|

Maailman Paras Sitruunakakku

Maailman Paras Sitruunakakku

Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.

Nimesin tämän kakun vaatimattomasti maailman parhaaksi sitruunakakuksi. Aina välillä uskallan tehdä näin. Yleensä suosikkileivonnaisteni kohdalla, joita olen testannut ja maistanut todella moneen kertaan. Tällöin olen lopulta tehnyt päätöksen siitä mikä on parasta. Tämä se on: sitruunasiirapilla kostutettu, ihanan mehevä ja pehmoinen sitruunakakku, joka vain paranee kun kakku saa vetäytyä pöydällä pari päivää. Ja mikä parasta, kakun voi tehdä myös gluteenittomana!

Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää ja siksi tänään on mitä parhain hetki jakaa tämän täydellisen kakun ohje teille naisille! Yhdistyneiden kansakuntien teema naistenpäivälle 2018 on #PressforProgress, jonka tarkoitus on ajaa eteenpäin sukupuolten tasa-arvoa. Lue lisää täältä.  Tämä päivä kuuluu kaikille ja kaikkialla. ♥ Mahtavaa naistenpäivää!

Pakko vielä hehkuttaa tätä kakkua erikseen, nimittäin minulla on täällä kotona erittäin vaativa hovimaistaja. Leivoin kakun viime viikonloppuna ja jätin sen maustumaan keittiön pöydälle, kun lähdin maalle äidin luokse. Jäin odottelemaan kommenttia kakusta. Kommentteja alkoi tulla iltapäivällä. Hovimaistaja oli huolissaan, kun oli syönyt jo 3 palaa eikä pystynyt lopettamaan. Parasta kakkua ikinä eli ei ihan väärin ole tämä kakku nimetty.

Olen himoinnut uutta kahvikakkuvuokaa jo pidemmän aikaa. Verkkokauppani varastolle saapui uusi erä Nordic Waren* kauniita vuokia ja hankin itselleni tämän mallin. Elegant Party kakkuvuoka* on täydellinen kauniille valutuksille, kuten sitruunakuorrutukselle, jonka tämän kakun päälle tein. Lisäksi kakusta saa leikattua tasaisia paloja ja silti kakku pysyy kauniina. Mitä mieltä olette? Pääseekö kakku jatkoon ja onko se nimensä veroinen? Jos testaat reseptiä niin jätäthän terveisiä.


Maailman Paras Sitruunakakku

Ohje (noin kahden litran vuokaan)

  • 5,25 dl vehnäjauhoja
  • 0,75 tl  leivontasoodaa (tai 1.5 tl leivinjauhetta)
  • 0,75 tl suolaa
  • 3,75 dl sokeria
  • 200 g voita
  • 3 kananmunaa
  • 3 sitruunan kuori + mehu (reilu 1 dl mehua enintään)
  • 2,25 dl piimää tai maitoa
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Voitele noin kahden litran kahvikakkuvuoka* todella huolellisesti.
  3. Sekoita isossa kulhossa jauhot, sooda ja suola.
  4. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (noin 4 min)
  5. Lisää munat yksi kerrallaan vaahtoon koko ajan vatkaten.
  6. Sekoita keskenään piimä/maito ja sitruunamehut + kuori.
  7. Lisää osissa voi-sokerivaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja sitruunaseosta.
  8. Vatkaa koko ajan miedolla teholla, kunnes taikina on tasaista.
  9. Kaada taikina vuokaan. Katso alla olevasta kuvasta kuinka täyteen.
  10. Paista kakkua uunissa noin 60 minuuttia ja tee sillä aikaa siirappi Tarkista kyspyys puutikoilla, paistoaika on viitteellinen, koska uuneissa on aina eroja.
  11. Nosta kakku jäähtymään hetkeksi vuoassa (5 min), kippaa kakku jäähdytysritilälle* ja jäähdytä kunnolla.

Vinkki! Koputtele vuokaa päältä ennen kuin nostat vuokaa. Tämä auttaa kakkua irtoamaan paremmin. 

Vinkki! Kakku säilyy useita päiviä hyvin peiteltynä ja on usein parhaimmillaan seuraavana tai sitä seuraavana päivänä sen leipomisesta.

GLUTEENITON: Lukijoiden pyynnöstä ja testauksesta ilmoitan, että kakku onnistuu myös korvaamalla vehnäjauhot esimerkiksi Sunnuntain gluteenittomilla jauhoilla.

EDIT 28.3.2018: Muutamalla leipurilla on ollut ongelmia kakun koostumuksen ja kypsyyden kanssa. Siitä syystä tarkensin sitruunamehun määrän ohjeeseen. Markkinoilla kun on hyvin isoja sitruunoita, jotka voivat jopa tuplata nesteen määrän. 

HUOM! Ohje on vaativa ja haasteellinen osalle paiston suhteen. Jos kakku ei lähde irti vuoasta on vuoan pinnoitteessa tai voitelussa ollut ongelmia. Jos kakku jää raa’aksi keskeltä on paisto ollut liian lyhyt. Tunne uunisi ja muista testata kypsyys puutikulla.  

Siirappi

  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • puolikkaan sitruunan mehu
  1. Mittaa vesi ja sokeri pieneen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
  2. Siirrä pois liedeltä ja lisää sitruunamehu – sekoita.
  3. Laita jäähdytysritilän alle leivinpaperi ja sivele siirappi kakun päälle kuumana.
  4. Anna kakun vetäytyä ja valmista kuorrute sillä aikaa.

Vinkki! Lisää siirappiin makua halutessasi sitruunajauheella tai sitruuna-aromilla. 

Kuorrute

  • 1 dl tomusokeria
  • nokare sulaa voita
  • noin 4 rkl vettä (tai siirappia jos sitä jäi yli)
  • keltaisia nonparelleja ja sokerihelmiä
  1. Sekoita tomusokeri sitruunasiirappiin tai veteen ja lisää sula voi.
  2. Lisää tomusokeria, jos seos näyttää löysältä.
  3. Laita kuorrutus pursotinpussiin.
  4. Pursota kuorrute kakun päälle huolellisesti ja ripottele koristeet lopuksi.

Voit käyttää myös tavallista tomusokeria ja maustaa kuorrutetta sitruunajauheella tai sitruuna-aromilla toki myös sitruunamehulla ja kuorella. 

Maailman Paras Sitruunakakku
Maailman Paras Sitruunakakku

Ohjeen taikina on suunniteltu reilun kahden litran vuokaan. Viime keväänä tein minikakkupellille pieniä sitruunakakkuja. Voit lukea ohjeen täältä.

Maailman Paras Sitruunakakku

Makutomusokerit ovat hyvä tapa lisätä intensiivistä makua kuorrutteisiin, täytteisiin ja esimerkiksi marenkeihin. Käytin tätä tomusokeria kakun kuorrutteeseen.

Maailman Paras Sitruunakakku
Maailman Paras Sitruunakakku
Maailman Paras Sitruunakakku

Lisää Kuivakakku-reseptejä löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

108 Kommenttia

  1. Jauhonäppi sanoo:

    Tämä ohje vaikuttaa niin ihanan mehevältä ja reilusti sitruunaiselta, ja vihdoin pääsin tätä testaamaan kaverin pyynnöstä. Minulla kuitenkin harmittavasti kävi kuten monella muullakin. Tein reilu parilitraiseen vuokaan (joka on vanha ja hiukan kehno, mutta reilulla voitelulla kakusta jäi vuokaan ainoastaan pinta). Massa oli kuohkea vuokaan laittaessa ja uunissa nousi nätisti ja sai hyvän paistopinnan. Kokeilin noin 65 minuutin päästä tikulla kypsyyttä, ja kypsälle vaikutti. Kakku kuitenkin lässähti jo sen viiden minuutin levon aikana, ja vuokaa irroittaessa lässähtäneet reunat murenivat. En tiedä, johtuiko siirapin paljoudesta (minusta puolet riittäisi), vai kypsyydestä, mutta sisusta on nyt todella tiivistä ja kumimaista. Tässä pähkäilen, uskallanko huomenna testata samalla ohjeella uudelleen, ja mitä tekisin toisin, vai vaihtaisinko ohjetta.

    1. Jos pinta jää kiinni vuokaan on voitelu ollut liian kevyt tai vuoan paistopinta kärsinyt/viallinen. Seuraavat vaiheet kuulostavat siltä, että kakku on jäänyt raaaksi. Jos kakku lässähtää jo vuoassa on se keskeltä raakaa (kun päästää periksi) ja kumimainen sisus viittaa myös siihen, että kakku on ollut sisältä raaka. Siirappia voi halutessaan laittaa vain puolet, mutta sen määrä ei vaikuta enää kakun koostumukseen vaan makuun. Harmi juttu ettet onnistunut. Tämä ohje on vaativa.

      1. Jauhonäppi sanoo:

        Koska kakku oli tiiviydestä huolimatta älyttömän hyvän makuista, kokeilin tällä reseptillä uudelleen. Vuoka tosiaan on huono ja tällä kertaa myös jauhotin sen kaiken varalta. Paistoin kakkua 1h20min, josta sen 20min leivinpaperi päällä, ettei tummu liikaa. Kakku ei lässähtänyt, kypsyi ilmeisesti siis hyvin ja paistopintakin pysyi kakussa. Kaveri saa arvioida lopputuloksen ja uskoisin peukkua tulevan 🙂

        1. Pidän peukkuja, että tämä uusi versio olisi yhtä hyvin onnistunut kuin omani sillä onnistuessaan tämä kakku on oikeasti maailman parasta <3

  2. Annemari Vainionpää sanoo:

    Jäi raa’aksi vaikka paloi päältä:-(

Kommentit on suljettu.