|

Parhaat Perinteiset Munkkirinkilät

Parhaat Perinteiset Munkkirinkilät

Meillä paistetaan perinteisesti munkit aina vappuaattona. Tänä vuonna oli vuorossa perinteiset munkkirinkilät, jotka ovat todella todella kuohkeita ja meheviä. Mehevyyteen vaikuttaa pullataikinan leipominen ja pitkä huolellinen kohotuksen. Kaikki on todella sen arvoista! Teen rinkilät aina luottopullataikinastani, josta voi jättää halutessa kananmunan pois. Voit myös tehdä taikinan kuivahiivaan. Kummallakin tavalla tulee yhtä hyviä munkkirinkilöitä! Tällä ohjeella voit toki tehdä myös perinteiset pyöreät munkit!

Perinteiset Munkkirinkilät ovat aivan älyttömän hyviä, varsinkin paistotuoreena! No näitä nyt tulee sitten syötyä muutama liikaa. No jos kerran vuodessa! Me odotamme yhdessä mieheni kanssa munkkien paistoa aina yhtä innoikkaina! Munkkirinkilät säilyvät yön yli hyvin leivoslaatikossa, mutta kuten sanottu, ovat parhaimmillaan tuoreeja – juuri leivottuina. Tuplaa ohje, jos haluat isomman kasan rinkilöitä.


Parhaat Perinteiset Munkkirinkilät

Ohje (noin 18 rinkilää)

  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 muna (voit jättää pois)
  • 6,5 dl vehnäjauhoja
  • 50 g pehmeää voita
  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva maitoon.
  2. Lisää sokerit, kardemumma, suola ja kananmuna ja sekoita.
  3. Lisää puolet jauhoista hiljalleen vaivaten.
  4. Lisää voi ja loput jauhot alustaen.
    (Voit vaivata taikinaan myös yleiskoneessa (10 min), jolloin saat hyvän sitkon ja meheviä pullia.)
    Alusta taikinaa niin kauan, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta.
  5. Jätä taikina kohoamaan liinan alle noin 30 minuutiksi.
  6. Kaada taikina jauhoitetulle alustalle ja vaivaa tasaiseksi.
  7. Leivo taikina tangoksi ja jaa 18 palaan.
  8. Pyörittele paloista pullia ja jätä ne kohoamaan liinan alle lämpimään vielä 45 minuutiksi.
    Paina kohonneihin munkkeihin sormella reikä ja suurenna reikää pyörittämällä munkkia sormen ympärillä varovasti.

Paistamiseen

  • 1 litra rypsiöljyä
  1. Kuumenna öljy isossa kattilassa tai padassa n. 175-180 asteiseksi. Käytä öljyn mittaamiseen esimerkiksi digitaalista lämpömittaria.
  2. Nosta reikäkauhalla 2-3 munkkia öljyyn ja paista noin 1-2 minuuttia kummaltakin puolelta. Reikäkauha auttaa munkkien kääntämisessä.
  3. Nosta valmiit munkkirinkilät reikäkauhalla talouspaperin päälle jäähtymään.
  • 1 dl hienoa sokeria
  1. Laita sokeri laakeaan kulhoon/lautaselle.
  2. Kasta ja pyörittele hieman jäähtyneet, mutta vielä lämpimät munkkirinkelit sokerissa.
Parhaat Perinteiset Munkkirinkilät

Lisää Vappu-ohjeita löydät täältä.


Myös näillä sopii

Herkutella

37 Kommenttia

  1. Riikka sanoo:

    Kiitos, tää oli ihan huippuresepti ja munkit oli ihan superkuohkeat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *