Raikas Passionjuustokakku (GL)
Palmusunnuntain kunniaksi päätin jakaa teille vielä yhden pääsiäiskakkuohjeen! On uskomatonta miten vähän olen passionista koskaan leiponut. Se on nimittäin suosikkihedelmäni. Passionhedelmää voi syödä sellaisenaan lusikoiden ihanan hedelmälihan hedelmän sisältä suoraan suuhun, siitä voi keittää vastustamatonta passion curdia ja lisäksi kaikki raikkaat cocktailit tai mocktailit, joissa on passionhedelmää vievät kielen mennessään! Kun passionhedelmän yhdistää leivonnaisiin ei voi mennä pieleen!
Pääsiäisen kunniaksi leivoin raikkaan passionjuustokakun. Jos olen tykästynyt mangojuustokakku ohjeeseeni, sinun on kokeiltava myös tätä kakkua! Passionjuustokakun koostumus on ihanan pehmeä ja raikas. Käytin maustamattoman tuorejuuston sijaan tällä kertaa mascarponea, mutta tämä kakku onnistuu loistavasti myös philadelphia tuorejuustolla. Passionhedelmää löytyy sekä täytteestä, että kiilteestä. Pohjan tein gluteenittomista vaniljakekseistä, mutta voit tehdä pohjan ihan mistä vaan suosikkikekseistäsi (kaurakeksit, digestive tai miksi ei jokin suklaakeksikin toimisi?).
Nyt menen tästä pakkailemaan pienille noidille vielä muutaman karkkipussin. Ovellamme on käynyt tänä aamuna jo yllättävän paljon virpojia! Olen innoissani kun sain kauniita vitsoja keittiön pöydälle maljakkoon, joka on jo odotellut pääsiäiskukkia tai -oksia! Eilen oli jo tarkoitus mennä keräämään pajunkissat itse lähimetsiköstä, mutta en kerennyt ja nyt ei tarvitse. Virpojien vitsat ovat ehdottomasti kauniimpia kuin mitä itse olisin arkarellut!
Raikas Passionjuustokakku (GL)
Riittoisuus noin 10-12 hlö
Pohja
- 50 g voita tai margariinia
- 150 g gluteenittomia vaniljakeksejä (Semper)
- Laita leivinpaperi irtopohjavuoan (18-22 cm) tai säädettävän kakkurenkaan pohjalle.
- Murenna keksit ja sulata voi.
- Yhdistä voi ja keksimuru ja painele seos kakkuvuoan pohjalle.
- Laita pohja jääkaappiin odottamaan.
Täyte:
- 4 dl vispikermaa
- 250 g mascarponejuustoa
- 1.5 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 rkl sitruunamehua
- 2-3 passion hedelmää
- 6 liivatetta + sitruunamehua
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (5 min).
- Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi.
- Vatkaa sokerit, sitruunamehu ja mascarpone notkeaksi.
- Lisää passionhedelmien liha ja sekoita. Lisää hedelmää oman makusi mukaan enemmän tai vähemmän.
- Sulata liivatteet tilkkaan kuumaa sitruunamehua.
- Kaada liivateseos ohuena nauhana mascarponen joukkoon koko ajan vatkaten.
- Kääntele sekaan kerma ja kaada seos nopeasti pohjan päälle.
- Ravistele ja kopauta pöytään, jotta täyte asettuu kunnolla ja ilmakuplat häviävät.
- Laita kakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Kiille:
- 6-8 passion hedelmää (noin 2 dl passionhedelmän lihaa)
- 1 dl mangopyrettä (valinnainen, korvaa osa passionista pyreellä halutessasi)
- 2 liivatetta + tilkka vettä
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi.
- Leikkaa passionhedelmät puoliksi ja kaadi hedelmäliha kulhoon.
- Mittaa mukaan mangopyre, jos käytät sitä. Sinulla pitäisi olla yhteensä noin 2 dl hedelmää kiilteeseen.
- Sulata puristetut liivatteet tilkkaan kuumaa vettä.
- Kaada liivateseos ohuena nauhana hedelmälihan joukkoon koko ajan sekoittaen.
- Kaada kiille kakun päälle varovasti lusikkaa apuna käyttäen.
- Laita kakku hyytymään kylmään pariksi tunniksi. (jos sinulla on kiire, voit hyydyttää kiilteen pakkasessa n. 30 minuutissa)
Suklaakoriste
- keltaisia candy melts nappeja (tai valkosuklaata – värjää keltaiseksi)
- Mittaa reunakalvosta kakun halkaisijan pituinen kaistale ja laita se tasaiselle alustalle.
- Sulata mikrossa noin 1 dl candy melts nappeja.
- Laita sulanut seos pursotinpussiin ja leikkaa pursotinpussin pää auki.
- Pursottele reunakalvon päälle vapaalla kädellä nopeasti pyöreää kuvioita.
- Odota 2 minuuttia (niin että pursotukset kovettuvat hiukan mutta ei kokonaan ja paina kalvo (se puoli missä pursotus) kakun reunoille varovasti.
- Laita kakku jääkaappiin ja odota muutama minuutti.
- Ota kakku kaapista ja vedä reunakalvo varovasti pois kakun reunoilta niin että suklaakoristeet jäävät kakun pintaan.
Vinkki! Koristelu vaatii huolellisuutta. Suklaakoriste rikkoutuu herkästi, jos käsittelet sitä varomattomasti. Minunkaan lopputulos ei ollut ihan täydellinen. Toisaalta tässä ei haeta täydellisyyttä vaan hauskaa erilaista koristelua perinteiseen juustokakkuun.
Hei! Millä voisin korvata liivatteen? 🙂 Aivan herkullisen näköinen kakku ja tekisi mieli maistaa.
Hei Helene, tein melkein samoilla suhteilla tämän kakun käyttämällä agaria. Voit myös käyttää kaupoissa myytävää vegegeliä. Lue pakkauksesta ohjeet hyydyttämiseen 🙂
https://stg.anninuunissa.fi/silkinpehmea-mansikkajuustokakku-vegaaninen-liivatteeton/
Mistäköhän johtuu että tuosta täytteestä tuli vähän kokkareinen? Maku oli kyllä hurmaava!
Moi Jenna,
Nyt on käynyt jotain erikoista. Veikkaan että kermaa joko vatkattu liikaa tai liivate laitettu sekaan liian kuumana joka on juoksettanut massaa. Voi harmi, mutta onneksi maku oli hyvä 🙂
Hei! Tuli mieleen, että tässä edellä on voinut hyvin käydä niin että mascarpone on juoksettunut. Itselle on muutaman kerran käynyt niin ja silloin seoksesta tulee rakeinen. Tavallinen tuorejuusto ei ole niin herkkä vatkaamiselle.
Hyvä huomio 🙂
Minulle kävi myös niin, että täytteestä tuli vähän kokkareista. Liivate ei ollut liian kuumaa, eikä kermakaan mielestäni liian kovaksi vatkattu. Sen sijaan minusta tuntui, että liivatteen määrä oli liian suuri, ja juustoseos aivan liian ”kovaa” ennen kerman lisäämistä. Mutta maku oli kyllä mainio, illalla herkutellaan!
Hei Anni, liivatteiden määrä lasketaan yleensä näin 1 dl nestettä = liivate. Happamat marjat ja hedelmät vähentävät liivatteen tehoa – siksi tässä ohjeessa on niitä 6 kpl. Muutama tuolla alempana mietti että laktoositon mascarpone on aiheuttanut kokkareisen koostumuksen. Mielenkiinnollla kysyn mitä tuorejuustoa käytit, jos se oli kovaa liivatetta lisättäessä. Notkeutithan juuston ennen lisäämistä?
Tein passionmango juustokakun. Käytin aitoa mango hedelmää ja passion. Oli todella herkullinen, suussasulava. Käytin pohjaan Fazerin muro ja Pirkka Eleonora keksejä. Kiitos todella hyvästä, herkullisesta ohjeesta?
Kuulostaa mahtavalta <3 Ilo on minun puolellani! Aurinkoista kevättä sinulle!
Kiitos ☺️Myös sinulle aurinkoista kevättä?
Kiitos 🙂
Hei, kannattaako ohje kaksinkertaistaa 24cm vuokaan? Kakkusi pääsee valmistujaisjuhlapöytään. 🙂
Hei Anne, jos haluat korkean kakun niin tuplaisin noin isoon vuokaan 🙂 Ihania juhlia teille!
Loistava ohje! Koukuttava yhdistelmä hapanta hedelmää (ehkä innostuin kuorrutteen kanssa vähän) ja kuohkeanmakeaa mascarponea. Leivon verrattain harvoin, enkä ollut koskaan sulattanut liivatetta sitruunamehuun, käytän tätä jatkossakin. Resepti lähti välittömästi useamman juhlavieraan mukaan. 🙂
Voi miten kiva kuulla! Rakastan itsekin passion hedelmää ja paksu kerros kiillettä on kyllä houkutteleva yhdistelmä <3 Mahtavaa uutta vuotta!
Moikka! Onko kakku kovin kirpeä, sopiiko lapsen suuhun? Kahvipöydässä on myös lapsia, ja mietin onko ollenkaan heidän makuunsa. 🙂
Moi Liisa, riippuu passion hedelmistä. Joskus ovat kovin makeita ja joskus taas hiukan kirpeämpiä. Miten olisi mangojuustokakku? Siitä pitävät lapsetkin varmasti 🙂
https://stg.anninuunissa.fi/parhaista-parhain-mangojuustokakku/
Heippa, kokeilen tätä ohjetta isoon irtopohjavuokaan mutta laskin että juustoa n. 600g ja vain 6dl kermaa. Miten tuo liivatteiden määrä lasketaan kun täyte on kiinteää? Pitääkö tässä sekin tuplata eli 12kpl, koska se kuulostaa kamalan paljolta 😁. Kiitos jos ehdit auttaa!
Hei Heidi, liivatteiden määrä lasketaan yleensä näin 1 dl nestettä = liivate. Happamat marjat ja hedelmät vähentävät liivatteen tehoa. Sinuna ehkä noin isoon kakkuun laittaisin 8 kpl liivatteita. Nyt kuitenkin painotan, että itse en ole kokeillut noin suurella massalla, joten en ole ihan varma miten se käyttäytyy. Uskon kyllä vahvasti, että pysyy kasassa. 🙂
Kiitos paljon vastauksesta ❤️
Hei!
Resepti kuulostaa ihanalta! 😍 Haluaisin tehdä siitä mangopassion version ja mietiskelen nyt kuinkahan paljon minun kannattaisi laittaa mangososetta täytteeseen? Vaatisiko kakku sitten enemmän liivatteita?
Hei Ida,
Maista täytettä ja laita sen mukaan. Jos lisäyksestä huolimatta massamäärä on sama niin liivatetta ei tarvitse lisätä. 1 dl nestettä = liivate on yleensä sääntö, jos haluat lisätä.
Kiitos vastauksesta! Laitoin desin mangososetta ja lisäsin yhden liivatteen, kakku onnistui todella hyvin 👌 kiitos ihanasta ohjeesta! ❤️
Kiva kuulla 🙂
Huomasin että laktoositon mascarpone tekee kokkareiseksi
Hei, kiitos kun vinkkasit tänne asiasta. Pitänee testata itsekin.
Hei, haluaisin tehdä kakun ilman kiillettä. Onnistuukohan, jos vaan lusikoisin passionin hedelmälihaa hyytyneen kakun pinnalle?
En näe miksi ei onnistuisi, passionhedelmän hedelmäliha on kuitenkin aika paksua 🙂 kunhan et laita liikaa. Mukavaa leivontaa!
Hei, kuinka pitkä hyytymisaika tässä on? Pitäisi aamulla tehdä ja iltapäivällä olla valmis, mahtaakohan ehtiä hyytyä?
Moikka, kyllä varmasti ehtii. Voit käyttää myös esim pakkasen kautta 🙂
Moi! Haluaisin tehdä passion-vaniljatäytteellä täytekakun. Täytekakun pohja vaikka sinun Mehevä vaalea vaniljakakkupohja. Olen etsinyt hyvää reseptiä täytteeksi. Olisiko tämän täytteen ohje hyvä? Miten muuttaisit esim liivatteen määrää, kun tulee hieman kostutettujen kerrosten väliin? Kiitos!🙂
Moi Tiina, tämä kakku oli musitaakseni aika napakka tällaisena. En muuttaisi määriä 🙂 Toimii varmasti kakun välissä!
Kiitti supernopeasta vastauksesta! Isäntä saa mieluisensa synttärikakun nyt 😊
Moi! Haluaisin tehdä passion-valkosuklaajuustokakun. Onnistuuko jos täytteeseen lisää valkosuklaata? Laitanko valkosuklaata maun mukaan vai mikä olisi sopiva määrä ja vaikuttaako liivatteet määrään?Vaikuttaako valkosuklaa sokerin määrään?
Voit toki lisätä, oman maun mukaan ja itse vähentäisin kyllä sokeria, koska valkosuklaa on niin makeaa. Sekin oman maun mukaan. Kokeilematta en voi lähteä arvelemaan liivatteen määrää joten tekisin ihan ohjeen mukaan ja lisäisin vain sulan suklaan massaan.
Kiitos nopeasta vastauksesta. Mietinkin että sokerin määrää varmaan kannattaa vähentää niin ei tule liian makeaa. Täytyy kokeilla ja kattoo minkälaisen kakun saan aikaiseksi. 😊
Kiitos erinomaisesta reseptistä! Tein tämän käyttäen laktoositonta mascarponea ja lopputulos oli loistava. Ei juoksettunut eikä tullut kokkareiseksi. Olin erityisen huolellinen liivatteen sekoittamisessa mascarponemassaan. Kakku tuli puolisoni juhliin ja hänelle maistuu kirpeät sekä vähemmän makeat asiat, joten vähensin sokeria yhteen desiin. Oli hänen makuunsa juuri sopiva, mutta uskon, että 1,5 dl olisi ollut yhtä hyvä.
Ihana kuulla, kiitos kommentistasi! <3
Moikka,
ihana resepti! Olisiko jotain muita karkkeja joita voisi käyttää noiden keltaisten candy melts nappien sijaan? Jotain mitä saisi helpommin kaupasta :)? Näitä keltaisia näyttää olevan ainakin täällä Turun alueella haastava löytää suoraan kaupan hyllystä.
Päivitin ohjetta 🙂 valkosuklaalla onnistuu.
Kiitos kovasti vastauksesta! Kerrotko vielä minkä kokoiseen vuokaan tämä kannattaa tehdä että tulee noin korkea :)?
Mulla on tässä varmasti halkaisijaltaan 18-20 cm vuoka 🙂