Dulche de leche – Karviaispiirakka
Keräsin litroittain marjoja vanhempieni puutarhasta viime viikonloppuna. Ainakin minulle juuri lapsuudesta tutut karviaisetkin olivat vihdoin kypsiä ja niitä tuli kerättyä muutama litra. Mietiskelin kotona mitä karviaisista voisi leipoa, nimittäin ensin ajattelin tehdä vaan hilloa. Pienen kaappien kaivelun ja mietinnän jälkeen syntyi tämä ihanan makean kirpeä ”Dulche de leche – Karviaispiirakka” eli karamellia ja kirpeyttä.
Käytin piirakkaan purkillisen valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa. Voit halutessasi keittää pohjan päälle itse kinuskin. Idea tässä piirakassa on yhdistää karamellin/kinuskin makeus ja ihanien karviaisten kirpeys. Yksityiskohtia piirakkaan loin tekemällä piirakkapohjan jämätaikinasta pieniä hortensiankukkia piirakan päälle. Söimme piirakkaa jäätelöllä ja ilman. Osui ja upposi!
Dulche de leche – Karviaispiirakka
Pohja:
- 3 dl jauhoja
- 100 g voita
- 1 keltuainen
- 2 rkl sokeria
- 1-2 rkl vettä
- Nypi kylmä voi jauhojen sekaan murumaiseksi seokseksi.
- Lisää keltuainen, sokeri ja vesi ja painele tasaiseksi vaivaamatta liikaa.
- Lisää vettä hiukan jos taikina jää liian murumaiseksi.
- Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin noin 20 minuutiksi.
- Ota taikina jääkaapista ja kauli silikonisella alustalla leivinpaperin päällä pyöreäksi.
- Nosta taikina voideltuun piirakkavuokaan (24cm) ja painele se vuokaan.
- Kaulitse päältä niin että ylimääräiset reunat tippuvat ja laita ne sivuun.
- Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
Täyte:
- 1 purkki karamellisoitua kondensoitua maitoa
- 5 dl karviaisia
- Levitä valmiiksi karamellisoitu kondensoitu maito piirakkapohjan päälle.
- Ripottele karamellin päälle peratut karviaiset.
- Kauli loppu taikina levyksi silikonisella alustalla.
- Painele taikinasta hortensia muotilla pieniä kukkia.
- Nosta kukat yksitellen piirakan päälle pientä palettiveistä apuna käyttäen.
- Voitele kukat kevyesti kananmunalla.
- Paista piirakkaa uunin alatasolla noin 45 minuuttia.
- Anna jäähtyä kunnolla ja tarjoile hiukan lämpimänä.
-
Myös näillä sopii
Herkutella
10 herkkureseptiä pääsiäispöytään!
Syötävillä kukilla koristeltu kakku
Mehevät Kanelipullat – Cinnamon Rolls
Korkea Juustoinen Paprika-Sipulipiirakka