Ihana Piparkakku-kakku (M)
Kaupallinen yhteistyö Kaslink AITO
Tämä Ihana Piparkakku-kakku (M) on kuin pehmeä iso piparkakku. Se muistuttaa myös perinteistä maustekakkua, joka on täytetty kuohkealla piparkakkuvaahdolla. Kakun koristeeksi pääsivät vihdoin ihastuttavat pienet piparitalot, joiden ohjeen löydät täältä. Olen tehnyt pieniä piparkakkutaloja jo monena jouluna ja vihdoin pääsin toteuttamaan kakkuhaaveeni eli käyttämään niitä koristeina kakun päällä. Itse kakku on helppo ja melko nopeakin tehdä, mutta jos askartelet pienet piparkakkutalot itse niin suosittelen tekemään ne hyvissä ajoin etukäteen.
Ihana piparkakku-kakku (M) on täysin maidoton ja voit tehdä tästä ohjeesta myös täysin gluteenittoman version halutessasi, koska myös ohjeessa käyttämäni Kaslink Aito-tuotteet ovat gluteenittomia. Kuinka ihastuttava tämä näyttävä kakku onkaan! Ja se sopii myös pienillä tuunauksilla erikoisruokavalioita noudattaville. Täältä löydät myös gluteenittoman piparkakkutaikinan ohjeen.
Käytin kakkupohjan taikinassa Kaslink Aito Kaurajuoma Baristaa, josta syntyy muuten joulun ihanimmat kaakaot ja muut kuumat maitojuomat. Barista sopii mielestäni loistavasti myös leivontaan ja käytänkin sitä usein erilaisen taikinoiden nesteenä sen kermaisen koostumuksen takia. Barista sopii hyvin myös kakun kostutukseen kun siihen lisää ripauksen vaniljaa.
Piparkakku-kakkuni välistä löytyy myös jouluiseen makuun sopivaa omena-kanelimarmeladia, joka tuo kakkuun mukavaa pirteyttä. Vaihtoehtoisesti kakun väliin sopisi myös puolukkahillo tai muu jouluinen marmeladi/hillo. Ihanat lumiset piparkakkukerrokset syntyvät kuohkealla Aito Kauravispillä, johon on sekoitettu piparimurua ja jouluisia mausteita.
Ihana Piparkakku-kakku (M)
Noin 12 hlö
Ohje
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1,5 tl leivinjauhoa
- ripaus suolaa
- 1 vaniljatangon siemenet
- 0.5 tl jauhettua kardemummaa
- 0.5 tl neilikkaa
- 0.5 tl inkivääriä
- 1-2 tl kanelia
- 200 g margariinia (tai voita)
- 3,5 dl fariinisokeria
- 2 kananmunaa
- 2 dl Kaslink Aito Kaurajuoma Barista
- puolikas banaani
- Vuoraa noin 18 cm kakkuvuoka leivinpaperilla.
- Mittaa jauhot, leivinjauhe ja mausteet kulhoon. Voit käyttää myös valmista piparkakkumaustetta halutessasi ja jos kaapistasi ei löydy kaikkia näitä mausteita erikseen.
- Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää yksi kananmuna kerrallaan seokseen.
- Sekoita keskenään soseutettu banaani ja Aito Kaurajuoma Barista.
- Lisää voisokerivaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja kaurajuomaseosta.
- Kääntele taikina sekaisin ja kaada vuokaan.
- Paista kakkua 175-asteisessa uunissa reilu tunnin. Tarkista kypsyys puutikulla kakun keskeltä. Kun tikkuun ei jää enää taikinaa on kakku valmis.
- Nosta kakku jäähtymään ritilälle.
GLUTEENITON: Voit tehdä kakusta täysin gluteenittoman vaihtamalla jauhot gluteenittomiin jauhoihin ja lisäämällä taikinaan 1 tl psylliumia. Älä laita taikinaan erikseen nostatusaineita, jos gluteeniton jauhoseos sisältää jo niitä. Reseptissä käytetyt Kaslinkin tuotteet ovat gluteenittomia. Täytteeseen valitse gluteenittomia piparkakkuja.
MAIDOTON: Kakku on täysin maidoton, jos käytät taikinassa maidotonta margariinia.
Piparkakkutäyte
- 2,5 dl Kaslink Aito Kauravispi
- 2 rkl sokeria
- 2 tl kanelia tai piparkakkumaustetta
- noin 100 g piparimurua
- 1 dl omenakanelimarmeladia
- Vatkaa kauravispi vaahdoksi ja mausta sokerilla sekä kanelilla.
- Murenna piparkakut ja kääntele vaahtoon.
- Tarkista maku ja lisää halutessasi lisää makeutta.
- Mittaa marmeladi valmiiksi.
Kostutus
- Sekoita keskenään 1 tl vaniljasokeria ja 1 dl Aito Kaurajuoma Baristaa.
Koristeet
- pienet piparkakkutalot
- rosmariinin oksia
Kakun kokoaminen
- Leikkaa piparkakku-kakkupohja kolmeen kerrokseen. Tasoita kakun kohonnut pinta.
- Nosta alimmainen pala tarjoilualustalle, kostuta se kevyesti vaniljakaurajuomalla.
- Lusikoi kostutetulle pohjalle marmeladia ja nostele päälle hyvä kerros kuohkeaa piparkakkutäytettä.
- Toista kostutus ja täyttö kahteen muuhun kerrokseen.
- Asettele päällimmäisen kerroksen päälle pieniä piparitaloja tai muita piparkakkukoristeita.
- Tarjoile kakku joulupöydässä!
KAURATUOTTEILLA KAKKUPOHJAT MAIDOTTOMIKSI
Olen saanut positiivista palautetta siitä, että reseptiikassani otan huomioon myös vegaanit, maitoallergiset ja keliaakikot. Vain muutamassa palautteessa on ihmetelty kysyvästi miksi käytän nykyään niin paljon kauratuotteita perinteisten sijaan. Tässä hieman ajatuksia asiasta. Tykkään kokeilla uusia raaka-aineita. Tämän vuoden aikana meidän taloudessa on korvattu paljon maitotuotteita kauratuotteilla, joten näen luonnollisena, että tämä näkyy myös reseptiikassani. Pyrin aina antamaan vaihtoehtoja teille lukijoille oli kyse niin jauhoista, maitotuotteista tai sokereista.
KORVATTAVUUS
Muistutan että kaikkien maitotuotteiden tilalla voit aina käyttää sitä sinulle tutuinta tuotetta, vaikka itse suosittelisin jotain muuta. Eli maitotuotteet ovat melkein poikkeuksetta korvattavissa aina toisella. Perinteisillä raaka-aineilla leivottuja ja kokattuja ohjeita löytyy pilvin pimein – joskus kasviperäinen (maidoton) reseptiikka tuntuu haastavalta, siksi suunnittelen reseptiikkaa nykyään näin päin. Opin siinä samalla itsekin uusia taitoja. Ja mikä parasta: leivotut herkut sopivat juhlissa kaikille ja maistuvat ihan yhtä hyvältä!
MIKSI AITO TUOTTEET?
Miksi olemme valinneet Aito -tuotteet osaksi arkeamme? Tähän on helppo vastata. Aito -tuotteet ovat saaneet alkunsa suomalaisesta luonnosta, kotimaisilla kaurapelloilla. Kaslink käyttää tuotteissaan mahdollisimman paljon lähialueiden laadukkaita, kotimaisia raaka-aineita, ja tuotepakkaukset ovat ympäristöystävällisiä, kierrätettäviä kartonkipakkauksia. Me pyrimme mieheni kanssa muutenkin suosimaan kotimaisia valintoja arjessamme. Kasvipohjaisten tuotteiden suosiminen on myös meidän osalta yksi arjen pieni valinta, jonka teemme luonnon ja oman hiilijalanjälkemme takia.
Ihanaa viikonloppua!
♥ Anni
Voiko kaurajuoman korvata tavallisella maidolla?
Kuten postauksessakin kerroin: kaikki maidot voi aina korvata päittäin – kasvimaidot tavallisella ja toisinpäin 🙂
Jos teen 24cm vuokaan, kannattaako ainekset tuplata? 🤔
Tekisin kahdessa osassa niin että paistaisin ensin yksinkertaisen ohjeen ja sitten toisen. Jos tuplaat ohjeen noin isoon vuokaan kestää paisto todella kauan ja kakun koostumus voi kärsiä. Voi tosin onnistua niinkin ihan hyvin 🙂 24 vuoassa voit toki tehdä myös yksinkertaisella reseptillä matalamman kakun, jossa on vaan 2 kerrosta, jos se ei sinua haittaa 🙂
Muuten hyvä ohje…mutta kerrokset olivat niin painavia että alin vaahtokerros vain tursusi yli. Tekisin tässä ohjeessa tuosta vaahtokerroksesta juustokakkumaisen jotta pysyisi edes jotenkuten kasassa. Ei meinaan ollut kauhean söpö näky joulupöydässä😅
Höh harmi kuulla. Käytitkö myös Kaslinkin vispiä? Minun kakun välissä täyte pysyi hyvin.
Heippa! Voiko omena-kaneli-marmeladin korvata jotenkin? (Omenalle allerginen)
Heippa, laita tilalle mikä vaan suosikki hillosi tai marmeladi 🙂