Helppo Marjamousse (korkean kakun täytteeksi)
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.
Täyttelen täällä näin aamutuimaan muutaman kakun. Täytteitä pohtiessani päätin kirjotella teille vinkkejä kakun täyttämiseen ja julkaista samalla luotto- kakkumousseohjeeni, joka on ollut minulla käytössä ihan leipomisen alkuajoista lähtien. Korkeat moussekerrokset ovat olleet pitkään muodissa ja usein niistä kyselläänkin: Miten mousse pysyy kakun välissä, kuinka paljon moussea yhden kerroksen väliin? Tässä postauksessa teille vastauksia ja ihana muuntautuva marjamoussen ohje.
Itselläni kakun suunnittelu lähtee koristelusta ja ulkonäöstä. Toteutusta miettiessä alan pohtimaan täytteitä. Usein ainakin toiseen kerrokseen pääsee vaniljainen marjamousse, jonka voi yhdistää suklaamoussen tai valkosuklaamoussen kanssa. Kaksi marjakerrostakaan ei ole huono, jos kaipaa pirteyttä. Tykkään tästä ohjeesta, koska se on yksinkertainen ja muuntautuva. Voin vaihtaa joka kerta marjat ja muuten ohje pysyy samana. Lisäksi tämä mousse on superherkullista!
LAADUKKAAT TARVIKKEET LEIVONTAAN LÖYDÄT TÄÄLTÄ*
Helppo Marjamousse (korkean kakun täytteeksi)
- 150 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
- 0,5 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 4 liivatetta + tilkka vettä
- 1,5-2 dl kermaa
- 2-3 dl marjoja (mustikka, punaherukka, mustaherukka, vadelma tms.)
- Vaahdota kerma ja vaniljakastike kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi.
- HUOM! Osalla ollut ongelmia saada kerma ja vaniljakastike vaahtoutumaan yhdessä. Välttääksesi tämän, vatkaa vaahdot erikseen ja yhdistä.
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (noin 5 minuuttia).
- Vatkaa tuorejuusto ja sokeri keskenään.
- Soseuta tai paseeraa tuoreat marjat tai sulatetut pakastemarjat.
- Lisää soseutetut marjat edelleen vatkaten tuorejuustoseokseen.
- Liota puristetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä.
- Kaada liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten.
- Kääntele tai vatkaa lopuksi sekaan kerma-vaniljavaahto.
- Täytä kakku moussella mielellään heti valmiiksi leikatun kakun väliin – mousse hyytyy jääkaapissa.
Vinkki ja riittoisuus: Punaherukan ja vadelman ja muutkin marjat voit myös paseerata soseutuksen sijaan eli painele siivilän läpi niin, että siemenet jäävät siivilään. Tällä ohjeella tulee 1 kerros halkaisijaltaan 18-20cm kakkuun tai kaksi moussekerrosta halkaisijaltaan 15cm kakkuun.
HUOM! Kakkumoussella täytetty kakku kannattaa täyttää aina päivää ennen koristelua, jotta mousse jähmettyy ja tekeytyy vielä paremman makuiseksi jääkaapissa. Kakkumousse ei ole jämäkkää täyttövaiheessa. Liivatteet jämäköittävät sen.
HUOM! Pakastemarjat käyvät oikein hyvin sulatettuna! Käytän itse talvella aina pakastemarjoja ja kesällä tuoreita tähän mousseen.
Vinkkejä moussen maustamiseen ja kiireisen leipurin tuote
- Voit myös maustaa ja lisätä makua kakkumousseihin monella eri tavalla. Itse käytän usein aitoja marja/hedelmäjauheita, joista suosikkini on vadelma- sekä sitruunajauheet. Jauheita löydät isompien markettien kuivaosastolta kuivattujen hedelmien läheisyydestä. Myös Ruohonjuuri ja muut nettikaupat myyvät marjajauheita.
- Vahvoilla aromeilla voit myös vahvistaa moussen makuja varsinkin, jos sinulla on joku erikoisempi täyte. Käytän itse aromeja paljon, löydät niitä leivonnan erikoistarvikeliikkeistä.
- Lopuksi vinkkaan vielä kiireiselle leipojalle mahtavan vinkin: hyydykejauheet, joihin lisätään vain tilkka vettä ja vaahdotettu kerma! Hyydykejauheilla valmistat hetkessä maistuvan kakkumoussen. Makuvaihtoehtoja löytyy useita: banaani, vadelma, mansikka, suklaa, sitruuna, päärynä,passion ja kirsikka. Itse testasin vähän aikaa sitten suklaapohjan kanssa banaanimoussea. Oli ihanaa nam! Hyydykejauheita löydät leivonnan erikoistarvikeliikkeistä.
Lisää tekniikoita kakkujen täyttöön löydät täältä.
hei. jos käyttää pakastemarjoja niin niistähän tulee nestettä.Lisätäänkö siis liivatteen määrää.
Hei Tiina,
Ohje on tehty ensisijaisesti pakastemarjoille, joten ei tarvitse muuttaa liivatteen määrää 🙂
Hei! Tämä on ihan suosikkitäytteeni kakkuihin ja olenkin monesti tällä ohjeella sitä tehnyt. Suunnitteilla olisi juhliin tehdä uunipellillä kolme kakkupohjaa ja kasata niistä iso kakku ja mietin, että kuinkahan moninkertaisena tämä kannattaisi tehdä, että täyte riittäisi koko kakkuun?
Hei Saga,
Kuinka mukava kuulla! Nyt tekisin sinuna niin, että tekisin testin. En uskalla 100% varmuudella sinulle heittää määriä, koska en ole itse kokeillut tätä moussea levykakkuun. Lisäksi pellitkin ovat erikokoisia eri uuneissa ja moussekerroksen haluttu paksuuskin vaikuttaa asiaan 🙂 Jos jotain heitän niin varaisin moussea ainakin 1.5 kertaisen määrän per kerros 🙂
Heippa! Kostutatko kakkupohjia ollenkaan ennen moussen laittamista? Ajattelin tehdä vadelma- ja valkosuklaamousset kakun väliin. Käytätkö itse mieluiten juuri perinteistä sokeriakkupohjaa moussen kaverina?
-Anni
Hei Anni,
Kostutan kyllä 🙂 Täällä lisää tietoa kokoamisesta ja kostutuksesta:
https://stg.anninuunissa.fi/miten-leipoa-ja-kasata-taydellinen-korkea-kakku/
Tykkään perinteisestä sokerikakkupohjasta, koska se on kevyt, mutta toki välillä leivoin muitakin. Sokerikakkupohjaa voi maustaa myös kardemummalla tai vaniljalla oman maun mukaan!
Minulla mansikoilla tehdyn moussen kooskumus on todella juoksevaa, niinkuin rahkaa olisi. Missähän mulla mahto mennä mönkään? Aloittelija olen 🙂
Täytitkö kakun kakkuvuokaan ja annoit moussen hyytyä kakun välissä yön yli? Mousse jämäköityy liivatteen avulla kylmässä. Sen ei olekaan tarkoitus olla jämäkkää heti kun sen tekee 🙂
Moikka!
Ajattelin tehdä tämän ohjeen persikoilla yhteen väliin ja suunnittelin että toinen väli voisi olla jotakin makeampaa, esim kinuskin/toffeen kaltaista..luuletko että toimisi vaikka Valion Fanny karamelli- vanukkaan kanssa yksiin tämä ohje? Vai pitääkö olla jotain ”tujumpaa” esim Valion kinuskituorejuusto?
Moi, persikka kuulostaa ihanalta! Ajattelitko korvata tässä ohjeessa marjat siis vanukkaalla tai tuorejuustolla?
Juu niin ajattelin..sokereita laitan toki maun mukaan mutta ajattelin että molemmat välit olisi kiva tehdä tämän ohjeen pohjalta että sama ”vaniljamainen” teema yhdistää molempia välejä:)
Itse korvaisin marjat ihan oikealla kinuskilla, jotta mausta tulisi vahvempi. Varmasti onnistuu myös sinun suunnitelmalla 🙂 eikun kokeilemaan!
En tullut edes ajatelleeksi, että voisin itse keittää kinuskin etukäteen valmiiksi ja kylmänä lisätä lopuksi joukkoon, kiitos vinkistä! Pää on näköjään pehmeänä juhlastressistä niin unohtuu perusasiat:))
No mutta sitä varten voi laittaa aina tänne viestiä 😉 Kivaa viikonloppua ja onnistuneita juhlia!
Teen tilauskakun ensi viikolla ja sävelet ovat muuten aika selkeät, mutta oma pää on lukossa riittävyyden suhteen. Tilattuna on siis n. 30 henkilön mansikka moussekakku ja ajattelin tehdä kakkuun tämän täytteen lisäten mousseen vielä murskattua mansikkaa. Tarkoitus olisi tehdä 26cm vuokaan näyttävä korkea kakku (ajatuksena paistaa kaksi 5 munan sokerikakkupohja pohjaa ja kasata kakku niistä), mutta entäs tämä moussen määrä? Riittääkö kaksinkertaistettu ohje edes yhteen väliin? Välejähän tulee lopulta luultavasti 4-5. Olen kiitollinen jos auta pähkäilyssä ☺️ Paljon on tullut kaikkea tehtyä niin itselle kuin tilauksesta ja aina minulle on vaikeinta laskea riittävyyttä ja suhteuttaa taikinoitten ja täytteiden määrää kakun kokoon nähden.
Hei Karoliina, voin tietenkin antaa vinkkejä sen mukaan miten itse kokeilisin, mutta en ole itse tehnyt 10 munan kakkua noin monella täytevälillä, joten vastaukseni on arvio. Yksi annos moussea riittää kyllä varmasti yhteen väliin. Tekesin luultavasti 3 annosta ja jakaisin sen koko kakkuun. Noin korkeassa kakussa jättäisin täytevälit hieman ohuemmiksi myös 🙂 Mukavaa leivontaa!
Kiitos vastauksesta ☺️ Se selvensi täytteen riittävyyttä. Kokeilen ensi alkuun tehdä 3x ohjeen ja sitten tarvittaessa lisää. Olen samaa mieltä, että korkea kakku, jossa jokainen täyteväli on sama, voi täytettä olla ohuemmin. Itse olen myös tehnyt 10 munan kakun aiemmin matalampana 30cm vuokaan, mutta nyt tarkoitus on tehdä korkeampaa, onhan korkea kakkua, jossa on monta täyteväliä näyttävän näköinen 👌🏻
Olen samaa mieltä! kyllä korkea kakku on näyttävä 🙂 Kakusta tulee varmasti upea!
Heippa!
Tyttärelläni on synttärit viikon päästä ja olen ajatellut tehdä täytekakun tällä sinun ohjeella. Yhteen väliin tulisi tämä marjamousse ja toiseen olisin halunnut kokeilla tuota valkosuklaamoussea. Kyseinen linkki ei vain toimi, onko linkki muuttunut vai poistunut kokonaan? Ja vielä yksi kysymys kun päällystän kakun niin olisiko valkosuklaakreemi liikaa vai jotain muuta 🙂
Heips,
korjasin linkit – jostain syystä ne olivat vanhentuneet. Kannattaa etsiä muuten ohjeita myös hakutoiminnolla tai yläpalkista. Kaikki linkitetyt ohjeet löytyvät kyllä blogista.
Täällä erilaisia täytteitä:
https://stg.anninuunissa.fi/category/kakut/taytteet-ja-kuorrutukset/
Tuosta kuorrutuksesta 🙂 Se on kyllä makuasia – minusta valkosuklaakuorrutus sopii hyvin.
Okei, kiitos nopeasta vastauksesta 😍
<3
Heippa!
Minun olisi tarkoitus tehdä kaksi 24cm kakkua,yhteensä siis 30 henkilölle. Täytteeksi toivottiin mansikkamoussea. Jos teen ohjeen mukaan kolminkertaisena riittääkö täytettä kahteen kakkuun? Ei ole tarve ihan noin korkeille täytekerroksille kuin kuvassa.
Jos teen ohjeen mukaan x 3,riittääkö moussea kahden 24cm kakun molempiin väleihin? Tarkoitus siis tehdä vähän matalemmat täytekerrokset kuin kuvassa.
Uskon kyllä, että 3 x ohje riittää kahden 24 cm kakun väliin, jos moussekerroksen ei tarvitse olla yhtä paksu kuin minulla 🙂
Hei Anni! Olen ihan hurahtanut kakkujen tekoon näillä sinun selkeillä ohjeilla! Kiitos!🌸 nousseen kanssa minulla jostain syystä ongelmia. En saa sitä tarpeeksi paksuksi. Kasasin kakun tuohon ihanaan kakkuvuoka jo ka tilasin teiltä, joten toivotaan että liivate hyydyttää kakun kaapissa ! Mietin että mitä teen väärin. Pakastemarjat sulaton ja soseutan sauvasekottimella. Tuleeko siinä liikaa nestettä? T . Jaana
Hei Jaana,
Ihana kuulla!
En ihan ymmärrä ongelmaasi, koska tämä mousse hyytyy juurikin kakun välissä, eikä sen siksi tule olla paksua täyttövaiheessa. Kerrotko miten kävi kakun kanssa hyytyikö mousse moussemaiseksi?
Yksi erittäin epävarma aloittelija täällä hei!
Ajattelin tehdä sinun ohjeellasi sen valkosuklaakakkupohjan ja siihen vadelmamoussen tällä ohjeella sekä lisäksi valkosuklaakreemi. Kuulostaako tämä kombo hyvältä? Vai laittaisinko väliin myös valkosuklaamoussen? Tuleeko jo sitten liikaa?
Entä kuinka paljon ohjeita tulisi suurentaa, kun syöjiä on noin 15-17? Teen lisäksi vielä kolmenmaun juustokakun.
Hei Petra,
Suunnitelma kuulostaa oikein hyvältä. Suosittelen lukemaan kakkupohjan osalta kommentit reseptin yhteydestä, koska paisto on koettu hankalaksi, jos ohjetta on muuteltu.
Tekisin sinuna varmaan kakkupohjan 1.5 kertaisena 20 cm korkeaan vuokaan ja tämän moussen tällaisena (tulee vähän ohuemmat moussekerrokset). Kreemiä ei tarvitse kerrata, sitä jää yleensä vähän yli.
Kiitos paljon vastauksestasi! Katsotaan montako variaatiota teen ennenkuin onnistuu, usein kaikista tekeleistäni tulee niin kuivia ja kovia, että niillä voisi heittää tiiliseinää tai ne eivät kohona. Mutta leipomiskärpänen iski minuun pelkkien näiden kuvien ansiosta. Sinulla on ihanan selkeät reseptien ohjeet, joten tällainen surkeakin leipuri uskaltaa lähteä testaamaan kakkujen tekoa. Olet tehnyt ihan mielettömän hienoja ja kauniita leipomuksia, olet todella taitava! Toivottavasti jatkat tämän blogin tekoa vielä pitkään.
Kiitos Petra 🙂 Ihana palaute! Enköhän jatka blogia vielä, kun tällä hetkellä se työllistää minut. Toivottavasti näin on myös tulevaisuudessa. Seuraa ohjeita ja paistoaikoja, lue ohje aina läpi ennen aloitusta ajatuksella. Sitten ei tule kovia 🙂
Moikka ostin vadelman makuista kiinteytysjauhetta (städter) ja nyt minun pitää täyttää kaksi väliä 28cm kakkuun. Poika haluaisi valkosuklaan vadelman kaveriksi ja ostin monta levyä pandan suklaata. Miten tekisit täytteen? Voiko suklaan yhdistää vadelman kaveriksi? Ekaa kertaa käytän kiinteytysjauhetta.
Hei Sanna, valkosuklaa ja vadelma on loistava pari yhdessä. Paketista löytyy käyttöohje hyydykejauheelle. Seuraa sitä, että kakku varmasti hyytyy. Valkosuklaan leipoisin pohjaan, koristeeksi tai kreemiin, enkä sekoittaisi sitä täytteeseen, joka voi pilaantua helposti, jos ohjeita ei noudata.
https://stg.anninuunissa.fi/taytelainen-valkosuklaakreemi/
Heippa!
Olen aloittelija kakkujen leipomisessa ja tarvitsisin apua. Tahtoisin tehdä ohjeillasi kerroskakun (kakku kolmeen osaan ja kaksi täyteväliä): vaniljakakkupohjan ja tämän vadelmamoussen. Tarvitsisin apua ohjeeseen jos teen 20 cm kokoiseen kakkuvuokaan, että millaisella ohjeella teen vaniljakakkupohjan ja moussen että on riittävät 20cm vuokaan?
Löysin myös sinulta ohjeen voikreemiin, tahdon tehdä ruusupursotuksen kakkuun. Onko tämä(alla oleva linkki) riittävä ohje tähän 20cm kerroskakkuun? Ja tuo aromi-asia, voiko laittaa vaniljasokeria vai millaista kun en tohtisi ostaa mitään kallista jauhetta/aromia mitä ei tule muuten käytettyä. https://stg.anninuunissa.fi/monipuolinen-voikreemi/
Kiitos tuhannesti jos sinulla olisi aika auttaa minua.
Äni
Moikka,
Voit tehdä ihan samoilla ohjeilla, mutta kakusta tulee hieman matalampi. Voit myös kertoa kummatkin ohjeet 1.5 🙂 Lue huolella vaniljakakkupohja-ohjeen kommentit. Monella on ollut vaikeuksia pohjan kanssa, jos ohjeen määriä on muunneltu.
Ruusupursotukseen menee paljon kreemiä. Hmm.. tuplaisin ohjeen varmuudeksi. Vanilja-aromin voi aina korvata vaniljasokerilla tai -siemenillä tms.
Otathan huomioon, että vastaukseni ovat arvioita, koska en ole testannut näillä vinkeillä itse vaan arvioin miten itse tekisin 🙂
Kiitos kovasti avustasi!
Heippa!
Kyselen nykyään jatkuvasti vinkkejä, mutta tänä kesänä on vaan pitänyt tehdä monta kakkua eri juhliin ja niitä on riittänyt 😀
Nyt teen sukujuhliin noin 40:lle levypohjakakun, ajattelin että 3 levypohjaa riittäisi…
Olen ihastunut lemoncurdiin ja lykkään sitä nyt joka paikkaan :),
Sen lisäksi ajattelin tehdä myös moussen, luultavimmin vadelmasta. Mahtaisikohan riittää, jos yhteen väliin laittaisin tuon moussen kaksinkertaisena ja jähmettyykö tolla liivate määrällä hyvin kun ajattelee, ettei levykakkua voi koota vuokaan?
Onko sinulla kokemuksia suklaan ja sitruunan yhdistelmästä? Jos tekisi toiseen väliin vadelmamoussen ja toiseen suklaamoussen ja alla olisi toi lemoncurd? Vai jättäisikö sen pois suklaamoussen alta….?
Tämmösiä pohdintoja tällä kertaa….ois vaan niin ihanaa saada onnistumaan lähes täydellinen kakku 😀
Moikka Heli,
En laittaisi tätä moussea levykakun väliin ellet voi hyydyttää vuoassa. Tämä mousse on aika valuvaa teko vaiheessa ja hyytyy vasta kylmässä kakun väliin.
Suklaa ja sitruuna sopii minusta kyllä yhteen 🙂
Moi,
Mietin että kun monessa kommentissa on kysytty samaa mitä itsekin mietin, että jos tekee mehevään vaniljakakkupohjaan tämän marjamoussen, niin sanoit että lisäisit pari liivatetta lisää, eli tulisiko täytteeseen silloin 6 liivatetta? Ja vielä kysyisin että tuleeko täytteestä ”kovaa”, kun itse kuitenkin haluaisin semmoisen pehmeämmän tyylisen täytteen, mutta joka pysyisi kakun välissä hyvin.
Hei Elena,
Vain testaamalla itse ohjeen tiedät mikä sinun makuusi on sopivan pehmeää. Uskon kyllä että marjamoussen normaalimäärä liivatettakin riittää, mutta varmuden vuoksi olen suositellut lisäämään 1-2, jos epäilyttää, Ihanaa leivontaa!
Moi,
Kysyisin vaan että kun monessa kommentissa on kysytty samaa mitä itsekin mietin, eli jos tekee tämän marjamoussen mehevään vaniljakakkupohjaan, niin kun vastasit että lisäisit kaksi liivatetta, eli tulisiko silloin tähän mousseen 6 liivatetta? Vielä kysyisin sitä, että tuleeko tästä täytteestä ”kova” hyytyessään, kun itse pidän ”pehmeistä” täytteistä, mutta että se pysyisi kuitenkin kakun välissä hyvin.
Kuinka saa näinkin paksun kerroksen moussea väliin. En itse ole saanut paksua kerrosta, kun mousse kuitenkin niin pehmeää? Kannattaako laittaa reunakalvoa, ja kasata vuokaan suoraan?
Liivatteella hyydytettävät mousset kasataan aina vuokaan. Mousse ei pysy kasassa muuten, koska hyytyy kakun väliin vasta jääkaapissa. Täältä lisää ohjeita:
https://stg.anninuunissa.fi/kakun-taytto-ja-kokoaminen-nain-onnistut/