Suolakinuski Macarons

Suolakinuski Macarons on ohje joka sukelsi suoraan sydämeeni makuhermojen kautta. Kinuskin ja suolakaramellin fanina en keksi mitään parempaa täytettä näille ihanuuksille kuin: suolakinuski. Sain leipoa pitkästä aikaa macaron -leivoksia, kun niitä toivottiin ylioppilasjuhliin viime viikonloppuna. Toiveena oli saada kolmea eri makuista ja yksi niistä oli tämä suolakinuski. Värjäsin ensimmäistä kertaa macaronssit myös kultaisiksi. Se onnistuu helposti kultaspaylla eli kullan värisellä syötävällä kimallespraylla.

Vanha kondittoriohjeeni sai pieniä muutoksia ja vinkkejä Kakkukatrilta. Kiitos vain ja kiitos myös uunin lainasta. Kävin paistamassa kaikki kuoret Katrin leipomolla. Yhdessä leipominen on kyllä hauskaa. Toivottavasti otetaan pian uusiksi!


Suolakinuski Macarons

Jaoin reseptin kolmeen vaiheeseen. Seuraa ohjetta huolella.Riippuen macaronssin koosta tällä ohjeella tulee +/- 100kpl macaron -leivosta.

Vaihe 1

  • 300 g tomusokeria
  • 300 g mantelijauhoja
  1. Yhdistä tomusokeri ja mantelijauho.
  2. Aja tasaiseksi tehosekoittimessa – siivilöintiä ei tällöin tarvita. Jätä sivuun.

Vaihe 2 (Italialainen marenki)

  • 110 g valkuaisia (3 L-kokoista munaa)
  • 30 g hienoa sokeria
  1. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi yleiskoneella lisäten sokeria pikkuhiljaa sekaan.
  2. Vatkaa kunnes vaahto muodostaa huippuja.

Sokeriliemi

  • 300 g hienoa sokeria
  • 1 dl vettä
  1. Keitä vettä ja sokeria, kunnes se on 110-120 asteista. Käytä esimerkiksi digitaalista mittaria.
  2. Lisää sokeriliemi marengin joukkoon ohuena nauhana, koko ajan vatkaten, täydellä teholla.
  3. Vatkaa, kunnes marenki on 37-40 asteista (mittaa dig.mittarilla).

Vaihe 3

  • 110 g valkuaista (3 L-kokoista munaa)
  • tippa pastaväriä
  1. Erottele valkuaiset kulhooon ja lisää väriaine. Sekoita tasaiseksi (älä vatkaa).
  2. Lisää valkuaisseos manteli-tomusokeriseoksekseen ja sekoita tasaiseksi.
  3. Lisää italialaista marenkia tahnamaiseen taikinaan kolmessa erässä.
  4. Sekoita taikina kunnolla tasaiseksi – älä sekoita liikaa!
  5. Kääntele varovaisesti taikinaa niin kauan kunnes käännellessä kuvion pinnalle, se laskeutuu hitaasti.
  6. Laita taikina pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla.
  7. Pursota leivoksia leivinpaperille tasaisin välein.
  8. Kopauta pelti pöytään, jotta ilmakuplat purkautuvat.
  9. Anna leivoksien kuorettua 30-60 min ennen paistoa.
  10. Kokeile pintaa, jotta tiedät onko leivokset kuorettuneet tarpeeksi.
  11. Paista leivoksia uunin alatasolla kiertoilmassa 140 asteessa noin 15-20 minuuttia.

Suolakinuski-voikreemi

  • 200 g voita
  • 4 dl tomusokeria
  • 1 dl kinuskia
  • sormisuolaa
  1. Vatkaa pehmennyt voi monitoimikoneessa kuohkeaksi. (muutama minuutti)
  2. Lisää tomusokeria kahdessa erässä ja jatka vatkaamista, kunnes sokeri on sekoittunut kokonaan.
  3. Lisää puolet kinuskista ja vatkaa täydellä teholla muutama minuutti.
  4. Maista ja lisää loput kinuskit halutessasi ja jatka vatkaamista, kunnes kreemi on kuohkeaa.
  5. Kokonaisuudessaan kreemin vatkaukseen menee noin 10 minuuttia.
  6. Laita kreemi pursotinpussiin ja pursota kreemiä macaronssien toiselle puolelle, sirottele sormisuolaa varovasti kreemin päälle ja paina toinen puoli päälle.

Vinkki! Jos kreemi tuntuu löysältä niin laita se hetkeksi jääkaappiin missä se kovettuu hiukan. Tämän jälkeen kreemi on helpompi pursottaa. 

Myös näillä sopii

Herkutella

25 Kommenttia

  1. Anonyymi sanoo:

    Heippa, onko täytteessä käytetty kinuski itsetehtyä, vai oletko käyttänyt jotain valmista kinuskia?

    1. Hei olen tehnyt molemmilla, eli itse keitetyllä tai sitten kaupan tetrassa olevalla, jos on ollut kiire 🙂 Hyvältä maistuu sekin. Mukavaa päivää!

  2. Heippa. Kysyisin, että miksi miulle tulee joka ikinen kerta tyhjä tila kuoren alle? Oon kokeillut useampaa ohjetta ja aina sama juttu. Ainoot mitkä oon saanu onnistumaan "täydellisesti" on tekemäni piparimacaronsit (@sannakaisakok löytyy instagramista). ? olisi ihana osata tehdä nämäkin kunnolla.. ? kiitos etukäteen vastauksesta! ?

    1. Hei, voi macaronssien teossa on niin monta asiaa mikä vaikuttaa lopputulokseen. Minulla tulee välillä itsellä tämä sama ongelma ja esimerkiksi edellisen asunnon uuni oli nykyistä parempi juuri macaronssien leivontaan.

      Tämä ongelma voi johtua monesta asiasta – esim. että macaron puolikkaat on vielä vähän raakoja tai uunin lämpötila on väärä. Mutta yleensä ne johtuu siitä, että taikinassa on liikaa ilmaa. Uudestaan vaan leipomalla ja testaamalla onnistuu 🙂

    2. Kiitos! Tuo uuni alkaa kyllä vetelee viimeisiä ja kaikki paistokset pitää aina kääntää puolessa välissä. Hyvin nuo on aina uponnut, ilmataskusta huolimatta! ? seuraavan kerran sit taas pientä hienosäätöä!

    3. Onneksi usein macaron -leivokset maistuvat yhtä hyvältä, vaikka niissä pieniä vikoja voikin olla 🙂

  3. katsku sanoo:

    Hei ja kiitos ihanista ohjeistasi 🙂 toivoisin ite kuitenki vielä suuntaa antavaa kappalemäärää, joka puuttuu
    ainaki niistä ohjeista, joita oon sattunu kattomaan. Inhottava alkaa arpomaan, montakohan kappaletta tulee mistäkin ohjeesta :/

    1. Hei Katsku,

      Kiitos kommentistasi ja palautteesta. Lisäsin ohjeeseen määrän ja koitan jatkossakin muistaa mainita määrät paremmin 🙂 Mukavaa leivontaa!

  4. Virpi Kurtti sanoo:

    Hei! Voiko macaronseja pakastaa?

  5. Elina sanoo:

    Hei!

    Onko suurta eroa, jos sormisuolan sijaan käyttää tavallista jodioitua suolaa tai merisuolaa?

    Kiitos 🙂 Kiva ohje!

  6. Hanna sanoo:

    Moi Anni!

    Missä näiden säilytys? Säilyvätkö ollenkaan huoneenlämmössä jos täytetty kreemillä? 🙂

    1. Säilytän itse macaron-leivokset jääkaapissa 🙂 Hillotäytteiset voi säilyttää huoneenlämmössä.

      1. Hanna sanoo:

        Kiitos taas Anni. 🙂

  7. Mia sanoo:

    Kuinka kauan kinuskia tulee keittää ja millä mittasuhteilla?

  8. Jenni sanoo:

    Heippa Anni!
    Olet linkannut ohjeeseen kultasprayn, mutta tuota linkattua sivua ei enää löydy. Osaisitko neuvoa mikä kultaspray olisi paras macaronien värjäämisessä kokonaan tasaisen kultaiseksi, netistä tuntuu löytyvän niin monia. Joissain sprayssä puhutaan kovettumisajoista, kovettuuko spray siis jotenkin erikoisen kovaksi? Lisäksi joissain on maininta että suositellaan käytettäväksi 4 tuntia ennen tarjoilua. Onko tämä kuitenkin vain ns. vähimmäisaika kuinka paljon aikaisemmin spray tulee viimeistään laittaa. Eli voinko leipoa ja kullata macaronit hyvissä ajoin ja pakastaa?

    1. Tuota spraytä oli aikoinaan myynnissä verkkokaupassani, joka on nyt suljettu. Parhaiten saat vastauksia sprayn valintaan ja ominaisuuksiin leivontatarvikekaupoista, joissa tuotteita myydään. Itse suihkuttaisin macaronleivoksien pinnan vasta ennen tarjoilua, en pakastaisi kullattuja.

  9. Airam sanoo:

    hei,
    En pääse millään yli siitä reseptin suhteen,että käytössä on italialainen marenki ja sen lisäksi vielä L-kokoisia kananmunia ja sokeria,joihin sekoitetaan pastaväri. Vai tarkoitetaanko reseptissä, että juuri italialainen marenki värjätään pastavärillä? Tällaisia typeriä kyselen…

  10. Irene sanoo:

    Heips! Miten nämä tämä täyte pysyy jämäkkänä tarjoilupöydässä? Eli pysyykö vaikka pari tuntia huoneenlämmössä semmoisena, että ei tursua haukatessa rinnuksille?

    1. Hei, kyllä voikreemi pysyy välissä hyvin. Nyt kesällä on tietenkin hiekan haastavampaa kaiken kanssa, jos on kovin kuuma.

  11. Aino sanoo:

    Hei minkälainen kinuski tässä on ollut käytössä? Joku kaupan valmis tuote vai? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *