Kesäinen Sateenkaarikakku (gluteeniton, vehnätön ja halutessa vegaani, laktoositon)
Muistatteko vielä kun alkukeväästä esittelin blogissani vietnamilaisen vieraamme tekemiä saateenkarikkakkuja? Postauksen löydät täältä. Sain vihdoinkin reseptin haltuuni ja pääsin kokeilemaan samanlaista kakkua täällä omassa keittiössäni ja tässä on lopputulos!
Makuyhdistelmät ja koostumus varmasti jakavat mielipiteitä, mutta kakun näyttävyyttä ei voi kieltää. Yhtenä suurena plussana tässä kakussa on sen ”allergiaystävällisyys”. Kakku sopii vegaaneille, keliaakikoille ja laktoosi-intolerantikoille, jos maitokerroksen korvaa laktoosittomalla maidolla tai mehulla. Olen koittanut kirjoittaa kaikki vaiheet kakun teosta mahdollisimman selkeästi. Kommentoikaa reippaasti, jos jokin vaihe jäi epäselväksi.
Tällainen upea värikäs kakku on kuin tehty juhannuspöytään!
Kesäinen Sateenkaarikakku (gluteeniton, vehnätön ja halutessa vegaani, laktoositon)
Ohje:
- 1-1,5 litraa vettä
- 1 pussi agar agar jauhetta
- 3-5 dl sokeria tai makeutusjauhetta
- 4 rkl sitruunamehua
- 1-0,5 purkkia kondensoitua maitoa (tai maidoton vaihtoehto)
- 2-3 rkl green tea matcha jauhetta
- 100 g sulatettua suklaata tai 4-6 rkl raakakaakaojauhetta
Koristeet:
- 1 kiwi
- 1 appelsiini
- mansikoita
Tarvitset ison tasapohjaisen kulhon. Sen kokoisen, minkä kokoisen kakun haluat. Kulholla voit mitatata myös veden. Jos haluat korkean kakun, niin hiukan enemmän vettä ja jos matalamman niin hiukan vähemmän vettä. Agar agar jauhetta laitetaan oman mielen mukaan. Tuo ohjeessa mainittu suhde on melko kovaan hyytelöön. Itselle ihanteellisen hyytelön koostumuksen oppii kokeilemalla.
- Leikkaa hedelmistä mieluisia paloja, joilla haluat koristella kakun. Asettele kulhon pohjalle hedelmät. Ks. ensimmäinen kuva minun kakusta. Mansikat ja appelsiini on aseteltu kulhon pohjalle, jolloin ne muodostavat kuvion kakun pinnalle.
- Keitä vesi kiehumispisteeseen ja sekoita agar agar jauhe mukaan koko ajan sekoittaen ja hämmentäen. Vesi pitää pitää koko ajan lämpinänä ettei se hyydy, mutta sen ei tarvitse kiehua. Pidä liettä pienellä lämmöllä.
- Lisää myös sokeri tai makeutusjauhe ja anna sen sulaa veteen kunnolla. Sekoittele.
- Nosta liedelle toinen pienempi kattila. Kakku tehdään kerroksissa. Tässä vaiheessa aletaan maustaa kerroksia ja toista kattilaa tarvitaan avuksi. Itse laitoin sokerivettä ja sitruunamehua ensimmäiseen kerrokseen, jotta koristeet näkyisivät ja erottuisivat kauniisti kakun pinnassa.
- Nosta sitruuna-sokerivettä kauhalla pienestä kattilasta ja kaada varovasti kulhoon hedelmien päälle. Anna hyytyä muutama minuutti. Voit koittaa sormella, että kakku on hyytynyt ennen seuraavan kerroksen tekemistä.
- Asettelin tässä vaiheessa kiwi-hedelmän siivuja kulhon reunoille, jolloin ne näkyvät kauniisti valmiissa kakun pinnassa. Koristelussa voi käyttää mielikuvitusta.
- Toiseen kerrokseen sekoitin kondensoitua maitoa. Eli nosta kauhalla sokerivettä toiseen pieneen kattilaan ja lisää sekaan kondensoitu maito. Tarkista maku ja lisää maitoa tarvittaessa. Kaada seuraava kerros kulhoon edellisen kerroksen päälle. Anna hyytyä.
- Asettele taas hedelmiä kulhon reunoille. Minä laitoin mansikkaa ja appelsiinia vuorotellen.
- Kolmanteen kerrokseen sekoitin sokeriveteen vihreä tee macha jauhetta. Eli nosta taas kauhalla sokerivettä pieneen kattilaan ja sekoita jauhe veteen. Tarkista maku ja kaada kulhoon maitokerroksen päälle. Anna hyytyä.
- Viimeinen kerros on suklaakerros. Eli nosta kauhalla sokerivettä pieneen kattilaan ja lisää sula suklaa tai kaakaojauhe. Sekoita ja tarkista maku. Kaada seos päällimmäiseksi kulhoon. Anna hyytyä hetki ja päällystä kulho kelmulla. Siirrä jääkaappiin hyytymään.
- Kumoa seuraavana päivänä kakku tarjoiluastialle ja nauti näystä!
Agar Agar jauhepussi ja leikatut hedelmäkoristeet |
Tosi hieno tuli! Upea! 😀
Kiitos Taru 🙂 Tämä on tosiaan vähän toisenlainen kakku, mutta Aasiassa ihan arkipäivää. Heillä kun ei taas ole meidän kermakakkuja. Ihanaa viikonloppua sinulle!
Tämä on kyllä niin kaunis! Voin kyllä kuvitella ettei ihan omaan makuun olisi (en ole hyytelöiden ylin ystävä) – mutta niin niin niin kaunis! 🙂 osaisin kuvitella tästä saisi aika hyvän jälkkärin lapsille :p
Kiitos Jinna 🙂 Olen samoilla linjoilla kanssasi, ei voita kermakakkua, mutta kauniita nämä ovat. Ja juhlien koristuksia ehdottomasti.
Ai että mä olen odottanut tätä ohjetta, ja oikeasti hihkaisin ääneen kun instassa huomasin että nyt se on tullut!!! 😀 Nämä kakut ovat niiiiin huikean kauniita!! 🙂 Täytyy kyllä piakoin uskaltautua kokeilemaan. Kiitokset ohjeesta!! 🙂 ♥
Hienoa! Laitatahan viestiä tai linkkiä jossain niin näen millaisen taideteoksen olet luonut 🙂 Ihanaa, en malta odottaa! Nämä kun ovat niin mahtavia! 🙂
Heippa, kauniita kakkuja ja oikeastaan super päheitä. Noi muutamat aineet on tuntemattomia mulle ainakin, saako suomesta mistä helpoiten agar agar jauhetta ja green tea matcha jauhetta?
Moikka, kiitoksia. Täällä lisää aiheesta agar juuri eilen kirjoittelin. Eli kyseessä kasviperäinen liivate, jota käytetään myös marmeladien valmistuksessa:
http://stg.anninuunissa.fi/2016/12/glogi-marmeladi-ja-asiaa-agar-jauheesta.html
Matchaa saa etnisistä kaupoista 🙂