Vauvan Jääkaappisämpylät (6 kk+)
Onni on lähiaikoina päässyt nauttimaan kesäretkistä ja istumaan terassilla ravintoloissa. Omat eväät on olleet tähän asti mukana, mutta äidille ja isälle tarjotut leivät ovat alkaneet kiinnostamaan häntä yllättävän paljon. Pieniä murusia olen hänelle uskaltanut maistattaa, mutta vielä parempi idea oli leipoa vauvan leivät itse ja pitää niitä mukana!
Vauvan omien sämpylöiden pohjana toimii supersuosittu, Sikke Sumarin aamiaissämpylöistä aikoinaan kipinän saanut, jääkaappisämpylä-ohje. Helppo ja nopeasti puuhaarukalla sekoitettava taikina tehdään edellisenä iltana jääkaappiin ja sämpylät nostellaan aamulla suoraan pellille lusikan avulla pieniksi kasoiksi. Näistä kasoista syntyy maukkaita rapeapintaisia sämpylöitä myös ihan ilman suolaa!
Onnille sämpylät kelpaavat ihan ilman päällyksiä, sellaisenaan nakerrettavaksi. Voi kuinka hän taas nauttikaan näistä. Osa syötiin heti, osan pakastin viipaleina ja osa pakattiin retkelle mukaan.
Vauvan Jääkaappisämpylät (6 kk+)
5-6 isoa sämpylää
- 3,5 dl haaleaa vettä
- 1/4 pussi kuivahiivaa (noin 3 g)
- 1 dl kaurahiutaleita
- 2 dl täysjyvävehnäjauhoja
- noin 3-4 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl oliiviöljyä (voi jättää pois halutessa)
- Sekoita kuivahiiva kaurahiutaleisiin ja lisää veden sekaan.
- Lisää jauhot desi kerrallaan ja sekoita isolla puuhaarukalla.
- Lisää lopuksi öljy ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.Valmiin taikinan tulee olla löysähköä, älä siis pelästy koostumusta tai laita liikaa jauhoja!
- Peitä kulho kelmulla ja nosta yöksi jääkaappin kohoamaan.
- Nosta aamulla taikinaa suoraan kulhosta leivinpaperilla päällystetylle pellille isolla lusikalla. Heitä sämpylöiden päälle vähän jauhoja.
- Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
- Jäähdytä ja tarjoile!
Vinkki! Voit käyttää myös sämpyläjauhoja tai vaihdella täysjyväjauhojen sekä vehnäjauhojen määrää.
Aurinkoista viikonloppua!
/Anni
Lisää vauvan reseptejä löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa
Leivoin sämpylöitä tällä vauvansämpyläohjeella testatakseni miltä maistuu suolattomana. Erittäin hyviä tuli! Eikös toscanalaisetkin syö suolatonta leipää? Seuraavaksi leivon ”aikuisten” ohjeen mukaan. Lähetän vauvan ohjeen ulkomailla asuvalle sukulaiselle joka on joutunut suolattomalle ruokavaliolle. Hän on tottunut ostamaan leivät leipomosta maan tavan mukaan, mutta tämä ohje on niin helppo että varmasti onnistuu ja aineksiakin on saatavilla.
Ihana kuulla! 🙂 Tämä on kyllä huippuresepti! Jauhoja voi vaihdella sen mukaan mitä löytyy, laitan itse usein myös siemeniä aikuisten versioon.
Hei!
Testasin ohjetta vanhaksi menneellä kuivahiivalla, taikina kupli ja sitkistyi jääkaapissa olon jälkeen. Paistoin puoli tuntia ohjeen lämpötilassa. Sämpylät eivät olleet täysin jäähtyneitä kun aloin niitä viipaloimaan ja veitseen tarttui taikinaa ja vaikutti siltä että sämpylät eivät olleet sisältä kypsyneet. Laitoin vielä toviksi uuniin, mutta silti ne olivat hieman raa’an oloisia. En ole leiponut sämpylöitä vuosiin ja kysynkin millainen kypsän sämpylän tulisi olla? Oliko taikinan tarttuminen veitseen merkki raakuudesta?
Sämpylöiden maku oli maukas ja kokeilen varmasti uudelleen. Myös muut vauvan reseptit ovat menossa kokeiluun ja sokerittomat reseptit ylipäänsä ovat paikallaan tässä yltäkylläisessä sokerikulttuurissa!
Uuneissa on aina eroja ja siksi paistoajat ovat viitteellisiä. Kypsyminen riippuu myös siitä kuinka isoja sämpylöitä paistaa. Sämpylä kannattaa leikata vasta kunnolla jäähtyneenä niin tuon kypsyyden näkee paremmin. Näissä sisus jää meheväksi, mutta ei märäksi tai limaiseksi joka viittaa siihen ettei ole kypsä.
Ihanaa kun olet inspiroitunut vauvan reeptiikasta ja sokerittomuudesta!
Hei! Kiitos tästä ohjeesta <3 Joudun noudattamaan tänä vuonna todetun menieren taudin vuoksi erittäin vähäsuolaista ruokavaliota, ja vähäsuolaisenkin leivän löytäminen on vaikeaa, saati sitten suolattoman. Nyt on pakastin täynnä sämpylöitä 🙂
Ja resepti oli ihanan vaivaton!
Voi miten kiva kuulla, että löysit tämän reseptin 🙂