Italiassa – Viiden ruokalajin hääillallinen
Vihdoin on luvassa lisää herkkujuttuja häistämme. Vuorossa hääillallinen, joka nautittiin hääpaikkamme Villa Arcadion terassilla upeita näkymiä (Gardajärveä ja vuoristoa) huokaillen. Pieneltä draamalta ei vältytty kun sade yllätti meidät juuri kun olimme aikeissa istua kauniisti katettuun illallispöytään. Onneksi, voi onneksi italialaiset vaativat meitä odottamaan eikä illallista siirretty sisätiloihin. Sadekuuro kesti reilu puoli tuntia ja toi meille onnea (ainakin niin luvataan uskomusten mukaan) ja ikimuistoisen illallisen.
Italiassa – Viiden ruokalajin hääillallinen
Suomessa on tapana, että häissä juhlavieraat jaetaan seurueittain pieniin pöytärykelmiin. Tämä oli meidänkin alkuperäinen idea, kun aloimme suunnitella illallista. Onneksi kuuntelimme italialaisia ja Juhlahumun Jenniä, jonka mielestä pöytärykelmät, varsinkin vieraista erotettu hääpari omassa pöydässään alkaa olla vähemmän suosittua ja vanhanaikaista. Pitkä yhteinen pöytä kaikille vieraille, jonka keskellä me hääparina istuimme toimi täydellisesti ja oli itseasiassa alkuperäistä ideaa parempi. Olimme kaikki lähellä toisiamme, näimme ja kuulimme toisemme. Uskon, että koko juhlaseurueella oli kotoisa olo pitkässä pöydässä. Olimme kuin suurta yhtä perhettä Italian tapaan. Yksi pitkä pöytä toimii paremmin pienissä ja intiimeissä häissä, kuten meillä.
Hääillallinen oli meidän juhlien kohokohta. Kävimme maaliskuussa suunnittelemassa häämenun itse paikan päällä. Tapasimme Villa Arcadion kokin ja kerroimme hänelle toiveistamme. Halusimme perinteisiä italialaisia makuja ja annoksia – vähemmän gurmeeta ja enemmän aitoa Italiaa.
Hääillallista ja siihen liittyviä yksityiskohtia pohtiessani, eli muun muassa kukkia, istumajärjestystä, printtejä, muita pieniä detaljeja, konsultoin ihanaa ystävääni Jenniä, joka suunnittelee työkseen häitä yrityksessä Juhlahumua Häät . Olen ikuisesti kiitollinen Jennille mahtavista ideoista, yhteisistä ideariihistä, kukkatietoudesta, yleisestä näkemyksestä, ohjauksesta, rauhoittelusta, hyvästä mausta ja minun makuuni uskomisesta! Juhlahumua Häät tarjoavat hääkonsultointia ja hääsomistusten vuokrausta, jos koko hääsuunnittelupaketin hankinta ei ole tarpeellista, kuten meillä. Voin lämpimästi suositella kaikkia heidän palvelujaan.
Suunnittelin (sulhanen jätti tämän minun vastuulleni mielellään) kattauksen sopivan häiden oliivi-teemaan jo ihan alussa virinneiden ideoiden pohjalta. Vieraslahjaksi halusin pöytään katettavan pienet limonchello-pullot, joihin kiinnitettiin paikkakortit. Söpöistä pulloista huolehti Gardajärvellä asuva ystävä Liisa. Limonchello-ideakin oli Pinterestistä bongattu. Käy katsomassa Häät Italiassa -tauluani täällä.
Oliivinoksista ja pioneista sidottuja pieniä kukkakimppuja aseteltiin sopivasti koko pöydän pituudelta. Astioiden halusin olevan valkoista ja kirkasta, servettien pellavaa ja niiden päälle asetettavan yksinkertaisen oliivinoksan villan puutarhasta. Kaasoni Susu kävi tarkistamassa kattauksen vielä kertaalleen hääpäivänä ja ohjeisti henkilökunnan. Kaikki oli täydellistä, yksinkertaista ja kaunista.
Yksi ehdoton yksityiskohta koko kattauksessa oli lahjakkaan Crocus Paperin Irinan printit meille varta vasten suunnitellulla teemalla. Juhlahumun Jenni suositteli Irinaa meille ja heti hänen töihin ihastuttuamme olimme tehneet päätöksen. Irina suunnitteli ja painatutti meille kaikki hääprintit: kutsukortit, menun, ohjelman, paikkakortit, tervetuloa-kyltin ja vieraskirjan.
Irina suunnittelee ja piirtää itse kaikki kuvitukset ja tekee kaiken hääparin toiveiden mukaisesti. Meidän toiveet olivat oliivi & pioni, jotka hän piirsi meille itse omin käsin. Jälleen oli mukava tukea myös pienyrittäjää ja myös siksi Irinan palkkaaminen oli helppo päätös.
Sitten se fantastinen viiden ruokalajin menu, jonka halusimme suunnitella itse. Halusimme myös koko illallisen olevan pöytiin tarjoiltu, vaikka ensin runsas italialainen antipastopöytä houkutteli meitä. Kuuman iltapäivän, pitkän minglauksen, kakun ja gelaton jälkeen päätimme kuitenkin, että kaikki vieraat saisivat istua rauhassa ja nauttia illallisesta omilla paikoillaan hyvästä seurasta ja makuelämyksistä nauttien.
MENU
ANTIPASTO
Prosciutto di Parma, melone e sorbetto di sedano
Insalata caprese
Melanzana a funghetto con gamberoni
PRIMI
Risotto con piselli e crescenza
Ravioli di parmigiano con pomodori freschi e basilico
SECONDI
Tagliata di manzo con misticanza e scaglie di parmigiano
DOLCE
Varietá di piccoli pasticceri e sorbetto
CAFFÉ E AVEC
Con la Cena serviamo vini locali di Garda
Tarjoilijoiden työskentely oli ensiluokkaista. En nähnyt kenenkään viinilasin olevan tyhjä missään vaiheessa. Se oli uskomatonta. Osa vieraista kehui, että tarjoilijat olivat myös hyvin huomaamattomia. Erikoisruokavaliot saivat heti omat annoksensa ilman sekaannuksia eikä missään vaiheessa jouduttu odottelemaan.
Alkuun söimme antipastolautaset, jotka sisälsivät pieniä maistiaisia italialaisista klassikoista, kuten caprese (tomaattia ja mozzarellaa), melonia ja parmankinkkua sekä marinoitua munakoisoa. Halusimme tarjota vieraille myös pastaa sekä risottoa, joten ennen pääruokaa tarjoiltiin kummatkin. Pasta ja risotto olivat molemmat lihattomia sekä helposti muunneltavissa vegaanisiksi, koska kaksi vieraistamme olivat vegaaneja. Risottona meillä oli tuorehernerisottoa tuorejuustolla ja pastana parmesaanilla täytettyjä ravioleja basilika-tomaattikastikkeessa. Ihanaa, sanoisinko täydellistä. Kirjoittaminen näistä herkuista vie minut uudestaan makujen äärelle!
Bändimme soitti koko illallisen ajan kevyttä musiikkia saksofonin ja pianistin johdolla.
Pääruoaksi (tässä vaiheessa peruimme iltaruoaksi varatun pizzabuffetin, joka olisi tarjoiltu muutaman tunnin kuluttua :D) söimme perinteistä tagliata di manzoa eli ohueksi leikattua naudanlihaa, joka on ahh niin mureaa ja suussa sulavaa parmesanin ja rucolan kanssa. Pääruoan jälkeen raikastimme suut todellisen virkistävällä sitruunasorbetilla, joka Italiassa tarjoillaan melkein juotavan löysänä. Sorbettia seurasi ihastuttava lajitelma pieniä herkkuja ”petit fours”: marenkeja, marmeladia, macaron-leivoksia ja suklaata. Makeista herkuista ei valitettavasti keretty napata kuvaa, joten ne täytyy kuvitella itse. Illallisen kruunasi kuumat espressot, jonka jälkeen juhlaväki suuntasi tanssimaan vatsat pömpöttäen villan lasihuoneeseen.
Italialaiseen tyyliin maljoja kohotettiin runsaasti!
Meillä oli yksi hääleikki illallisen aikana, joka oli jaettu kattaukseen menun alle jokaiselle vieraalle. Vierestä löytyi pieni valkoinen kynä. Morsian vai Sulhanen oli helposti lähestyttävä, keskustelua avaava leikkimielinen ”visa”, jonka avulla testattiin miten hyvin vieraat tuntevat hääparin ♥ Tämä printti myös Crocus Paperin käsialaa.
Leikin lisäksi illallisen aikana ei ollut muuta ohjelmaa kuin muutama puhe. Herkullinen ruoka, ystävät ja läheiset riittivät tekemään illallisesta täydellisen. Olihan tuo illallinen jo itsessään ohjelmanumero ja niin sen olimme suunnitelleetkin.
Täydellinen illallinen ♥ Vaikka jännitys ja onni veivät osan keskittymisestä nautin joka hetkestä!
Heräsikö kysymyksiä tai ajatuksia? Jätä kommenttia alle.
No nyt olen ihan 100 % varma, että nämä olivat tämän vuoden täydellisimmät häät!
Aivan mahtavat puitteet, tuo paikka <3, super herkulliselta näyttävä ruoka, ammattitaitoinen henkilökunta, ihanat vieraat ja kaiken tuon kruunasi se pikku sade.
Teille on luvassa onnellinen ja pitkä liitto ja niin rakastuneilta ja yhteensopivalta parilta näytättekin <3 + <3.
Voi Anni, ihan mahtavaa!!!
Voi Sari näitä sun kommentteja 🙂 Osaat kirjottaa aina niin, että lämpö välittyy näin virtuaalisestikin <3 Kiitos paljon. Ihanaa loppuviikkoa sinulle!
Aivan unelmahäät! Vieraiden viihtyvyys on otettu selkeästi hyvin huomioon ja pöytiin tarjoiltava menu ainakin itse koettuna on häissä se paras vaihtoehto. Kyllä nuissa maisemissa ja italialaisen ruuan parissa kuka tahansa viihtyy!
Kiitos Emma! ihana kommentti <3 Pöytiin tarjoiltuna ruoka on aina vähän hienostuneempaa eikä vieraiden tarvitsi odotella ja jonotella <3 Vieraat ovat kyllä kovasti kiitelleet kaikesta 🙂