|

Maailman Paras Porkkanakakku

Maailman Paras Porkkanakakku

Maailman Paras Porkkanakakku – lupaan sen! Tämä ohje on minun lisäksi myös monen lukijani suosikki!

Maailman parhaan porkkanakakun alkuperäinen ohje löytyy The Hummingbird Bakeryn kirjasta ”Leivonnaisia herkkusuille”. Bongasin reseptin jo vuosia sitten, muokkasin sitä hieman ja sen jälkeen en ole porkkanakakkua tai muffinsseja tehnyt millään muulla ohjeella. Yksinkertaisesti sen takia, koska tämä ohje on täydellinen. Kakusta tulee mehevä, kostea ja juuri sopivasti mausteinen.

Hassua on ettei resepti ole aiemmin löytynyt blogistani, koska tämä kakku on ehdottomasti oma suosikkikakkuni. Nyt sain kuitenkin ihan mahtavan tilaisuuden leipoa kakun ystävien juhliin ja siitä syystä resepti ja kakku pääsevät vihdoin myös tänne blogin puolelle.

Porkkanakakussa yksi tärkeä mehevyyden tekijä on taikinaan tuleva öljy. Monet ovat kyselleet voiko sen korvata margariinilla tai voilla? Vastaus on kyllä. Mutta voi olla, ettei kakusta tule yhtä mehevä, kostea ja herkullinen. Käytän itse auringonkukkaöljyä sen hennon maun vuoksi. Oliiviöljyä en suosittele taas sen vahvan maun ja värin takia. Kookos- tai rypsiöljy käy vallan mainiosti.

Mausteita voit laittaa kakkuun oman maun mukaan ja pähkinät voi jättää reseptistä kokonaan pois, jos syöjien joukossa on allergisia. Vielä muutama sana kuorruteesta. Kun jaksat tehdä sen huolella on se unelman pehmeää ja täydellistä! Lue ohje kerran huolella läpi ja aloita sitten! Et tule pettymään ♥


Maailman Paras Porkkanakakku

Ohje  (10-12 hlö)

  • 3 dl tummaa (ruoko)kidesokeria
  • 3 kananmunaa
  • 3 dl auringonkukkaöljyä (myös rypsiöljy käy)
  • 0,25 tl vanilja-aromia
  • 4,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 0,5 tl inkivääriä
  • 0,5 tl suolaa
  • 300 g (luomu)porkkanaraastetta
  • 100 g saksanpähkinöitä (tai muita pähkinöitä – voit jättää myös pois)
  1. Mittaa sokerit, munat ja öljy (ja vanilja-aromi) kulhoon tai monitoimikoneeseen ja vatkaa kevyesti sekaisin.
  2. Sekoita kuivat aineet ja mausteet toisessa kulhossa sekaisin.
  3. Lisää munaseoksen joukkoon jauhoseosta desi kerrallaan siivilän läpi.
  4. Sekoita ja kääntele taikinaa nuolimella, kunnes kaikki aineet ovat kunnolla sekoittuneet.
  5. Lisää lopuksi porkkanaraaste ja pähkinärouhe ja sekoita puuhaarukalla sekaisin.
  6. Kaada taikina kahteen voideltuun 20 cm vuokaan tai yhteen voideltuun 24 cm vuokaan.
  7. Paista kakkupohjia uunin keskitasolla 170 asteessa noin 25 minuuttia.
    Valmiin pohjan pinta tuntuu kimmoisalta ja se on väriltään kullaruskea.
  8. Anna pohjien jäähtyä vuoassa hetki ja siirrä sitten  ritilän päälle jäähtymään.
  9. Leikkaa kumpikin pohja jäähtyneenä kahteen osaan.
  10. Kokoa kakku suoraan kakkualustalle jakamalla kuorrute joka kerrokseen ja lopuksi kakun päälle.
    Kauniin pinnan saat kuorrutukseen levittämällä sen palettiveitsellä.
  11. Koristele kakku sokerimassaporkkanoin tai pähkinärouheella.

Huom! Voit jos paistat kakun yhdessä vuoassa joudun luultavasti pidentämään paistoaikaa. Tarkista kypsyys puutikulla.  Leikkaa kakku kolmeen osaan jäähtyneenä.  Jos on pähkinäallergisia jätä pähkinät pois taikinasta. 

EDIT 5.2.2018. Onnistuu myös gluteenittomana. Muutama reseptin testaaja leipoi kakusta kokonaan gluteenittoman onnistuneesti! 

Vinkki! Mausteinen porkkanakakku paranee vanhetessaan, joten pohjan voi leipoa 1-2 päivää etukäteen! 

Kuorrute

  • 250 g tuorejuustoa
  • 100 g voita
  • 6 dl tomusokeria
  1. Vatkaa tomusokeri ja huoneenlämpöinen voi monitoimikoneessa, kunnes aineet ovat kunnolla sekoittuneet.
  2. Lisää kylmä tuorejuusto ja vatkaa, kunnes juusto on kokonaan sekoittunut voin ja tomusokerin sekaan.
  3. Käännä monitoimikoneen teho suuremmalle ja vatkaa vähintään 5 minuuttia, niin kauan kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleaa. Huom! Varo kuitenkin vatkaamasta liikaa ettei seos juoksetu.

Koristeluun

  • Valmiita syötäviä koristeporkkanoita
  • Itse tehtyjä porkkanoita muotilla ja sokerimassalla

Maailman Paras Porkkanakakku
Maailman Paras Porkkanakakku

Katso myös Porkkana Cupcakes ja Porkkanapiirakka.

Myös näillä sopii

Herkutella

261 Kommenttia

  1. Heidi sanoo:

    Hei! lueskelin sun blogia ja selasin verkkokauppaasi. Olen aika aloittelija näissä hommissa, niin haluaisinkin kysyä, että kannattaako ostaa irtopohjavuokia vai niitä alumiinisia PME vuokia? Esimerkiksi juuri tämän kakun tekemiseen kumpi vuoka olisi parempi vai onko mitään merkitystä? Kiitos , jos vastaat 🙂

    1. Moikka Heidi 🙂

      Kiva kun olet löytänyt blogini ja verkkokauppani. Tervetuloa seurailemaan herkkuja 🙂

      Vuoan valinta on ihan makuasia. Itse leivoin useimmiten irtopohjavuoassa hyydykekakut ja osan raskaista kakuista, kuten tämän porkkanakakun. Alumiiniset PME vuoat käyvät täydellisesti sokerikakkupohjan paistoon, koska kakkupohjasta tulee kuohkea. Mutta tosiaan tämä on ihan makuasia. Porkkanakakusta tulee varmasti myös hyvä PME vuoassa 🙂

  2. Pirita sanoo:

    Hei Anni!
    Olen kokeilemassa porkkanakakun tekoa poikani syntymäpäiville! Omistan kaksi irtopohjavuokaa halkaisijaltaan 23cm.. Tarvineekohan ohjetta muokata tuon kokoiseen vuokaan, vai pysyisiköhän hyvän korkuisena ohjeen mukaisena?.. 🙂

  3. Moikka Pirita,

    Kakusta tulee hiukan matalampi, jos se ei haittaa niin voit yhtä hyvin käyttää 23 cm vuokia. Tai voit tehdä ohjeen 1.5 kertaisena kahteen vuokaan, jos haluat korkean. Yhtä hyvää kaksuta tulee kaikesta huolimatta!

  4. mk sanoo:

    Hei. Kuinka pitkään aluksi vatkataan munat, sokeri ja öljy?

    1. Hei Mk, aineet vatkataan/sekoitetaan kevyesti sekaisin ei siis vaahdoteta. Tähän ei mene kauaa.

  5. mk sanoo:

    Hei vielä! Meinasin tehdä tämän 22cm vuokaan. Taikinaa varmaan jää hieman yli? Mihin asti vuoka täytetään, kokoaako uunissa kuinka paljon?

    1. Hei, luulen, että taikina mahtuu 22 cm vuokaan ellei vuoka ole todella matala? Tämä kakku ei kohoa kovasti koska taikina on raskas 🙂 Mukavaa leivontaa!

  6. Roosa sanoo:

    Moi Anni!
    Olen tekemässä kakkua perjantain synttärijuhliini. Olen erittäin kokematon leipuri ja mietinkin, kun aiemmin sanoit, että kakusta saattaa tulla parempi kun antaa olla 1-2 päivää jääkaapissa, mutta ilman kuorrutetta. Tarkoitatko kuorrutteella vain päällimmäistä kerrosta vai myös väliin tulevaa kuorrutetta? Olisiko siis parasta vain leipoa kakku ja antaa sen olla sellaisenaan jääkaapissa pari yötä, jonka jälkeen vasta perjantaina leikata ja tehdä tuorejuustokuorrute? ?

    1. Moikka Roosa,

      Porkkanakakku paranee vanhetessaan (maut suvenevät). Voit leipoa siis kakkupohjan pari päivää ennen täyttöä ja kuorruttamista. Kuorrutus ja täyte on tässä kakussa sama asia. Eli leivo kakku halutessasi etukäteen 🙂 ja täytä eli kuorruta perjantaina.

      1. Roosa sanoo:

        Suurkiitos erittäin nopeasta vastauksesta! En malta odottaa, että pääsen maistamaan kakkua. Mukavaa kesän odotusta ??

  7. Jutta sanoo:

    Seuraavaksi tämä testiin!

    Olet lunastanut paikkasi mun resepti”kirjana”. Tuun nykyään aina suoraan sun blogiin, koska täältä saaduilla ohjeilla oon aina onnistunut saamaan sitä mitä olen mielessäni kuvitellut. Kiitos!

    1. Aivan ihana kommentti! Kiitos Jutta <3 Tulipa hyvä mieli. Olet enemmän kuin tervetullut tänne reseptikirjaani ihan koska vaan 🙂 Mukavaa syksyä! Ps. Tämä ohje on oikeasti maailman paras!

  8. Janette sanoo:

    Hei! Voiko tähän käyttää kookossokeria ruokosokerin sijaan? 🙂

    1. Moikka Janette 🙂 Kyllä uskon että voi! Maku muuttuu hieman, mutta kookossokeri on mielestäni hyvin maukasta ja sopii varmasti tähän. Jos kokeilet olisi kiva kuulla miten kävi <3

      1. Janette sanoo:

        Hei, kiitos nopeasta vastauksesta 🙂 Mahtavaa, minäpä kerron, miten onnistuu!

  9. Lotta sanoo:

    Moikka!

    Olen tekemässä tätä kakkua ja haluan siitä korkean. Olen tehnyt ennenkin mutta kakun keski osa kohoaa todella paljon enemmän kuin reunat ja on niin epätasainen että ei voi käyttää päälistä -> ohut kakku. Mitä luulet jos tuplaan ohjeen ja paistan kahdessa 20cm vuossa pysyykö kakku pystyssä? Toivottavasti pystyisit vastaamaan pian sillä asialla kiire!

    1. Moikka Lotta,

      Suosittelen ohjeessa paistamaan kahdessa vuoassa kakun, jotta paisto lyhenee ja 4 kerrosta saa helposti leikattua. Tällöijn kakku ei myöskään kohoa niin paljon kuin yhdessä vuoassa paistettuna. Kakun voi jäähdyttää myös ylösalaisin jolloin kohonnut osa painuu hieman sisään.

      Ainakin, 1.5 kertaisena kahdessa 20 cm vuoassa paistettu kakku pysyy hyvin kasassa. Jos kakku kohoaa paljon päältä voi uunin paistolämpötilaa hiukan laskea, uuneissa kun aina on hiukan eroja.

  10. Tanja sanoo:

    Moikka Anni,

    Kuulostaa aivan ihanalta tämä sinun porkkanakakun ohje! Aion kokeilla sen sunnuntain synttäreille 🙂
    Minulle jäi hieman epäselväksi, että jos paistan kakun yhdessä vuoassa (24-26cm) niin leikkaanko pohjan kahteen osaan vai useampaan? Eli tuleeko isompaa vuokaa käyttäessä vähemmän kerroksia?
    Ajattelin leipoa pohjan tänään ja kuorruttaa sen neuvojesi mukaan vasta sunnuntaina. Voiko pohjan siis säilyttää huoneenlämmössä sunnuntaihin saakka?

    Löydin vasta tämän blogisi ja ihanan inspiroivaa ja kaunista sisältöä sinulla on 🙂

    1. Moi Tanja, kiva kun löysit tänne 🙂

      Isompaan vuokaan tehtynä kakku on aina matalampi eli kerroksiakin tulee vähemmän. Katso paiston jälkeen kuinka monta kerrosta saat kakusta. Pohja paranee vaan. Säilytä hyvin peiteltynä, ettei kuivu 🙂

  11. Laura sanoo:

    Moi, voinko täyttää ja kuorruttaa tämän perjantaina lauantai-iltana olevia juhlia varten? 🙂

  12. Elisa sanoo:

    Pysyykö kakku kasassa leikattaessa ja eikö sitä tarvi kostuttaa millään?

    1. Porkkanakakkua ei ikinä kostuteta. Porkkanakakku on kostea ja mehevä sellaisenaan kun sen on paistanut oikein. Ja kyllä kakku pysyy kasassa 🙂

  13. Marita Lahtonen sanoo:

    Hei! Kerroit, että pähkinän voi jättää pois, mutta pitääkö tilalle jotain muuta laittaa, vai päteekö mittasuhteet ilman lisäyksiä?

    1. Hei, ohjeessa kyllä lukisi, jos pitäisi korvata jollain eli jätät vaan pois 🙂 Mukavaa leivontaa!

  14. Hanna sanoo:

    Hei,

    Voisiko porkkanaraasteen korvata porkkanasoseella? Mietin, että pitäisiköhän tällöin vähentää öljyä?

    1. Hei Hanna,

      Musitelen, että joku oli tehnyt soseella ja kehui koostumusta. En ole itse kokeillut, joten en uskalla antaa vinkkejä muiden raaka-aineiden vähentämisen suhteen. Sinuna kokeilin rohkeasti vain vaihtamalla raasteen soseeseen 🙂

  15. Katja sanoo:

    Hei Anni,

    mitä luulet – voisiko tuon porkkanaraasteen korvata kurpitsaraasteella tai -soseella? Mun pitäisi ensi viikolla tehdä työhyvinvointiviikolle töihin kakku ja mietin sellaista Pumpkin Spice Cake -tyyppistä kakkua Halloween-hengessä. Ainakin tuo kakku näyttää ja taikina kuulostaa sopivalta. Ehkä jotain piparkakkumausteita vielä lisäksi? 🙂

    1. Moikka Katja, voi varmasti korvata 🙂 Voit laittaa tässä kakussa olevat samat mausteet tai korvata ne piparkakkumausteilla. 🙂 Vastaus tuli hiukan myöhään. Toivottavasti sait kakun tehtyä suunnitelmien mukaan!

  16. Kotileipuri sanoo:

    Hei! Tämä on hyvä ohje. Itselläni on tuo sama Hummingbirdin keittokirja, mutta on näppärämpi katsoa ohje täältä netistä 🙂
    Voisiko tuossa ohjeessa olevan vanilja-aromin mainita myös työohjeessa, sillä nyt se tuntuu unohtuvan lisätä loppuvaiheessa, kun sitä ei ole mainittu tekovaiheissa. Tai sitten nostaa listassa ylös tuonne kanamunien, öljyn ja sokerin kanssa, olen joskus lisännyt jo siinä vaiheessa, kun aineslistaa tulee vielä luettua aktiivisemmin. Kiitos kun julkaisit ohjeen! 🙂

    1. Heips 🙂 ohje on hiukan muunneltu versio, mutta tykkään itsekin juuri tästä. Lisäsin vanilja-aromin ohjeeseen. Hupsista miten se olikin jäänyt sieltä pois 🙂 Ihanaa alkavaa talvea!

  17. Katja sanoo:

    Hei, hyvin kävi Hokkaido-kurpitsaraaste ja piparkakkumauste. Tein gluteenittomana ja mantelirouheella, kun töissä on niin moni erityisruokavaliolla. Ja kun jäi vähän viime tippaan tekeminen, niin tein kuppikakkuina ja käytin sun Täyteläinen valkosuklaakreemi-reseptiä kuorrutteena. Sai suuresti kehuja! Eli kiitos resepteistä! ?

  18. PaulaL sanoo:

    Hei onnistuisiko tästä rengasvuoassa kakkupohja prinsessakakkuun?

    1. Hei Paula, valitettavasti en itse käytä reunavuokia juuri ollenkaan. En tiedä miten tällainen taikina käyttäytyy kyseisessä vuoassa. Pahoittelen, ettei minulla ole vastausta sinulle.

      1. PaulaL sanoo:

        Tarkoitin siis sellaista kuivakakkuvuokaa? Kun Bardi laitetaan kakun keskelle.

        1. Kyllä tämän taikinan voi paistaa myös kuivakakkuvuoassa. Voitele vuoka kunnolla, paista ensin tunti ja koita kypsyys puutikulla 🙂

  19. Christa sanoo:

    Hei,
    tehdäänkö tässä ensin muna-sokerivaahto ja sitten lisätään öljy? Vai vaahtoutuuko se ihan tavallisella tavalla vaikka öljy sekoitetaan yhdessä munien ja sokerin kanssa. Tuleeko 24cm vuualla liian lättänä eli kannattaako tehdä tehdä resepti 1,5 kertaisena yhteen vuokaan vai kaksi 24cm vuokaa?
    Haluaisin mahdollisimma korkean kakun, mutta minulla ei ole pienempiä vuokia.

    1. Hei Christa,

      Kirjoitan aina selvästi reseptiin, jos jotain vatkataan vaahdoksi asti. Porkkanakakussa näin ei tehdä vaan munat, sokeri ja öljy vatkataan kevyesti sekaisin, kuten ohjeessa neuvotaan 🙂 Jos haluat korkean kakun niin suosittelen tekemään ainakin 1.5 kertaisena pohjan 24 cm vuokaan.

  20. Anna sanoo:

    Miten tuota kuorrutetta on noin paljon? Vaikka laittoi veitsellä aivan ohuelti, niin että ruskeaa pohjaa kuulsi läpi, niin äklömakeus iski. Pohja hyvä!

    1. Kuorrutetta kuuluu olla näin paljon. Osan mielestä sitä voisi olla jopa enemmän. Kuorrutteen ei pitäisi olla äklöä, Tuorejuusto tasapainottaa sitä. Tämäkin on makuasia – voit tietenkin laittaa vähemmän, jos sinulle reseptissä oleva määrä on liikaa. Mukavaa viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *