Ihana Tyrnikakku (Ve)
Tyrni. Tuo älyttömän terveellinen, kirpeä ja hapokas marja, joka jakaa mielipiteitä. Osa rakastaa, osa vihaa ja osa vihaa sekä rakastaa. Itse kuulun ehkä tuohon viimeiseen ryhmään, koska tämä marja ei ole vakuuttanut minua ihan täysin makeassa leivonnassa. Olen mieltänyt tyrnin todella haastavaksi makunsa puolesta, kunnes tein tämän kakkumoussen.
Päätin tehdä tyrnistä kakun tähden, joten kuorrutin kakun simppelillä vaalealla voikreemillä ja koristeina käytin pelkästään kukkia ja tyrniä. Yksinkertaista, mutta niin kaunista. Ihanat kukat kakun päällä ovat tottakai luottokukkakaupastani Home In Garden Kauniaisista saatu.
Käytin ohjeessa pakastettuja tyrnejä, jotka on poimittu appiukkoni tyrnipensaasta. Harmillisesti tuo pensas kaadettiin, koska piikikäs pensas karkotti poimijat. Nyt mietin ihmeissäni miksi en ollut into pinkeänä poimimassa marjoja ja estänyt sen hävittämistä?
Tyrnin satokausi on alkanut ja nyt tyrniä kannattaa poimia tai hankkia pakastimeen, jossa se säilyy mielettömän hyvin. Sain Instagramin puolella muutamia hyviä käyttövinkki-ehdotuksia tyrnille. C-vitamiinipitoinen tyrni kuuluu monen aamurutiineihin. Tässä vinkit myös teille:
- Jos tiedät missä tyrni kasvaa luonnonvaraisesti, käy napsimassa muutama c-vitamiinipommi suoraan suuhusi lenkkipolun varrella
- Keitä tyrnisoppaa
- Survottuna veden kanssa jääpalapusseihin ja pakastimesta smoothien sekaan sellaisenaan
- Tyrnishotti (vähän samaan tyyliin tehtynä kuin minun alapuolella oleva tyrnipyree) ja kerralla kurkkuun aina aamuisin
- Graavaa lohi tyrnillä!
- Tee tyrnistä hilloa yhdistämällä se esimerkiksi omenan kanssa
Tässä Ihana Tyrnikakku (Ve) -postauksessa on yksi kauan odotettu vinkki. Miten tehdä kakkumousse ilman liivatetta? Käytin liivatteen sijasta vegegeliä moussen hyydyttämiseen ja se toimi! Moussesta tuli ihastuttavan pehmeää ja se pysyi kakun välissä jämäkästi. Voit tehdä koko kakun halutessasi vegaanisena, seuraa ohjeita ja vinkkejä vegaaniseen versioon alapuolelta.
Ihana Tyrnikakku (Ve)
Noin 15 hlö
Kakkupohja
Valmista ennakkoon 5 kananmunan sokerikakkupohja 22 cm vuokaan tai vegaaninen kakkupohja, jonka ohjeen löydät täältä.
Täyte
- 2 dl kauravispiä
- 300 g kauratuorejuustoa
- 2 dl sokeria
- Vatkaa kauravispi kuohkeaksi.
- Lisää kauratuorejuusto ja sokeri sekaan vatkaten.
- Jätä sivuun ja tee tyrnipyree.
Tyrnipyree
- 4 dl tyrnejä
- noin 1 dl vettä
- 2 vegegel pussia
- Laita tyrnit kattilaan ja kiehauta.
- Painele marjat siivilän läpi kulhoon, niin että siemenet jäävät siivilään. Sinun tulisi saada noin 2 dl pyreetä.
- Kuumenna pyree uudestaan ja vispaa lopuksi 2 pussia vegegeliä sekaan.
- Anna seoksen jäähtyä hetken ja kääntelee kermaseokseen.
Kakun kokoaminen
- Leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen veitsellä tai kakkusahalla. Pyörivä kakkualusta on tässä hommassa hyvä apuväline. Vinkki! Kakkupohjan voi paistaa hyvissä ajoin ennakkoon ja vaikka pakastaa. Kohmeisen kakun leikkuu kerroksiin on helpompaa! Pakastettu sokerikakkupohja sulaa huoneenlämmössä alle tunnissa.
- Kasaa kakku kelmulla tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, jossa paistoit kakkupohjan.
- Kokoa näin: ensin pohja ja kevyt kostutus, sitten kakkumousse. Toista sama, kunnes koko kakku on koottu. Vinkki! Painelin muutaman kokonaisen marjan vielä moussen päälle. Voit tehdä näin halutessasi.
- Vedä kootun kakun päälle kelmu ja laita kakku jääkaappiin ja anna maustua yön yli tai ainakin pari tuntia. Samalla kakku tekeytyy täydellisen tasaiseksi.
- Irrota kakku vuoasta kääntämällä vuoka ja tiputtamalla kakku kakkualustalle, jos käytät irtopohjavuokaa irrota ensin lukitus.
Kreemi ja koristeet
Valmista maidoton marenkikreemi tai voikreemi.
- kukkia
- tyrnejä
- Kuorruta kakku kreemillä ja koristele kukilla sekä tyrnin marjoilla.
- Muista peittää kukkien leikkuupinta huolellisesti kelmulla, foliolla tai kukkaputkilla.
Vinkki! Voikreemistä saat maidottoman käyttämällä samassa suhteessa maidotonta margariinia.
Ihastuttavaa viikon jatkoa!
Postauksen kuvat ihana Camilla Bloom.
♥ Anni
Mä olen suuri tyrnifani! Ihan lyömätön makuyhdistelmä on tyrni, saksanpähkinä ja vaahterasiirappi.
Oi tuo yhdistelmä kyllä kuulostaa fantastiselta 🙂 <3
Kuinka paljon ”tavallista” kermaa ja tuorejuustoa olis hyvä laittaa? Kauravispi kun taitaa vaahtoutua reilusti enemmän. Entä kuinka paljon liivatelehtiä vegegelin tilalle? 😊