Amerikkalainen Omenapiiras
Yhdistimme pari viikkoa sitten kolmen naisyrittäjän kanssa voimat yhden iltapäivän ajaksi. Kuvasimme kukkia, leivonnaisia Amerikkalainen Omenapiiras sekä kaunista syksyä puutarhassa teetä siemaillen. Vielä tässäkin kohtaa suurkiitokset Erjalle @visuelli.erja ja Marialle @homeingardenkauniainen upeasta projektista. On mielettömän inspiroivaa ja voimauttavaa kun voi välillä tehdä töitä muiden ”visualistien” kanssa. Oppia ja jakaa osaamista. Kuvauspäivän päätyttyä jäimme vielä juttelemaan erikseen siitä miten antoisa iltapäivä meillä kaikilla oli ollut ja miten tärkeitä tällaiset projektit yrittäjille ovat. Parasta!
Leivoin kuvauksiin tämän ihanan amerikkalaisen omenapiirakan, jota en ole tehnyt vuosiin. Yksinkertaisesti on ihan koko ajan liikaa listalla uusia ohjeita, joita testailla. Siksi omat suosikit saattavat jäädä moneksi vuodeksi taka-alalle. Mutta voi elämä miten herkullista tämä omenapiirakka onkaan! Hiukan suolainen pohja sekä tässä piirakassa myös kansi sulkevat sisälleen paahteisen ja karamellisoituneen omenatäytteen. NAM!
Tämä resepti Amerikkalainen Omenapiiras löytyi tosiaan (täysin unohtuneena) arkistoistani vuodelta 2013 ja silloin kirjoittelin näin:
”Kauden herkkujen käyttö leivonnassa jatkuu keittiössäni. Kokeilin ensimmäistä kertaa sisäänleivotun amerikkalaisen omenapiirakan reseptiä. Tämä on erittäin hyvä ja mehukas vaihtoehto perinteiselle ”suomalaiselle” omenapiirakalle. Yksi palakin on aika tuhtia tavaraa ja käy vallanmainiosti vaikka välipalasta.”
Korvasin kuvat uusilla ja jaan ohjeen teille nyt uudestaan uusien inspiraatiokuvien kera. Jospa tämä ohje ei huku enää tänne uusien reseptien alle?
Amerikkalainen Omenapiiras
Noin 8 hlö
Pohja
- 6 dl vehnäjauhoja
- 125 g voita
- 1/2 tl suolaa
- 6-8 rkl kylmää vettä
- Mittaa jauhot, voi ja suola kulhoon ja nypi seos muruiksi.
- Lisää vettä pikkuhiljaa, kunnes taikinasta muotoutuu pallo.
- Vaivaa taikinaa hetki pöydällä, jauhota pallo kevyesti, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Täyte
- noin 1 kg kotimaisia talviomenoita
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 rkl sulaa voita
- 1 dl vehnäjauhoja
- 2 dl fariinisokeria
- 1.5 tl kanelia
- ripaus suolaa
- ripaus neilikkaa
- Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.
- Kuori omenat ja poista siemenkodat.
- Leikkaa omenat sopiviksi viipaleiksi tai paloiksi. Lisää sitruunamehu, sula voi ja sekoita.
- Sekoita toisessa kulhossa jauhot, sokerit, kaneli, suola ja neilikka.
- Lisää kuivien aineiden seos omenaviipaleiden sekaan.
- Ota taikina jääkaapista. Jaa taikina kahteen osaan. Toisen osan täytyy olla hiukan suurempi.
- Kauli pienempi osa piirakkavuoan pohjaa hiukan suuremmaksi levyksi ja nosta vuokaan 22-24 cm.
- Kaada maustuneet omenat vuokaan pohjan päälle ja tasoita.
- Kauli loput taikinasta levyksi ja nosta omenoiden päälle. Purista taikinan reunat tiiviisti yhteen, käännä alaspäin ja rypytä. Itse leikkasin vielä osan ylimääräistä taikinaa pois.
- Vedä taikinan pintaan muutama viilto, jotta höyry pääsee kulkemaan.
Viimeistely
- Voitele piirakan pinta halutessasi kananmunalla.
- Paista piirakkaa ensin 10 minuuttia 250 asteessa ja laske sitten lämpö 175 asteeseen ja paista vielä noin tunti.
- Tarkkaile piirakan väriä. Paistoaika riippuu paljon uunista.
- Koristele jäähtyneen piirakan pinta tomusokerilla.
- Tarjoile vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa. Taivaallista nam!
Myös näillä sopii
Herkutella
Upea Sitruuna-Kinuskitäytekakku (Ve)
Raparperi-Myslikeikaus paahdetulla voilla
Mehevä Vaalea Vaniljakakkupohja
Suomi100 juhlavuosikakut Arabialle