Täydellinen Macaron Resepti – Näin onnistut!
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.
Täydellinen Macaron Resepti – Onko sellaista olemassa?
Vietin pidennetyn viikonlopun Pariisissa ja söin siellä joka päivä macaron-leivoksia. Macaron-leivoksia myydään Pariisissa ihan kaikkialla, tarkemmin ihan jokaisessa leipomossa ja leipomoita on joka nurkan takana. Täydellistä sanoisin. Jos asuisin Ranskassa hakisin itsekin joka päivä tuoreet leivät ja macaron-leivokset suoraan leipomosta!
Kirjoitan teille myöhemmin suosikeikseni nousseista macaron-brändeistä ja Ladurèen herkkupuodista, jossa käynti oli suuri elämys! Ranskalaiset macaron-leivokset ovat pehmeitä, täyteläisiä ja maukkaita. Makumaailma vaihtelee hanhenmaksasta sitruunan kautta lakritsaan. Pariisissa voit täyttää rasian myös samppanjan ja ruusun makuisilla macarons-leivoksilla. Nam.
Päätin jakaa teille kertaalleen oman suosikkireseptini, jolla leivon kotikeittiössä itse macaron-leivoksia. Olen kokeillut lukuisia ohjeita ja tämä ohje on se, jolla useimmin onnistun täydellisesti. Tässäkin reseptissä vaiheita on monia ja kaikkia vaiheita täytyy harjoitella. Kokosin reseptin loppuun myös muistilistan tärkeimmistä vaiheista, joita tulee ottaa huomioon näitä ihania ”paholaisia” leipoessa.
Kerrottakoon sellainen fakta, että edelleen kun aloitan macaron-leivoksien leipomisen – minua jännittää ja kyllä välillä epäonnistun edelleen. Epäonnistumiseen voi vaikuttaa niin moni asia, esimerkiksi ilmankosteus.
Tämän macaron-reseptin olen saanut aikoinaan yhdeltä taitavalta leipurilta ja resepti perustuu leipomoissa käytettäviin macaron-resepteihin, joissa taikina tehdään italialaiseen marenkiin. Reseptistä kiertää hieman erilaisia versioita, sokerin määrä tai italialaisen marengin valmistusmenetelmä saattaa vaihdella. reseptin lopussa annan vinkkejä macaron-leivoksien täyttöön ja miten voi koristella niitä vielä juhlavammiksi.
En ole itse leiponut kuvissa näkyviä macaron-leivoksia. Kuvat olen ottanut ostamistani Ladurèen macaronsseista Pariisissa. Ylimmän kuvan macaronien maut ylhäältä alas: ruusu, pistaasi ja samppanja.
Yhtä tärkeää kuin hyvä ohje on olla oikeat välineet macaronsseja leipoessa. Tarvitset perusleivontavälineiden lisäksi keittiövaa’an ja digitaalisen lämpömittarin. Löydät kaikki tarvikkeet esimerkiksi KitchenOne- kaupasta*.
Täydellinen Macaron Resepti
Löydä tarvittavat leivontavälineet täältä*
noin 80-100 kpl riippuen koosta
Jaoin reseptin vaiheisiin, jotta sen seuraaminen olisi helpompaa
Vaihe 1
- 300 g tomusokeria
- 300 g mantelijauhoja
- Mittaa aineet tarkasti – vaa’alla*.
- Yhdistä tomusokeri ja mantelijauho.
- Siivilöi tai aja tasaiseksi tehosekoittimessa, jotta saat tasaista sekoitusta.
- Jätä sivuun.
Vaihe 2
Italialainen marenki
- 110 g valkuaisia (noin 3 L-kokoista munaa)
- 30 g hienoa sokeria
- Vatkaa valkuaiset vaahdoksi yleiskoneella lisäten sokeria pikkuhiljaa sekaan.
- Vatkaa marenkia kunnes vaahto muodostaa huippuja.
Sokeriliemi
- 300 g hienoa sokeria
- 1 dl vettä
- Keitä vettä ja sokeria, kunnes se on 110-120 asteista. Käytä digitaalista mittaria*.
- Lisää sokeriliemi marengin joukkoon ohuena nauhana, koko ajan vatkaten, täydellä teholla.
- Vatkaa, kunnes marenki on 37-40 asteista.
- Jätä sivuun odottamaan.
Vaihe 3
- 110 g valkuaista (3 L-kokoista munaa)
- tippa pastaväriä
- tippa aromia
- Erottele valkuaiset kulhoon ja lisää väriaine. Sekoita tasaiseksi nuolijalla (älä vatkaa).
- Lisää valkuaisseos manteli-tomusokeriseoksekseen ja sekoita tasaiseksi.
- Lisää italialaista marenkia tahnamaiseen taikinaan kolmessa erässä.
- Sekoita taikina kunnolla tasaiseksi nuolijalla* käännellen varovasti– älä sekoita liikaa!
- Kääntele varovaisesti taikinaa niin kauan, kunnes tehdessäsi kuvion taikinan pinnalle se laskeutuu hitaasti (noin 30 sekunnissa).
- Laita taikina pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla*.
- Pursota leivoksia leivinpaperille tasaisin välein.
- Kopauta pelti pöytään kovasti, jotta ilmakuplat purkautuvat.
- Anna leivoksien kuorettua 30-60 min ennen paistoa.
- Kokeile pintaa sormella, jotta tiedät ovatko leivokset kuorettuneet tarpeeksi (tarpeeksi kuorettuneen leivoksen tunnistat kovettuneesta pinnasta, joka ei ole tahmea eikä kostea).
- Paista leivoksia uunin alatasolla kiertoilmassa 140 asteessa noin 13-15 minuuttia. Vaihtoehtoisesti paista 150 asteessa ylä- ja alalämmöllä.
Vinkkejä! Tarkkaile paistoa koko ajan ja vähennä tarpeen vaatiessa lämpötilaa. Macarons-kuorien ei kuulu saada väriä uunissa. Jalka alkaa muodostua yleensä 5 minuutin kohdalla. Jos leivoksien pinta repeää, ei kuoret olleet kuorrettuneet tarpeeksi.
Täyteet
- Marmeladia
- Hilloa
- Suklaaganache
- Maustettua Voikreemiä
- Voit täyttää kuoret haluamallasi täytteillä, kuten: hillot, marmeladit, suklaaganache tai maustettu voikreemi.
- Levitä tai pursota täytettä sopivasti toisen kuoren päälle ja paina kuoret yhteen.
- Mielestäni macarons-leivokset ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä kun maut ovat tasaantuneet. Pakkaa macaron-leivokset rasiaan ja säilytä jääkaapissa (varsinkin jos täytteessä esim. voita).
Katso alta täyteohjeitani
Koristeet
- kimallejauhetta
- kimallespray
- kultamaali
- Voit koristella valmiita macaron-leivoksia tai -kuoria suihkuttamalla ne kimallespraylla, maalaamalla kultamaalilla tai töpöttämällä tomuväriä niiden pintaan.
- Voit laittaa macaron-kuorien päälle myös nonparelleja tai muita koristeita ennen paistoa, jolloin nonparellit jäävät kauniisti kuorien pintaan. Katso vaikka täältä ja täältä.
MUISTILISTA
- Valitse laadukas ja hienojakoinen mantelijauhe: esimerkiksi Sallisen mantelijauhe, jota löytyy ainakin S-marketeista.
- Jos et omista vaakaa* tai lämpömittaria* – nyt on oikea aika hankkia ne. Kun leivot macaron-leivoksia olet melkein ammattilainen kotileivonnassa ja jokaisella ammattilaisella on kotona nämä välineet! Löydät edullisesti tarvikkeet esimerkiksi KitchenOne -kaupasta*.
- Käytä geelimäisiä pastavärejä massan värjäämiseen. Värjää ohjeen neuvomassa vaiheessa. Älä siis käytä nesteitä!
- Mausta massaa vahvoilla aromeilla, mausteilla tai marjajauheilla!
- Älä sekoita taikinaa liian rivakasti tai missään nimessä vatkaa sitä!
- Tee testi ennen lopullista pursotusta ja tee se mieluummin liian aikaisin kuin myöhään. Taikinaa voi sekoittaa liian vähän tai liikaa. Nosta taikinaa leivinpaperille taikinaa ja katso laskeutuuko se nätisti. Jos ei niin kääntele taikinaa vielä pari kertaa.
- Kuivata kuoria mielummin liikaa kuin liian vähän. Huoneilman kosteus voi vaikuttaa kuorettumisaikaan. Ilman kunnollista kuorettumista macaron-leivokset halkeavat uunissa eivätkä saa jalkaa eli macaron-leivoksille ominaista röpelöistä reunaa. Kuorettumiseen saattaa mennä pari tuntiakin.
- Kuten muissakin leivonnaisissa, tunne uunisi ja löydä oikea paistoaika ja -aste testaamalla.
- Pakasta joko kuoret tai valmiit macaronssit! Ne säilyvät herkullisina pitkiä aikoja (viikkoja).
- Voit säilyttää myös valmiita kuoria muutaman päivän leivosrasiassa huoneenlämmössä.
Onnistuitko tällä reseptillä? Jaa kuvasi somessa #anninuunissa tai kommentoi alle! ♥
Lisää Macaron-ohjeita löydät täältä.
Heippa! Olisko sulla antaa vinkkiä vasta-alkajalle macaronsien tekijälle että kun puolet mun macaronseista saa jalan vaan toiselle puolelle, tai niin että ne on vinoja… onko pursotustyylissä jotain vialla vai missähän voisi olla vika? Kiitos etukäteen?
Moi Eveliina, tämä on usein kysytty kysymys macaron-leivosten paiston tai leipomisen yhteydessä ja tuo sama ongelma on käynyt myös itselleni. Varmuutta siitä mikä sen aiheuttaa ei ole. Tässä muutamia kysymyksiä tai huomioita:
1. Paistoitko kiertoilmassa? Se voi aiheuttaa toispuoleisen paiston, jos ilmavirta kulkee vaan toiseen suuntaan.
2. Oliko paikassa, jossa kuoretit leivoksen, vetoa? Toispuoleinen veto voi aiheuttaa tämän myös.
3. Pursotitko kaikki huolellisesti ylhäältä alas? Pursotustekniikka saattaa vaikuttaa tähän.
4. Oliko pelti varmasti suorassa uunissa?
Tällaisia 🙂
Pitäisikö italialaisen marengin olla sokeriliemen lisäämisen jälkeen sellaista, että siihen ”jää huippuja”? Mulla tulee vaan löysää vaikka kuinka teen ohjeen mukaan. Tosin teen käsikäyttöisellä sähkövatkaimella, mutta silti! Missä vika?
Hei Saara, kyllä marengin pitäisi olla jämäkkää vaahtoa, josta huiput erottuvat.
Varmista nämä kolme tärkeää asiaa:
1. aina huoneenlämpöiset valkuaiset
2. puhtaat työvälineet ja mielellään metalliset (rasva saattaa pilata marengin ja rasva jää kiinni muoviin herkästi)
3. keltuaista ei saa mennä pisaraakaan marenkimassaan
Lisäksi oliko sinulla käytössä digitaalinen mittari ja lisäsitkö sokeriliemen ohuena nauhana, koko ajan vatkaten huolellisesti?
Sain marengin lopulta onnistumaan, kun pyysin miehen avuksi. Itse vatkasin koko ajan ja mies laittoi sokerin todella ohuena naruna. Kiehutin sokerin 121 asteiseksi, kuten yhdessä toisessa ohjeessa kehoitettiin.
Nyt ongelmana on se, että macaronseista tulee aivan toispuoleisia! Ensimmäisellä kerralla tätä ongelmaa ei ollut enkä tajua mistä nyt on kyse. Pursotan suoraan, käytän kiertoilmaa ja paikkakin on sama kuin viimeksi.
Hienoa Saara, että onnistuit marengissa. Marengit ja macaron-leivokset ovat vaikempia kotikeittiössä leivottavia. Niiden onnistumiseen vaikuttaa niin moni asia välineistä lämpötiloihin.
Tuo toispuoleisuus on yleinen ongelma macaronleivoksissa. Minäkin saan edelleen välilllä sellaisia. En tiedä tarkalleen mistä johtuu. Tässä arvauksia:
– vetoa kuoretusvaiheessa (kuoretatko ikkunan lähellä?)
– epätasainen kiertoilma uunissa
– Musitatko napauttaa pellin pöytään ja onhan pelti tasaisella alustalla kun kuoretat?
mitä tehdä kun lisäsin geeliväriaineen valkuaisen sekaan, mutta se ei sekoitu vaan jää palloiksi valkuaisen sekaan?
Tuosta vaihe 2.puuttuu kyllä joku osa? Mitä tuolle keitetylle sokeriliemelle tehdään? Sitä ei missään kohdin käsketä laittaa mihinkään?
Heips,
Ihan selkeästi lukee reseptissä:
Lisää sokeriliemi marengin joukkoon ohuena nauhana, koko ajan vatkaten, täydellä teholla.
Vai tarkoititko jotain toista kohtaa?
Hei Anni!
Tein elämäni ensimmäiset macaronit tällä ohjeella. Mielestäni onnistuin suht. hyvin ekaksi kerraksi. Ulkonäköön olin melko tyytyväinen, (vaikka parannettavaa toki olisi ollut) mutta ne olivat sisältä onttoja. Mikä meni vikaan? Mitä voisin ensi kerralla tehdä toisin, etteivät jäisi ontoiksi? Jotkut kuoret olivat myös vinoja, mutteivät kaikki. Siihen lueskelinkin jo vinkkejä edellisistä kommenteista. 🙂
Hei Miisa, onttous on yleinen ongelma. En osaa tarkkaan sanoa mikä siihen vaikutttaa. Minullekin tulee välillä vielä näitä onttoja yksilöitä. Onneksi onttoutta ei huomaa syödessä ja täytettäkin mahtuu vähän enemmän sisään 🙂
Auttaisiko onttouteen pursotuksen jälkeen hammastikulla keskeltä vähän tökkisi? jossain oli että ilmakuplia voi puhkoa hammastikulla pöytään kopauttamisen jälkeen.
Hei Anni!
Voiko macaronien kuoret pakastaa pahvirasiassa vai onko muovinen ilmatiivis rasia parempi? Muuttuuko macaronien rakenne sulatuksen jälkeen? ?
Hei Suvi, voi pakastaa pahvirasiassa. Teen usein itse niin, mutta saatan laittaa ohuen pakastuspussin rasian päälle vielä suojaksi (varmuuden voksi ettei maut tartu muualta kuoriin). Macaronien rakenne ei muutu pakastettaessa 🙂
Hei! Ajattelin kokeilla kun kuulostavat niin hyviltä!
Tuli vaan mieleen, että jos tulee kaksi pellillistä, niin voiko ne molemmat laittaa samaan aikaan kiertoilma uuniin, vai erikseen?
Heips,
Macaronien onnistumiseen vaikuttaa todella pienet asiat ja yksi vaativimmista on paisto 🙂 En kokeilisi paistaa kun yhden pellin kerrallaan kotiuunissa.
Typerä kysymys, voinko paistaa useamman pellin kerrallaan kun paistaa kiertoilmalla? Ja uskaltaako kesken paiston kääntää peltejä jos paistaa vähän toispuoleisesti? Vai paistaako suosiolla yhden pellin kerrallaan tasalämmöllä?? Kiitos ihanasta leivontablogista 🙂
Moikka Piiia 🙂 Ei ole tyhmiä kysymyksiä. En itse ottaisi mitään rsikejä macaron-leivosten kanssa, joten paistaisin pelti kerrallaan. Tuo paisto on yksi kriittisimmistä lopputulokseen vaikuttavista tekijöistä, joten pelti kerrallaan 🙂 Ihanaa viikonloppua!
Kiitos nopeasta vastauksesta! Ensimmäistä kertaa macaronsit kokeiluun, jospa onnistuisi 🙂 Aurinkoista viikonloppua!
Voiko tuon taikinan jakaa kahteen osaan ja tehdä kahta eri makua vai meneekö se liian riskialttiiksi näissä, että on väärät mittasuhteet tai jotain 😀
Kaikki erikoisttoimenpiteet ovat riskialtista macaron-leivoksien kanssa minusta. Jos olet leiponut näitä enemmän, voit toki kokeilla 🙂
Hei, kiitos todella hyvästä reseptistä. Se oli looginen ja helppo seurata. Kokeilin macaronien valmistusta ensimmäistä kertaa, ja onnistuin! Lopputuloksena minulla on iso rasiallinen kauniita tasaisia macaroneja tyttäreni yo-juhliin. Kiitos <3
Kiitos ihanasta kommentista <3 🙂 Niin mukava kuulla, että onnistuit tyttäresi tärkeisiin juhliin!
Hei!
Onnistuuko macaronien teko sähkövatkaimella, kun en omista yleiskonetta?
Toki voit vatkata sähkövatkaimella kohdissa, jossa vaaditaan vatkausta 🙂
Tää oli kyllä hyvä ja selkee ohje. Macaronsien sielunelämä on kyl täysmysteeri mulle edelleen, koska toisest pellist tuli 80% parhaimmannäkösiä ikinä ja toinen pelti lensikin sit kokonaisuudessaan roskiin, koska kaikki levis pitkin peltiä xD Mutta tää ohje menee kyllä taas joskus uudelleen testiin ehdottomasti! 🙂
Hei Sarianna, kiva kuulla! Macaronien kanssa edelleen epäonnistun itsekin ja aina niitä aloitellessa leipomaan jännittää. Mikä se on että välillä ei onnistu kuin puolet ja toisinaan joutuu tehdä koko taikinan uudestaan 😀 Yritin tähän ohjeeseen kuitenkin välittää ne kaikki vinkit, joilla itse olen parhaiten onnistunut. Ihanaa kesää!
Heippa. Osaatko sanoa, että kuinka monta valmista macaron leivosta tästä ohjeesta tulee? 🙂
Hei Krista, valitettavasti en osaa sanoa suoraan kuinka monta leivosta. Määrä riippuu toki myös pursotettavien macaronien koosta, mutta näitä tulee tällä ohjeella todella paljon (noin 8 pellillistä kuoria joten ainakin yli 50-60 valmista leivosta). Halutessasi voit puolittaa ohjeen 🙂
Unohdinkin jo että kysyin tätä, kiitos vastauksesta ☺ hyvä tietää suuntaan antava määrä, kun olisi tarkoitus tehdä näitä häihin 80 henkilölle, jos ne vaan onnistuu ?
Hei, kyseisen vielä että voinko tehdä taikinan kaksinkertaiseksi ja jakaa sen neljään osaan, vai teenkö neljä eri taikinaa että teen kaks kertaa puolet tästä ohjeesta, koska teen neljää eri väristä. Kummin sinä tekisit?
Heip! Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta! Kaikki tarvittavat aineet voisi listata ylös ennen varsinaisen reseptin alkua vielä entisestään selkeyttämään. Oma eka kerta meni vähän pilalle ja kuoret eivät nousseet, luulen että tähän vaikutti paisto-olosuhteet (tosi pieni uuni).
Nyt kun leivosta testasin niin oli pakko todeta, että maistui oikeastaan pelkälle sokerille. En tiedä onko tämä kiinni siitä että mun versiot jäi vähän tiiviiksi, mutta pakko kysyä että eikö tuota voisi tehdä vähemmällä määrällä sokeria? Esimerkiksi marenkiin mielestäni ei tarvitsisi laittaa 330g.
Tämä vain ajatuksena, mitä itse olet mieltä?
Hei Emma,
Melkein jokaisessa muussa reseptissä uskaltaisin ja suosittelen vähentää sokerin määrää jos siltä tuntuu. Macaron-leivokset ovat kuitenkin eri asia. Pienikin muutos reseptissä voi vaikuttaa lopputulokseen ja siitä syystä myös raaka-aineet ilmoitetaan grammoina. Tämä resepti on alunperin leipomoiden käyttämä macaron-ohje ja itse olen onnistunut parhaiten tällä. Tällä hetkellä ilmankosteus voi vaikuttaa macaron-kuorien kuorettumiseen ja näin lopputulokseen. Ehkä pidät enemmän raskalaisesta reseptistä, jossa kuoren koostumus on hiukan erilainen ja maistuu ehkä myös vähän enemmän mantelilta? Linkitän alle ranskalaisen ohjeen, jolla olen tehnyt itse.
https://stg.anninuunissa.fi/vanilja-macarons/
Veikkaan että kosteus oli aika suuri tekijä kyllä. Kiitos vastauksesta! Voisin kokeilla myös tuota ohjetta. 🙂
Moikka!
Missä macarons-leivokset olisi hyvä säilyttää? Jos ei halua pakastaa? Ne täytyisi säilyä ma-la. Milloin ne kannattaa täyttää? Tarjoilua edeltävänä päivänä?
Heippa Laura,
Säilytän kuoret leivoslaatikossa. Hyvin säilyvät tuona ajan ja pidempäänkin. Täyttö aina viimeistään edellisenä päivänä ennen tarjoilua.
Niin syntisen hyvää, mutta todella epäterveellistä sokerimoskaa.
Onneksi näitä ei syödä joka päivä 😉
Hei Anni! Uskallanko puolittaa ohjeen? Onnistuukohan yhtä hyvin? Montako macaronia, keskikokoista tästä kokonaisesta ohjeesta suurinpiirtein tulee?
Kiitos jo etukäteen 😊
Moi Inkeri! Puolitan itsekin usein ohjeen, mutta silloin pitää olla TODELLA tarkkana, että laskee kaiken oikein. Macaron leivoksia tulee noin 80 koko ohjeella tehtynä. 🙂
Hei siis tämä oli minun toinen kerta ja tuli hyviä vaikka tein italialaisen ensin ja sitten normaalisti
Kiitos kommentistasi 🙂 Kiva kuulla!
Hei!
Montako macaroonsia (eli kuoriparia) tällä ohjeella suurinpiirtein tulee?
Hei Katrina,
Leivoksia tulee riippuen hiukan koosta noin 80-100 kpl 🙂