Syntymäpäiväkakkuni: Vadelma-Kinuskikakku
Tänään on syntymäpäiväni. Kuten joka vuosi, tänäkin vuonna suunnittelin ja leivoin itselleni syntymäpäiväkakun. Nyt on kolmas vuosi peräkkäin kun kakustani löytyy suosikkimakuni: kinuski. Kinuskin kaveriksi pääsi tällä kertaa vadelma, joka toimii roolissaan täydellisesti. Olen pitkään halunnut kokeilla miten maustetut kinuski- ja vadelmatuorejuustot toimivat juustokakkumassassa ja siitä syystä tässä kakussa nuo maustetut tuorejuustot pääsivät testiin. En pettynyt yhtään! Tämä kakku sai täydet pisteet, varsinkin kun kakun päälle pääsivät Pariisista hankitut vadelma- ja kinuskimacaron-leivokset!
Synttäriviikonlopulle ei ole ollut erikoisia suunnitelmia tällä kertaa, juhlistimme syntymäpäiviäni eilen ravintolassa herkutellen kahdestaan mieheni kanssa. Myöhemmin illalla tapasimme ystäviämme ja kävimme kippistelemässä isommalla porukalla. Alkuvuoden kiireet ovat vieneet kaiken ajan ja vähän enemmänkin, joten odotettu (työ)synttärireissu Englantiin peruttiin. Se ei kuitenkaan haittaa yhtään, koska juhlallisuudet jatkuvat ensi viikolla jännittävissä merkeissä ja huipentuvat New Yorkissa pidennettyyn viikonloppuun, jota olen odottanut kuin kuuta nousevaa! Parempaa syntymäpäivälahjaa en voisi toivoa! Samalla matka merkitsee minulle ja miehelleni jotain ihan erityistä. Katsotaan josko kirjoittelen teille erikseen noista fiiliksistä.
Katso alla olevista linkeistä edellisten vuosien synttärikakut:
2017 No bake Kinuski-Punaherukkakakku
2016 Punaherukka-Kinuskitäytekakku
Vadelma-Kinuskikakku
Ohje: (noin 10-12 hlö kakku)
Pohja:
- 150 g murokeksejä (tai muita suosikkejasi)
- 50 g voita tai margariinia
- Pingota leivinpaperi 18-20 cm irtopohjavuoan pohjalle.
- Asettele reunakalvo vuokaan. Vinkki: saat reunakalvon tarttumaan vuoan reunoihin esim. vuokaspraylla.
- Murenna keksit murskaamalla tai blenderissä ja sulata voi.
- Yhdistä voi ja keksimuru ja painele seos kevyesti irtopohjavuoan pohjalle.
- Laita pohja jääkaappiin odottamaan.
Kinuskitäyte:
- 2 dl vispikermaa
- 200 g kinuskituorejuustoa
- 0.5 dl sokeria tai tomusokeria
- 2 liivatetta
- tilkka vettä
- Vaahdota vispikerma löysäksi vaahdoksi ja laita viileään.
- Laita liivatteet likoamaan 5 minuutiksi kylmään veteen.
- Vatkaa sokeri ja kinuskituorejuusto notkeaksi.
- Sulata hyvin puristetut liivatteet kuumaan veteen.
- Kaadaliivate ohuena nauhana tuorejuuston joukkoon koko ajan vatkaten.
- Kääntele sekaan vispikerma ja kaada seos nopeasti vuokaan keksipohjan päälle.
- Ravistele ja kopauta vuokaa pöytään, jotta täyte asettuu kunnolla ja ilmakuplat häviävät.
- Laita kakku jääkaappiin (anna hyytyä hetken aikaa) ja valmista toinen kerros.
Vadelmatäyte:
- 2 dl vispikermaa
- 200 g vadelmatuorejuustoa
- 2 liivatetta
- 0.5 dl sokeria tai tomusokeria
- tilkka vettä tai mehua
- tippa pinkkiä pastaväriä (valinnainen – jos haluat intensiivisemmän sävyn lisää ihan lopuksi)
- Vaahdota vispikerma löysäksi vaahdoksi ja laita viileään.
- Laita liivatteet likoamaan 5 minuutiksi kylmään veteen.
- Vatkaa sokeri ja vadelmatuorejuusto notkeaksi.
- Sulata hyvin puristetut liivatteet kuumaan veteen tai mehuun.
- Kaada liivate ohuena nauhana tuorejuuston joukkoon koko ajan vatkaten.
- Kääntele sekaan vispikerma ja kaada seos nopeasti, mutta varovasti vuokaan kinuskikerroksen päälle.
- Ravistele ja kopauta vuokaa pöytään, jotta täyte asettuu kunnolla ja ilmakuplat häviävät.
- Laita kakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
Vinkki! Varmista edellisen kerroksen hyytyminen ennen kuin lisäät seuraavan!
Vinkki! Voit tehdä kumman kerroksen vain alle tai päälle.
Kiille:
- 2 dl valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa (tai kinuskia)
- 2 liivatetta
- tilkka vettä
- Kaada kondensoitu karamellisoitu kinuski kulhoon ja sekoita tasaiseksi.
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi.
- Sulata hyvin puristetut liivatteet kuumaan veteen.
- Kaada liivate ohuena nauhana kinuskin joukkoon koko ajan vatkaten.
- Kaada kiille lusikkaa apuna käyttäen kakun päälle ja laita hyytymään jääkaappiin (1-2 h).
Koristeet:
- macaron-leivoksia
- marenkeja
- nonparelleja
- Koristele kakku ennen tarjoilua marengeilla, macaron-leivoksilla ja nonparelleilla.
Tyttäreni Anni haluaa tämän rippijuhliinsa kakuksi, ei pidä kermakakuista, testattiin ja oli hyvää👌😍. Pitäisi saada suurennettua n. 35 hengelle, huh. Kuinka monenkertaisena tämä pitäisi tehdä?
Hei Taru,
Kiva kun piditte ohjeesta ja kakusta 🙂 Tämä on kyllä herkkua!
Tämä kakku on noin 10-12 hengelle. Itse tekisin varmaan kaksi tai kolme kakkua mielummin kuin yhden ison 🙂 Aina kun yksi loppuu niin toisen voi nostaa esille eikä pöydässä seiso räävitty kakku pitkään 🙂 Ihania juhlia!
Kuinka korkeaan vuokaan tämä kakku on tehty?😊😍
Mulla on käytössä 10 cm korkea irtopohjavuoka, mutta matalampaa vuokaa voi helposti jatkaa reunakalvolla 🙂
Missä kohdassa tekoa tuo pastaväri kannattaa laittaa joukkoon? 🙂
Väri lisätään yleensä aina lopuksi. Voit käännellä sen samaan aikaan kermavaahdon kanssa 🙂
Hei! Aioin tehdä tätä kakkua, mutta huomasin ettei Valiolla ole enää tuota vadelmatuorejuustoa! Mietin, voisiko vadelmakerroksen tehdä tällä ohjeella, mutta puolikkaana: https://stg.anninuunissa.fi/vastustamaton-vadelmajuustokakku-ja-pienet-synttarit/
Hei! Vadelmatuorejuusto on lopetettu :(. Millä sen voisi korvata? Tämä on niin hyvä kakku 🙂
Moikka, voi harmi! Oletko löytänyt kinuskituorejuustoa edelleen? Laittaisin 1 liivatteen lisää ja 0,5 dl vadelmapyrettä maustamattoman tuorejuuston kanssa tai sitten vadelma-aromia.
Hei! Jos teen kakun 15 cm vuokaan olisiko ohje hyvä puolittaa vai 3/4?
Moikka,
Hmmm, tekisin varmaan puolikkaalla, mutta jos haluat todella korkean niin 3/4.