Dulche de leche – Karviaispiirakka

Dulche de leche - Karviaispiirakka
Dulche de leche - Karviaispiirakka



Keräsin litroittain marjoja vanhempieni puutarhasta viime viikonloppuna. Ainakin minulle juuri lapsuudesta tutut karviaisetkin olivat vihdoin kypsiä ja niitä tuli kerättyä muutama litra. Mietiskelin kotona mitä karviaisista voisi leipoa, nimittäin ensin ajattelin tehdä vaan hilloa. Pienen kaappien  kaivelun ja mietinnän jälkeen syntyi tämä ihanan makean kirpeä ”Dulche de leche – Karviaispiirakka” eli karamellia ja kirpeyttä.

Käytin piirakkaan purkillisen valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa. Voit halutessasi keittää pohjan päälle itse kinuskin. Idea tässä piirakassa on yhdistää karamellin/kinuskin makeus ja ihanien karviaisten kirpeys. Yksityiskohtia piirakkaan loin tekemällä piirakkapohjan jämätaikinasta pieniä hortensiankukkia piirakan päälle. Söimme piirakkaa jäätelöllä ja ilman. Osui ja upposi!

 


Dulche de leche – Karviaispiirakka

Pohja:

  • 3 dl jauhoja
  • 100 g voita
  • 1 keltuainen
  • 2 rkl sokeria
  • 1-2 rkl vettä
  1. Nypi kylmä voi jauhojen sekaan murumaiseksi seokseksi.
  2. Lisää keltuainen, sokeri ja vesi ja painele tasaiseksi vaivaamatta liikaa.
  3. Lisää vettä hiukan jos taikina jää liian murumaiseksi.
  4. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin noin 20 minuutiksi.
  5. Ota taikina jääkaapista ja kauli silikonisella alustalla leivinpaperin päällä pyöreäksi.
  6. Nosta taikina voideltuun piirakkavuokaan (24cm) ja painele se vuokaan.
  7. Kaulitse päältä niin että ylimääräiset reunat tippuvat ja laita ne sivuun.
  8. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

Täyte: 

  • 1 purkki karamellisoitua kondensoitua maitoa
  • 5 dl karviaisia
  1. Levitä valmiiksi karamellisoitu kondensoitu maito piirakkapohjan päälle.
  2. Ripottele karamellin päälle peratut karviaiset.
  3. Kauli loppu taikina levyksi silikonisella alustalla.
  4. Painele  taikinasta hortensia muotilla pieniä kukkia.
  5. Nosta kukat yksitellen piirakan päälle pientä palettiveistä apuna käyttäen.
  6. Voitele kukat kevyesti kananmunalla.
  7. Paista piirakkaa uunin alatasolla noin 45 minuuttia.
  8. Anna jäähtyä kunnolla ja tarjoile hiukan lämpimänä.

Dulche de leche - Karviaispiirakka

Seuraathan minua jo

FacebookissaInstagamissa ja Pinterestissä?

Myös näillä sopii

Herkutella

10 Kommenttia

  1. Voii eii miten herkullisen näköistä! <3 Taitaa olla pakko hakea karviaisia mökiltä ja testata tätä. 😛

  2. Sanna sanoo:

    Tämä on todella hyvä ohje! En ole tätä ennen oikein osannut käyttää karviaisia. Tähän piirakkaan sopivat erinomaisesti. Jätskiä vielä päälle. Kiitos!

    1. Jee ihana kuulla että oot löytänyt tämän 🙂 Taidan vinkata muille myös tästä arkiston arteesta Facen puolella.

  3. Tuike sanoo:

    Tänään testattu ja tämä oli tosi hyvä resepti! Kiitos 🙂

  4. Minnu sanoo:

    Tein just tätä mutta en tiedä onko uunissa vai leipurissa vikaa, taikina jäi todella vaaleaksi ja karviaisista jotka tuoreena laitoin niin irtosi hirveästi nestettä joka nyt lilluu piiraan pinnalla. Lisäsin paistoaikaa mutta ei auttanut asiaa🙈maku kuitenkin hyvä. Ja minä käytin punaisia karviaisia kun ei vihreitä ole.

    1. Onpa tosi erikoista, kun paistokin on tässä ohjeessa melko pitkä… en keksi muuta, kuin että uunisi ei ole yhtä tehokas kuin omani, joka sai reilusti väriä. Samasta syystä marjojen nesteet eivät ole haihtuneet. Harmi 🙁 Onneksi piirakka kuitenkin maistui!

  5. Aiju sanoo:

    Todella hyvä ohje! En ole aiemmin testannut kondensoituamaitoa joten oli mielenkiintoista senkin vuoksi! Heti meni puoli piirakkaa suihin kun uunista otti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *