Puolukkahillo ja tyrnihilloke

Sain haltuuni itsekerättyjä tyrnejä. Ensimmäiseksi en ollut ihan varma mitä tyrnistä tehdä ta miten käyttää niitä. Sellaisenaankin ovat hiukan liian vahvoja syötäviksi Itseasiassa on ollut käyttänyt tyrnejä aiemmin leivonnassa tai ruoanlaitossa. Reseptejä selailemalla ja lukemalla selvisi, että se on hyvinkin monikäyttöinen marja. Hyvän vinkin perusteella ajattelin valmistaa ensimmäisestä litrasta makeaa hilloketta mitä voi syksyn pimeinä iltoina nauttia esimerkiksi juustojen ja viinin kanssa. Lisäksi tyrnihilloke voi käyttää mutakakun lisukkeena piristämään kirpeydellään suklaan pehmeää makua.

Tyrnihilloke:

 • 1 litra tyrnejä
 • n. 2 dl vettä
 • 2 dl hillosokeria
 • 0,5 dl sokeria
 1. Perkaa, huuhtele ja valuta marjat. Laita marjat kattilaan ja lisää vesi.
 2. Kiehauta ja painele marjoja rikki kauhalla. Keitä vielä 15 minuttia miedolla lämmöllä.
 3. Kuori tämän jälkeen kerääntynyt vaahto pois.
 4. Siivilöin kuoret pois. Laita mehu uudelleen kattilaan ja liedelle. Lisää nyt sokerit. Keitä vielä 10 minuuttia.
 5. Näyttää siltä, että kattilassa on tyrnimehua. Anna jäähtyä ja vetäytyä hyvin. Vasta kunnolla jäähdytettynä sinulla on kattilallinen kirpeän makeaa hilloa.

 

Puolukka metsään en kerennyt, joten kävin Hakaniemen torilta hakemassa tuoreet puolukat. Tapana on syksyisin tehdä omat puolukkahillot pinaattiletuille ja erilaisille kaaliruoille. Puolukkahillo käy myös ihan sellaisenaan vaikka aamulla luonnonjogurtin kanssa.

Puolukkahillo:

 • 1 litra puolukoita
 • 0,5 dl vettä
 • 1 dl hillosokeria
 1. Perkaa, huuhtele ja valuta marjat. Laita marjat kattilaan ja lisää vesi. Anna kiehahtaa.
 2. Painele marjoja ja lisää sokeri vähitellen ja samalla sekoittaen. Keitä 15 minuuttia miedolla lämmöllä. Sekoita aina välillä.
 3. Anna vetäytyä noin 30 min. Sekoita taas välillä niin huomaat kun rakenne alkaa kiinteytyä.

Vinkkejä:

Annostele hillot/hillokeet pestyihin, kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje huolellisesti ja säilytä mieluiten viileässä. Huomioi, että jos purkitat hilloja liian kuumana nousevat marjat pintaan. Hillot hyytyvät noin vuorokaudessa kokonaan.

Huom! Lisää sokeria oman maun mukaan. Jotkut lisäävät sokeria jopa 5dl/kilo. Itse pidän enemmän kirpeämmästä enkä niin makeasta hillosta.

Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *