Brushstroke Cake – Värikäs Vappukakku (G)
Kenestä muusta tuntuu siltä, että aika vaan katoaa johonkin? Vaikka kevättä on odotettu pitkään, saapui se taas jotenkin varkain. Varsinkin sen tajuaminen, että vappu on parin viikon päästä on ihan älytöntä! Vappu on toukokuussa ja toukokuun jälkeen tulee kesäkuu eli kohta on jo kesä. Uskomatonta. Mahtavaa on kuitenkin se, että nyt on aika aloittaa vappuherkkujen suunnittelu!
Vappuna brunssi- tai picnicpöydästä täytyy löytyä vappukakku. Viime vuonna tein värikkään ja maukkaan Popping Candy kakun ja tänä vuonna halusin vielä jotain värikkäämpää. Pitkään olen halunnut testata brushstroke -koristeita, jotka tehdään candy melts napeista tai valkosuklaasta. Napit tai suklaa sulatetaan ja sulasta massasta nostellaan pieniä kasoja leivinpaperille ja sitten kasat vedetään siveltimellä brushstroke-koristeiksi. Koristeen kuivuminen kestää noin 10 minuuttia, jonka jälkeen koristeet irtoavat kuin itsestään leivinpaperista! Koristeet kannattaa tehdä etukäteen ja siihen menee vain hetki.
Valitsin tämän kakun mauksi marjoja ja persikkaa ♥ Oli muuten vaikea päättää makuparit sillä uusia hauskoja makutomusokereita löytyy lukuisia mm. Prosecco, Peach Bellini, Pink Lemonade… Lopuksi valitsin Peach Bellinin. Oi miten loistavasti nämä maut sopivatkaan yhteen! Voit leipoa tämän kakun myös gluteenittomana tekemällä gluteenittoman kakkupohjan, jonka ohje on linkitetty tuohon alemmas.
Brushstroke Cake – Värikäs Vappukakku
Riittoisuus noin 8-10 hlö.
Kakkupohja:
Leivoin 3 munan sokerikakkupohjan halkaisijaltaan 15 cm vuokaan. Ohje löytyy täältä.
Voit leipoa kakun GLUTEENITTOMANA tekemällä gluteenittoman pohjan. Ohje löytyy tästä.
Täyte marjamousse
- 2.5 dl kermaa
- 60 g marjahyydykejauhetta (eli puolet paketista)
- lisäksi vadelmia
- Valmista marjamousse hyydykejauhepaketin ohjeiden mukaan:
- Vatkaa kerma kuohkeaksi, sekoita jauhe veteen, yhdistä ja kääntele kuohkeaksi.
- Puolikkaasta purkista jauhetta riittää moussea kakun (15cm) molempiin kerroksiin.
TAI tee mousse itse. Katso resepti tästä. Pieneen kakkuun riittää puolikas ohje.
Kreemi
- 200 g voita
- 4 dl makutomusokeria (myös tavallinen käy)
- 1 rkl maitoa
- aromia (valinnainen, jos et käytä makutomua)
- Anna voin pehmentyä huoneenlämmössä.
- Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi. Tähän menee usea minuutti. Näet selvästi kuinka voin väri vaalenee ja seos kuohkeentuu.
- Aloita lisäämään tomusokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten.
- Kun olet lisännyt kaiken sokerin, jatka vatkaamista usean minuutin ajan. Lisää maito ja jatka vatkausta.
- Lopuksi lisää aromi vähän kerrallaan.
- Jatka vielä vatkaamista.
- Valmis voikreemi on kuohkeaa ja vaaleaa ja se ei maistu voilta. Kuohkea, vaalea ja notkea kreemi on helppo levittää kakun päälle palettiveistä apuna käyttäen. Kreemin vatkaamiseen menee noin 10 minuuttia.
Koristeet
- eri värisiä candy melts nappeja (keltainen, pinkki, sininen)
- Valmista brushstroke koristeet sulattamalla candy meltsit omissa kulhoissaan.
- Nostele sulaa candy meltsiä pieninä kasoina leivinpaperin päälle.
- Vedä kasat pullasudilla tai muulla isolla siveltimellä pitkiksi lastuiksi.
- Anna lastujen kovettua leivinpaperin päälle – tähän menee noin 10 min.
- Koristeet lähtevät irti leivinpaperista helposti ottamalla koristeesta kiinni ja vetämällä paperin pois.
Kakun kokoaminen:
- Leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen.
- Kasaa kakku kelmulla tai reunakalvolla vuorattuun vuokaan: ensin pohja sitten puolet moussesta, paina muutama vadelma mousseen ja toista.
- Kostuta pohjat vadelmamehulla ennen moussen lisäämistä (pieneen kakkuun noin 0.5 dl mehua kostutukseen).
- Vedä kakun päälle kelmu ja laita kakku jääkaappiin ja anna maustua yön yli tai pari tuntia.
- Irrota kakku vuoasta kääntämällä vuoka ja tiputtamalla kakku kakkualustalle.
- Voikreemi tulisi levittää kakkupohjan päälle ensin niin tasaisesti kuin mahdollista, käyttää jääkaapissa ja toistaa levitys.
- Levitä siis kakkupohjan päälle ensin yksi ohut kerros ”murukerros” kreemiä ja käytä kakku jääkaapissa (n. 5-10min), jolloin kreemi kovettuu kakun pintaan.
- Sen jälkeen levitä kreemiä vielä toinen kerros ja kolmaskin, jos olet tarkka. Muista aina kovettaa jokainen kerros jääkaapissa.
- Värjää lopuksi osa kreemistä vaaleanpunaiseksi ja levitä kakun alaosaan liukuvärimäisesti. Lisää siis kreemiä vain alaosaan ja tasoita.
- Pursottele jäljelle jäänyttä kreemiä kakun päälle ja asettele koristeet.
- Liimaa brushstroke-koristeet kreemitetyn kakun pintaan kevyesti painaen. Voit lisätä hieman kreemiä koristeen takapuolelle ennen sen painamista kakkuun.
Vinkki! Koristele kakku suoraan tarjoilualustalla, jolloin se on kaikista helpointa!
Kakku menossa jääkaappiin maustumaan. Pidän itse kakkua aina yön yli tekeytymässä, jolloin maku vain paranee.
Koristelen kakun aina tarjoilupäivänä. Koristeet teen aina valmiiksi, siksi että työskentely sujuu helposti ja nopeasti. Tässä kakku on kreemitettynä. Seuraavaksi lisään koristeet ja pursottelen loput kreemistä kakun pintaan.
Brushstroke-koristeet on tosi helppo tehdä. Jos sinulla ei ole tarpeeksi isoa sivellintä, voit käyttää myös lusikkaa siveltimen sijaan. Voit tehdä koristeet myös valkosuklaasta, jos sinulla ei ole Candy Melts nappeja.
Jaa oma vappuherkkusi Instagramissa tageilla:
@anninuunissa #anninuunissa
Ihanan väriset koristeet sulla tässä kakussa! Tein itse valkosuklaasta enkä saanut niitä värjättyä siten miten suunnittelin. Valkosuklaan keltaisuus muutti värit haaleiksi ja harmahtaviksi, ja jälkeenpäin luin, että pastaväreillä ei kannata valkosuklaata värjätäkään (miksen perehtynyt heti?! :D). Onko siis ainoa tapa saada noin värikkäät sulat tehdä ne candy meltseillä, vai onnistuisiko saada kirkkaita värejä värjäämällä valkosuklaata esim. tomuvärillä?
Hei Ilona,
Valkosuklaan keltaisuutta voi taittaa vakoisella pastavärillä. Pastavärien kanssa tosin pitää olla varovainen kun värjää suklaata ettei suklaa juoksetu.Itse käytän pastavärejä, vaikka niitä ei suositella. Suklaalle on olemassa myös omia suklaavärejä, mutta niistä minulla ei ole kokemusta.
ProGel värit ovat mahtavia, koska niissä on vahva pigmenti ja pieni tippa väriä riittää!
https://www.anninuunissa.com/pastavrit-elintarvikekynt-c-8_14.html
https://www.anninuunissa.com/wiltonin-valkoinen-pastavri-p-1175.html
Kiitos vastauksesta! Juuri näitä värejä käytin, mutta en tajunnut värjätä valkoisella ensin. Lopuksi koitin raikastaa värejä valkoisella tomuvärillä (ainoa valkoinen väri joka oli), mutta se ei ainakaan parantanut tilannetta 😀 Täytynee hankkia tuo valkonen pastavärinä. Entäs valkosuklaan värjääminen violetilla keltaisuuden taittamiseksi, onko sulla kokemusta? En uskaltanut itse kiireessä koittaa, mutta voikreemiä olen saanut vaalennettua onnistuneesti violetilla.
Suosittelen wiltonin valkoista väriä lämpimästi 🙂 En ole itse koittanut violettia keltaisuuden taittoon, mutta kuullut kyllä, että se on toimiva kikka 🙂
Kyselisin että montako grammaa noita candy meltsejä käytit koristeihin
Valitettavasti en punninnut meltsejä. Tein koristeita hyvän kasan varastoon ja osan käytin tähän kakkuun.