Syntymäpäiväkakkuni: Vadelma-Kinuskikakku
Tänään on syntymäpäiväni. Kuten joka vuosi, tänäkin vuonna suunnittelin ja leivoin itselleni syntymäpäiväkakun. Nyt on kolmas vuosi peräkkäin kun kakustani löytyy suosikkimakuni: kinuski. Kinuskin kaveriksi pääsi tällä kertaa vadelma, joka toimii roolissaan täydellisesti. Olen pitkään halunnut kokeilla miten maustetut kinuski- ja vadelmatuorejuustot toimivat juustokakkumassassa ja siitä syystä tässä kakussa nuo maustetut tuorejuustot pääsivät testiin. En pettynyt yhtään! Tämä kakku sai täydet pisteet, varsinkin kun kakun päälle pääsivät Pariisista hankitut vadelma- ja kinuskimacaron-leivokset!
Synttäriviikonlopulle ei ole ollut erikoisia suunnitelmia tällä kertaa, juhlistimme syntymäpäiviäni eilen ravintolassa herkutellen kahdestaan mieheni kanssa. Myöhemmin illalla tapasimme ystäviämme ja kävimme kippistelemässä isommalla porukalla. Alkuvuoden kiireet ovat vieneet kaiken ajan ja vähän enemmänkin, joten odotettu (työ)synttärireissu Englantiin peruttiin. Se ei kuitenkaan haittaa yhtään, koska juhlallisuudet jatkuvat ensi viikolla jännittävissä merkeissä ja huipentuvat New Yorkissa pidennettyyn viikonloppuun, jota olen odottanut kuin kuuta nousevaa! Parempaa syntymäpäivälahjaa en voisi toivoa! Samalla matka merkitsee minulle ja miehelleni jotain ihan erityistä. Katsotaan josko kirjoittelen teille erikseen noista fiiliksistä.
Katso alla olevista linkeistä edellisten vuosien synttärikakut:
2017 No bake Kinuski-Punaherukkakakku
2016 Punaherukka-Kinuskitäytekakku
Vadelma-Kinuskikakku
Ohje: (noin 10-12 hlö kakku)
Pohja:
- 150 g murokeksejä (tai muita suosikkejasi)
- 50 g voita tai margariinia
- Pingota leivinpaperi 18-20 cm irtopohjavuoan pohjalle.
- Asettele reunakalvo vuokaan. Vinkki: saat reunakalvon tarttumaan vuoan reunoihin esim. vuokaspraylla.
- Murenna keksit murskaamalla tai blenderissä ja sulata voi.
- Yhdistä voi ja keksimuru ja painele seos kevyesti irtopohjavuoan pohjalle.
- Laita pohja jääkaappiin odottamaan.
Kinuskitäyte:
- 2 dl vispikermaa
- 200 g kinuskituorejuustoa
- 0.5 dl sokeria tai tomusokeria
- 2 liivatetta
- tilkka vettä
- Vaahdota vispikerma löysäksi vaahdoksi ja laita viileään.
- Laita liivatteet likoamaan 5 minuutiksi kylmään veteen.
- Vatkaa sokeri ja kinuskituorejuusto notkeaksi.
- Sulata hyvin puristetut liivatteet kuumaan veteen.
- Kaadaliivate ohuena nauhana tuorejuuston joukkoon koko ajan vatkaten.
- Kääntele sekaan vispikerma ja kaada seos nopeasti vuokaan keksipohjan päälle.
- Ravistele ja kopauta vuokaa pöytään, jotta täyte asettuu kunnolla ja ilmakuplat häviävät.
- Laita kakku jääkaappiin (anna hyytyä hetken aikaa) ja valmista toinen kerros.
Vadelmatäyte:
- 2 dl vispikermaa
- 200 g vadelmatuorejuustoa
- 2 liivatetta
- 0.5 dl sokeria tai tomusokeria
- tilkka vettä tai mehua
- tippa pinkkiä pastaväriä (valinnainen – jos haluat intensiivisemmän sävyn lisää ihan lopuksi)
- Vaahdota vispikerma löysäksi vaahdoksi ja laita viileään.
- Laita liivatteet likoamaan 5 minuutiksi kylmään veteen.
- Vatkaa sokeri ja vadelmatuorejuusto notkeaksi.
- Sulata hyvin puristetut liivatteet kuumaan veteen tai mehuun.
- Kaada liivate ohuena nauhana tuorejuuston joukkoon koko ajan vatkaten.
- Kääntele sekaan vispikerma ja kaada seos nopeasti, mutta varovasti vuokaan kinuskikerroksen päälle.
- Ravistele ja kopauta vuokaa pöytään, jotta täyte asettuu kunnolla ja ilmakuplat häviävät.
- Laita kakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
Vinkki! Varmista edellisen kerroksen hyytyminen ennen kuin lisäät seuraavan!
Vinkki! Voit tehdä kumman kerroksen vain alle tai päälle.
Kiille:
- 2 dl valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa (tai kinuskia)
- 2 liivatetta
- tilkka vettä
- Kaada kondensoitu karamellisoitu kinuski kulhoon ja sekoita tasaiseksi.
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi.
- Sulata hyvin puristetut liivatteet kuumaan veteen.
- Kaada liivate ohuena nauhana kinuskin joukkoon koko ajan vatkaten.
- Kaada kiille lusikkaa apuna käyttäen kakun päälle ja laita hyytymään jääkaappiin (1-2 h).
Koristeet:
- macaron-leivoksia
- marenkeja
- nonparelleja
- Koristele kakku ennen tarjoilua marengeilla, macaron-leivoksilla ja nonparelleilla.
Hei!
Onnea syntymäpäiväsi johdosta, ja kiitos kakkuohjeesta! Kysyisin, että paljonko keksejä ja voita grammoina tarvitaan halkaisijaltaan 20cm olevaan vuokaan?
Olen yleensä käyttänyt Meiran liivatelehtiä, mutta nyt löysin kaupasta vain Dr. Oetkerin valmistamaa, niin vaikuttaako tämä jotenkin määriin vai laitanko noitakin ohjeesi mukaan?
Kiitos! 🙂
Hei Marjo, kiitos paljon 🙂
Voi kauhistus! Reseptistä puuttui määrät kokonaan. Nyt ne ovat siellä ja kuvan kakku on 18 cm, joten juuri nämä määrät ovat hyvät myös 20 cm vuokaan. Olen käyttänyt kumpaakin liivatemerkkiä ihan samassa suhteessa 🙂
Mukavaa leivontaa!
Oon just noita tuorejuustoja miettinykin että pitäs testata, joten kiitos ideasta ja ohjeesta! Minkä kokoiseen vuokaan itse teit tämän kakun? Varmaan 16 cm irtopohjavuoka jää liian pieneksi.
Hei Laura,
Tämä kakku on tehty 18 cm vuokaan. Lisään sen reseptiin myös 🙂 Olen kirjoitellut tätä synttärihuumassa ja näköjään vähän huolimattomasti 😀 16 cm vuokaan voi tehdä hiukan tiukkaa..
Tein 20 cm vuokaan ja se oli just hyvä. Mutta jos haluaa että kerrokset erottuvat toisistaan niin olisi pakko laittaa väriä toisen kerrokseen, muuten ne ovat melkein täysin saman värisiä. Ihan hyvän makuinen kakku tuli, ehkä hieman liian makea minun makuuni 🙂 mutta todella helppo ohje!
Kiitos kommentistasi Laura. Kinuskikuorrute on todella makeaa ja joten helposti juustokakku osuudesta voi jättää vähän sokeria pois, jos tykkää vähemmän makeasta 🙂 Mukavaa pääsiäisen odotusta!
Ihanaa, tämä menee tänä viikonloppuna testaukseen! Kotileipurin pelastus ovat nimenomaan nuo tuorejuustot, niin helppoja ja nopeitä käyttää. Itsellä oli pitkään suosikkina fazerinakakku, kun se suklaatuorejuusto ilmestyi valikoimaan, sitä on tullut tehtyä usein.
Hei Kaisa 🙂 Kiva kuulla, että ihastuit tähän reseptiin! Tykkään itsekin helpoista ohjeita ja näillä tuorejuustoilla on ihana oikaista! Tosi kiva kun tulee uusia makuja <3 Toivotaan,e ttä pysyvät valikoimissa!
Herkun näköistä :). Olisiko1.5-kertainen annos 24-26 cm vuokaan sopiva?
Hei Ellu, kiitos 🙂 1.5 on varmaan just hyvä .
Hei,
Mä testasin tota reseptiä tänään ja kaikki muu meni täydellisesti paitsi toi kiille. Kakku oli ollut päälle 5 tuntia jääkaapissa mutta kun otin irtopohjavuoan reunan irti kiille alkoi valumaan ja peitti koko kakun. Tiiätkös yhtään mikä ois voinu mennä pileen? ?
Hei Kiara,
Hmmm todella outoa.. joskus liivatemerkeissä on eroa, joten voisiko se olla syynä ettei kuorrute hyytynyt? Ohje on mitoitettu niinkuin liivatteille ohje yleensä: 1 dl nestettä = 1 liivate. En valitettavasti osaa sanoa miksi kiilteesi ei hyytynyt 🙁
Voiko tuon kiilteen siis tehdä ihan omatekoisesta kinuskista? Miten sen kanssa pitäisi sitten toimia?
Hei Tuuli, voit tehdä kinuskin tällä ohjeella lisäämällä siihen 2 liivatetta:
https://stg.anninuunissa.fi/synttarihuumaa-no-bake-kinuski/
Lisää liivateet kinuskin joukkoon samalla tavalla kuin muihinkin kiilteisiin (ensin liota liivatteet, sulata vesitilkkaan ja kaada ohuena nauhana sekoittaen kinuskiin). Kaada huoneenlämpöinen vielä valuva kinuski kakun päälle). 🙂
Hei Anni!
Mitä kondensoitua maitoa käytit kiilteessä? 🙂
Hei Emilia,
Vastaus on ohjeessa eli käytin valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa, joka on siis valmis kinuski. Minusta sitä löytyy vain yhtä sorttia kaupoista 🙂
Tämä taitaa olla oma äitienpäiväkakkuni 2018:)
Tämä on hyvä valinta <3 🙂
Hei Anni!
Tein kakun ohjeiden mukaan, ja jäin miettimään olisiko kinuskikerroksen pitänyt antaa hyytyä jääkaapissa pidempään kuin tuon vadelmakerroksen teon ajan. Kävi nimittäin niin että kaataessani vadelmaseosta kinuskikerroksen päälle, se humpsahti kinuskin sekaan. Ilmeisesti toinen kerros oli vielä liian löysää eikä ollut jähmettynyt.
Hei Laura,
Voi harmi kuulla miten sinun kakulle oli käynyt. Eri liivatteet toimivat hiukan eri tavalla, joten hyytymisaika voi vaihdella. Kannattaa hyydytettävien kakkujen kanssa aina tarkastaa tuo hyytyminen ennen seuraavan kerroksen lisäystä. Lisäksi uusi kerros kannattaa kaataa todella varovaisesti lusikkaa apuna käyttäen. Ei siis suoraan kovalla vauhdilla vuokaan edellisen kerroksen päälle. Lisään nämä vinkit vielä ohjeeseen, jotta se olisi selkeämpi.
Pystyyköhän tässä käyttämään pakastevadelmia?
Hei Päivi, käytijn ohjeessa maustettua vadelman makuista torejuustoa, En maroja itseasiassa ollenkaan. Ohje muuttuu, jos käytät tuoretta marjaa. Lisää silloin myös liivatetta ja vaihda tuorejuusto maustamattomaan. Voit käyttää pakastevadelmia, suosin itse kotimaisia, joita ei tarvitse keittää.
Hei Anni! Täällä kävi samoin kuin jollain tuolla jo aiemmin, eli käytin valmista kinuskikastiketta (2 dl) ja lisäsin siihen 2 liivatetta, mutta se ei hyydy (ollut nyt yön yli…). Osaatko neuvoa onko tässä kohtaa enää mitään tehtävissä, eli kakku on vuuassa mutta jos avaan niin tuo päällinen lähtee valumaan pitkin sivuja. Voinko korjata sitä enää mitenkään?
Hei Jonna,
tarkoitatko nyt siis kinuskikiillettä joka ei ole hyytynyt? Se on todella outoa, koska liivatteen käyttöön on yleinen ohje 1 dl nestettä = 1 liivate ja laitoit juuri tämän verran. Voiko olla, että liivate oli vanhentunut tai jotain muuta on käynyt kiilteen teon yhteydessä? Mittasitko kinuskin väärin? Voit yrittää kaapia kiilteen kakun päältä ja tehdä uuden jos onnistut. Koristeilla saa hyvin peiteltyä päältä, jos jää hiukan epäsiistiksi. Voi harmi 🙁
Hei Anni ja kiitos vastauksesta. Käytin samoja (Dr Otker) liivatelehtiä niissä tuorejuustokerroksissa ja niitten kanssa ei ollut mitään ongelmaa. Tarkoitin juuri tuota kinuskikiillekerrosta, ostin nimittäin kaupan valmiin kinuskikastikepurkin (2 dl) enkä tehnyt kinuskia itse. Joten nesteen määräkin oli oikea. Jotain henkimaailman juttuja varmaan, tällä kertaa se vain ei onnistunut. Kokeilen kaapia sen pois ja teen uuden, laitan varmuudeksi yhden liivatelehden lisää 🙂
Voi toivottavasti uudella yrityksellä onnistuu! 🙂
Hei! Minullakaan ei onnistunut tuo päällimmäinen kinuskikiille, laitoin 3 liivatetta ja oli yön yli, irroittamis vaiheessa valui pitkin kakkua ja kakku roskiin 🙁 nyt uusi yritys, toivotaan parempaa onnea! Osaatko sanoa miten saat leikattua macarons koristeet puolikkaiksi? Minulla mureni koko leivos :/
Hei Lotta, käytitkö kaupan valmista kinuskia? Suosittelen tuota karamellisoitua kondensoitua maitoa (jota itse käytin) tai sitten itse keitettyä kinuskia. Kaupan kastikkeeksi sopivat kinuskit eivät ilmeisesti reagoi liivatteen kanssa toivotusti.
Mitä tarkoitat macaron-leivoksien puolittaisella? Käytän itse aina koristeena kokonaisia, koska tosiaan ovat herkkiä rikkoutumaan, jos niitä pilkkoo 🙂
kun koko höskä on valmis, kuin kauan pidetää vielä jääkaapissa?
Hei Mari,
kerrotko tarkemmin mitä tarkoitat. Jokaisen kohdan jälkeen on ilmoitettu hyytymisaika, jonka jälkeen kakun voi koristella ja tarjoilla.
Hei.
Teen itse täytekakun päälle kinuskin ohjeella 2dl kermaa, 2dl fariinisokeria ja 1tl voita. Uskaltaiskohan sitä kokeilla tämän kakun päälle?
Hei Anna-Mari, en ole nyt ihan varma pysyykö tavallinen kinuski kakun päällä ilman liivatetta. En uskalla luvata, koska en ole itse testannut..
Onnistuisiko liivatteen korvaaminen esim. agar agarilla? Osaatko sanoa suhteita, millä suhteella korvaus menisi?
Varmasti onnistuu, mutta testaamatta en osaa sanoa määriä. Käytin agaria tässä kakusssa, josta voi ottaa mallia suhteista:
https://stg.anninuunissa.fi/silkinpehmea-mansikkajuustokakku-vegaaninen-liivatteeton/
Pohdin kakun pakastusta ja mietin kiilteen laittoa ennen vai jälkeen pakastuksen… Mahtaako olla väliä?
Hei Bettina, en pakastaisi kiillettä eli tekisin sen erikseen 🙂
Kakun rakenne oli ilmava, plussaa tästä. Kuitenkin leikattaessa ehkä liiankin höttöinen. Maustetut tuorejuustot tekivät mausta kuitenkin liian imelän ja tunkkaisen. Tuoreista vadelmista tehtyä juustokakkua ei nämä juustot korvaa.
Vadelmatuorejuusto teki kakusta tunkkaisen makuisen. Tuoreista vadelmista tehtyä juustokakku on aivan eri maailmasta. Kokonaisuus oli liian makea. Kakun rakenne oli oli kyllä kevyen ilmava. Leikattaessa ehkä liiankin höttöinen. Mutta kuka haluaa tosi makean palan niin tämä kakku täyttää toiveen.
Kiitos kommentistasi 🙂 Tässä kakussa haluttiin nimenomaan hyödyntää näitä valmiita maustettuja juustoja. En tykkää käyttää liivatetta sen enempää kuin on tarvis, joten liivatetta voi aina lisätä, jos haluaa kiinteämmän juustokakun.
Tässä yksi ohje, jossa on käytetty aitoa vadelmaa. Ehkä se on enemmän makuusi 🙂
https://stg.anninuunissa.fi/vastustamaton-vadelmajuustokakku-ja-pienet-synttarit/
Tämä oli niin hyvää! Tein äitienpäiväksi ilman kiillettä ja kinuskisydämellä, maku oli ihanan pehmeä/harmoninen ja sai vierailta kehuja. Kiitos ohjeesta, teen varmasti toistekin!
Ihana kuulla! minäkin pidin tästä kovasti 🙂 Pitäkin koittaa tuolla kinuskisydämellä <3 ahhh!