|

Finlandia Marmeladikuulat

Finlandia Marmeladikuulat

Itsetehdyt marmeladikuulat eli vihreät kuulat tai hedelmiltä (mansikka, aprikoosi) maistuvat Finlandia marmeladikuulat ovat superherkullisia joulu- tai juhlamakeisia ja kuuluvat ainakin meidän perheen jouluun joka vuosi. Tiesitkö, että voit tehdä näitä ihanuuksia itse kotona ja vielä helposti!? Tarvitset vain puolipallomuotin ja agar jauhetta marmeladin hyydyttämiseen! Tein itse päärynän makuisia (vihreitä kuulia) ja vadelman makuisia Finlandia kuulia Itsenäisyyspäivän illanviettoon. Marmeladit maustoin elintarvike-aromeilla.

Yllätyin kuinka helposti kuulan muotoisia marmeladeja voi tehdä, kun oikeat välineet oli varattu tekoon ajoissa. Marmeladi on muuten siitä kiva karkkiresepti myös, että sen tekoon et tarvitse digitaalista mittaria. Seosta lämmitellään reilu 10 minuttia, sitten maustetaan, värjätään ja hyydytetäään pari tuntia. Ainoa, mikä ottaa aikaa on marmeladien kuivattelu, jotta sokeri jää kivasti makeisen pintaan eikä sula. 

Marmeladikuulien Historia:

Finlandia marmeladikuulat sopivat loistavasti Suomi100 herkutteluun ja kaikki me tunnemme varsinkin vihreät kuulat, jotka kuuluvat melkein jokaisen suomalaisen perheen jouluun. Vihreitä kuulia on nautiskeltu Suomessa jo 1920-luvulta asti.

Mielenkiintoisia seikkoja marmeladien valmistuksesta: 1950-luvulle asti marmeladikuulien valmistus oli jokseenkin alkeellista, mutta huolellista käsityötä. Jokainen marmeladikuula erotettiin muotista yksitellen, kuten nämä kotona tehtävät marmeladit. Nykyään marmeladit valmistetaan koneellisesti ja Fazerin tehtaalla käytetään puolipallomuottia. Fazerin tehtaalla valmistetaan jouluksi vaivaiset 17 miljoonaa vihreää kuulaa! Finlandia kuulien tarina taas johtaa yli sadan vuoden päähän, jolloin marmeladimakeisia lähetettiin kuninkaallisille Englantiin, ja se onkin Fazerin ensimmäinen vientituote! (Fazer.fi 2018)

Herkullista Itsenäisyyspäivää ♥


Finlandia Marmeladikuulat

Ohje n. 24-28 kokonaista kuulaa (yksi muotillinen on 24 puolikasta – tee kahdessa osassa)

 • 3.5 dl sokeria
 • 3.5 dl vettä
 • 3 tl agar-jauhetta
 • tippa aromia (käytin itse päärynää ja vadelmaa)
 • 0,5 tl sitruunahappoa
 • pieni tippa pastaväriä
 • sokeria pyörittelyyn
 1. Mittaa kattilaan sokeri, vesi ja agar-jauhe.
 2. Keitä miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia – kunnes seos kiinteytyy hiukan. (älä kiehauta)
 3. Siirrä kattila liedeltä patakintaan päälle ja lisää sekaan aromi, sitruunahappo sekä pastaväri.
 4. Sekoita varovaisesti tasaiseksi.
 5. Suihkuttele puolipallon muotoinen silikoninen muotti vuokasprayllä kevyesti. (Voit kokeilla myös ilman spraytä)
 6. Siirrä marmeladiseos kaatonokkaiseen lasiin/mukiin ja kaada seos varovasti vuoan koloihin (älä täytä ihan piripintaan).
 7. Nosta silikoninen vuoka jääkaappiin pariksi tunniksi. Voit hyydyttää marmeladit myös huoneilmassa, mutta se kestää pidempään.
 8. Laita leivinpaperi pöydälle ja työnnä kuulan puolikkaat varovasti ulos vuoasta ja jätä kuivumaan seuraavaan päivään (tasainen pinta ylöspäin).
 9. Yhdistä puolikkaat ja anna kuulien vielä kuivua, jos ne vaikuttavat kosteilta.
 10. Sokeroi lopuksi kuulat ja pakkaa sellofaaniin tai rasioihin.

HUOM! Yhteen puolipallomuottiin mahtuu 24 puolikasta palloa, joudut siis tekemään hyydytyksen kahdessa erässä, jos sinulla on vain yksi muotti. Puolita koko ohje, jos sinulle riittää vain 12 kuulaa. Ole tarkkana agarin käytön kanssa. Liian vähäinen määrä agaria tekee marmeladeista löysiä eivätkä ne silloin pysy koossa. Liika agar tekee taas marmeladeista kumisia. 

Vinkkejä! Käytin marmeladimassan värjäykseen ProGelin limen vihreää ja pinkkiä väriä. Aidomman vihreän kuulan värin marmeladeihin saa kuusen vihreällä ProGel-värillä. Älä täytä muotteja  piripintaan tai kuulista ei tule tasaisia. Malta kuivattaa marmeladeja rauhassa! Muuten sokeri sulaa marmeladin pintaan! 

Finlandia Marmeladikuulat


Vielä kerran upeaa Itsenäisyyspäivää!

Katso lisää joulureseptejä.

Myös näillä sopii

Herkutella

24 Kommenttia

 1. Kiitos krediiteistä! Vähän on kuulavillitys laantunut siitä parin vuoden takaisesta, mutta josko nyt uuteen nousuun 😉

  1. Tottakai ole hyvä 🙂 Joo muistan sen parin vuoden takaisen hulluuden todella hyvin 😀 Päärynä-aromi taisi loppua joka paikasta 😀

 2. Jonna sanoo:

  Moikka!

  Voiko marmeladin tehdä ilman muotteja hyydyttällä levyksi ja leikkaamalla sopivan kokoisiksi paloiksi?

  1. Moi Jonna!

   Voi toki tehdä 🙂 Lisään sen vinkkinä vielä ohjeeseen. Niin olen itse aina aikaisemmin tehnyt, kun en omistanut puolipallomuottia 🙂

 3. Minä yritin Strömsön ohjeella viime vuonna monta kertaa, mutten onnistunut! Uskaltaisinkohan yrittää tällä ohjeella 😀

  1. Millainen tuo Strömsön ohje oli? Oliko hyydytys myös agarila? Seosta ei saa kiehauttaa ja agaria pitää olla tarpeeksi, jotta marmeladit hyytyvät kunnolla. Itse koitin moneen kertaan, että uskalsin jakaa toimivan reseptin 🙂

 4. Hilkka-Kaarina sanoo:

  Hei mistä näitä muottia saa ostettua?

 5. Miksi tässä ohjeessa ei saa seosta kiehauttaa, mutta monessa muussa ohjeessa esim. glögi-marmeladeissa pitää keittää? Kokeilin tällä ohjeella, mutta marmeladeista tuli liian löllöjä.. Täytyy kokeilla uudestaan joko lisäämällä agaria tai kiehauttamalla..

  1. Kiehautus saattaa vaikuttaa agarin tehoon. Meillä kaikilla on vähän erilainen mittakäsi, sinuna lisäisin agaria seokseen, jos marmeladit eivät kunnolla hyytyneet.

 6. Riina sanoo:

  Hei! Ohjeen alussa sanotaan ”yksi muotillinen on 24 puolikasta – tee kahdessa osassa”. Tarkoittaako tämä sitä, että koko seos tulee tehdä kahdessa osassa (puolitetaan ohje)?

  1. Selvennän asiaa tuossa alempana 🙂

   HUOM! Yhteen puolipallomuottiin mahtuu 24 puolikasta palloa, joudut siis tekemään hyydytyksen kahdessa erässä, jos sinulla on vain yksi muotti. Puolita koko ohje, jos sinulle riittää vain 12 kuulaa. Ole tarkkana agarin käytön kanssa. Liian vähäinen määrä agaria tekee marmeladeista löysiä eivätkä ne silloin pysy koossa. Liika agar tekee taas marmeladeista kumisia.

   1. Riina sanoo:

    Eli seoksen voi tehdä kerralla ohjeen mukaisesti, vaikka minulla on vain yksi muotti? 🙂 se ei siis hyydy astiaan, jossa se sekoitetaan/josta se kaadetaan muottiin.

    1. Hei Riina kyllä se hyytyy jos vuorokauden jähmettää. Jos on yksi muotti tekisin kahdessa erässä koko ohjeen eli puolittaisin sen 🙂

 7. Elina sanoo:

  mihinkä sitruunahappo vaikuttaa? Meneekö aivan pilalle jos se jää puuttumaan? Unohtui nimittäin ostaa kaupasta 😁😅

  1. Sitruunahappo tuo raikkautta ja vaikuttaa säilöntään eli säilyvyyteen 🙂 Voit jättää halutessa pois.

 8. Jenni sanoo:

  Hei, onnistuuko tehdä kuulat niin että laittaa aromin tilalle päärynäsosetta? Ja paljonko sosetta pitäisi olla?

  1. Hei Jenni, päärynäsoseeseen tehtynä ohje menee kokonaan uusiksi, joten en osaa sanoa testaamatta.

 9. Sandra sanoo:

  Hei, osaatko arvioida kuinka paljon etukäteen ennen joulua näitä kannattaa tehdä 😊 kovettuvatko hirveän nopeasti? Ja kannattaako nämä paketoida vaikka sellofaaniin tiiviin purkin sijasta?

  1. Hei, minusta nämä eivät kuivu helposti. Sellofaaniin voi helposti pakata. Tekisin itse muutamia päiviä ennen. Itse teen kaikki joulumakeiset tulevana viikonloppuna, niin ne ovat ihania varmasti vielä jouluna!

 10. Suvi sanoo:

  Mitä agaria olet käyttänyt? Merkki ilmeisesti vaikuttaa aika paljon.

 11. Emmi sanoo:

  Minkä merkin päärynäaromia käytät?

  1. Olen käyttänyt LorAnn merkkisiä vahvoja aromeja, joita leivontatarvikekaupat myyvät.

Kommentit on suljettu.