Kurpitsapiirakka vaahtokarkeilla ja kinuskilla
Tietyistä työkiireistä johtuen en ole kerennyt tänä vuonna suunnitella ja toteuttaa uusia Halloween-ohjeita. Olenkin jakanut teille Facebookin ja Instagramin puolella edellisten vuosien vinkkejä. Yhdeltä lukijalta sain ihanan palautteen, ”on tosi kiva kun muistuttelet myös vanhoista hyvistä ohjeista. Blogi on täynnä reseptejä, jotka olen unohtanut ja joita en ole kerennyt vielä testata”. Muistuttelen teitä siis jatkossakin arkiston helmistä.
Yksi monena syksynä mielessä poltellut piirakka on kuitenkin kurpitsapiirakka, joka on ollut leivontalistallani jo pari vuotta. Selaisin New Yorkista ostamaani Fall Baking –lehteä tällä viikolla (palaan tähän lehteen joka vuosi ja saan sieltä aina vaan uusia ideoita!) ja törmäsin siellä syksyiseen piirakkaan, joka on tuunattu vaahtokarkeilla, pähkinöillä ja kinuskilla. Oli ihan pakko hakea kaupasta kurpitsa ja alkaa hommiin.
Tässä piirakassa yhdistyy neutraali piirakkapohja, ihanan samettisen paahteinen kurpitsatäyte, paahdettujen pähkinöiden rapeus ja suussa sulavien vaahtokarkkien pehmeys. Ihanan syksyisen överipiirakan kruunaa itse keitetty kinuski, joka toimii niin täydellisesti tässäkin ohjeessa.
Kurpitsapiirakka vaahtokarkeilla ja kinuskilla
10-12 piirakkapalaa
Pohja
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl sokeria
- ripaus suolaa
- 125 g voita
- 3 rkl kylmää vettä
- Mittaa jauhot, sokeri ja suola isoon kulhoon.
- Paloittele kylmä voi sokeripalan kokoisina kuutioina jauhojen sekaan.
- Nypi voi ja jauhoseos murumaiseksi seokseksi.
- Lisää lopuksi kylmä vesi ruokalusikallinen kerrallaan ja muotoile taikinasta tasainen pallo.
- Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappin puoleksi tunniksi.
- Kaulitse taikina jauhoitetulla alustalla isoksi ympyräksi ja nosta 26-28 cm piirakkavuokaan.
- Tasoita piirakan reunat ja painele taikina tasaisesti vuokaan. Painele haarukalla reikiä piirakkapohjaan.
- Painele foliota piirakan reunoille ja esipaista piirakkaa 225 asteessa noin 10-12 minuuttia.
Täyte
- 4 dl kurpitsapyrettä (1 pieni hokkaido kurpitsa)
- 1 tl piparkakkumaustetta
- 1 tl vanilja-aromia
- ripaus suolaa
- 1 dl fariinisokeria
- 2 dl kermaviiliä
- 3 kananmunaa
- Valmista ensin kurpitsapyre halkaisemalla kurpitsa neljään osaan ja poista siemenkota.Voit suihkaista lohkojen päälle vuokaspräytä tai öljyä estääksesi pinnan kovettumisen uunissa. Paahda lohkoja 175 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes haarukka painuu kevyesti kurpitsaan. Koverra kurpitsan liha isoon kulhoon ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella.
- Lisää mausteet, sokeri ja kermaviili – sekoita.
- Lisää lopuksi kevyesti vatkatut munat sekaan, sekoita kunnolla ja kaada täyte esipaistetulle piirakkapohjalle.
- Paista piirakkaa 175 asteessa uunin keskitasolla noin 45 minuuttia.
- Jäähdytä piirakka kunnolla, voit antaa sen myös tekeytyä seuraavaan päivään jääkaapissa, jolloin maku paranee.
Kinuski
- 1 dl fariinisokeria
- 1 dl kermaa
- Mittaa kerma ja sokeri pieneen kattilaan ja keittele kinuskiksi (noin 5-7 min).
Vaahtokarkit ja pähkinät
- vaahtokarkkeja
- pekaanipähkinöitä
- Asettele pähkinät uunipellille ja paahda niitä noin 5 minuuttia 175 asteisessa uunissa.
- Lisää vaahtokarkit pellille ja aseta pelti uunin yläosaan. Anna vaahtokarkkien pehmetä, mutta ei sulaa.
- Nostele pähkinät ja vaahtokarkit piirakan päälle. Voit paahtaa vaahtokarkkeja vielä tohottimella.
- Valuta vielä kinuski päällimmäiseksi.
- Tarjoile piirakka heti ja kun vaahtokarkit ovat vielä lämpimiä ja pehmeitä!
Mitäs mieltä olette tästä? Lähteekö testiin?
Ihanaa viikonloppua!
♥ Anni
En oo ikinä tehnyt kurpitsasta mitään leivonnaista, mutta tästä reseptistä on hyvä aloittaa sen kokeilu 🙂
Kurpitsa on niin aliarvostettu raaka-aine, suosittelen ehdottomasti koittamaan 🙂 Yleensä kurpitsapiirakka tarjoillaan kermavaahdon kanssa, mutta me kyllä pidettiin tästä vaihtoehdosta!
Ohoh! Näyttää ihanalta. <3 En ole koskaan leiponut kurpitsaa käyttäen mitään. Pitää kokeilla pian. 🙂
Suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Kurpitsakakku on myös herkkua – saman tyyppinen kuin porkkanakakku ja syksyisen mausteinen 🙂 Kiitos Kaura <3
Täällä Sveitsissä en löydä piparkakkumaustetta. Mitä voisin käyttää sen sijasta?
Piparkakkumausteessa on kanelia, neilikkaa, kardemummaa, pomeranssia ja inkivääriä 🙂 Voit tehdä oman sekoituksen näistä tai käyttää vain osaa.
Kiitos, Anni! Noita löytyy 😊