Täydellinen Macaron Resepti – Näin onnistut!
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.
Täydellinen Macaron Resepti – Onko sellaista olemassa?
Vietin pidennetyn viikonlopun Pariisissa ja söin siellä joka päivä macaron-leivoksia. Macaron-leivoksia myydään Pariisissa ihan kaikkialla, tarkemmin ihan jokaisessa leipomossa ja leipomoita on joka nurkan takana. Täydellistä sanoisin. Jos asuisin Ranskassa hakisin itsekin joka päivä tuoreet leivät ja macaron-leivokset suoraan leipomosta!
Kirjoitan teille myöhemmin suosikeikseni nousseista macaron-brändeistä ja Ladurèen herkkupuodista, jossa käynti oli suuri elämys! Ranskalaiset macaron-leivokset ovat pehmeitä, täyteläisiä ja maukkaita. Makumaailma vaihtelee hanhenmaksasta sitruunan kautta lakritsaan. Pariisissa voit täyttää rasian myös samppanjan ja ruusun makuisilla macarons-leivoksilla. Nam.
Päätin jakaa teille kertaalleen oman suosikkireseptini, jolla leivon kotikeittiössä itse macaron-leivoksia. Olen kokeillut lukuisia ohjeita ja tämä ohje on se, jolla useimmin onnistun täydellisesti. Tässäkin reseptissä vaiheita on monia ja kaikkia vaiheita täytyy harjoitella. Kokosin reseptin loppuun myös muistilistan tärkeimmistä vaiheista, joita tulee ottaa huomioon näitä ihania ”paholaisia” leipoessa.
Kerrottakoon sellainen fakta, että edelleen kun aloitan macaron-leivoksien leipomisen – minua jännittää ja kyllä välillä epäonnistun edelleen. Epäonnistumiseen voi vaikuttaa niin moni asia, esimerkiksi ilmankosteus.
Tämän macaron-reseptin olen saanut aikoinaan yhdeltä taitavalta leipurilta ja resepti perustuu leipomoissa käytettäviin macaron-resepteihin, joissa taikina tehdään italialaiseen marenkiin. Reseptistä kiertää hieman erilaisia versioita, sokerin määrä tai italialaisen marengin valmistusmenetelmä saattaa vaihdella. reseptin lopussa annan vinkkejä macaron-leivoksien täyttöön ja miten voi koristella niitä vielä juhlavammiksi.
En ole itse leiponut kuvissa näkyviä macaron-leivoksia. Kuvat olen ottanut ostamistani Ladurèen macaronsseista Pariisissa. Ylimmän kuvan macaronien maut ylhäältä alas: ruusu, pistaasi ja samppanja.
Yhtä tärkeää kuin hyvä ohje on olla oikeat välineet macaronsseja leipoessa. Tarvitset perusleivontavälineiden lisäksi keittiövaa’an ja digitaalisen lämpömittarin. Löydät kaikki tarvikkeet esimerkiksi KitchenOne- kaupasta*.
Täydellinen Macaron Resepti
Löydä tarvittavat leivontavälineet täältä*
noin 80-100 kpl riippuen koosta
Jaoin reseptin vaiheisiin, jotta sen seuraaminen olisi helpompaa
Vaihe 1
- 300 g tomusokeria
- 300 g mantelijauhoja
- Mittaa aineet tarkasti – vaa’alla*.
- Yhdistä tomusokeri ja mantelijauho.
- Siivilöi tai aja tasaiseksi tehosekoittimessa, jotta saat tasaista sekoitusta.
- Jätä sivuun.
Vaihe 2
Italialainen marenki
- 110 g valkuaisia (noin 3 L-kokoista munaa)
- 30 g hienoa sokeria
- Vatkaa valkuaiset vaahdoksi yleiskoneella lisäten sokeria pikkuhiljaa sekaan.
- Vatkaa marenkia kunnes vaahto muodostaa huippuja.
Sokeriliemi
- 300 g hienoa sokeria
- 1 dl vettä
- Keitä vettä ja sokeria, kunnes se on 110-120 asteista. Käytä digitaalista mittaria*.
- Lisää sokeriliemi marengin joukkoon ohuena nauhana, koko ajan vatkaten, täydellä teholla.
- Vatkaa, kunnes marenki on 37-40 asteista.
- Jätä sivuun odottamaan.
Vaihe 3
- 110 g valkuaista (3 L-kokoista munaa)
- tippa pastaväriä
- tippa aromia
- Erottele valkuaiset kulhoon ja lisää väriaine. Sekoita tasaiseksi nuolijalla (älä vatkaa).
- Lisää valkuaisseos manteli-tomusokeriseoksekseen ja sekoita tasaiseksi.
- Lisää italialaista marenkia tahnamaiseen taikinaan kolmessa erässä.
- Sekoita taikina kunnolla tasaiseksi nuolijalla* käännellen varovasti– älä sekoita liikaa!
- Kääntele varovaisesti taikinaa niin kauan, kunnes tehdessäsi kuvion taikinan pinnalle se laskeutuu hitaasti (noin 30 sekunnissa).
- Laita taikina pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla*.
- Pursota leivoksia leivinpaperille tasaisin välein.
- Kopauta pelti pöytään kovasti, jotta ilmakuplat purkautuvat.
- Anna leivoksien kuorettua 30-60 min ennen paistoa.
- Kokeile pintaa sormella, jotta tiedät ovatko leivokset kuorettuneet tarpeeksi (tarpeeksi kuorettuneen leivoksen tunnistat kovettuneesta pinnasta, joka ei ole tahmea eikä kostea).
- Paista leivoksia uunin alatasolla kiertoilmassa 140 asteessa noin 13-15 minuuttia. Vaihtoehtoisesti paista 150 asteessa ylä- ja alalämmöllä.
Vinkkejä! Tarkkaile paistoa koko ajan ja vähennä tarpeen vaatiessa lämpötilaa. Macarons-kuorien ei kuulu saada väriä uunissa. Jalka alkaa muodostua yleensä 5 minuutin kohdalla. Jos leivoksien pinta repeää, ei kuoret olleet kuorrettuneet tarpeeksi.
Täyteet
- Marmeladia
- Hilloa
- Suklaaganache
- Maustettua Voikreemiä
- Voit täyttää kuoret haluamallasi täytteillä, kuten: hillot, marmeladit, suklaaganache tai maustettu voikreemi.
- Levitä tai pursota täytettä sopivasti toisen kuoren päälle ja paina kuoret yhteen.
- Mielestäni macarons-leivokset ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä kun maut ovat tasaantuneet. Pakkaa macaron-leivokset rasiaan ja säilytä jääkaapissa (varsinkin jos täytteessä esim. voita).
Katso alta täyteohjeitani
Koristeet
- kimallejauhetta
- kimallespray
- kultamaali
- Voit koristella valmiita macaron-leivoksia tai -kuoria suihkuttamalla ne kimallespraylla, maalaamalla kultamaalilla tai töpöttämällä tomuväriä niiden pintaan.
- Voit laittaa macaron-kuorien päälle myös nonparelleja tai muita koristeita ennen paistoa, jolloin nonparellit jäävät kauniisti kuorien pintaan. Katso vaikka täältä ja täältä.
MUISTILISTA
- Valitse laadukas ja hienojakoinen mantelijauhe: esimerkiksi Sallisen mantelijauhe, jota löytyy ainakin S-marketeista.
- Jos et omista vaakaa* tai lämpömittaria* – nyt on oikea aika hankkia ne. Kun leivot macaron-leivoksia olet melkein ammattilainen kotileivonnassa ja jokaisella ammattilaisella on kotona nämä välineet! Löydät edullisesti tarvikkeet esimerkiksi KitchenOne -kaupasta*.
- Käytä geelimäisiä pastavärejä massan värjäämiseen. Värjää ohjeen neuvomassa vaiheessa. Älä siis käytä nesteitä!
- Mausta massaa vahvoilla aromeilla, mausteilla tai marjajauheilla!
- Älä sekoita taikinaa liian rivakasti tai missään nimessä vatkaa sitä!
- Tee testi ennen lopullista pursotusta ja tee se mieluummin liian aikaisin kuin myöhään. Taikinaa voi sekoittaa liian vähän tai liikaa. Nosta taikinaa leivinpaperille taikinaa ja katso laskeutuuko se nätisti. Jos ei niin kääntele taikinaa vielä pari kertaa.
- Kuivata kuoria mielummin liikaa kuin liian vähän. Huoneilman kosteus voi vaikuttaa kuorettumisaikaan. Ilman kunnollista kuorettumista macaron-leivokset halkeavat uunissa eivätkä saa jalkaa eli macaron-leivoksille ominaista röpelöistä reunaa. Kuorettumiseen saattaa mennä pari tuntiakin.
- Kuten muissakin leivonnaisissa, tunne uunisi ja löydä oikea paistoaika ja -aste testaamalla.
- Pakasta joko kuoret tai valmiit macaronssit! Ne säilyvät herkullisina pitkiä aikoja (viikkoja).
- Voit säilyttää myös valmiita kuoria muutaman päivän leivosrasiassa huoneenlämmössä.
Onnistuitko tällä reseptillä? Jaa kuvasi somessa #anninuunissa tai kommentoi alle! ♥
Lisää Macaron-ohjeita löydät täältä.
Saako macaronseja paistaa uunissa missä ei ole kiertoilmaa?
Kiitos 🙂
Heips,
Tämä lukeekin tuolla ohjeessa näin:
”Paista leivoksia uunin alatasolla kiertoilmassa 140 asteessa noin 13-15 minuuttia. Vaihtoehtoisesti paista 150 asteessa ylä- ja alalämmöllä.”
Hei!
Minulla olisi kaksi kysymystä. Jos käytän macaronejen paistamiseen ylä- ja alalämpöa, laitanko pellin silloinkin uunin alatasolle kuten kiertoilmalla paistettaessa? Ja toinen kysymykseni liittyy täytteeseen. Mitä mieltä olet, onko voi, kuohukerma vai tuorejuusto paras pohja täytteelle vai riippuuko se siitä, mitä muuta täyte sisältää?
Hei, kyllä paistetaan alaosassa.
Tuorejuusto on parempi vaihtoehto täytteeseen, koska kerma saattaa vetistää kuoret.
Hei, minulla macaronssien värjäys aina epäonnistuu! Värjään ensin marengin ja väristä tulee kaunis, mutta kun lisään mantelijauhon, muuttuu väri AINA todella paljon ja rumaksi 🙁 Missä voi olla vika? Käytän geelivärejä ja rakenteeseen ne ei ole vaikuttanut koskaan. Mantelijauho on hitusen kellertävää, onko siinä syy?
Mitä geelivärejä käytät? eli minkä merkkisiä?
Olen käyttänyt Wiltonin pastavärejä ja nyt kokeilin Confetin pastaväriä. Kiitos paljon nopeasta vastauksesta 🙂
Suosittelen kokeilemaan ProGelin värejä, niissä on enemmän pigmenttiä ja siksi niillä saa loihdittua hyvinkin kirkkaita värejä:
https://www.anninuunissa.com/pastavrit-elintarvikekynt-c-8_14.html
Tein tällä ohjeella ekaa kertaa macaronsseja ja ne onnistuivat täydellisesti! Osaatko sanoa, että kuinka kauan täyttämättömät kuoret säilyvät huoneenlämmössä?
Moi Elina, leivosrasiassa säilyvät usean viikon ja pakastamalla vielä pidempään 🙂 Ihana kuulla, että onnistuit <3
Voiko macaron kuorettua pellillä ns. liikaa? Kun kaikki kuoret ei mahdu samaan aikaan uuniin. Onko parempi pursottaa kaikki samaan aikaan kuorettumaan vai jättää odottamaan?
Ei voi kuorrettua liikaa. Voit huoletta jättää odottamaan muut pellilliset ja paistaa yksi peli kerrallaan. Eli pursota heti kaikki. Kuorettuminen saattaa kestää 30 minuutista muutamaan tuntiin. Ilmankosteuskin vaikuttaa tähän. Liian vähäinen kuorrettuminen on suurempi ongelma mielestäni kuin liian paljon 🙂
Kiitos! Vielä lisäkysymys; miten saa helpoiten tehtyä kahta eriväristä macaron kuoria? Onko helpompi tehdä kaksi puolikasta taikinaa, vai voiko yhden kokonaisen taikinamäärän jotenkin jakaa tekovaiheessa niin että saa useamman värin tehtyä?
Jakaisin taikinan ja värjäisin erikseen 🙂 Toki tämä on makuasia miten tekee.
Hei! Tahtoisin kokeilla suklaa macaroneja, olisiko sinulla vinkkiä paljonko kaakaojauhetta ja mantelijauhetta silloin tulisi tässä reseptissä? 🙂
Hei Tuuli, tekisin itse niin että lisäisin macaron taikinaan 1 rkl makeuttamatonta tummaa kaakaojauhetta vähentämättä muita aineita. Laittaisin macaron-leivoksen väliin suklaaganachen 🙂
https://stg.anninuunissa.fi/suklaa-lakritsa-macarons/
Moi!
Tein nyt toista kertaa macaronseja tällä ohjeella. Ensimmäisellä kerralla sain aivan täydellisiä, mutta nyt en saanut jalkaa ollenkaan. Kuori ei kyllä mitenkään halkeillutkaan, jalka vain jäi puuttumaan. Outoa. Muistaakseni viimeksi pursotettaessa ei jäänyt ”nipukkaa”, nyt jäi. Olikohan taikinassa joku kuitenkin pielessä?
En aio lannistua. Kuoret kuitenkin maistuvat sille, mille pitääkin, joten syömättä nämä eivät missään tapauksessa jää, vaikkeivät ulkonäkökriteerejä täytäkään.
Tein onneksi vain puolikkaan annoksen. Viimeksi tein myös ja silloin kuitenkin onnistuin tosi hyvin.
Hei Essi, macaron-leivokset ovat todella vaikeita. Pienikin virhe tai muutos ohjeessa voi aiheuttaa sen että toivottu lopputulos ei synny. Veikkaan, että kuorettumisessa on ehkä ollut jotain häikkää, jos jalkaa ei syntynyt tai olikohan taikina liian paksua, jos jäi nipukat?
Uusi yritys ja lisää harjoittelua vaan 🙂
Hei, paljonko tällä ohjeella tulee macaronsseja? Ajattelin tehdä yo-juhliini näitä ja mietin kuinka monta taikinaa pitäisi tehdä kun vieraita on tulossa noin 80.
Hei Noora 🙂
Leivoksia tulee riippuen hiukan koosta noin 80-100 kpl 🙂
Mistä löytäisi sopivan valkoisen värin macaronssien värjäämiseen?
Esimerkiksi täältä 🙂
https://www.anninuunissa.com/wiltonin-valkoinen-pastavri-p-1175.html
Kiitos. Tuota minulla onkin. Ajattelin, että onko liian nestemäistä. Kokeilen sitä.
Hienoa 🙂
Kiitos. Tuota minulla onkin. Ajattelin, että onko liian nestemäistä. Kokeilen sitä. 😊
Hei. Vasta perehtynyt macaronsien salaisuuksiin. Massan värjäys tuottaa tuskaa. Kuinka paljon laitat wiltonin valkoista, että saat macaronsit todella valkoisiksi? Ja voiko leivokset käsitellä kimallejauheella ennen pakastamista vai vasta ennen tarjoilua?
Hei Karo,
Kimallejauheen laittaisin vasta pakastuksen jälkeen eli ennen tarjoilua.
On vaikea antaa tarkkaa määrää kun en voi tietää kuinka valkoisia sinä macaroneista haluat. Minä olen tehnyt vaalemmillaan tämän sävyisiä ja muutama tippa riitti:
https://stg.anninuunissa.fi/sitruuna-vanilja-macarons-macaron/
Hei! Kiitos ihan mahtavasta ohjeesta! <3 Olen kokeillut kolmea eri ohjetta ja tällä onnistui lähes täydellisesti! Värjäys vain tuottaa hiukan päänvaivaa. Sekoitin keltaista geeliväriä ohjeen mukaan tipan valkuaisiin mutta macaronsit näyttivät värjäämättömiltä. Mietin, sekoittuiko väri kunnolla valkuaisiin vai olisiko vain pitänyt laittaa väriä enemmän? Vaikuttaakohan värin lisääminen taikinan rakenteeseen jos laittaa enemmän kuin ohjeessa? Onko muilla ollut ongelmana ettei väri sekoitu valkuaisiin? Mietin uskaltaisiko värin lisätä marenkiin vatkauksen loppuvaiheessa? 😊
Hei Tuula, ole hyvä 🙂 Tällä ohjeella olen itsekin onnistunut. Ihan ensimmäisenä kysyn millainen väri sinulla on käytössä? Geeliväri vai muu? Suosittelen aina geelivärejä ja vielä mielummin vahva pigmenttisiä kuten ProGel-värit jotka kestävät myös paiston eivätkä haalene vaikka laittaisi vain pienen tipan.
Käytin Colour spalsh-nimistä keltaista geeli/ pastaväriä, väri oli lemon. Toisessa ohjeessa väri lisättiin marenkiin vatkauksen aikana ja laitoin väriä aika reilusti eli ehkä voisi iokeilla jitain vahva pigmenttistä väriä.
Hei Tuula, tämä väri ei ole tuttu minulle. Suosittelen geelivärejä edelleen, nestemäisiä tulee välttää 🙂 Se milloin väri lisätään taikinaan ei vaikuta väritulokseen.
Hei, kiitos vastauksistasi! Tilasin ProGel- pastaväriä netistä. Jospa se toimisi paremmin 😊 Aurinkoista kesän jatkoa!
Sen kyllä pitäisi toimia 🙂 Kiitos samoin, ihanaa kesää!
Hei Anni, olen alkanut harjoittelemaan macaronsien tekoa ja useat macaronsit olen jo paistanut. Mistä johtuu, että macaronsit jäävät jonkin verran tahmeiksi sisältä vaikka olen kokeillut eri paistometodeja kiertoilmalla ja tavallisessa uunissa ? Vai onko tarkoitus, että ovat valmiina tällaisia vai pitäisikö olla kokonaan rapeita ?
Hei Marjaana, kyllä minusta macaron kuuluu olla hiukan tahmea sisältä 🙂 ei kokonaan rapea.
Minä täällä hyppelen ympäri keittiöä kuin Peppi Pitkätossu. Pöydällä satsi paistettuja macaroneja ja uudet tulossa uunista. On jalkaa, on nousseet hyvin…mahtava ohje. Mummi
Ihana kuulla Ulla! Upeaa viikonloppua 🙂
Hei! Pitääkö macaroneja paistaa uunin alatasolla silloinkin kun uuni on 150- asteinen ja ylä – ja alalämpö! Ja toimiiko Doctor Oetkerin keltainen elintarvikeväri joka ei ole nestemäistä vaan pikemminkin geelimäistä ja tuubissa? Mitä aromia pitäisi käyttää?
Kyllä aina alatasolla. En ole testannut kyseistä väriä, mutta jos se ei siis ole nestemäinen niin pitäisi toimia. Aromi voi olla mikä tahansa 🙂
Kiitos loistavasta ohjeesta, macaronit onnistuivat täydellisesti! 😊 Tykkäisin ehkä kuitenkin vielä enemmän, että valmiin macaronin maussa maistuisi enemmän manteli. Onko tätä ohjetta mahdollista mitenkään muunnella turvallisesti niin, että makeutta voisi vähentää? Vai täytyykö sitten tehdä toisella reseptillä? Tuntuu vain että tämä italialainen marenki -tekniikka toimii niin hyvin etten haluaisi enää vaihtaa mutta ymmärrän että näiden tekeminen on pilkuntarkkaa kemiaa 😂
Kiva kuulla, että onnistuit täydellisesti. Tällä konditoriassa alunperin kehitetyllä ohjeella onnistuu parhaiten myös kotikeittiössä. En muuttaisi mitään määriä, sillä sitten ei enää tule täydellisiä. Macaronien leipomisessa jos jossain puhutaan kemiasta. Jos haluat enemmän ranskalaista makua macaron-leivoksiin niin suosittelen ranskalaista ohjetta:
https://stg.anninuunissa.fi/vanilja-macarons/