen. Lopuksi vatkaa kerma joukkoon.
Vinkki! Lisää 1-2 liivatetta, jos haluat jämäkämmän moussen.
Mustikkamousse:
- 150 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
- 0,5 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 5 liivatetta + tilkka vettä
- 1,5 dl kermaa
300 g soseutettuja mustikoita
Soseuta mustikat sauvasekoittimella sileäksi. Vaahdota kerma ja vaniljakastike keskenään monitoimikoneeessa. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri keskenään. Lisää soseutetut mustikat edelleen vatkaten tuorejuustoseokseen. Liota puristetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä ja kaada liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen. Kääntele lopuksi sekaan kerma ja vaniljavaahto.
Sveitsiläinen voikreemi:
- 150 g valkuaista
- 250 g sokeria
- 300 g voita (mielellään suolatonta tai vähäsuolaista)
- Vihreää ja sinistä pastaväriä
1. Aloita valmistamalla sveitsiläinen marenki eli kuumenna valkuaisia ja sokeria koko ajan vatkaamalla niitä kulhossa vesihauteen päällä (kattila, jonka pohjalla on hiukan kiehuvaa vettä). Muista lisätä sokeri pienissä erissä ja vatkaa marenkia niin kauan, kunnes se on noin 60 asteista ja sokeri on sulanut kokonaan.
2. Siirrä marenki monitoimikoneeseen ja jatka vatkaamista, niin kauan kunnes marenki on kädenlämpöistä (38 asteista). Tähän menee ainakin 5 minuuttia.
3. Vaihda monitoimikoneen vispilä lapavatkaimeen ja aloita lisäämään pehmennyt voi, joka on vielä hiukan viileää. Lisää voi pienissä paloissa yksi kerrallaan ja vatkaa kreemiä miedolla teholla. Huom! Jos marenki on vielä liian lämmintä, voi sulaa ja kreemi menee pilalle, joten ole huolellinen.
4. Jatka vatkaamista, kunnes koostumus on tasaista. Jossain vaiheessa kreemi voi alkaa näyttää kokkareiselta, se kuuluu asiaan. Jatkamalla vatkaamista koostumus tasaantuu. Valmis kreemi on pehmeää ja sileää.
5.Värjää kreemi lopuksi. Jaa kreemi kolmeen kulhoon. Lisää kreemin joukkoon elintarvikeväriä ja sekoita se kunnolla. Pastellivärit eivät tarviste paljon väriä. Kreemi on valmis kakun kuorruttamiseen heti.
Ihanat värit ja tuo liukuvärjäys!! ♥ Ai että!! 🙂 Mun on kyllä kokeiltava tätäkin!! Tein sun inspiroimana ekaa kertaa pyöreän voileipäkakun ja voi jaiks, mä taisin nyt hurahtaa leipomiseen!! 😀 ♥
Kiitos Jenni 🙂 Mahtavaa mahtavaa! <3 Tätä kakkua oli ensinnäkin hauska tehdä, upea ihastella ja herkullista syödä. Leipominen on parasta. En yhtään ihmettele, että olet hurahtanut 😉
Heippa! Toimiiko tällainen marenki jos sillä kuorruttaa kakkuun sellaisen "ruohopäällisen"? Eli käyttäisin sellaista pienireikäistä tyllaa.
Hei Sanna, kyllä tämä kreemi sopii juuri sellaisen ruohon pursotukseen, koska kreemi on jämäkkää ja poitää hyvin muotonsa. 🙂
Hei monelle henkilölle tuo ohje on. Pitäisi tehdä 30hlö kakku, niin ajattelin noita tarvikemääriä :).
Hei, tämä on 6 kananmunan kakku ja todella korkea, koska tehty 20cm vuokaan. Sanoisin, että kakku oli mitoitettu noin 25 hengelle ehkä hieman yli – riippuen hieman palan koosta.
Mukavaa leivontaa! 🙂
Hei, tää kuulostaa hyvältä kreemiltä mutta kypsyykö kananmuna tuossa lämpötilassa kun sitä kuumennetaan? Vierastan leivonnassa kaikkea missä on raakaa kananmunaa ja ne jää syömättä. Olen tekemässä kakkuja syntymäpäiville ja haluaisin tehdä tällä kertaa kreemikuorrutteen ja suklaa ganashea päälle.
Hei, kreemi tehdään ns. sveitsiläiseen marenkiin, jossa valkuaisvaahto kypsytetään vesihauteessa. Eli kyllä kananmuna kypsyy kokonaan. Tämä on suosikkikreemini ja teen sen todella usein. Alla linkitettynä pari muuta kakkua, jonka pinnalla se on minulla käytössä:
http://stg.anninuunissa.fi/2016/07/paaryna-marenkivoikreemi-ja-pursotuksia.html
http://stg.anninuunissa.fi/2016/07/hempea-punaherukka-suklaatryffelikakku.html
http://stg.anninuunissa.fi/2016/10/erokakku-overikkakku-sitruunasuklaakakku.html
Onko mustikkamousse tarpeeksi jämäkkää voikakkupohjaan? Ja paljonko pitäisi tehdä että riittäisi halkaisijaltaan 24cm ja 15cm pohjien yhteen väliin?
Hei Marika,
Voit lisätä liivatteen määrää, joka jämäköittää täytettä hiukan. Tekisin ohjeen ainakin tuplana. Vaikea arvoida ihan tarkkaan, koska en tiedä kuinka paksut välit haluat. Kokeilemalla se selviää 🙂
Hei!
Onko tuo ohjeen mustikkamousse yhteen väliin? Jos tekee samanlaisen kuin sinulla yllä 1xvalkosuklaamousse ja 2x mustikkamousse?
Moikka,
Täyte ohjeet on yhteen väliin (20-22 cm kakku). Taisin laittaa tuon mustikkamoussen kaksi kertaa 🙂
Hei,
Tein valkosuklaamoussen yhdessä marjamoussen kanssa kakun väliin ja valkosuklaamoussesta tuli omaan makuuni hieman liian makea. Kysynkin siis onko valkosuklaamousseen tulevalla sokerilla joku muukin tarkoitus kuin makeuttaminen eli kärsiikö moussen rakenne jotenkin jos jätän sokerin pois?
Voit jättää sokerin pois 🙂
Maistuuko tuo mustikkatäyte kuinka vahvasti? Vai peittyykö mustikan maku valkosuklaan alle?
Hei Viivi,
Aromien vahvuus on aina makuasia, jos sanon että minusta maku oli vahva voi se sinulle olla silti laimempi. Minusta mustikan maku ei peity vaan on kivasti tasapainossa valkosuklaan kanssa 🙂
Jos monitoimikoneessa ei ole lapaa, millä voi kannattaa sekoittaa kuorrutteeseen?
Ihan tavallisella vispilällä 🙂 Täällä lisää vinkkejä marenkivoikreemin tekoon:
https://stg.anninuunissa.fi/paaryna-marenkivoikreemi-ja-pursotuksia/
Heips, jos teen kakun kokonaan tarjoilua edellisenä päivänä , säilyykö kakku hyvänä ?
Hei,
Kyllä säilyy kun pidät sen jääkaapissa hyvin peiteltynä 🙂
Riittääkö tämä määrä valkosuklaamoussea normaalikokoiseen kääretorttuun täytteeksi vai täytyykö tehdä tupla-annos. ajattelin tehdä kääretorttukakun jonka sitten ”kuorrutan” sokerimassalla.
Hei Kristiina,
uskoisin, että tämä annos riittää kyllä hyvin. En ole kuitenkaan testannut riittoisuutta ja en tiedä kuinka paksun kerroksen haluat, joten parhaiten näet itse kokeilemalla 🙂
Tästä tuli ihan mahtava ristiäiskakku pojalle, kuorrutteen vaihdoin liukuvärjättyyn kermaan 💙
Ihana kuulla 🙂
Hei, tein tämän kreemin äskettäin mutta en saanut kreemistä jämäkkää? Miten kauan kreemi voi olla huoneen lämmössä? Kannattaako kreemi säilyttää vaikka jääkaapissa päällystämis vaiheiden välissä?
Kiitos etukäteen 🙂
Hei,
Voipohjaiset kreemit jämäköityvät aina kylmässä. Eli voi ja kannattaa säilyttää jääkaapissa. 🙂
Moikka!
Riittääkö tämän ohjeen valkosuklaamousse 15cm kakun kahteen väliin?
Ja jos kyseessä on raskaampi kakkupohja (mehevä vaalea vaniljakakkupohja) niin riittääkö moussen rakenne sellaisenaan vai montako liivatetta voisi tarvita että kakku pysyy kasassa?:)
Moikka,
tämä on veikkaus: että riittää. Tämä on vanha ohje, enkä täysin muista kuinka paksu kerros moussea tuli isompaan kakkuun. Lisäisin 2 liivatetta, kuten ohjeessa on 🙂
Kiitos nopeasta vastauksesta!:)
Onnistuuko voikreemin teko pelkällä käsivatkaimella? Jos kerran onnistuu ihan vispilällä kuitenkin. Haluaisin tuota liukuvärjäystä kokeilla kuorrutteeksi. Jos kreemin teko ei onnistu niin suosittelisitko minkätyyppistä kuorrutusta (pelkän käsivatkaimen voimin toimivalle leipurille)?
Kiitos etukäteen! 🙂
Hei, kyllä onnistuu voikreemin myös käsivatkaimella. Pelkkää perinteistä vispilää en käyttäisi, saattaa käsivoimat loppua kesken. Voikreemin teossa tärkeää on kunnollinen ja pitkä vatkaus, jotta voi ei maistu läpi. Kreemin tulee olla vaaleaa ja kuohkeaa.
https://stg.anninuunissa.fi/monipuolinen-voikreemi/
Hei Anni!
Minulla valkosuklaamousse menee aina pilalle kun lisään sen juuston joukkoon. Eli kun lisään sulan valkosuklaan juustoon niin suklaa menee saman tien kokkareiksi. Eli pitääkö juusto olla huoneen lämpöistä kun lisään suklaan siihen, vai missä luulisit mahdollisen syyn olevan? Pandan suklaata käytän.
Heippa,
kuulostaa siltä, että lämpötila erosta johtuisi. Muistathan aina jäähdyttää suklaan? Myös tuorejuustoa voi pitää hetken aikaa pöydälle ettei se oli ihan jääkaappikylmä.
Selvä. Yritän noilla vinkeillä seuraavaksi. Kiitoksia paljon Anni!
Kaupassa on ilmeisesti mustikkasosetta valmiina (kuten mangoa ) n. 300 ml purkissa. Sopisikohan se soseutetun mustikan sijasta? Kiitos sinulle.
Tein aiemmin ohjeellasi marjatäytteen ja onnistui hyvin. Nyt tekisi mieli kokeilla mustikkaa, mutta mietin ettei jää liian miedoksi maku.
En ole löytänyt mustikkasosetta valmiina. Teen sen itse pakastemustikoista. Maun sopivuus itselle selviää vain maistelemalla 🙂