Mansikka-Rahkakakku Äidille
Lähiaikoina on ollut aika jännittävää kun toimittajat ovat kontaktoineet minua ja halunneet haastatella minua kirjastani. Meillä on kotona käynyt kuvaajia ja toimittajia useampaan otteeseen. Viimeksi pari viikkoa sitten kun tämä herkullinen rahkakakku äidille kuvattiin. Tänään ilmestyvässä Maaseudun Tulevaisuudessa on haastatteluni ja tarinani. Aionkin matkalla toimistolle käydä nappaamassa lehden kainaloon ja viedä sen 90-vuotiaalle mummillenikin näytille. Tänään nimittäin kahvittelen mummini kanssa tulevan äitienpäivän kunniaksi.
Kuvissa näkyvät ihanat kukat ja kakun päältä löytyvät harsokukat on saatu Home In Garden kukkakaupasta.
Mansikka-Rahkakakku Äidille
Noin 12 hlö
Vaniljakakkupohja
- 100 g voita
- 4 kananmunaa
- sokeria
- vehnäjauhoja
- 0,5 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 vaniljatangon siemenet
- mansikoita (noin 5-7 kpl)
- Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
- Sulata voi kattilassa tai mikrossa ja jätä jäähtymään.
- Mittaa kananmunat, sokeri ja jauhot samankokoisiin laseihin niin, että kaikkia aineksia on saman verran.
- Lisää leivinjauhe, vaniljasokeri ja vaniljatangon siemenet jauhojen sekaan.
- Kaada munat ja sokerit monitoimikoneeseen ja vatkaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes muna-sokerivaahto on hyvin vaaleaa ja kuohkeaa.
- Voitele ja jauhota 18–20 cm:n kakkuvuoka. Voit myös vuorata vuoan leivinpaperilla.
- Lisää jauhoja ja sulaa voita vuorotellen muna-sokerivaahtoon.
- Kääntele taikina tasaiseksi nuolijalla ja kaada kakkuvuokaan. Halkaise mansikat ja upota taikinaan.
- Paista kakkupohjaa noin 40 minuuttia uunin alatasolla. Tarkista kypsyys puutikulla, uuneissa on aina eroja.
GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.
Rahka-mansikkatäyte
- 2 dl soseutettuja mansikoita
- 1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
- 4 liivatetta
- 400 g rahkaa (leivontaan soveltuvaa paksua rahkaa)
- 1 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- Soseuta mansikat (pakaste tai tuore).
- Vaahdota vaniljakastike kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
- Laita liivatteet likoamaan 5 minuutiksi kylmään veteen.
- Sekoita rahka ja sokerit keskenään.
- Kääntele soseutetut marjat rahkaseokseen.
- Purista liivatteista vesi ja liota ne tilkkaan kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä muutama minuutti.
- Kaada liivate ohuena nauhana rahkaseokseen koko ajan sähkövatkaimella vatkaten.
- Kääntele lopuksi sekaan vaniljavaahto.
Kostutus
- Noin 1 dl marjamehua
Kakun kokoaminen
- Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen kerrokseen.
- Kasaa kakku kelmulla tai reunakalvolla vuorattuun vuokaan: nosta pohja vuokaan, kostuta pullasudilla ja lisää puolet moussesta.
- Toista sama seuraavaan kerrokseen, nosta viimeinen kakkupohja päälle ja peitä kakku kelmulla.
- Laita kakku jääkaappiin ja anna maustua pari tuntia tai yön yli.
- Irrota kakku vuoasta ja aseta se kakkualustalle.
Kuorrutus ja koristeet
- 2 dl vispikermaa
- 150 g rahkaa
- 1-2 rkl tomusokeria
- tippa pinkkiä pastaväriä
- harsokukkaa
- mansikoita
- suklaapalloja
1. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää tomusokeri sekä rahka. Sekoita kunnolla ja värjää halutessasi osa kuorrutteesta vaaleanpunaisella pastavärillä.
2. Levitä kermarahkaa kakun päälle ohuelti ja pursota loput kakun päälle tähtityllalla.
3. Koristele kakku mansikoilla ja harsokukalla. Muista peittää harsokukan leikkuupinta esimerkiksi foliolla.
Postasin Instagramin puolella videoklippejä tämän kakun teosta, täytöstä ja kokoamisesta. Klipit ja ohjeet herättivät paljon kysymyksiä ja huomiota. Tallensin kaikki klipit kohokohtiin ja voit käydä katsomassa ne profiilistani ”Kakun täyttö” alta. Kakku siis kootaan vuokaan, jossa se paistetaan. Ihana rahkatatäyte hyytyy kakun sisään ja kakusta tulee supertasainen tällä niksillä. Kakku kipataan kakkualustalle suoraan vuoasta ja koristellaan. Alusta helpottaa kakun siirtelyä ja koristelua.
Mansikka-rahkakakku on todella raikas ja voit halutessasi lisätä siihen hiukan sokeria, nimittäin itse tykkään nykyään hiukan vähemmän sokeria sisältävistä kakuista. Kevään juhlissa tulee herkuteltua taas vaikka kuinka makeaa, on kiva jos juhlapöydässä on yksi raikas yllättäjä! Se voi olla vaikka tämä? Kakun sisältä löytyy mansikka-rahkatäyte ja seminaku-tyyliin kuorrutetun kakun viimeistelee kotimaiset mansikat ja kaunis harsokukka.
Kuvauksien jälkeen tämä kakku matkasi Pusulaan äidin luokse. Tänä vuonna en ehdi äidille muuta äitienpäivänkakkua leipoa, mutta meillä on treffit ensi viikolla ja tarkoitus olisi leipoa ja nautiskella yhdessä. Kuulette pian lisää siitä!
Hei,olen aikasemmin kokeillu tota vaniljapohjaa ja se on enemmänki kuivakakkumainen vaikka kostutinki sitä…Onko mulla menny jokin vikaan vai kuuluuko sen ollaki tollanen?Maku oli muuten aivan ihana!!
Nyt on kyllä mennyt joku vikaan, nimittäin tämä on ihanan mehevä ja pumpulinen kakkupohja. Tämä ei tosin ole sama vaniljakakkupohja kuin täältä blogista löytyvä raskas vaniljakakkupohja, joka sekin on kaikkea muuta kuin kuiva.
🤣🤣mikäköhä meni vikaan?taisin kylläki tarkottaa sitä raskaampaa pohjaa mut joka tapaukses joku virhe sattunu🤣🤣
Liian pitkä paisto tai kuuma lämpötila tekee kakusta kuivan. Uuneissa on aina eroa joten kypsyys tulee tarkistaa aina puutikulla 🙂
Ihanan kuuloinen ja herkullisen näköinen ohje!😍 onkohan sattunut jokin kömmähdys, kun reseptistä puuttuu jauhojen ja sokerin määrät?🙊
Kiitos Pipsa 🙂 Tämä on lasiohje eli jauhoja ja sokeria laitetaan saman verran kuin munia. Kaikki mitataan laseihin, joten määriä ei näy ohjeessa 😉
Mikä uunin lämpö pitää olla?
Uunin lämpötila lukee kyllä ohjeessa 🙂 180 astetta.
Heippa!
onnistuukohan niin että teen tämän pohjan 20cm irtopohjavuokaan? ja täytteeksi laitan ananasmoussen?
Voit tottakai tehdä kakun isompaankin vuokaan 🙂
Minkälaista rahkaa olet käyttänyt itse tähän kakkuun? 😊
Käytin Valion perusrahkaa, joka on pyöreässä purkissa ja rasvaprosentti on korkea (ei sitä rasvatonta rahkaa mitä syödään sellaisenaan, joka on vähän vetistä) 🙂
https://www.valio.fi/tuotteet/rahkat/valio-maitorahka-laktoositon/
Hei!
Olen tekemässä tätä kakkua 20 hengelle ja miettinyt miten suuri kakkupohja pitäisi olla. Jos teen kakun 26 cm vuokaan ja täytettä 1,5 kertaisena niin onko suhde oikea?
Moi Marika,
ohjeen kakku on noin 12 hengelle – tuplana se olisi noin 24 hengelle. Teen itse aina yläkanttiin tarjoilut ettei lopu kesken 🙂 Riittoisuus riippuu juhlan luonteesta, kellonajasta ja muista tarjoiluista. En osaa suoraan sanoa minkä kokoinen olisi varmasti hyvä teidän juhliinne.
Hei, kakku testissä ja tulihan siitä hieno mutta täyte ei hyytynyt. Onkohan jotain vielä tehtävissä? Mikäköhän mahtoi mennä pieleen? Nyt pakkasessa 😄
Hei Mete, millaista rahkaa käytit ja laitoitko liivatteet?
Moi, sopiikohan Bonnen mansikkasose täytteeseen?!
Miksipä ei sopisi 🙂
Moikka! Sopisiko tähän ohjeeseen se sinun jämäkämpi vaniljakakkupohja? Viimeksi tein sitä juhannuskakkuun ja siihen pohjaan ihastuttiin täysin ja toivottiin taas, mutta haluaisin kokeilla silti erilaista kakkua! 🙂
Kyllä tähän käy varmasti tuo kakkupohja täydellisesti 🙂 <3 Ihana kuulla, että siitä pidettiin!
Haluaisin kokeilla äitienpäiväksi äidilleni tätä kakku reseptiä, mutta mua mietityttää tuo viimeinen kohta kakkupohjan teossa ”Halkaise mansikat ja upota taikinaan” upotetaanko mansikat vain siihen kakkutaikinan päälle, ja onko ne pakolliset? En huomannut mansikoita kuvien kakku pohjassa.
Tietenkään ei ole pakko laittaa mansikoita kakkupohjaan, jos et halua. Leivonnassakin voi soveltaa jättämällä pois jotain joka liittyy maustamiseen 🙂 Linkitän tähän alla postauksen, jossa näet miten mansikat näkyvät pohjassa.
https://stg.anninuunissa.fi/kakun-taytto-ja-kokoaminen-nain-onnistut/
Minkä kokoiseen kakkuvuokaan taikinan ohje on suunniteltu? Minulta löytyy 26cm irtopohjavuoka ja tekemäsi kakku näyttää paljon pienemmältä 🤔
Moikka, vuoan koko lukee tuolla ohjeessa 🙂 Ilmoitan halkaisijan aina reseptin yhteydessä. itsellanäi oli tässä 20 cm korkea vuoka käytössä. Korkeutta omana vuokaan saa leivinpaperilla, jos se on matala. Voit tehdä isompaan vuokaan myös, mutta kakustasi tulee matalampi ja kerroksia vähemmän 🙂
Pystyykö pohjan pakastamaan? Vai kärsiikö rakenne?
Hyvin voi pakastaa.
https://stg.anninuunissa.fi/leivonnaisten-pakastus/
Moikka! Jos teen kakun tuplana jotta riittää yli 20 hlölle, voiko tehdä PME:n 20cm vuokaan vai pitääkö olla 25cm vuoka? Kiitos jo etukäteen avusta!
En usko, että tuplana kakku mahtuu 20 cm vuokaan. Minulla oli tässä käytössä korkea 18 cm vuoka ja se tuli ihan täyteen.
Hei! Onko kakkua mahdollista tehdä ilman liivatteita?
Heippa, ilman liivatetta tällainen moussetäyte jää liian juoksevaksi eikä pysy kakun sisällä 🙁 Liivatteen voi toki korvata agar agarilla, jos sen käyttö on tuttua.
Heippa. Tarkoititko vinkkinä että hyydykejauhetta rakkaan liivatteen LISÄKSI? Vai korvattavaksi? 😬🫣
Hei, poistin vinkin ohjeesta, koska luulen, että tuotetta mitä tarkoitin ei ole enää saatavissa (mansikan makuinen hyydykejauhe, jonka lisäksi ei laitettu enää liivatteita).