Vastustamaton Päärynä-Kinuskikakku (G)
Viime viikolla kirjani julkkareissa tarjoilin bloggaajille ja ystäville yhtä suosikkiani: päärynäkakkua. Ajattelin kakun olevan melko tavallinen, ei mitenkään erikoisesti huomiota herättävä, mutta kävikin niin, että tästä kakusta pidettiin eniten? Sain nimittäin jälkikäteen useamman kyselyn kakun reseptistä. Päärynäkakun ohje löytyy myös kirjastani, mutta hieman eri muodossa kuin tässä postauksessa. Tuo päärynäkakkupohja on nimittäin niin herkullinen ja mehevä, että se sopii melkein minkä tahansa kakun pohjaksi ja päärynän voi yhdistää moneen eri makuun kuten: suklaa, valkosuklaa, kinuski tai vanilja.
Kirjassani on useita kakkupohja-, kreemi- ja täyteohjeita. Saman kakun voi leipoa usealla eri tavalla vaihtelemalla koristelua ja makuja. Näin saat samoilla tutuilla ja hyviksi havaituilla ohjeilla loihdittua aina jotain uutta. Näin kävi myös tämän kakun kanssa. Kakkupohjan voi napata yhdestä ohjeesta, täytteen toisesta ja kuorrutuksen voi tehdä omalla suosikilla! Toivottavasti huoleton leipominen välittyy kirjastani monelle, nimittäin olen itse usein laiska näpertämään tuntikausia uusien juttujen parissa tai koristeiden kanssa. Näyttävä lopputulos on tärkeä, mutta todella harvoin kulutan tunteja pursotuksiin tai sokerimassasta muotoiltaviin koristeisiin. Siksi tämänkin kakun koristelin aidoilla kukilla ja kinuskin valutin kakun reunoille vasta vieraiden saavuttua (ok unohdin kinuskin kiireessä, mutta tästä tuli kiva ohjelmanumero).
Päärynäkakun ohje on saanut alkunsa suosikkikakustani porkkanakakusta. Mietin kerran, että mitähän tapahtuisi jos laittaisin sokerikakkupohjaa tuhdimpaan kakkupohjaan porkkanaraasteen sijaan päärynäsosetta? Testasin totta kai. Lisäsin taikinan sekaan kardemummaa ja kaneliakin. Syntyi ihanan pehmeä ja täyteläinen kakkupohja, jossa on asennetta sekä makua. Julkkareihin yhdistin tämän kakkupohjan porkkanakakusta tuttuun tuorejuustokreemiin ja lisäksi kaadoin kakun päälle rosmariinilla maustettua suolakaramellia. Ahh ja ahh. Täydellistä!
Vastustamaton Päärynä-Kinuskikakku (G)
Päärynäkakkupohjan ohjeen löydät tästä. Tein tätä kakkua varten pohjan 1.5-kertaisena 20 cm vuokaan.
Kakku onnistuu myös vaihtamalla jauhot gluteenittomiin jauhoihin!
Kreemiohjeen löydät täältä.
Kakun kostutus
- noin reilu 1 dl päärynämehua
Rosmariinilla maustettu Salted Caramel -kastike
- 2 dl fariinisokeria
- 1 rkl vettä
- 2 dl kermaa
- sormisuolaa (rosmariinilla maustettua)
- Mittaa vesi ja fariinisokeri pieneen kattilaan ja anna sokerin sulaa miedolla lämmöllä.
- Lisää kerma ohuena nauhana koko ajan sekoitellen sulan sokerin sekaan.
- Keitä kinuskia noin 15 minuuttia ja lisää keiton loppuvaiheella sormisuolaa hyppysellinen (maista ja lisää oman maun mukaan).
Vinkki! Voit lisätä rosmariinin myös erikseen tai jättää pois kokonaan.
Koristeet
- harsokukkia
- ruusu
- neilikoita
Kakun kokoaminen
- Leikkaa kakku kolmeen kerrokseen.
- Kasaa kakku vuokaan, jossa paistoit sen.
- Sivele pohjat päärynämehulla, voit lisätä väleihin myös päärynäsosetta antamaan lisää makua ja mehevyyttä.
- Kasaa kakku reunakalvolla tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan: ensin pohja sitten 1/3 kreemistä ja toista.
- Laita kakku jääkaappiin ja anna maustua yön yli tai pari tuntia.
- Irrota kakku vuoasta ja aseta se kakkualustalle.
- Levitä loput kreemistä kakun pintaan sekä päälle palettiveitsellä.
- Koristele kakku aidoilla kukilla. Muista peittää kukkien leikkuupinnat foliolla tai kukkaputkilla.
- Nostele jäähtynyttä, mutta vielä hyvin valuvaa suolakaramellikastiketta lusikalla kakun reunoille ennen tarjoilua. Jätä loput kinuskista kakun viereen, niin että vieraat voivat halutessaan lisätä kinuskia oman maun mukaan kakkupalan päälle.
Aurinkoista viikonloppua!
♥ Anni
Vastustamaton yhdistelmä, aion kokeilla. 😍👍
Jes 🙂 Suosittelen lämpimästi. Vie kielen mennessään!
Hei, ihanalta näyttää! Teitkö kreemin tähän yksinkertaisena?
Hei Liisa, kyllä kreemi yksinkertaisena! 🙂
Ihanalta näyttää! Täytyy kokeilla 🙂 Kuinka korkea sinun 20 cm vuoka on? Omani on tavallinen 7cm ja mietin, onnistunko saamaan sillä yhtään korkeutta..? Kiitos paljon, jos ehdit vastasta 🙂
Hei Marjut, saat kyllä yhtä korkean, mutta joudut paistamaan pohjan ainakin kahdessa osassa. En usko, että koko taikina mahtuu vuokaasi kerralla. Minun vuokani on 10 cm korkea. Itse tein tämän kakun itseasiasiassa niin että paistoin jokaisen kolme kerrosta omassa vuoassaan. Ymmärrän, että kotileipureilla ei välttämättä ole kuin yksi vuoka kerralla käytössä, joten sen voi paistaa yhtä hyvin yhdessäkin. SIlloin paistoa tulee tarkkailla paremmin.
Heippa,
Kerroit tehneesi 1.5 kertaisena kakkupohjan, tuleeko myös kreemi 1.5 kertaisena?
Heips, tein kreemin yksinkertaisena 🙂 Mainitsen aina ohjeessa, jos olen jotain muutellut. Kakkupohjan tein suurempana, koska halusin kolme korkeaa kerrosta näyttävään kakkuun 🙂
Moikka taas,
Sellaista vielä kysäisisin, että voisiko kakun paistaa kahdessa osassa niin, että ensin paistan puolet kakusta vuoassa (toinen puoli odottaa kulhossa) ja sen jälkeen toisen puolen samassa vuoassa? Minulla on vain yksi 20cm vuoka, ja siksi kyselisin. Tekisin kakusta siis 1.5 kertaisen ja molemmat kakut puolittaisin että saisin 4 kerrosta. Riittäisikö kakkuun yksinkertainen kreemi?
Luulen, että kreemi riittää. Hmmm taikina ei ehkä tykkää niin pitkästä seisotuksesta. En voi mennä vakuuseen siitä mitä käy koostumukselle..
Moi,
Voinko laittaa kinuskin kakun päälle jo päivää ennen tarjoilua? En pääse juhlapäivänä kakkua koristelemaan. Kiitos jo etukäteen vastauksesta 😊
Hei, suosittelen laittamaan kinuskin vasta tarjoilupäivänä, jotta se pysyy kauniina eikä valu kakun päältä kokonaan pois. Laitoin tähän kakkuun kinuskin kun vieraat olivat jo paikalla 🙂 Voit tehdä kinuskin valmiiksi ja sen laittamiseen menee vain muutama minuutti.
Hei, minulla on yksi korkea 20cm vuoka jos teen siihen 1.5 kertaisen taikinan, kuinkahan kauan paistoaika on? Kuivuuko taikina liikaa jos paistaa kerralla noin ison massan?
Moi Tanja, paistoajat ovat aina viitteellisiä ja riippuvat uunista. Suosittelen testaamaan kypsyyden puutikulla (kun taikinaa ei jää tikkuun on kakku valmis). Kakku saattaa kypsyä hitaasti keskeltä ja enemmän päältä. Itse paistaisin kahdessa osassa, mutta varmasti onnistuu yhdessäkin erässä. Malttia vaan paiston kanssa.
Hei! Tekisin tämän 24cm vuokaan, kuinka kauan ja millä lämmöllä pitäisi silloin paistaa?
Hei Maria, en ole kokeillut itse noin isoon vuokaan. Paistaisin samalla lämmöllä, mutta tarkkailisin paistoaikaa. Uuneissa on aina eroja ja paistoajat vaihetelevat myös siksi. Kokeile kypsyys puutikulla paiston lopussa. Otathan huomioon, että noin isoon vuokaan leipoessa kakustasi tulee matalampi.
Hei,
Tein ohjeella miniversion 12 cm vuokaan, jossa kuorrutteen lisäksi jäykkää kinuskikastiketta ja päärynä curdia mielettömän herkullisen kakkupohjan välissä. Kuorrutteeseen lisäsin vain puolet tomusokeri määrästä, sillä pelkäsin kakusta tulevan liian makea. Kuorrute alkoi kuitenkin juoksettumaan jo parin minuutin vatkauksen jälkeen eikä ollut lainkaan niin vaaleaa ja kuohkeaa kuin kuvissasi. Voiko tämä johtua puolitetusta tomusokerin määrästä?
Kakkusi kuulostaa ihanalta!
Voi johtua hyvin sokerimäärän vähentämisestä tai liian kovasta vatkauksesta. Kreemi pitää tehdä huolellisesti ohjetta noudattaen, että se onnistuu.
Onko suolakaramellikastiketta tehdessä merkitystä, mitä kermaa käyttää? Kuohu, vispi, ruoka, kaura?
Kuohua suositellaan, vispilläkin onnistuu, mutta ruokakermalla tuskin. En ole testannut vielä kaikkia kaurakermoja – niissä on varmasti eroja. Osa kestää kuumennusta ja osa ei. Gogreenin vispillä onnistuin näin aikoinaan:
https://stg.anninuunissa.fi/apple-pie-pancakes-vegaanisella-kinuskikastikkeella/
Kiitos vastauksesta.
Mitäs sanoisit pakastamisesta täytettynä? Jos kuorruttaisi vasta juhlapäivänä. Itestä vaikuttaisi mahdolliselta, varsinkin kun tämä on näitä ”paranee vanhetessaan” kakkuja😅 Onko tälle joku este?
Täältä löydät lisää tietoa pakastuksesta 🙂
https://stg.anninuunissa.fi/leivonnaisten-pakastus/
Hei. Minulta löytyisi kaksi 20 cm normaali korkuista irtokakkupohjavuokaa. Tekisinkö siis niin että tekisin 1.5 kertaisena ja jakaisin taikinan molempiin? Olisiko paisto aika sitten suurinpiirtein tuo 35-40 min?
Paistoaika on viitteellinen ja riippuu aina uunista. Paista tuo aika ja koita kypsyys vielä puutikulla. Itse olen tehnyt 1,5 kertaisena ohjeen 20 cm vuokaan.
Moi! Pysyykö tämä kreemi hyvin kakussa, jos esim haluaa peittää kakun kokonaan tai tehdä paksun kerroksen ja tehdä liukuvärjäystä vai onko voikreemi parempi siihen hommaan? Jos voikreemi sopii paremmin, onko vinkkejä mikä sopisi korvaavaksi tähän kakkuun mikä kestäisi? 🙂
Moikka, kyllä tämä kreemi pysyy hyvin paksunakin kerroksena kakun päällä. Voikreemi toki on turvallisempi. Voit tietenkin vähentää hiukan tuorejuuston määrää ja laittaa enemmän voita. Linkitän alle myös voikreemin ohjeen:
https://stg.anninuunissa.fi/monipuolinen-voikreemi/
Hei!:)
Mitä mieltä olet, sopisiko päärynäkakun kanssa paremmin valkosuklaakreemi vai tavallinen tuorejuustokreemi?
Moikka,
Itse tykkään enemmän tavallisesta kreemistä minkä maustan vaniljalla – mutta valkosuklaakreemi on yleisesti suositumpi. Makuasioita nämä 🙂
Hei, voiko tätä tehdä pellille? Haluaisin tehdä juhliin ison suorakulmaisen kakun, johon käyttäisin kolme pohjaa.
Kyllä taikina soveltuu myös pellillä paistettavaksi 🙂
Moikka!
Onnistuisiko tämä kakku toteuttaa 2 kerroksisena 20cm ja 10cm vuuilla?
Jos käyttää myös tuon 1,5 kertaisen määrän taikinaa niin kuin ohjeessa, jottei kakusta tule liian korkea.
Laittaisin uuniin vuuat samaan aikaan, mutta vahtisin toki pienemmän ensiksi pois.:)
Kiitos etukäteen vastauksesta!
-Jessica
Tarkoitatko, että teet kaksi kakkua, pienemmän ja isomman ja laitat ne päällekkäin? Tottakai voit kokeilla, en keksi miksi ei onnistuisi? Paistoajassa joutuu tietenkin hiukan säätää.
Juu sitä tarkoitin! Mietin että onko kreemi ja pohja tarpeeksi jämäkkä kokoamiseen tai onko tarvetta pääliosan tukemiseen jos on liian painava että päällimmäinen kakku uppoaa?:))
Moikka. Ihana kakku 😇 Jos täytän kakun perjantaina tuorejuustokreemillä, niin säilyykö kuorrutukseen menevä loppuosa kreemistä vuorokauden jääkaapissa hyvänä, jos kuorrutan kakun vasta juhlapäivänä. Ja oliko ok tehdä perus kinuskimyös päivää ennen ja säilyttää jääkaapissa vuorokauden ja juhlapäivänä sitten tehdä valuttaa valuma? =) kiitos
Moikka, säilyy 🙂 ja voit tehdä myös kinuskin. Sitä kyllä joutuu vähän lämmitellä että saat sen sitten valutettua.