Paistettu Daim-juustokakku (gluteeniton)
Nyt on taas paistetun juustokakun aika. Minulla valmistuu tänään keittiössä uusi paistettu juustokakku -versio, mutta oli ihan pakko muistuttaa teitä tästä ihanuudesta!
Joka vuosi elokuun viimeisenä viikonloppuna meillä syödään paistettua juustokakkua kahdesta syystä:
- On muruseni syntymäpäivä ja hän saa valita kakun, jonka minä leivon.
- Hän valitsee aina paistetun juustokakun.
Paistettu juustokakku on amerikkalaistyyppinen juustokakku, jonka täytteeseen tulee tuorejuustoa, ripaus jauhoja, sokeria, kananmunaa, sitruunamehua ja ranskankermaa. Perinteisesti kakku leivotaan vain näistä raaka-aineista ja syödään esimerkiksi vadelmamelban tai marjojen kanssa. Tämä perinteinen paistettu juustokakku tunnetaan nimellä New York Cheesecake. Löydät minun NYC juustokakun reseptin täältä.
Koska leivon paistetun juustokakun joka vuosi, olisi tylsää, jos kakku olisi joka kerta samanlainen. Viime vuonna laitoin kakkuun mustikkaa ja sitä edellisenä vuonna raparperia. Tänä vuonna kakusta tuli kinuskinen daim-juustokakku! Luulin jo valinneeni suosikkini, mutta nyt voiton kaikista paistetuista juustokakuista vei ehdottomasti tämä jumalainen daim-elämys.
Rakastan itse kinuskia (kuten ehkä jo tiedätte) siitä syystä myös Daim on ollut yksi suosikkisuklaistani lapsuudesta asti. Daimia löytyy tästä kakusta
- Gluteenittomasta mantelipohjasta
- Täyteläisestä täytteestä
- Herkullisesta koristelusta
Lisäksi keitin päälle suolakinuskia, jota söin kakun koristelun aikana puolet lusikalla. Mantelijauhoista tehty mantelipohja sopii täydellisesti daimin makumaailmaan ja samalla pohjasta tulee gluteeniton. Vakuutuitko jo? Tätä sinun täytyy kokeilla!
Paistovinkki! Paistetut juustokakut paistetaan yleensä irtopohjallisessa reunavuoassa. Vuoka saattaa usein valuttaa rasvaa pitkän paistoajan aikana uunin pohjalle. Tämä aiheuttaa epämiellyttävää hajua ja siivoamista. Tästä syystä käytin aina ennen kestoleivinpaperia uunin pohjalla (kestoleivinpaperi on helpompi pestä kuin pinttynyt tahra uunissa). Nyt minulla on käytössä uusi irtopohjavuoka, jossa on näppärät reunat pohjassa. Reunallinen pohja estää rasvan valumisen täysin! Näppärää! Tuhdit rasvaiset kakkupohjat saattavat valuttaa rasvaa myös, mutta tällä kakkuvuoalla sekin ongelma on korjattu!
Paistettu Daim-juustokakku (gluteeniton) (n. 8-10 hlö)
Pohja
- 2 rkl voita
- 2 dl mantelijauhoja
- 1 rkl fariinisokeria
- 30 g daimia
- Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle (18cm).
- Asettele reunaleivinpaperi vuoan reunoille.
- Sulata voi kattilassa ja lisää sekaan mantelijauhot, sokeri ja murskattu daimrouhe.
- Sekoittele ja lämmittele aineksia hetken kattilassa miedolla lämmöllä.
- Painele seos, jossa suklaa on hiukan sulanut ja tuoksu on kinuskimainen irtopohjavuoan pohjalle.
- Laita pohja jääkaappin vetäytymään sillä aikaa kun valmistat täytteen.
Vinkki! Voit halutessasi tehdä myös ihan tavallisen digestive- tai kaurakeksipohjan kakulle.
Täyte
- 600 g tuorejuustoa
- 1.5 dl fariinisokeria
- 2 rkl maizenaa (myös peruna- tai vehnäjauho käy)
- 4 kananmunaa
- 150 g ranskankermaa
- 1 rkl sitruunamehua
- n. 200 g daimeja rouhittuna
- Vatkaa tuorejuusto, fariinisokeri ja maizena keskenään sileäksi.
- Lisää kananmunat yksi kerrallaan vatkaten massaan.
- Lisää ranskankerma ja sitruunamehu, vatkaa vielä hetki.
- Kääntele sekaan daimrouhe.
- Kaada massa mantelipohjan päälle vuokaan.
- Paista juustokakkua uunin keskitasolla 160 asteessa noin 1,5 tuntia. Avaa uunin luukku ja anna kakun olla uunissa jälkilämmöllä vielä tunti.
- Jäähdytä kakku huoneenlämmössä ja siirrä kakku jääkaappiin yöksi tai muutamaksi tunniksi.
Salted Caramel
- 1 dl fariinisokeria
- 2 tl vettä
- 1.5 dl kuohukermaa
- sormisuolaa
- Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Lämmitä seosta kunnes sokeri sulaa.
- Lisää kerma hiljalleen seokseen koko ajan sekoitellen.
- Keitä kinuskia 15-20 minuuttia koko ajan sekoittaen.
- Lisää lopuksi sormisuolaa hyppysellinen.
- Anna kinuskin jäähtyä hieman.
- Tarjoile kakku lämpimän kinuskin kanssa!
Vinkki! Voit testata kinuskin olevan valmista tiputtamalla tipan kinuskia lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos tippa pitää muotonsa eikä liukene, on kinuski valmista. Jos haluat kinuskia enemmän, tuplaa ohje ja valmista täysin samalla tavalla.
Hei!
Voiko kinuskin tehdä etukäteen ja lisätä kakun päälle vasta ennen tarjoilua? Eli kovettuuko kinuski tai saako siitä esim. hieman lämmittämällä taas juoksevampaa? Kakku pitäisi kuljettaa linja-autossa kohteeseen, joten koristelut olisi helpompi laittaa päälle vasta paikan päällä. Kinuskin keittely juhlapaikalle ei kuitenkaan houkuttele, että päästään heti kakun kimppuun.
Hei Maisa,
Voit tehdä ja juuri lämmittämällä uudestaan saat kinuskista taas juoksevaa. Älä kuumenna kinuskia liikaa ettei tule liian tönkköä (minun oma vinkki) 🙂
Hei Anni! En tiedä onko väliäkään mutta varmistaisin että tarkoitetaanko tässä daim suklaalla niitä patukoita vai maraboun daim-suklaalevyä? 🙂
Moi Anna,
Mä olen käyttänyt tässä ihan perinteisiä Daim-patukoita tai karkkeja. Toki suklaalla onnistuu varmaan myös. Tulee vaan suklaisempi <3
Näyttääpäs koukuttavan muhkealta, taatusti vie kielen ja pikkurillit mennessään 😅.
Kun olen käyttänyt oman irtopohjavuokani loppuun, koklasin klikata jokaisesta irtopohja-linkkiä kirjoituksestasi ja enää se ei vie perille. Ehtisitkö laittaa sen tänne, sillä juur mainitsemasi ja testaamasi reunuksellinen irtopohjavuoka olis kyllä hieno löytö!
Hei, tämä kakku on kyllä herkullista! Jos tykkää tuhdeista kinuskisista leivonnaisista 🙂 Linkit veivät aikoinaan omaan verkkokauppaani, jota ei enää ole. Siksi ne eivät toimi. Heirolilta löytyy laadukkaita korkeita irtopohjavuokia 🙂
Siis NAM, miten hyvän näköinen kakku! Ehdottomasti täytyy kokeilla, kunhan keksin jonkun tekosyyn tehdä kakun! 😛
Onneksi aina löytyy hyviä syitä <3 Kiitos kommentista.
Moi,
Kuinka onnistuisi myös laktoosittomana?
Valitsemalla laktoosittomat tuotteet tietenkin 😀 Daimia ei tosin saa laktoosittomana, mutta voit tehdä sen itse.
Aion tehdä isänpäiväksi tämän. Koskaan en ole tehnyt paistettavaa juustokakkua, ja otan vielä sellaisenkin riskin, että aion laittaa tuorejuuston ja ranskankerman kaurapohjaisina. Haluan vähentää lehmänmaidon käyttöä. Onko Annilla kokemusta miten kauratuotteilla onnistuu tämä? Ainakin ei paistettavat juustokakut on onnistunut kauratuotteilla hyvin.
Valitettavasti minulla ei ole kokemusta paistetuista juustokakuista ja kauratuotteista. Osa kasvipohjaisista maitotuotteista ei kestä kuumennusta ja saattavat muuttaa koostumustaan, joten on riski, että kakku ei onnistu. Jos päätät kokeilla niin kuulisin mielelläni lopputuloksesta.
Hei! Tein suunnitelman mukaan tämän eli korvasin tuorejuuston ja ranskankerman vastaavilla kauratuotteilla. Minulla ei tietysti ollut vertailukohdetta eli en tiedä miltä kakun kuuluisi maistua juuri sinun reseptilläsi tehtynä, mutta ei tuo kauraversio huono ollut! Koostumus ja ulkonäkö oli varsin hyvät. Päivänsankarin arvosana tästä oli 8/10 eli ei paha.
Hei, kiitos kommentista. Mahtavaa, täytyy itse myös kokeilla ja verrata tuohon alkuperäiseen. Tosi mahtava juttu, että onnistui!
Hei! Tein ohjeesi mukaan kokeilumielessä, mutta täyte jää pannukakkumaiseksi. Kylmänä vähän parempaa. Vaatii kyllä tuon kinuskikastikkeen. Olen tehnyt tätä kakkua sillä tavoin että täytteeseen tulee lisäksi sulatettua suklaata reilusti. Muistelisin että olen laittanut suklaalevyllisen! Silloin se on täydellinen eikä kaipaa enää kinuskia. Makea.
Hmmm erikoista, jos täytteestä tuli pannukakkumainen. Paistetut juustokakut ovat aina parempia seuraavana päivänä, kun saavat vetäytyä ja leikkauskin onnistuu silloin paremmin 🙂
Moikka Anni!
Onko täytettä tarkoitus vatkata kuinka paljon? Olen tehnyt tätä paristi (juuri otin uunista kommannen tekeleen) ja maku on ollut hyvä, mutta koska täyte on löysää, painuvat Daimit aina pohjalle. Olisi kiva jos daimia olisi täytteessä, eikä niin että koko Daim-massa pakkautuu sinne pohjan päälle ja sitten on täyte:) Yritin tällä kertaa murskata vielä pienemmäksi suklaata ja vatkasin hieman enemmän täytettä, saa nähdä onko eroa aiempiin.
Moikka,
Ei täytetty tarvitse vatkata kuin sen verran että kaikki on sekaisin. Itse asiassa tämä täyte menee vaan löysemmäksi mitä enemmän sitä vatkaa. Minun daim oli aika pintä rouhetta auttaisiko se?
Hei! Voisiko pohjan mantelijauhot vaihtaa kaurajauhoon? 🙂
Kyllä voi 🙂